Rafael Abreu-Canedo
halka sanat projesi 16 Temmuz-10 Ağustos 2014 tarihleri arasında Goiania, Brezilya’dan Rafael Abreu-Canedo’yu ağırlıyor.
Sanatçı projeleri hakkında şunları söylüyor: “Göz Teması” isimli bir projeye başlamak için bağlantılar edinmek amacıyla geçen yaz İstanbul’da iki hafta geçirdim. Bu proje üzerinde çalışmak amacıyla İstanbul’a dönmek için bir burs aldım. Göz Teması İstanbul’daki ve belki de Tunceli’deki Kürtlerin sosyolojik bir arşivi olarak başlıyor. 1980’ler ve 90’larda yaşamış oldukları çatışmaların deneyimi hakkında hikayeler anlatan bir arşiv.
Paul Eckmans’ın mikro-ifadelerini ( bilişsel süreçlerin üstü kapalı, kuvvetli mikro-ortamlar üzerine haritalandırıldığı bir disiplin) sadece sözel olarak söylenmiş şeylere odaklanmak için değil, aynı zamanda sözel olarak söylenmemiş şeylere de odaklanmak için kullanıyorum. Muhtemelen söylenemeyenler gözlerin antik dilinde yansıma bulmuştur. Aynı zamanda “Kontrolden Çıkmış” isimli devam etmekte olan bir proje üzerinde çalışacağım. Bu projede saniyede 300 kare kaydeden üstün-hızlı video kamerayla insanların ifadesiz, normal yüzlerinden gıdıklanmanın kaosunu yansıtan yüzlerini yakın çekim kaydedeceğim. Bu portreler Küba, Brezilya, ABD ve Türkiye’de kaydedilecek. Eylül ayında bu portreleri ABD’de sergileyeceğim, fakat aynı zamanda halka sanat’da bu projenin bazı çeşitlemelerini yapmak istiyorum. Projeye internet sayfamdaki linkten göz atabilirsiniz: http://abreu-canedo.com/outofcontrol.com
halka’daki zamanımı geçen yaz edindiğim bağlantıları kovalayarak ve Göz Teması (Eye Contact)’nı içeren göz videolarının arşivini toparlamaya başlayarak kullanacağım. Ayrıca bu göz videolarını kamusal alanda gösterebilmek, insanların “gözlerle” karşılaşabilmesi için bu sözel olmayan hikayeleri izleyicinin/kamunun benzerlik, empati ve samimiyet hislerini çağrıştıracak şekillerde anlatacak durumlar oluşturmak istiyorum. Bu yüzden halka sanat/ galeri’nin vitrinini -arkadan yansıtma kullanarak- bu gözleri göstermek için kullanmak istiyorum. Aynı zamanda olanaklar dahilinde bu videoları başka yerlerde de göstermek istiyorum. Yukarıdaki kısımda da belirttiğim gibi, gıdıklanma portrelerini İstanbul’da filme çekmek istiyorum ve bunu kamuyla buluşturmak için çeşitli yollar arayacağım.”
|