![]() |
WALKING IN THE EDGE OF THE VISIBLE 2010, installation (detail) |
Daniela Ehemann
halka sanat projesi 30 Temmuz’dan itibaren 3 haftalığına Berlin, Almanya’dan Daniela Ehemann’ı ağırlayacak.
Sanatçı projeleri hakkında ÅŸunları açıklıyor : "Günümüzün ana meselelerinden birisi kimlik sorusu. Günümüzde kimliÄŸimizi yaratmak için kendi gerçekliÄŸimizi nasıl oluÅŸturuyoruz? Çizime karşı heykel deÄŸil ama aynı zamanda boyutların deÄŸiÅŸtiÄŸi, izleyicinin duracağı noktayı kendisinin belirleyeceÄŸi alanlar yaratarak uzamın ve mimarinin sınırlarının sorgulanması...
Bir sanatçı olarak, izleyicinin kendi algısının ufkunu hem gevÅŸettiÄŸi hem de geniÅŸlettiÄŸi güven duygusuyla ilgli beklentileriyle oynuyorum. Bu çalışmanın ilk adımlarını kayıp insanların dairelerini kesiÅŸtirdiÄŸim « Missing Link » iÅŸimde görebilirsiniz. Bu çalışmada ana uÄŸraÅŸ kiÅŸisel kimliÄŸin araÅŸtırılması ve sorgulanmasıyla ilgiliydi. Bu mesele, hangi rolümüz bizi içine alan mekanı kapsıyor sorusu aracılığyla doÄŸrudan veya dolaylı olarak yansıtılmaya çalışıldı. Ä°lk yaÅŸayanlardan geriye kalanlar yeterli mi? Çıkış noktam kendi duracağın noktayı bulmak için tanıdık bir otobüs durağı fikriyle baÅŸladı. Yoksa kendi iç dünyamızı tanımlamamızda içinde yaÅŸadığımız mimari bir alan olarak dairemiz ve ÅŸehir önemli bir rol mü oynuyor ?
Deneyimlerime dayanarak, ailemle yaptığım seyahatlerde, bir çocuk olarak mekanlar arasındaki uçurumun kalıcı deÄŸiÅŸimiyle yüzleÅŸince mekan ve kimlik iliÅŸkisini sorgulamaya baÅŸladım. DoldurulmuÅŸ bir çizim veya mutfak masası üstündeki kullanılmış bir fincan gibi, onların kim olduÄŸunu ve neden terkettiklerini öÄŸrenmek için « bulunan » ın analizi ve yansıması... En sonunda kimliÄŸin imgeleminin her zaman hem gerçek ve hata, hem de gerçeklik ve kurgu tarafından takip edildiÄŸini kabul etmek durumunda kaldım. Böylece bu iÅŸi takip eden « Bad Habits » veya « German Spirit » gibi enstalasyonlar kimliÄŸin iÅŸgal edilmiÅŸ odalarıyla hicivsel veya ironik bir yolla oynadılar. Ä°ÅŸgal edilen ama ÅŸeyler aracılığıyla deÄŸil, zorunlu düÅŸünceler aracılığıyla.
Mekan, bu sefer gerçeÄŸin bir hatasıyla doluydu. Üretmekte olduÄŸum iÅŸ bu soruyu farklı biçimlerde, çoklu ortamların bir kesiÅŸimi ile tercüme etmeye çalışıyor. Oysa ki dalgalanan, ritüellerde gösterilen ve zorunlu aktivitler ile zamana dayalı bir malzeme olarak kullanılan enstalasyon ve çizim, pratiÄŸin merkezi olmuÅŸtur. Algılama yöntemlerini deÄŸiÅŸtirmek, iÅŸin gerçekleÅŸtiÄŸi fiziksel ve kavramsal mekanların tekrardan haritasını oluÅŸturmak... Ä°ÅŸlerimde çelik, gölge ve kömür gibi araçlar kullanıyorum.
“Hustling Heroes” Ä°stanbul’da yeni bir keÅŸif ve meydan okuma baÅŸlatıyor. Ä°stanbul önemli bir yer. Çünkü Asya’ya, Ä°slamiyete ve Hıristiyanlığa özgü ifadeler ve idealler birbiriyle buluÅŸuyor, geliÅŸiyor, kent alanında ve mimaride yansımalarını buluyorlar. Yapılar sadece eski veya ortaçaÄŸdan kalma deÄŸil, aynı zamanda ilginç modern iÅŸler de görmek mümkün. Atatürk’ün reformuyla ülkeye gelen Alman Clemens Holzmeister, Bruno Taut veya Ernst Egli gibi mimarlar aracılığıyla mimari geliÅŸti. Sonunda tüm bu unsurlar bir araya gelerek görünüÅŸte dengeli bir kent mekanı yarattılar. Amacım eski ve yeni arasındaki dengeye daha yakından bakmak, bu dengeyi sarsmak ve sorgulamak, varolan mimariden faydalanarak onu bir metafor olarak model biçimine dönüÅŸtürmek ve onunla oynamak.
Serilerin ilk kısmında olduÄŸu gibi, dünya mirası “Villa Tugendhat”ı bir model olarak yeniden inÅŸa ettiÄŸim, serbest düÅŸüÅŸle veya Shore Gölü’nün minyatür bir modelinin yer aldığı “Mini Series” (Daniela 2 Mini MiesArccaden https://vimeo.com/91161220) videolarıyla onu yeniden kırmayı amaçladım. The Real absürd bir oyuna dönüÅŸtü. Ä°stanbul’da amaçladığım ÅŸey mimarinin ve mekanın tarihi ve modernist kahramanlarını, özellikle her birinin birbirleriyle olan iliÅŸkilerini, sorgulamak ve onlarla yüzleÅŸmek. Planım, simgeleri yeniden inÅŸa etmek ve onları manipüle etmek. Yapıların modelleri, gerçek yapılar ve modeller, kentsel ve coÄŸrafik vurgularla birlikte, gerçek olmayan sahnelerin bir parçası ve yeni bir yorumlama oluyorlar. Performansa dayalı deneylere Ä°stanbul’un yerlileri (yoldan geçenler, sanatçılar, mimarlar…) davetlidir. Tarihi simgeleri yapı söküme uÄŸratıp analiz etmek, içlerini boÅŸaltmak ve kendi dış kimlikleriyle diyaloglarını baÅŸlatmak için bu deneyin bir parçası olabilirler. Minyatürlerden oluÅŸan bir dünya, zamanın sismografı yansıtılırken, yeni absürd biçimler ve modeller olarak geliÅŸecekler. Bu formlar, bir kiÅŸinin merak ve rahatsızlıkla geleneksel ve modernist ideallerin yeni rolleri hakkında sorular soracağı bir enstalasyonla son halini alacak, iÅŸi doÄŸuracak planlanmış fotoÄŸraf serilerinin yanı sıra gözlemsel çizimlerle birbirini tamamlayacak.
“Walking on the edge of the visible” ve “Standing at the still point of the turning world” gibi son iÅŸlerimde görsel dil zenginleÅŸti, yeni sınırları aÅŸtı ve çizim, heykel, mimari arasında heyecanlı bir etkileÅŸim baÅŸlattı. Ä°deoloji standartlarına meydan okurken, tıpkı içinde yaÅŸadığımız güvenli bir koordinasyon sistemine duyulan inanç (“Walking on the edge of the visible) ya da “Standing at the still point of the turning world” (Villa Tugendhat) iÅŸimdeki gibi iÅŸlevselci bir baÅŸyapıtın otoritesini zayıflatmak gibi, politik ve kentsel alanın standartlarıyla olduÄŸu kadar toplumun standartlarına da meydan okumaya baÅŸladım. Bir mimar kimliÄŸin alanını yaratır.” Hustling Heroes“ (2012/13) beni, ruh ve mimari formlardaki modernist kahramanlarla iÅŸgal edilmiÅŸ bir yer olan Chicago’ya sürükledi. Bu modernist ideallerin simgelerine meydan okumaya ve onları sorgulamaya baÅŸladım, özellikle Alman Mies van der Rohe’nin binalarını, absürd oyunlara kısmen dahil olmuÅŸ modeller olarak (“Mini Mies”, Video) ya da yeni formlar oluÅŸturmak amacıyla yanlışlıkla yapı söküme uÄŸratarak ve onları gerçek boyutlarında yeniden inÅŸa ederek,alanı sorguladım: kimlik ömrünü doldurdu.
Daniela Ehemann, 2013
|