Kotama Bouabane

halka sanat projesi 26 Haziran - 22 Temmuz,2013 tarihlerinde Kanada, Toronto’dan Kotama Bouabane’i ağırlıyor.
 
Bir sanatçı ve eÄŸitimci olarak, araÅŸtırmanın önemine inanan Bouabane'nin önceki iÅŸleri fotoÄŸraf, video, enstalasyon ve performansı kapsıyor.
Ä°ÅŸinin kavramsal çerçevesi fotoÄŸrafın tarihiyle ilgili deneysel etnografi ve kültürel inÅŸaların incelenmesi etrafında dönmektedir.
“Follow Suit” çalışması  Orange County, California’nın replikası yapılan ve kuzey Beijing, Çin’de, bir banliyöde onun benzeri yapılan bir araÅŸtırmayla baÅŸladı.
 
Ortaya çıkan kültürün inÅŸasında DoÄŸu ve Batıya ait iÅŸaret, sembol, ideolojiler ve ontolojik sorguların bir melezleÅŸmesidir.
 
Belgesel, fotoÄŸraf ve sahnelenen fotoÄŸraf arasındaki geçiÅŸ her bir fonksiyonun ve ikisini bulanıklaÅŸtırarak daha az açık olmakta. Bu Beijing’in dışında yer alan “The World” isimli, “Beijing’i terk etmeden tüm dünyayı gör.” Sloganlı 100’ün üzerinde dünyanın en meÅŸhur abidelerine sahip bir eÄŸlence parkı fotoÄŸraflanarak analiz edilmiÅŸtir.
 
Görsellerin çeÅŸitli ölçekleri, objeleri algılayışımızı bozan üçboyutluluk efekti birbirine düÅŸürüyor. Çin, kaçınılmaz ÅŸekilde küreselleÅŸmeden ilham alan bir ülke olarak gösterilir. Tek bir bisikletin etrafı eskimiÅŸ bina cepheleriyle düzgün kesilmiÅŸ çimler ve kırmızı kiremitli çatılarıyla bir fotoÄŸraf, boÅŸ bir Amerikan banliyösünü taklit ediyor. Çin, son on yıl süresince hızlı büyümeyi ve eskiden yeniye hareketi, kırdan kente ve gelenekselden moderne geçiÅŸi göstermek için birçok fez fotoÄŸraflandı. BaÅŸka bir üçboyutlu görüntüde ikiz kulelerin çürümesi geçmiÅŸe günümüzde diÄŸer tüm görselleri büyüleyen çift kopyasını birbirine düÅŸürerek bir hayaletleÅŸtirme efektiyle karşılık veriyor. Çin’deki kopya, imitasyon ve pastiche (bilerek baÅŸka bir sanatçının tarzında yaratmak) arasındaki baÄŸlantılar fotoÄŸrafik aracın kendisinin doÄŸasını göstergesidir.
 
Sanatçı Ä°stanbul’daki bir rezidans programına ilgi duymasının sebebini ÅŸehrin Asya ve Avrupa kıtlarında yatan coÄŸrafik doÄŸası olduÄŸunu söylüyor, halka sanat projesi’nde kültür etrafındaki ideolojiler, melezlik ve yer arasındaki geçiÅŸleri incelemeyi amaçlıyor.  Åžehre ÅŸekil ve biçim veren Orta DoÄŸu, Asya ve Avrupa etkileri çarşıdaki çeÅŸitli objelerin belgelenmesiyle ama onlara inÅŸa ederek ve yıkarak yeniden enerji vermeyi ve onları tekrar fotoÄŸraflamayı amaçlayan çeÅŸitli projelerde analiz edecektir. Edward Said’in “Oryantalizm” i gibi özgün metinler post-kolonyal söylem ve yazarlık ve otantiklik etrafındaki düÅŸünceler iÅŸinin temelini oluÅŸturmada sanatçıya yardım edecektir. Yer ve yerinen edilme arasındaki çizgileri  seyahat ve turizm çerçevesinde idealleÅŸtirilmiÅŸ basmakalıpları farklı iÅŸaretler ve sembollerle  seyircinin kafasını karıştırarak altüst etmeyi deneyecek. Galeri baÄŸlamında son iÅŸleri fotoÄŸraf, ensatalasyon  ve videonun birleÅŸiminde olacak.