İstanbul Performansı

Tarih : 30.11.-0001

Deniz Üstü Kanatlar: Ses, Müzik, Beden Öyküleri performansının ilk sunumu 4 Temmuz 2024 Perşembe akşamı, YAYKOOP Kadıköy'de gerçekleşti.Performans programı şöyle idi:

 1   Morin Huur Ezgisi- Müzik - Tolga Ayıklar 
 2   Hoşgeldiniz - Mete Özel - Craig Coss 
 3   Karşılamanın ve Denizin Sesi - Hareket- Olcay Karahan  
Devamı ›


 

Bodrum Performansı

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul'un ardından "Deniz Üstü Kanatlar: Ses, Müzik, Beden Öyküleri" 8 Temmuz 2024 Pazartesi akşamı Bodrum Deniz Müzesi'nin ev sahipliğinde sunuldu. Performans programı şöyle idi:

  1   Morin Huur Ezgisi- Müzik - Tolga Ayıklar 
  2   Hoşgeldiniz - İpek Çankaya - Mete Özel - Craig Coss 
  3   Karşılamanın ve Denizin Sesi - Hareket- Olcay Karahan
Devamı ›


 

Deniz Üstü Kanatlar

Tarih : 30.11.-0001

Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri, sözlü geleneklere, yerli kültürlere, içe dönüşe, kişisel ve şiirsel üretimlere erişim sağlayan, hikâye anlatımlı performanstır.
Topluluk bu yaz iki temsil verecektir.Temsiller, 4 Temmuz 2024 Perşembe YAYKOOP Kadıköy'de ve 8 Temmuz 2024 Pazartesi Bodrum Deniz Müzesi'nde gerçekleşecektir.
Katılım ücreti alınmaz. Rezervasyon gereklidir.
 
Performans, sözlü geleneğin ruhuyla oluşturulan öyküler sunar. Hareket-temelli ifadeler yaratır ki topluluk buna “beden diliyle anlatılan sözsüz öyküler” adını verir. Arkaik, geleneksel, yerli, yeniden inşa edilmiş orijinal şarkılar ve müzik üzerine kısa söylemler ve icralar içerir. Türkçe ve İngilizce anlatılan öykülerin kısa özetleri program kitapçığında yer alır.
 
Topluluk üyeleri; Anadolu, Kafkasya, İran, Hindistan, Balkan, Akdeniz, Kıta Avrupası, Britanya ve Kuzey Amerika kültürlerinden taşıdıkları kültürel mirası hikayelerine katarlar.
 
Performans, San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship’in ayırt edici özelliği haline gelen, 1988'den 2022'deki vefatına kadar Artship direktörü ve topluluğun dedesi Slobodan Dan Paich tarafından geliştirilip yönetilen, kısa parçaların bir araya getirilmesi ile oluşturulan mini-tiyatro geleneğinin devamı niteliğindedir. Bu gelenek, 2011'de Halka Sanat Projesi aracılığıyla 2012 yılında Türkiye’ye gelmiştir.
Artship-Halka işbirliği, 2012 – 2020 yılları arası her yıl, İstanbul, Belgrad ve San Francisco'dan performansçılarla İstanbul’da Halka Sanat Galeri’de ve San Francisco’da farklı galeri ve bağımsız mekanlarda performanslar gerçekleştirdi.
 
2021'de, Covid-19 salgını sürerken performans, çağdaş çevrimiçi formatta sunulmaya yönelik olarak yeniden düzenlendi. Çevrimiçi sunum, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan topluluk üyelerini ve izleyicileri bir araya getirdi. Kuş Bakışı (2021), Su, Hava, Ses Öyküleri (2022), Bizi Bir Arada Tutan Öyküler (2023), Paylaştığımız Anlar: Bu da Benim Patikam (2024) çevrimiçi gerçekleşen performanslardır.
 
2022 itibariyle Halka Sanat Rezonans adını alan topluluk, çevrimiçi performansların yanı sıra farklı şehir ve mekanlarda yüz yüze performanslara devam etme kararı aldı. 2024 yazında İstanbul ve Bodrum’da gerçekleşen Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri yüz yüze performansların ilkidir.
Devamı ›


 

Performans: Paylaştığımız Anlar: Bu da Benim Patikam

Tarih : 30.11.-0001

San Francisco, Belgrad, İstanbul, Ayvalık, Bodrum ve Denizli'den katılımcıların oluşturduğu "halka art resonance" performans grubu, 10 Mart Pazar Türkiye saati ile 21.00'de, Zoom'da, sözlü hikaye geleneğini takip eden yeni öykülerini anlatıyorlar.

Devamı ›


 

Hikaye Anlatımlı Performans: Paylaştığımız Anlar: Bir Arada Tutan Öyküler

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi 2012'den bu yana her yıl San Francisco'lu Artship Initiatives ile birlikte,  Artship'in 2022 yılı sonunda aramızdan ayrılan direktörü Slobodan Dan Paich'in yönetiminde hikaye anlatımlı performanslar gerçekleştirdi. Bu performanslar, kısa parçaların bir araya getirilmesiyle oluşan ve 1988 yılından bu yana Artship Tiyatrosu temsillerinin özelliği haline gelmiş olan bir tür mini tiyatro geleneğinin devamı biçimindedir. Performansların oluşum süreci “insana özel” çalışma olarak adlandırır. halka-Artship performansları, Artship'in Kapsayıcı Sanat adını verdiği ve sözlü anlatım gelenekleriyle farklı disiplinlere ve yerli kültürlere kapı açan, aynı zamanda içe dönmeye, kişisel ve şiirsel işlerin üretimine uzanan sürecin bir uzantısıdır. 2012-2020 arası, halka-Artship işbirliği, her yıl biri İstanbul'da halka sanat'ın mekanında diğeri San Francisco'da olmak üzere yılda en az iki performans sundu. Covid-19 küresel sağlık krizi ile birlikte tamamen farklı bir dünya deneyimlendikçe performans tarzının samimiyetini yeniden düzenleyerek ve Türkiye, Sırbistan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nden kişilerin paylaşacakları ifadelerin bütünlüğünün korunacağını umarak buluşmalar bu yeni formatta elektronik ortamda olmaya başladı.

Şimdi, 2023 yılı ilkbaharında halka art Resonanace olarak gerçekleşecek performans, "Paylaştığımız Anlar: Bir Arada Tutan Öyküler", Slobodan Dede'nin hatırasına ithaf edildi. Performansçılar: Göksel Altınışık Ergur, Burak Ayaz, Tolga Ayıklar, Craig Coss, İpek Çankaya, Hitesh Gautam, Jelena Jovanović, Olcay Karahan, Ana Diane Landelle, Mete Özel, Catrina Sheen, Ali Tahbaz, Kerry Yates  

Hem performansçıların hem de izleyicilerin farklı coğrafyalardan katılım sağlamaları sebebiyle etkinlik dili İngilizce'dir.
Tarih: 26 Mart 2023 Pazar
Saat: 10.00 (San Francisco), 18.00 (Londra), 20.00 (İstanbul)
Zoom kontenjanı: 100 kişi
Zoom bağlantısı edinmek için eposta adresimiz: halkasanatprojesi@gmaill.com

 

 

Devamı ›


 

Hikaye Anlatımlı Performans: Su ~ Hava ~ Ses Öyküleri

Tarih : 30.11.-0001

2012'den bu yana her yıl yeni bir performans sunan halka sanat projesi ve Artship Initiatives- San Francisco ortak üretimlerinin 11. yılında yeni öykülerini izleyicilerle buluştuyor. Bu sene, geçen sene olduğu gibi Zoom üzerinden bir araya geliyoruz. Farklı saat dilimlerinden ve dünyanın farklı kentlerinden gelen katılımcılar için etkinlik İngilizce olarak gerçekleşiyor. 27 Mart 2022 İstanbul saatiyle 21.00'de Zoom'dayız.

Devamı ›


 

Contemporary Istanbul 2021

Tarih : 30.11.-0001

İlk kez Haliçte, Tersane İstanbul'da düzenlenmekte olan 16. Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında yeniden izleyicimizle buluşuyoruz. Fuarlar, ticari satış kanalları olarak sanat piyasının etkin unsurlarından biridir. Türkiye'nin en büyük çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul, sekiz yıldır, halka sanat projesi'ni 'Kurumlar-İnisiyatifler' segmentinde fuara davet etmektedir. Biz de özgün perspektifimizi geniş bir kitleye sunmaktan mutluyuz. Kendi yolunu belirleyen, hem kişisel hem de kolektif inisiyatiflerle varlığını sürdüren bağımsız bir sanat grubu olarak Türkiye'de çağdaş sanat alanında üretmeye, üretimlerimizi paylaşmaya ve farklı kanallarda yüz yüze geldiğimiz herkesle buluşmaya devam ediyoruz. 

Fuar 5-6 Ekim 2021 tarihlerinde ön izleme, 7-10 Ekim 2021 arasında ise genel izleyiciye açık olacaktır.

Tersane Istanbul adres: Keçeci Piri, Hasköy Cami Sk. No:27, 34445 Beyoğlu/İstanbul

 
 
Devamı ›


 

Aroma Eskizleri- Çevrimiçi Sergi Turu

Tarih : 30.11.-0001

Burak Ayaz, Anadolu coğrafyasında bulunan otlar, dünya çapında kullanılan baharatlar ile geleneksel tariflerin yeniden inşasından doğan görsel projesi Aroma Eskizleri için bir sergi turu ve proje sunumu gerçekleştiriyor. 4 Temmuz saat 17.00'de ürettiği minyatür boyutlardaki organik heykellerini ve hikayesini anlatıyor, kamerasıyla bizlere sergisini gezdiriyor. Aroma Eskizleri, Ayaz'ın Orta Asya, Afrika ve Akdeniz coğrafyalarının folklorunu da içeren ve şiirsel imgelerle sonuçlanan disiplinler arası araştırmasına dayanıyor. Etkinliğin paylaşılması, halka sanat projesi'nin kültür yelpazesinin farklı noktalarına değinme ve sanatçılarla izleyicileri anlamlı özgün pratikleri paylaşmada bir araya getirme gayretinin sonucu ve Artship Initiatives ile yürüttüğü işbirliğinin ürünüdür.

Küratör: Slobodan Dan Paich, Artship Initiatives
Etkinlik Direktörü: İpek Çankaya, halka sanat projesi
Etkinlik Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Katılım için bize yazın: halkasanatprojesi@gmail.com
 
Devamı ›


 

halka-Artship Bahar 2021 - Sunumlar

Tarih : 30.11.-0001

2020'de içinden geçtiğimiz şartlar yeni bir dönemin kapılarını açmıştı. Zamanla iyice anlaşıldı ki bu yeni dönemde şartların bizi yönetmesinin önünü kesmeli, çalışma ve buluşma biçimlerimizi güncellemeliydik. Bu yüzden, geçen Kasım ayında başladığımız yeni formatla bir dizi etkinlik daha sunuyoruz. Yine deneysel yanları var ama yine her türlü ihtimale kucak açmaya hazırız.
Bu yıl, halka sanat projesi olarak 11. yılımızda, bizim gibi bir sanat inisiyatifi olan San Francisco merkezli Artship Initiatives ile ortak projeler üretmeye başlamamızın 10. yılına giriyoruz. Bahar 2021'de etkinlik dizimiz üç adet çevrimiçi sunum ile başlıyor. Her etkinlik tek gösterim olduğu için dünyanın farklı yerlerinden bir araya sunum sahiplerinin ve katılımcıların dil birliğini sağlayabilmek adına etkinlik dilimiz İngilizce olacak. Detaylar görsellerde...
Devamı ›


 

halka-Artship 2021 - Performans

Tarih : 30.11.-0001

Bahar 2021 döneminin performansı Kuş Bakışı adını taşıyor. Çevrimiçi platforma taşıdığımız ilk performans olma özelliği taşıyan Kuş Bakışı dünyanın farklı yerlerinden hikaye anlatıcıları, müzisyen ve dansçıları izleyicimizle buluşturuyor. Tek gösterimlik etkinlikte dil birliğini sağlamak için öykülerin dili İngilizce olacak. Detaylar görsellerde.

Devamı ›


 

halka-Artship 2021 Çevrimiçi Sohbet

Tarih : 30.11.-0001

On Yıldan Süzülenler ve Devamlılık Üzerine

Slobodan Dan Paich & İpek Çankaya

İşbirliklerinin 10. yılında bu on yıldan süzülenler ve geleceğe atılan adımlar üzerine yüksek sesli düşünüyorlar. Geceye katılan bazı yakın dostları da bu yolculuk hakkındaki fikirlerini bizlerle paylaşacaklar. Bahar 2021'de her etkinliğimiz tek gösterim olduğu için dünyanın farklı yerlerinden bir araya sunum sahiplerinin ve katılımcıların dil birliğini sağlayabilmek adına etkinlik dilimiz İngilizce olacak. Detaylar duyuru görselinde.

Devamı ›


 

Contemporary Istanbul 2020

Tarih : 30.11.-0001

2020 biterken, halka sanat projesi bu yıl yedince kez Contemporary Istanbul çağdaş sanat fuarında yer alıyor.
Fuarı, çağdaş sanatı izleyen geniş kitlelerle iletişime geçmenin bir yöntemi olarak gören inisiyatif bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen fuarda önceki yıllarda kişisel ya da grup sergilerinde birlikte olduğu Lale Altuner, Ozan Yavuz ve Tanya P Johnson’ın işlerine yer veriyor. Bu yılki seçkinin diğer iki üyesi Halka Sanat Projesi kurucu ekibinden Doğu Çankaya ve Halka Sanat Projesi ekip üyesi, genç sanatçı Sevda Bad.
Covid-19 salgını nedeniyle Contemporary Istanbul bu yıl 21 Aralık 2020 – 06 Ocak 2021 tarihleri arasında çevrimiçi düzenleniyor.
Fuar http://virtual.contemporaryistanbul.com adresinden ziyaret edilebilir.
 
Devamı ›


 

Ben Bunu Yerdim: Kurgusal Bir Mutfak Yolculuğu Projesi

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Rezidans programı Jordan Draper, Freddie Watkins ve Janna Ullrich'in multimedya projesine ev sahipliği yapıyor.
Sanatçılar, bu etkinlikte Londra’dan İstanbul’a gelen bir trende karşılaşmaların ortaya çıkardığı kurgusal ve gerçeküstü bir yemek kitabının görsel ve işitsel ögelerini bizlerle paylaşıyorlar.
 
Proje, Jordan Draper’ın tahmin edilemez kurgusal yemekler üzerine olan “Ben Bunu Yerdim” isimli hikaye anlatma oyunundan yola çıkıyor. Bu oyunlar sanatçılar oyuncuların sadece yemek değil muhteşem ortamlar, hikayeler, derin kişisel deneyimler ve komik karşılaşmalar da yarattığı absürt ve gerçek üstü bir deneyim yaratmanın peşine düşüyorlar.
 
Jordan Draper, Freddie Watkins ve Janna Ullrich geçtiğimiz üç haftanın gerçek üstü yemek programı sunucuları olarak gerçekleştirdikleri tren yolcuğu sırasınca vagonları ve yerel mekanları hikaye anlatımı için birer sahneye dönüştürdüler. Etkinlik bu projenin görsel ve işitsel sunumudur. 
 
26 Ocak Pazar günü saat 14.00'te bize katılın ve bu gezginlerin yerel karşılaşmalarla güçlenen tren yolcuğuna ve süreçte gerçekleştirdikleri projeye tanıklık edin. 
— 
 
Jordan, oyunlara, yaşam tarzına ve mimariye odaklanan göçebe bir modüler tasarımcıdır. Öz ve kültür hakkındaki bakış açılarımızın sürükleyici deneyimler yoluyla nasıl değişebileceğini sorgulamayı amaçlar.
https://www.jordandraper.com/
 
Freddie Watkins Londra merkezli bir sosyal tiyatro uygulayıcısı, oyun tasarımcısı ve aktör. Performatif sanatı kişisel veya toplumsal kimlikleri açıklığa kavuşturmak için kullanır.
https://www.instagram.com/fear_here_and_terror_there/
 
Janna Ullrich, Amsterdam merkezli bir tasarımcıdır, festival enstalasyonları ve oyunların platformlarının tasarımını yapar. Bunun yanında katılımcıların oyun yoluyla yeni sosyal etkileşimlere girmelerini sağlamak için araçlar geliştirmektedir.
http://jannaullrich.de/
 
Etkinlik Tarihi: 26.01.2020 Pazar, saat 14.00
Mekan: Caferağa Mh. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
 
Not: İşitsel bölümü değerlendirmek için İngilizce bilgisi gerekmektedir ancak proje dilsel ögelerden ibaret değildir.
 
Etkinliğin sesli kısımlarını dinleyebilmek için lütfen kulaklık ve akıllı telefonlarınızı getirmeyi unutmayın!
 
Devamı ›


 

Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi ve San Franciscolu sanat inisiyatifi Artship’in 8 yıldır süren işbirlikleri, hikaye anlatımlı performanslarla devam ediyor. 
 
“Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği” başlığını taşıyan bu yılki etkinlik, 27- 28 - 29 - 30 Aralık 2019, saat 20.00’de gerçekleşiyor. Performans arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inşa edilmiş ve özgün müzikler ve şarkıları hikaye anlatım geleneğiyle bir araya getiriyor.
 
Performans, sözlü anlatı geleneği ruhundan beslenen yaşanmış ya da özgün hikayeleri izleyiciyle paylaşıyor.
 
4 gün boyunca devam edecek “Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği" adlı
hikaye anlatımlı performanslara davetlisiniz.
 
Performansın fikir babası ve yönetmeni: halka sanat projesi, rezidans programı sanatçısı Slobodan Dan Paich, 
Performans sanatçıları: Tolga Ayıklar - Ekin Can Göksoy - Jelena Jovanovic - Olcay Karahan - Mete Özel - Eda Yapanar
 
Etkinlik tarihleri: 27-28-29-30 Aralık 2019, saat 20:00
Etkinlik ücretsizdir. Yer kapasitesi sınırlı olduğundan rezervasyon gereklidir.
 0541 733 42 83 // atolyehalka@gmail.com
 
Mekan: halka sanat projesi Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
 
 
 
 
 
Devamı ›


 

Kitle Üretimi ve Bireysel Yaratım

Tarih : 30.11.-0001

Gereksizler Kutusu ve Provalar sergilerinin düşündürdükleri üzerine herkesin katılımına açık bir sohbet düzenliyoruz. Bu açık sohbet, sergilerin temsil ettiği iki uç tasarım yöntemi arasındaki gerilim sürecinde ortaya çıkan çeşitli konular ve kavramlar üzerine olacak:
 
Tekil olmak ve kopyalanmak, paha ve takas edilebilirlik, toplumsal ve bireysel kodlar, kitsch ve pazarlama, duygusal üretim ve makineleşme/androidleşme, dürtüsellik ve sezgisellik, öznel değerler ile nesnelerle kurduğumuz bağ. 
 
Mekan: halka sanat projesi
Caferağa Mahallesi, Ruşanağa Sokak, No:8, Moda, Kadıköy
 
27 Temmuz 2019 Cumartesi
17.00-19.00
Devamı ›


 

Söyleşi: İzleyici Geliştirme Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi bölümü öğrencilerinden Melisa Yalçın ve Sevda Bad ile ''İzleyici Geliştirme'' üzerine söyleşimizi gerçekleştirdik.

-Kurumunuz ve misyonunuz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 
-halka sanat projesi 2011 yılının Mayıs ayında bir sanat inisiyatifi olarak kuruldu. Ticari bir galeri olmayı başından beri düşünmemişti ve hiç olmadı. Kendine ait bir manifestosu var ve ilk 9 yılında bu manifestonun taşıdığı ipuçlarını gerçekleştirmek üzerine çalıştı. Büyük sözler ve gösterişli adımlardan her zaman uzak durdu. Hatta halka sanat projesi adını oluştururken de bunun ilk sinyalini verdik. Çünkü halka sanat projesi bütün harfler dahil küçük yazılır. Bunun anlamı da aslında o tevazuyu, alçak gönüllülüğü hep tutmak ve unutmamak. Çünkü günümüzde her şey çok büyük, çok kuvvetli aslında kendini olmadığı şekilde yansıtıyor. Biz bunun tam tersi hep yavaştan aldık. Küçük küçük adımlarla gitmeyi kendimize görev edindik. Proje olması da mesela böyle bir tercih. Çünkü bir proje biter, diğeri başlar. O kendi içinde devam eden bir süreçtir. Halkanın aslında vizyonunda hep bir süreci tamamlayıp yeni bir sürece geçmek var ama hiçbir zaman ‘oldum, tamam’ dememek var. Halka sanat adındaki o ikili oyunda aslında bir başka özelliği. Evet bu halka sanat ama 16 milyon İstanbul, 80 milyon Türkiye değil. Tabii ki buradan yakaladığı insanlar var ama herkese açık bir şeyi oluşturabilmek için aslında küçük bir nüveden başlamak gerektiğine inanıyorum. Etrafımızda önce küçük sağlam bir zincir oluşturup; bu zincir bu mahalledeysek biz, buradaki insanlarla ve gelen insanlarla başlıyor zincir. İstanbul çok büyük bir yer.  Sanat piyasasında merkezi ama mesela Kadıköy merkezi değil. Bizim Kadıköy’de olmamız da o ana eksenden uzak olma tercihimizden dolayı geliyor. Biz burada kendi çevremizi oluşturmaya başladık. 

halka’nın manifestosunu incelerseniz; tamdır, bütündür, köşeleri yoktur. Başladığı yerde biter, bittiği yerde yeniden başlar, içine alarak büyür ve içindekilerle halka olur. Bir büyük zincirin bağımsız parçasıdır. İsterse başka zincirlere eklemlenebilir; iş birlikleri bunun bir örneği mesela. Yani hem kendi başına bağımsız ama kendini soyut ve dünyadan ya da yaşadığı çevreden uzak gören bir yapıda da değil. Hep o misyona geri dönüp orda vadettiğimiz şeyleri gerçekleştirmeye çalıştık, misyonumuzu o anlamda manifestoyla birleştiriyorum. 

Biz üç arkadaş bu sanat inisiyatifini kurduk. Bir tanesi ilk altı ay içinde ayrıldı. İkinci arkadaşım da 2016’da ayrıldı ama hiçbir zaman kurucular üstünden ilerlemedi, her zaman katılan, kendi yeri olarak büyüten insanlarla ilerledi. Bu insanlar da Türkiye’de şu an da bence sana yönetimi alanından geldiğim içinde gördüğüm; okullu ve genç insanlar. Bunlar hem sanat üreticileri hem sanat yöneticileri ya da potansiyel olarak öyle olacaklar. Bunların da kendilerine bir küçük laboratuvar alanı olarak görebilecekleri birçok yere ihtiyacı var fakat böyle yerler yok. halka’nın da bir diğer misyonu bunu gerçekleştirmek. Teorik olarak okulda öğrendikleri ya da başka bir ülkenin teorisi olarak öğrendikleri bir şeyi burada deneyimlemek ve bu ‘’Türkiye şartlarında bu uygun mu?’’ ‘’Bu şekilde mi işleliyor?’’ bunu test etmek ve kendi seslerini duymalarına yardımcı olmak. Burayı küçük bir kuş yuvası gibi düşünüyorum ben, belli bir olgunluğa geldikten sonra buradan uçup artık ne yapmak istediğine karar verdiğinde devam edecek insanlar. Tabi belli bir fikirdaşlık, gönüldaşlık olması lazım, ki inisiyatifin en önemli özelliği bu para konularak yapılacak bir şey değil. Emek koyarak, yürek koyarak, düşünce koyarak, üretmek ve bunu düşünerek yapmak. Biz Çevreyi de bu şekilde oluşturduk.
 
 
-İzleyici geliştirme stratejileriniz nelerdir?
-Ben bu strateji kelimesine biraz takılıyorum. Bu misyonlar, vizyonlar, stratejiler, hedefler bunlar aslında içinde yaşadığımız sistemin bize verdiği nosyonlar ve bizden onların cevabını istiyor. Halbuki burada birebir onlara uymak zorunda değiliz. Burada derken; halka’ yı ,Türkiye’yi kastetmiyorum genel olarak bu alandan bahsediyorum. Alanın farklı işleyiş yapıları var.  Bir tamamen piyasa odaklı çalışanlar var bir de kendi özgün sesini bulanlar var. Belki bizim en temel stratejimiz; piyasanın dışında durup ama reddederek değil, kendi kolumuzun mesafesinde olan insanlara ulaşmak. Moda o anlamda güzel bir yer. Bizim insanlara ulaşmamız dışında insanlar bize ulaşabiliyor. Çünkü buraya gelen ve yaşayan, kültür ve sanat etkinliklerine ilgili, genç bir nüfus var. Fakat onların çoğu kafe müşterisi olarak, sokaklarda gezen insanlar. Bizim birincil hedefimiz; onları içeri çekmek. Kol mesafesi burada çok önemli yani gerçekten içeri giren elinin dediği bir insana aslında cazip gelmek bu da içerde yaptığın işin gücüyle mümkün. Yani bir kere girdikten sonra birebir bir ilişki kurmak. Bizim etkinliklerimize katılan birçok insan; hep tekrar tekrar gelen insanlardır, takip ederler, yok olmazlar ve birkaç sene sonra bir etkinliğin uygulayıcısı olur. Mesela onunda sanatsal bir ilgisi vardır ve bir proje getirir ya da ‘Bir kurs yapmak istiyorum’ der eğiticisi olur. Dolayısıyla hem bir izleyici yetiştirmek sonra da o izleyiciyi tekrar kendi sistemimizin içine katarak sanatsal paylaşımcı kişi haline getirme yolunda gidiyoruz, bu bir strateji. Bununda en temel şeyi gazetelere dergilere ilan vererek değil, reklam üzerinden tanıtım üzerinden yürümek değil, sesini kendi elinin kolunun yettiği yerlere duyurmak, tabi buna dijital medyayı da katıyorum. Sadece kapıdan geleni içeri almak değil buradan da dışarıya çıkan şeyler var. Ama aldıktan sonra harmanlayarak büyütmek.
 
 
-İzleyici kitlenizi arttırmak için sosyal medyayı verimli bir şekilde kullanabiliyor musunuz?  Sosyal medya verilerini ölçüm yapmakta kullanıyor musunuz?
-Sosyal medyayı tabi ki kullanıyoruz. Az evvel dediğim gibi sanat dergilerine, gazetelere reklam vb. şeyler vermediğimiz için, paralı televizyon programlarına katılmadığımız ve çekim yaptırmadığımız için; sosyal medya en çok kullandığımız mecra. Geri dönüşleri iyi oluyor, bizde hızlı geri dönüş yapıyoruz. Belli bir izleyici kitlemiz var. Duyurularımızı Facebook, Instagram üzerinden ve yaptığımız newsletter’ larla yapıyoruz. Bire bir mekana gelip de e-mail bırakanlara da geri dönüş yapıyoruz. Bence o kurduğumuz sıcak ilişkinin karşılığını alıyoruz. O newsletter’lara cevaplar geliyor. Mesela son sergimizi ertelemek zorunda kaldık çünkü ekibimizde yaşanan bir vefat vardı. Newsletter ile duyurduk ve birebir ‘Başınız sağ olsun’ diye cevaplar aldık. Onun dışında araştırma şirketine geri dönüşleri hesaplatmak, saydırmak gibi bir geri dönüş ölçümlemesi yapmıyoruz.
 
 
-İzleyici ölçümü için ne tür materyaller veya teknikler kullanıyorsunuz?
-Newsletter da uyguladığımız networkün öyle bir ölçümleme sistemi var. Yolladığımız newsletter’ı kim olduğundan, kaç kişi açmış, kaç kere tıklamış, hangi sayfalara en çok gitmiş hepsini görebiliyoruz. Mesela bir newsletter’a 5-6 tane event koyduysa neler daha çok ilgi çekmiş, web sitesine yönlenmiş mi tıklamış mı onların hepsi mevcut. Aynı şekilde Facebook’dan da, Instagram’dan da haftalık raporlar geliyor. Tıklanmalar, bir öncekilerle kıyaslamalar ve artışları takip ediyoruz. Mesela bir newsletter diğerinden daha az tıklandıysa içeriğine tekrar dönüp bakıyoruz. Belki de o dille yazmamak gerekiyor; belki daha açık ve net, oyunlu yazmak gerekiyor. Örneğin; bir keresinde newsletter’ımız hakkında yorum almıştık. Girişe ‘’Çok heyecanlı bir ay başlıyor.’’ yazmıştık. İzleyicimiz fazla betimleyici bir bulmuştu. Çok güzel bir yorumdu ve ‘’O heyecanı ben okuyunca duyayım, bana heyecanlı bir ay olduğunu baştan söylemeyin.’’ demişti. Ama tabi bu da kişisel bir tercih o öyle istiyor başkası da ‘Aa! Ne heyecanı?’ deyip içine giriyor. İnsanları dinlemek gerekiyor. Mesela şimdi sıfat seçerken fazla heyecanlı olmayan sıfatlara gidelim diyorum.
 
 
-Kurumunuzda izleyici tespiti ile ilgili bir çalışma var mı?
-Var. Kapıdan girenlere eğer e-mail adreslerini bırakmak ve bizle iletişim halinde olmak istiyorsa bir form veriyoruz. Soruyoruz, biz sormadan bırakmak isteyenlerde oluyor. Sonrasında onları data base’imize ekliyoruz ve onların her birini gruplandırıyoruz. Eğer sanat çevresindense; işbirlikçileri, sanatçılar, genel izleyici, medya gibi alt gruplara ayırıyoruz.
 
 
-Program sürecinde çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
-Takvimin birbirinden farklı gereksinimi olan alt kolları var. Her birini farklı şekilde ele alıyoruz. Sergi takvimi aynı zamanda uluslararası sanatçı programının takvimi, workshop’ların takvimi. Hepsinin farklı dinamikleri oluyor ve mekanı birbiri için önünü kesmeyecek şekilde ve boşlukları dolduracak şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Rezidans programı için şuan da 2019’u bitirdik. Artık 2019 için sanatçı kabul etmiyoruz. Çünkü hangi aylarda onların olacağını biliyoruz. Bu ne demek? Bir sanatçı programa katıldığı zaman burada iş üretiyor. Sonra katılım süresinin sonunda onun sergilemesi için bir zaman dilimine ihtiyacı var. O yüzden rezidans sanatçısı olduğu zaman sürecin sonunda ona bir etkinlik takvimi çıkartıyoruz. O takvimde bizim genel sergilerimizle çakışmamalı ya da çakışıyorsa da ona göre hareket ediyoruz ve mekanı ikisine de yetecek şekilde bölüyoruz. Bağımsız sergileri 2 ya da 3 aydan önce almamaya çalışıyoruz. Çok sıkışık ve ani açılmış bir zaman dilimi yoksa eğer. Diyelim ki bir sergi iptal oldu yerine yedekte bekleyenler ya da daha önce değerlendirmediklerimizden birini koyabiliyoruz. Yani ideali tabi 6-8 aylık yapmak ama rezidans programı hareketli bir şey ve onların buraya gelebilmesi bazen çok kısa zaman kalana kadar belli olmuyor. Çünkü fon alıp gelenler var, işini ayarlayıp gelenler var, vize problemi olanlar var. Bunlar netleşmediği içinde her zaman yedekli çalışıyoruz. O olmazsa yerine bir şey koymamız gerekiyor.   Yani o takvim sürekli açık drive’da bir dosya var. Orada hem rezidansı görüyoruz hem sergileri görüyoruz. Mesela sergi açılışıyla workshop’un da çakışmaması lazım. Workshop’ları genelde 1-2 ay önceden alıp programa oturtuyoruz. 
 
 
-Etkinlik öncesinde ve sonrasında geri bildirim alma çalışmalarınız var mı?
-Mesela geçen sene bir sergi yaptık ve sergi de form verdik. Bu form serginin içeriği ve sergilenme biçimi ile ilgiliydi. İzleyicinin görüşlerini; ‘Bunu tarihsel çerçeveden yapılmış bir sergi olarak değerlendiriyor musunuz?’ ‘Verdiği bilgiler açısından 1 ile 5 arası değerlendirin.’ gibi. Sergi sonunda da bütün feedback’leri edinmiştik. 
 
 
-İzleyici veya katılımcı olarak gelenler bilinçli mi? Sizce motivasyonları nedir?
-Eğer atölye katılımcısıysa çok bilinçli, neye katıldığını ne yapmak istediğini iyi biliyor. En son film atölyesi yaptık. Birbirine yedi benzemez alandan gelen insanlar vardı ama ortak bir paydada buluşuyorlardı. Sergilerinde içeriğine göre gelen izleyici profili değişiyor. Ne sergisi yaptığını ya da onu nasıl sunduğumuza göre kimlerin gelip ne kadar ilgilendiği değişiyor. Yaş grubu, kadın- erkek vs.
 
-Rekabet içinde veya işbirliği içinde olduğunuz kurumlar var mı?
-Ben rekabete inanmıyorum ama işbirliği içinde olduklarımız var. Uluslararası işbirliklerimiz var. Uzun süredir devam eden San Francisco’lu bir Artship inisiyatifleriyle işbirliğimiz var. Her sene İstanbul’da ve San Francisco’da aynı sergi ya da performansların tekrarları oluyor. Bir burada, bir orada, bir Türkçe, bir İngilizce gibi. 
Bir de son iki senedir yaptığımız Kanada ile bir işbirliğimiz var. Daha önce Almanya’dan, İtalya’dan kurumlarla da işbirlikleri yaptık. Erasmus projelerine ev sahipliği yaptık. Türkiye içerisinde de bazı sanat inisiyatifleri ile ortak projeler düzenledik. Kadıköy bölgesinde olanlarla birlikte bir projede oldu. Yani işbirliklerine açık bir kurumuz.
 
 
-Yeni izleyici geliştirmek için izlediğiniz bir yol var mı? Böyle bir gereksinim duyuyor musunuz?
-Dört seneye yakın permakültür kolektifi ile bir işbirliği yaptık. Bunlar çevre tasarımı, bahçe tasarımı, gıda, beslenme, ev hijyeni ile ilgilenen insanlar vardı. Bu grubu aslında içeri almamızın sebebi tamda buydu. Yeni izleyici derken sanat alanı dışındaki izleyiciler diyebilirim. Mesela onlar bizim için önemliydi çünkü dünyaya ve çevresine bu kadar duyarlı olan insanlar eğer sanatsal aktivitelerle çok ilgilenmiyorlarsa aslında potansiyel olarak iyi sanat izleyicileri. Kendileri bilmiyor olabilir ama böyle bir sanat mekanında bu tarz toplantıları yaptıkça içeride olan biteni görmeyi ve oraya yeni izleyici olarak kazandırılmaya başladılar. Biz buna 2013 yılında yapmaya başlamıştık. O dönemde bir sanat mekanında bu tarz aktiviteler yoktu. Son iki senede İstanbul’un bir çok yerinde ki galeri ve müzelerde çiçek yetiştirme, toprak ile ilgili workshoplar yer almaya başladı. Bir bilinç oluştu. Biz bence bunun öncüsü olduk. Son bir senedir permakültür etkinliklerini yapmıyoruz ama katılımcıların bazıları bizim izleyicimiz oldu. O gruptan gelenler kazandırılmış kitle oldu.
 
 
 
-İzleyicinin kurumunuzdan nasıl bir deneyimle çıkmasını istiyorsunuz?
-İlgisi uyanmış, heyecanlanmış, merak etmiş ve kendiyle bir bağ kurmuş olarak çıkmasını istiyoruz. Çünkü burada edinebileceği en iyi şey bence bir yapıt satın almak değil, o yapıtı izlerken onun bir parçası olduğunu hissetmek, içinde kendinde bir şey bulmak ya da mesela merakını uyandırmak. Eğer bilmediği bir şey ise gittiği zaman onu araştırmaya, okumaya devam etmesini körükleyecek bir kıvılcım vermek.
 
 
-Galerinizin konumu bakımından avantajlarınız ve dezavantajlarınız nelerdir?
-Avantajlarından biri ‘’Bizi nasıl buldunuz?’’ denildiğinde ‘’Geçerken, yürürken’’ vb. gibi cevaplar geliyor. Dolayısıyla bu konumun öyle bir avantajı olduğunu düşünüyorum. Dezavantajı da tabii ki ne de olsa çok yerleşik bir kanı var çünkü İstanbul’da sanat; Beyoğlu, Tophane, Beşiktaş şimdiler de Nişantaşı ve Maslak’ta. Ama her zaman Avrupa Yakası. Biz onun dışında olduğumuz için hep ‘karşı taraf’, ‘diğer taraf’. Zaten biliyorsunuz Khalkedon körler ülkesi demek. Yani görmeyenler ve görülmeyenler burada. Biraz algıda seçicilik var. Mesela bazı rehberler, haritalar, dergilerde çağdaş sanat dünyası dendiği zaman daha çok o tarafı koyuyorlar. Bizim girmediğimizi izleyici fark edip ‘Siz burada yoksunuz’ diyen oldu. Kadıköy’de ki son bir senede artan damarı çok benimsemediler bence. Aslında biz tek değiliz, belki en eskiyiz. Bu yer değirmeni çevresi, Kadıköy, Moda çok gelişti. Biraz ona ana göbekten uzak olmamızın piyasa bakışı açısıyla dezavantajı olabilir. Ama bizim için bir sakıncası yok. 
 
 
-Kurumunuza yeni izleyici kazandırmak için eski programlar üzerinden değişiklik yapıyor musunuz? Yoksa yeni programlar mı yaratıyorsunuz?
-Yapıyoruz. Mesela bir atölyeye başladığımızda başka bir atölyenin temelleri atılabiliyor. Yani aslında eski programdan çıkıp yeni bir içerik oluşturuyoruz. Bir öncekiyle dirsek temaslı ama birebir aynı değil. İstenen içerikleri tekrarlıyoruz. Bunlar daha çok kurslarda, eğitimlerde geçerli. Yoksa sergilerde çeşitliliğe önem veriyoruz. Bir yaptığımızı bir daha yapmak değil, daha önce kendine bir yer bulmamış insanlara alan açmak bizim için önemli. 
 
 
-Ekonomik anlamda Türkiye zor bir süreçten geçmekte bu yılın zorluğunu üzerinizde hissediyor musunuz?
-Türkiye her zaman zor bir süreçten geçiyor. Her geçtiği süreç en zoru bu galiba dedirtiyor ama o da bir şekilde geçiyor. Tabii ki her zaman bir baskı var. Burada ekonomik anlamda en büyük baskı giderek soylulaştırmaya girmesi. Moda şuanda o anlamda en üst limitlerde sanırım. Ki sanatçılar Kadıköy tarafına zaten soylulaştırmaya giren Beyoğlu, Cihangir ve Tophane gibi yerlerden kaçarak gelmişlerdi. Bütün dünya ülkelerinde de böyledir. Berlin, Londra, Paris, New York’ta da böyle oldu. Sanatçılar gittikleri yeri yaşanır hale getirdiler. İnsanlarıyla birlikte rehabilite oldu ve güzelleşti. Ne zaman ki güzelleşti o zaman ’para etmeye’ başladı. O zaman da sanatsal ortamda yaşam satmaya başladılar. Burada ise fiyatlar deli gibi arttı. Kiralar çok arttı. Burada ayakta kalmak 1-2 sene öncesine kadar daha zorlaştı. Çünkü ev sahipleri mülklerinin artık çok daha değerli olduğunu düşünüyorlar. Bizim eski mekanımızdan çıkmamızın da sebebi buydu. Bizden sonra girenler bizim ödediğimizin beş katını ödüyor. Ama bu düzen böyle gidemez. O kiracı o fiyatı iki ay beş ay ödeyecek sonra tıkanacak, ev sahibi hiçbir şey almamaya başlayacak ve içerden dışarıya çıkaramadığı bir kiracı olacak.
Devamı ›


 

Yolculuğa Hazırlık: Gelişmekte olan performansın İstanbul ön gösterimi

Tarih : 30.11.-0001

İşbirliklerinin sekizinci yılında halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco Istanbul'dan dört sanatçıyı gerçekleştirecekleri performansı birlikte yaratmak ve içinde yer almak için San Francisco'ya davet ediyor.  Temmuz 2019'da San Francisco'da gerçekleşecek bu çalışma şu adı taşıyor:
Güz Yaprakları - Yere tutunduklarında beslerler geleceği
25 Mayıs saat 20.00'de halka sanat projesi'nde gerçekleşecek olan etkinliğin dili San Francisco'ya hazırlık olarak İngilizce olacaktır. 
Aynı çalışma Aralık 2019'da İstanbul'da Türkçe olarak gerçekleştirilecektir.
Performansçılar: Tolga Ayıklar, Bora Eke, Ekin Can Göksoy, Olcay Karahan, Mete Özel, Eda Yapanar
Performansı büyüten dedesi Slobodan Dan Paich
Devamı ›


 

Sanatçı Söyleşisi ve Sergi: Tegera

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Purple Fire Publications tarafından yeni yayınlanan kitapları Tegera’da yer alan şiirlerden bir okuma ve söyleşi için ortak yazarlar George Gerard, Ramazan Saral ve Terriann Walling’i konuk ediyor. 
 
TEGERA’NIN ÖYKÜSÜ
Tegera’nın döngüsel dünyasında zamansızlığın üç yolcusu buluştu. Şiir, düz yazı ve öyküler yoluyla yedi diyara uçtular. Üçü de zamanın ve mekanın bir yanılsamadan ibaret olduğunun ve kişinin varoluşunu ancak bu kısıtlardan tam anlamıyla kurtulursa gerçekleştireceğinin birer örneği oldu. Kitap ayrıca Yaren Gezer’in göksel resimlerini içermektedir.
Sanatçı Söyleşisi 20 Nisan 2019 Cumartesi, 16 :00'da gerçekleşiyor.
 
Ayrıca, 20-21 Nisan 2019 Cumartesi 13:00’ten Pazar 19:00’a kadar Yaren Gezer’in Tegera kitabı için yaptığı görsel çalışmalar sergilenecektir.
 
Devamı ›


 

Şairler Konuşuyor

Tarih : 30.11.-0001

kafagöz şiirsanat dergisi, Şairler Konuşuyor. etkinliğinin üçüncü programında genç şair Sırrı Can Kara’yı ağırlıyor. Bende Bir Leke adlı ilk şiir kitabı geçtiğimiz aylarda KAPLUMBaA Yayınları tarafından yayımlanan genç şair Sırrı Can Kara ve KAPLUMBaA Yayınları’nın kurucusu, editör, yazar Alsem Charles Roidi, kafagöz şiirsanat dergisini hazırlayan şairler Ali C Yoksuz ve Berf Çakmakçı’nın sorularını yanıtlayacak. 
 
Etkinlik 10 Şubat Pazar günü saat 15.00’te Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla halka sanat projesi'nde gerçekleşecek.
 
Katılım ücretsizdir.
kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
Devamı ›


 

Söyleşi: Ozan Yavuz - Göç,Travma ve Temsiliyet Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Ozan Yavuz  halka sanat projesi'nde devam eden "Zambak ve Ahlat" sergisi kapsamında "Göç, Travma ve Temsiliyet Üzerine" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. 
Söyleşinin ana ekseninde, göç sonrası yaşanan travma ve bellek aktarımının kesilmesi ile ortaya çıkan görsel, yazınsal ve sözlü temsiliyetlerin olasılıkları ve üçüncü kuşağın bellek kaybına karşı ortaya koyduğu temsil stratejileri tartışılacak.
Devamı ›


 

KIYIYA VURANLAR: Sözlü ve Sözsüz Yeni Öyküler

Tarih : 30.11.-0001

Bir yandan genç sanatçılara görünürlük sağlamak ve seslerini duyurma olanağı vermek, aynı zamanda da kariyerini sürdüren sanatçılara farklı bakış açılarını paylaşmaları ve ortak çalışmalara katılmaları anlamında kültürel yaşama katkı vererek varlık gösteren  halka sanat projesi, San Francisco’lu sanat inisiyatifi Artship Initiatives ile hazırladığı programlara 2018 biterken yeni bir halka ekliyor. 
 
Aralık 2018’de diğer etkinliklerin yanı sıra hikaye anlatımlı samimi performanslar izleyici ile buluşacak. 
 
Kıyıya  Vuranlar  // Washed Ashore arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inşa edilmiş ve özgün müzik ve şarkılarla samimi bir hikaye anlatımı programıdır. Sözlü anlatı geleneği ruhuyla topluluk yeni öyküler yaratır, eski öyküleri ilk defaymış yeniden anlatır.
 
Katılan sanatçılar: Tolga Ayıklar, Ekin Can Göksoy, Bora Eke, Natalie Koski-Karell, Mete Özel, Kristen Rulifson
Performansın fikir babası ve yönetmeni: halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Slobodan Dan Paich
 
Etkinlik tarihleri: 21-22-23-24 Aralık, saat 20:00
Etkinlik ücretsizdir.
Mekan: halka sanat projesi Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
Yer kapasitesi sınırlı olduğundan rezervasyon gereklidir. 0541 733 42 83 // atolyehalka@gmail.com
 
Devamı ›


 

Forum: Sergi Düzenlemenin Karmaşık ve Farklı Motivasyonları ve Yöntemleri

Tarih : 30.11.-0001

Bir sergiyi ortaya çıkaran belirgin usullerin yanında çok sayıda pratik, kişiler arası, kurumsal ve hatta çevresel unsur bulunur. Forum, bu alanda çalışan farklı deneyimlere sahip profesyonellerin bir sergi düzenlerken göz önüne aldıkları yöntemlerle, deneyimlerini belirleyen motivasyonları paylaşıma açıyor.
Devamı ›


 

Provalar2: Hız

Tarih : 30.11.-0001

Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar, kendi sesini aramaya hevesli tasarımcı ve sanatçıların özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saattir. Provaların bu seferki konusu “HIZ”. Hız üzerine konuşacağımız açık sohbetten sonra katılımcılar, hız kavramı zemininde analog veya dijital çizim, yazım, yapım, tasarım vb. gibi kendi belirleyecekleri herhangi bir yöntemde üretimlerini gerçekleştirecek ve paylaşacak.
 
* Etkinlik ücretsizdir.
* Katılımcılar kullanacakları her tür malzemeyi yanlarında getirebilirler.
*Oturma kapasitesi sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0216 550 29 90
 
PROVALAR Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla gerçekleşmektedir.
 
ÇAĞRI METNİ:
Eğer bir sanatçıysanız, çevrenize kocaman bir duvar örmek ve o duvarın içinde sezgilerinizi takip ederek kendi bildiğiniz yolda ilerlemek istersiniz. Seyircilerin göreceği, tutkularının tutsağı olmuş bir adam veya kadındır, işte o dünyadaki en ilham verici gösteridir.
 
… her zaman kendimi performansın içinde kaybetmeye ve bir sonraki provada şovu iyileştirmek için kullanılacak notlar alan bir eleştirmene dönüşmeye çalışırım!
 
Gururla ve neşeyle prova yapın, …
 
- Philippe Petit (Yaratıcılık: Kusursuz Suç’tan)
 
Mekan: halka sanat projesi
Tarih: 17.11.2018
Saat: 16.00-18.00
Katılımcı Sayısı: 10 kişi
 
Program: 
16.00 – 16.30 Buluşma, bilgilendirme ve sohbet
16.30 – 17.30 Prova
17.30 – 18.00 Sunum
 
 
KATILIMCI NELER DENEYİMLEYECEK?
 
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
FİLTRE PLATFORM HAKKINDA:
 
Filtre Platform; sanat ve tasarım ile ilgili konularda araştırmayı, fikir geliştirmeyi ve yaratmayı sağlayan davetkâr ve sosyal bir yaratıcı platformdur. Çeşitli ortaklıklar ile kentin çeşitli mekânlarında atölyeler, konuşmalar ve geziler düzenler. Hazine avcısı gibi keşfetmeye önem veren Filtre Platform, süreçlerin, etkinliklerin ve ürünlerin özgün, alternatif ve yaratıcı olmasına odaklanır.
Filtre; malzemeleri, algıyı ve bakış açılarını dönüştürmeye yarayan bir araçtır. Filtre Platform da aynı şekilde dönüştürücü ve ilham doludur. Sanat/Tasarım profesyonelleri ve öğrencileri ile sanat ve tasarıma meraklı olan herkesi keşfetmeye, yaratmaya, dönüşmeye ve dönüştürmeye davet eder.
instagram: https://www.instagram.com/filtreplatform/
facebook: https://www.facebook.com/filtreplatform/
e-mail: filtreplatform@gmail.com
Devamı ›


 

Buluşma: Şairler Konuşuyor

Tarih : 30.11.-0001

kafagöz şiirsanat dergisi, Şairler Konuşuyor. etkinliğinin ilk programında şair Burak Acar’ı ağırlıyor. 2008 yılında yayımlanmış olan Ateş Akvaryumu’ndan tam on yıl sonra Tabiat Abi ile okurlarını sevindiren Burak Acar, kafagöz şiirsanat dergisini hazırlayan şairler Ali C Yoksuz ve Berf Çakmakçı’nın sorularını yanıtlayacak. Etkinlik 3 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla halka sanat projesi'nde gerçekleşecek. 
kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
Devamı ›


 

Provalar

Tarih : 30.11.-0001

Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla
Eğer bir sanatçıysanız, çevrenize kocaman bir duvar örmek ve o duvarın içinde sezgilerinizi takip ederek kendi bildiğiniz yolda ilerlemek istersiniz. Seyircilerin göreceği, tutkularının tutsağı olmuş bir adam veya kadındır, işte o dünyadaki en ilham verici gösteridir.
 
… her zaman kendimi performansın içinde kaybetmeye ve bir sonraki provada şovu iyileştirmek için kullanılacak notlar alan bir eleştirmene dönüşmeye çalışırım!
 
Gururla ve neşeyle prova yapın, …
 
- Philippe Petit (Yaratıcılık: Kusursuz Suç’tan)
 
Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar, kendi sesini aramaya hevesli tasarımcı ve sanatçıların özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saattir. Provaların ilk konusu “Gramer”. Gramer hakkında konuşacağımız açık sohbetten sonra Mimar/Müzisyen Tolgay Keskin, biçim gramerleri hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Sonra katılımcılar, gramer kavramı zemininde analog veya dijital çizim, yazım, yapım, tasarım vb. gibi kendi belirleyecekleri herhangi bir yöntemde üretimlerini gerçekleştirecek ve paylaşacak.
 
* Etkinlik ücretsizdir.
* Katılımcılar kullanacakları her tür malzemeyi yanlarında getirebilirler.
 
Mekan:   halka sanat projesi
Tarih:      20.10.2018
Saat:    16.00-18.00
Katılımcı Sayısı: 10 kişi
 
Program:      16.00 – 16.30 Buluşma, bilgilendirme ve sohbet
                     16.30 – 17.30 Prova
                     17.30 – 18.00 Sunum
 
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0216 550 29 90
 
 
KATILIMCI NELER DENEYİMLEYECEK?
 
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
FİLTRE PLATFORM HAKKINDA:
 
Filtre Platform; sanat ve tasarım ile ilgili konularda araştırmayı, fikir geliştirmeyi ve yaratmayı sağlayan davetkâr ve sosyal bir yaratıcı platformdur. Çeşitli ortaklıklar ile kentin çeşitli mekânlarında atölyeler, konuşmalar ve geziler düzenler. Hazine avcısı gibi keşfetmeye önem veren Filtre Platform, süreçlerin, etkinliklerin ve ürünlerin özgün, alternatif ve yaratıcı olmasına odaklanır.
Filtre; malzemeleri, algıyı ve bakış açılarını dönüştürmeye yarayan bir araçtır. Filtre Platform da aynı şekilde dönüştürücü ve ilham doludur. Sanat/Tasarım profesyonelleri ve öğrencileri ile sanat ve tasarıma meraklı olan herkesi keşfetmeye, yaratmaya, dönüşmeye ve dönüştürmeye davet eder.
instagram: https://www.instagram.com/filtreplatform/
facebook: https://www.facebook.com/filtreplatform/
e-mail: filtreplatform@gmail.com
 
 
 
 
Devamı ›


 

Zanaat ve Sanat: Bölünmeye Karşı Köprüler

Tarih : 30.11.-0001

Konuşma, tekstile ait malzeme ve tekniklerin günümüzde görsel sanatlarda, tiyatroda ve el işinde kullanılmasına yönelik deneyimlerin ve düşünce süreçlerinin paylaşılması üzerinedir. Tarihsel süreçten bakıldığında sanat ve zanaat, farklı niyet ve odak noktaları taşıdıkları anlarda bile birbirlerini etkileyen ve geliştiren iki alandır.
 
Konuşmanın amacı, bu iki disiplin arasındaki ilişkinin boyutlarını farklı deneyimler etrafında tartışmak, aralarında bir bölünme ya da hiyerarşi oluşturmadan köprü kurmaktır. Her biri, hem kendi içinde kuşaklar arası bir aktarım nesnesi görevi görmekte, hem de ortak bir paydadan beslenmektedir. Bu yönleriyle de sınırsız bir yenilenme önerirler.
 
Konuşmanın odağını dikiş, dokuma, nakış gibi tekstil temelli malzeme ve teknikler oluşturmaktadır. Davetli konuşmacıların her biri, çalışma alanı kapsamında, çağdaş sanatta, tekstil sanatında, tiyatroda ve tekstil temelli zanaatlarda edindikleri bilgi ve deneyim süreçleriyle bakış açılarını paylaşacaklardır.
 
Davetli Konuşmacılar: Semra Gür Üstüner, Dilek Yalçın Demiralp, Slobodan Dan Paich, Moderatör: Dr. İpek Çankaya
 
Etkinlik dili Türkçe’dir. Sn. Paich çeviri: Öykü Demirci
*Etkinlik ücretsizdir, yer kapasitesi nedeniyle kayıt olmak gerekmektedir: atolyehalka@gmail.com // 0541 733 42 83
Etkinlik Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşmektedir.
 
19 Mayıs 2018 Cumartesi, 16:00 – 18:00, halka sanat/ galeri
Caferağa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Moda, Kadıköy
Devamı ›


 

Konuşma Serisi: Beğeni

Tarih : 30.11.-0001

NE KADAR VE NASIL KONTROLÜNDEYİZ?
Beğeninin teknik, anlamsal (semantik), psikolojik, ekonomik ve politik yönleri üzerine konuşma serisi
Yaratıcının ve izleyicinin beğenilerine yönelik bakış açılarını, nedensellikler ile çok boyutlu araştırıyoruz. Beğeni konusunu, her oturumda farklı bir yönüne odaklanarak sanat tarihinden ve günümüzden örnekler ile inceliyoruz. Beğeninin göreceliliğini birlikte sorguluyoruz. 
Devamı ›


 

Dinle Neyden - Bir Derin Dinleme Yolculuğu

Tarih : 30.11.-0001

Kamyar Houbakht - Seda Seyrek (Neyestan-Dinlemenin Hikmeti)
Fatih Oral ( Neyzen)
 
Dinle Neyden-Bir Derin Dinleme Yolculuğu
Dinle bu ney nasıl şikâyet ediyor
ayrılıkları nasıl anlatıyor:
Beni Neyestan'dan* kestiklerinden beri
feryadımdan herkes ağlayıp inledi.
Ayrılıktan parça parça olmuş kalp isterim ki, içimdeki bu özlemi paylaşayım. 
Aslından uzak düşen kişi, yine vuslat zamanını arar.
 
Hz. Mevlana Celaleddin Rumi
(*Neyestan: Kamışlık)
 
 
 
Kamyar Houbakht, Seda Seyrek ve Fatih Oral, sizi bir yolculuğa davet ediyorlar. Neyestan'a doğru, kendimize, özümüze doğru. Bu pazar günü gündelik hayatın koşturmacasına, şehrin hızına hazır biraz ara vermişken, Hz. Mevlana'nın Mesnevisi ve Ney eşliğinde derin dinlemeyi tecrübe edeceğimiz bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan halka sanat projesi mutluluk duyuyor! 
 
Atölyede, Ney eşliğinde Mesneviyi okumanın yanında, onun dinlemenin hikmetine dair anlamını konuşacak; Tasavvuf şiiri ve felsefesinin ve Doğu'nun kadim hikmetinin gündelik hayatımıza nasıl kılavuz olabileceğini birkaç pratik çalışma ile keşfedeceğiz. Bu çalışmalar, ruhun sembolik ve tasvirlerle konuşan dilini anlamaya, sesini işitmeye yönelik, diyalog, çizim ve tahayyül çalışmasıdır.
Gelirken yanınızda getirmeniz gereken sadece varlığınız ve dinlemeye ve işitmeye gönüllü olan kulaklarınız.
 
Tarih: 4 Mart 2018, Pazar
Saat: 14:00-16:00
halka sanat / galeri: Caferağa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com 
 
Atölyeye katılımı için alt limit 20TL'dir. 
 
Kamyar, Seda ve Fatih bizlere şöyle sesleniyorlar: Armağan ekonomisinin bize bir hediye olduğunu biliyoruz. "Gönlünüzden ne koparsa" ilkesiyle sağlamayı arzu ettiğiniz daha fazla katkı olursa armağanlarınızı sevgiyle kabul edip hayata daha çok şey vermek istiyoruz. 
 
Kamyar Houbakht
 
2008 yılında ruhumu aramak için iş dünyasından ayrıldım. O zamandan bu yana, hikmete, özellikle Anadolu ve İran diyarlarının hikmetine duyduğum aşkı keşfediyorum. Kitaplardan ve hikayelerden öğrendiğim kadim hikmeti günlük yaşam anlayışıma getirmenin yollarını öğreniyorum. 2012 yılında ise insanlara bire bir koçluk seansları, atölyeler ve doğada inzivalar ile ruhun kılavuzluğunda yolculuk yapacakları alanlar açmaya başladım. Bu alanı açma ve tutma biçimim, kökleri hem kadim hikmette hem de yeni bir liderlik anlayışında bulunan tecrübeler ile şekillendi. Bunlardan bazıları, İşraki Felsefe, Teori U ve büyük anneannemin yaşam biçimi.
 
Seda Seyrek
 
13 yaşında bağlama öğrenmeye başladığımdan beri Anadolu müziği ile iç içeyim. Lise ve üniversite yıllarında dostlarımla kurduğum topluluklarda müzik yaptım. Bir dönem üniversitede İngilizce dersleri verdim ve çevirmenlik yaptım. 2013 yılında özüme ve köklerime doğru çıktığım yolculuk ise beni sadece müziğe değil, mukaddes olana ve batıni manaya yeniden bağladı. Aynı süreçte Farsça öğrenmeye karar vermemle tanıştığım İran diyarının kadim hikmeti ve Anadolu ile ilişkisi de gündelik yaşamıma kılavuz olmaya devam ediyor. Ruhsal yolculuk ve kolektif bilince dair kadim bilgi ve yeni pratikler ile alanlar açmayı öğreniyorum. Bu alanlarda hizmet etmem için bana mürşitlik eden hikmet ve öğretiler şunlar: Anadolu, İran ve genel olarak Doğu'nun müzik, şiir, tasavvuf öğretisi ve sözlü geleneği; çember adabı, topluluk yaşamı ve beraber üretme alanlarında öğrendiklerim.
 
https://soundcloud.com/seda-seyrek
 
Fatih Oral
 
Neyde çeşitli tavırları inceleyen Fatih Oral, Türk tasavvuf musikisi ve klasik Türk musikisinin yanı sıra, Türk halk müziği, jazz gibi farklı türler üzerinde de çalışmaktadır.
 
Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı biteren Oral, profesyonel hayatında pek çok sanatçıyla sahne paylaşmıştır. Bir süre İSMEK’te de ders vermiş, halen M.E Bakanlığında öğretmen olarak çalışmaktadır.
 
2008 yılından beri Tümata grubunun bir üyesi olan Oral, grubun yurt içi ve yurt dışındaki çok sayıda konserinde neyzen olarak görev almıştır.
 
https://www.youtube.com/channel/UCZGynE9QNkQg4XJOrdLbu0g
https://soundcloud.com/fatih-oral
Devamı ›


 

Bir İhtimal Daha Var: Açık Mekan ve Sanatçı Kolektifleri Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Bir araya gelme pratiğinde entelektüel, ideolojik ve aksiyona dayalı motivasyonlar nedir? Kolektivitenin günümüz dinamikleri içinde ürettiği model nedir? Kolektif gruplar hangi yollarla sistem ve üretim şartlarını değiştirebilir, kamusal alanda hangi stratejileri ele alır, hangi alternatif formları yaratır? Kolektif sanat grupları, sanat sistemi içinde nasıl bir yerde konumlanır ve nasıl direnç gösterir? Öznellik/tekillik arası sınırlar netliğini kaybeder mi? Müşterek hedefler ve ortak yollar belirlenebilir mi?

Kasa’da 19 Ocak-24 Şubat arasında, Hafriyat’ı merkezine alan 6 haftalık süreç, kolektif sanat gruplarının yapıları, farklı yöntem ve stratejileri, dağılma ya da dönüşüm süreçleri, problematikleri ve olasılıkları ile bir model olarak kolektivitenin mümkünlüğü üzerine bir hatırlama, kesişme ve çarpışma alanı yaratmakla ilgileniyor.
Açık Mekan'da halka da kendi hikayesini anlatan bir yerleştirme yaptı. Diğer katılımcı kolektiflerin işleriyle beraber 24 Şubat'a kadar görülebilir. 

Konuşma tarihleri:

19 Ocak, 17:00 Hafriyat
24 Ocak, 17:00 Emre Zeytinoğlu, Vahit Tuna
31 Ocak, 17:00 Beral Madra, Feyyaz Yaman
7 Şubat, 17:00 Asena Günal, Ezgi Bakçay
14 Şubat, 17:00 Fatih Özgüven, Ayşe Erek
21 Şubat, 17:00 Kolektifler Açık Konuşma


Kolektifler Açık Mekan

Altı Aylık
Atılkunst
Artık Mekan
Bandrolsüz
BAS
birbuçuk
ÇokAyaklılar
Darağaç Projesi 
Dramaqueer Sanat Kolektifi
HAH
halka sanat projesi
Hallederiz İnş. Kooperatifi
HAYAKA ARTI
Hazavuzu
HER HÂL
Karapembe Karşı Sanat Kolektifi
Kartonkitap
Kendine Ait Bir Oda 
Loading 
Mardin'de Çağdaş Sanat Konuşmaları
Mars
Maquis Projects 
Merkezkaç
Mtaär
Noks
Oda Projesi
Oddviz
Pasaj
Pelesiyer
PiST/// 
Sanatorium
Taşeron
Yaygara
Yoğunluk
Videoist
xurban_collective
5533
216
 
Devamı ›


 

Arkaik Yankılar ve Günümüz

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun 6 yıldır süren 2017 İşbirliği 22-23-24-25 Aralık 2017, 20:00'da hikaye anlatımlı performanslarla halka sanat rezidans'ta sürüyor.
 
Binlerce yıl boyunca, sıcak yaz günlerinde bir zeytinin altında, kışın soğuğunda bir ateşin etrafında toplanıldı. Bugünün koşuşturmacasında ve yoğun kentsel baskıları altında insana özgü bu bağa hala ve hep gerek var diye düşünüyoruz. 4 gün üst üste gerçekleşecek hikaye anlatımlı performanslarda siz de bize katılmaya ve bu yaklaşımı paylaşmaya davetlisiniz.
 
Gecenin anlatıcıları ve müzisyenler
Jelena Jovanovic
Solist, Müzikolog
 
Timuçin Çakaloz
Heykeltıraş, Geleneksel Taş Oymacısı, Müzisyen, Hikaye Anlatıcısı
 
Mete Özel
Kurgu Yazarı, Şair, Çevirmen, Hikaye Anlatıcısı
 
Ekin Can Göksoy
Yazar, Kültür Tarihçisi, Hikaye Anlatıcısı
 
Bora Eke
Görsel Sanatçı, Hikaye Anlatıcısı
 
Emrah Danacı
Görsel Sanatçı 
 
Fikir babası ve yönetmen: Slobodan Dan Paich
Performans dili Türkçedir.
 
*Oturma kapasitesi sınırlı olduğundan yer ayırtmak için lütfen arayınız.: 0541 733 4283
 
Mekan: halka sanat / rezidans 
Caferağa Mah, Dr.Esat Işık Cad, Ruşenağa Sokak, No:8 Moda, Kadıköy, İstanbul
Devamı ›


 

Toprak Ana Günü

Tarih : 30.11.-0001

Bu etkinlik Slow Food Balkon Bahçeleri Birliği, İstanbul Permakültür Kolektifi, halka sanat projesi ile bizlerle birlikte olacak tüm iyi, adil, temiz üretime gönül veren üreticilerimizin ve sanatçı dostlarımızın sizlere armağanıdır.

Terra Madre – Toprak Ana Günü, Slow Food’un doğumgünü olan 10 Aralık’ta Slow Food Birliklerinin, geleneksel yerel gıda üretimini ve gıdanın çeşitliliğini kutlamak için düzenlediği bir gündür.

Bu bağlamda, dünyadaki Gıda Toplulukları ve Slow Food Birlikleri, yerel gıdayı, biyoçeşitliliği ve sürdürülebilir gıda üretimini kutlamak için çeşitli etkinliklerle biraraya gelir. Bu sene, tema ‘Geleneksel gıdayı ve biyoçesitliliği korumak’ ve ‘sürdürülebilir gıdaya gelecek nesiller adına sahip çıkmak’ olarak belirlendi.

Ortak duyarlılıklar etrafında bir araya gelen üç oluşum Slow Food Balkon Bahçeleri Birliği, İstanbul Permakültür Kolektifi ve halka sanat projesi olarak sizi 10 Aralık 2017 Pazar günü Terra Madre - Toprak Ana Günü’nü birlikte kutlamaya davet ediyoruz.

Günün Programı şöyle:

halka sanat/ rezidans

13:00 –15:00 - Asma Yaprakları Üzerine Resim Atölyesi

*Atölyeye katılım için ön bilgi gerekli değildir ancak fiziksel kapasitemiz nedeniyle kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 4283
 

halka sanat/ galeri

13:00 –15:30 - Yerel Üreticilerle Sohbet ve Ürün Tadımı

15.30 –Terra Madre- Doğaçlama Dans Performansı - Yıldız Güventurk

Yerel üreticilerle Sohbet bölümünde toprağına, biyoçeşitliliğe, sürdürülebilir gıdaya kendilerini adamış halde üretim yapmaya devam eden ve ürünlerini bizlerle paylaşan çok değerli üreticilerimizden yaşadıklarını, yaptıklarını, yapmak istediklerini dinleyeceğiz.

  • Gündönümü Çiftliği – Aysun Sökmen
  • Gekoo - Özlem Atabaş
  • Nar Çiftliği –Nardane Kuşçu
  • Zeytinliboğaz Çiftliği – Selçuk Şahin

Onların yanı sıra yanımızda olamayıp, ürünleri ile katılacak üreticilerimiz ve Slow Food birliklerimiz var.

  • Jade Çiftliği – Berin Ertürk – Adapazarı Slow Food Konviviyumu Lideri
  • Şile Bi Ovacık – Fatma Çam Denizci – Şile Palamut Birliği Lideri

 

Gelin bize katılın, birlikte güzellikleri çoğaltalım...

Devamı ›


 

ALMA: Galiçya'da Bir Müzik ve Doğa Deneyimi

Tarih : 30.11.-0001

Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği, Wapapura’nın hazırladığı, ALMA: Arte, Legado, y Medio Ambiente adlı kısa belgeselinin uluslararası ilk gösterimine ev sahipliği yapıyor.
Belgesel, İspanya’nın Galiçya bölgesinde yer alan ve 12. yüzyılda yapılmış olan bir manastırda hayata geçirilen bir müzik ve doğa rezidansını anlatıyor. Yani, doğa ve müzik eşliğinde kadim bir akustik mekanda bir araya gelmeyi konu alıyor.
Gösterimde Wapapura’nın direktörü Rafael Kotcherha Campora bir de sunum yapacak ve izleyicilerle bir sohbet gerçekleştiriyor.
 
Belgesel gösteriminin dili İngilizce'dir, konuşmaların çevirisi yapılacaktır.
Etkinlik, aynı zamanda dernek merkezi olan halka sanat/ galeri’de 29 Kasım 2017 Çarşamba saat 20:00’da gerçekleşiyor.
Devamı ›


 

ci 2017 Contemporary İstanbul

Tarih : 30.11.-0001

14-17 Eylül 2017

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

B1- 002 no'lu standtayız.

ci 2017 Contemporary İstanbul'da buluşalım!

 

Devamı ›


 

Toplantı: Ortak Zemin: Gıda

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Işıl Eğrikavuk'un yaptığı ''Komşuda Pişer, Bize de Düşer'' sergisi kapsamında birbuçuk ekibi, gıda müştereği üzerine akıl yürüten ya da üretimlerini kolektif bir biçimde yapan kişi ve oluşumların bir araya geleceği "Ortak Zemin: GIDA" başlıklı bir toplantı düzenliyor. 

Toplantıda, gıda süreçleri üzerine düşünüp eyleme geçen oluşumlar ve çalışmalarında kolektif üretimi ele alan sanatçılar bir araya gelerek gıda etrafında şekillenen alternatif üretim ve tüketim pratikleri ile bu alandaki ihtiyaçlara odaklanıyor. Katılımcılar, deneyimlerini paylaşacakları kısa sunumların ardından ortak hareket imkânlarını konuşacaklar. 

birbuçuk, çalışmalarına iklim değişikliği ve enerji ekonomisti-dansçı Ayşe Ceren Sarı, çevre/sistem bilimci-sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen’in koordinasyonunda devam ediyor.

www.facebook.com/birbucukproje/

14 Ekim 2017 - saat 14:00 - 18:00 
halka sanat projesi: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak, No:24, Moda, Kadıköy

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan etkinlik, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir.

Yer sınırı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Detaylı bilgi ve katılım formu için atolyehalka@gmail.com adresine başvurularınızı bekliyoruz. 
İlk kayıt yaptıran 20 kişi katılımcı olacaktır. 5 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden katılamayacaklar olursa, toplantı öncesi kendileriyle iletişim kurulacaktır.

Devamı ›


 

Gösterim ve Konuşma: İstanbul'un Artığı

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Isil Egrikavuk'un yaptığı Komşuda Pişer Bize de Düşer' sergisi kapsamında, Artıkişler Kolektifi "İstanbul'un Artığı" başlıklı film gösterimi ve söyleşi gerçekleştiriyor. 

İstanbul’da kişi başına günde 1 kilodan fazla atık düşüyor. Bu şehirde insanlar her gün yaklaşık 20 bin ton atık üretiyor. Bitmeyen bir döngünün içinde işlenmiş maddeler hammaddeye, hammaddeler yeniden işlenmiş maddelere dönüşürken şehirli, kendi artığı ile bu şehirde istemese de iz bırakıyor.

İstanbul’un Artığı, sokağa atılan/bırakılan atığı fotoğraf ve video kamerasıyla takip ederek, atık toplayıcıların gündelik yaşamları ve kullandıkları kent mekanlarına odaklanıyor. Videogramlar, İstanbul’un iki farklı merkezi olan Beyoğlu ve Ümraniye’deki atık toplayıcıların hızla dönüşen İstanbul’a ne şekilde eklemlendiğinin izini sürüyor. Diğer yandan geçmiş yıllardan (2014 öncesi) videolarla bir hafıza birlikteliği kuruyor.

Kentsel dönüşüm, iş güvenliği, çocuk işçi emeği, etnik kimlik, göç ve memleket, futbol ve yerel seçimler gibi farklı ama aynı zamanda birbirine geçen olgu ve pratiklerin atık toplayıcıların yaşamlarına etkisini bedenleşen kamerasıyla görüyor, görünür kılıyor, kentin farklı mekanlarına atıkçıların gözünden bakıyor. Kentte çevresel atık, emek koşulları ve göçmen kimliklerin kesiştiği ortak meselelerin odağında bir görsel hafıza oluşturuyor.

artıkişler kolektifi güncel görsel kültür ve sanat alanında anaakım olmayan, kolektif üretim ve alanları yaratmaya çalışan bir video kolektifidir. Kentsel dönüşüm, soylulaştırma, zorunlu göç, mültecilik, kentiçi emek, arşivleme ve kolektif toplumsal hafıza gibi Türkiye’de toplumsal yaşamın farklı kırılma alanlarını sorgulayan güncel ve tematik çalışmaları benzer çizgideki gruplarla paylaşma, kolektif alanlarda sergileme ve gösterim prensiplerini izler.

7 Ekim 2017 - saat 16:00 - 19:00 
halka sanat projesi: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak, No:24, Moda, Kadıköy

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan etkinlik, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir.

Yer sınırı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Detaylı bilgi ve katılım formu için atolyehalka@gmail.com adresine başvurularınızı bekliyoruz. 

İlk kayıt yaptıran 30 kişi izleyici olacak. 5 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden katılamayacaklar olursa, etkinlik öncesi kendileriyle iletişim kurulacak.

Devamı ›


 

Sanatçıyla Sohbet: Tomas Hetmanek

Tarih : 30.11.-0001

Tomas Hetmanek halka sanat/ galeri'de devam eden "Portreler" sergisi kapsamında; sergilediği fotoğraflardan yola çıkarak 19.yüzyıla ait bir teknik olan wet plate collodion (ıslak plaka kolodyon) ve alternatif baskı teknikleri üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. 

Ele alınacak konular arasında: 
- Ambrotype/cam, tintype/metal plaka üzerine çekilen fotoğraflar
- Cyanotype (mavi baskı)
- Salt print (tuz baskı)
- Kontakt baskılar
- Gümüşsüz baskılar

23 Ağustos 2017, Çarşamba saat 19:00'da halka sanat / galeri'de!

Devamı ›


 

Dirty Ear Forum

Tarih : 30.11.-0001

Ses, çeşitlilik ve radikal dinlenme

Dirty Ear Forum ses araştırmaları üzerine deneysel bir platformdur. Ses ve dinleme üzerine çalışan, seçilmiş bir grup uygulamacı ve düşünürü bir araya getirerek, bu konuda yaptıkları araştırmaları paylaşmalarını sağlamayı amaçlar. Her defasında farklı yerlerde ve farklı çerçevelerde gerçekleşir.

Forumun merkezinde, bireysel bakış açılarını ve pratiklerini ortak bir aktiviteye dönüştürme ve sesi beraber çalışma sürecini mümkün kılan somut ve kavramsal bir platform olarak öne çıkarma isteği yatar.

Bu proje, sesi, ortak alanın çeşitli formlarını yeniden düşünmemizi ve yeniden biçimlendirmemizi mümkün kılan bir araç olarak ortaya çıkarıyor. Sesin fiziksel olarak temas edilemezliğini, mekanın içinden akıp sınırları aştığını ve görünmezliği ile bir tanımı veya ifadeyi olanaklı kılamadığını ele alır. Sesin bu dinamik ve kimi zaman zorlu özellikleri Forum’un merkezinde konumlanıyor.

Dirty Ear Forum’un bu edisyonu halka sanat projesi ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleşiyor.

halka sanat projesi’nin rezidans binasında yer alacak enstalasyon, üç gün boyunca her sesin sürekli olarak kaydedildiği bir ses güncesi özelliğine sahip olan işten oluşuyor. Hoparlörle dolu bir odada, günlük seslerin birleşiminin sürekli olarak tekrarlandığı bu ses yerleştirmesi, amplifikasyon yöntemi ile şekilleniyor. Yaptıkları her şeyi, tanıştıkları her kişiyi kaydeden katılımcılardan gelen veriler de düşünülünce, bu iş yaşadığımız hayatın işitsel bir bileşimi olarak karşımıza çıkıyor.

Dirty Ear Forum’un bu edisyonu halka sanat projesi ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleşiyor. Proje kapsamında hazırlanan bir ses yerleştirmesi de ziyarete açık olacak. Detaylar şöyle:

Dirty Ear Forum kapalı grup toplantıları: 3-5 Mayıs 2017 - halka sanat/ galeri. Katılımcılar: Brandon LaBelle, Reuben de Lautour, Şirin Özgün, Jeremy Woodruff, Ebru Yetişkin

Ses Yerleştirmesi Ziyaret: 3-5 Mayıs 2017, 13:00 – 15: 00 - halka sanat/ rezidans

Dr. Esat Işık Cad. Ruşenağa Sokak No:8 Moda Kadıköy

 

Devamı ›


 

Pek Yakında-2

Tarih : 30.11.-0001

2. GÖSTERİM // 29 Mart Çarşamba saat 20:00

Bir araya geliyoruz, güzel bir film izliyoruz. Birazcık da atıştırıyoruz. Siz de katılmak isterseniz haber verin!

0216 550 29 90

Mekan: halka sanat / rezidans

Ruşen Ağa Sokak No:8 Moda

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması: Murat Germen'le Fas'ta Rezidans Tecrübesi

Tarih : 30.11.-0001

Bu buluşma, Fas’taki bağımsız kültür ve sanat inisiyatiflerini ve mekanlarını konu edinmektedir. Etkinlikte, Murat Germen, Nisan 2013 ayında Rabat’taki “Le Cube” adlı bağımsız sanat mekanında gerçekleştirdiği sanatçı rezidansı sırasında edindiği tecrübeyi aktarak ve bu kurumlarda çalışan kültür-sanat yönetici ve sanatçıların portreleriyle, mekanların belgesel fotoğraflarını da kapsayan serisine ilişkin örnekler paylaşacaktır. Bu bağlamda "bağımsız sanat(çı)", "kar amacı gütmeyen sanat inisiyatifleri" gibi genel kavramlar tartışmaya açılacaktır. Germen konuşmasında sanat bir bağımlılık mıdır, bağımsız sanat(çı) var mıdır sorularına yer verecektir.
Etkinliğin ev ssahibi Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'dir. Konuşma 30 Mart 2017, Perşembe saat 19:00'da, dernek merkezi olan halka sanat / galeri'de!
Devamı ›


 

Pek Yakında

Tarih : 30.11.-0001

"Pek Yakında" film günleri ile sevdiğimiz filmler eşliğinde yemekli ve sohbetli geceler düzenliyoruz. 
Sinema günlerinin ilk filmi olan Pedro Almodovar' ın yönettiği, 2006 yapımı İspanya filmi Volver'i, Sangria ve Tapas eşliğinde, minderlerimize ayaklarımızı uzatarak sıcak bir ortamda seyretmeye hepiniz davetlesiniz. 

*Etkinlikler armağan ekonomisi prensibiyle gerçekleşmektedir.

Tarih : 8 Mart 2017 Çarşamba, 20:00

Yer: halka sanat / rezidans 
Caferağa Mahallesi, Dr. Esat Işık Caddesi, Ruşen Ağa Sok. No: 8 Moda, Kadıköy
Bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83

Devamı ›


 

Performans: Gerçek ve Hayali Koordinatlar

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi ve San Francisco'dan Artship İnisiyatifleri işbirliğiyle, içinden hikaye/imge/şarkı geçen performanslar dizisi bu sene halka sanat/rezidans'ta gerçekleşiyor.  

Oturma kapasitesi sınırlı olduğu için lütfen yeriniz ayırtın: 0541 733 42 83 

Gerçekleştirenler: Neşe Şahin - Mete Özel - Bora Eke - Erman Evcil – Kübra Akdoğan

Fikir babası ve yönetmen Slobodan Dan Paich
 
Etkinlik takvimi: 16,17,18,19 Kasım 2016, saat 19:00

Mekan: halka sanat/ rezidans Ruşen Ağa Sokak No:8 Moda

 

Devamı ›


 

ARTİST 2016'ya kendi sergimizle katılıyoruz!

Tarih : 30.11.-0001

LOTUS YİYENLERİN ÜLKESİNDE

halka sanat projesi, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Artist 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na, Lotus Yiyenlerin Ülkesinde başlığını taşıyan bir grup sergisi ile katılıyor. 
Sergi, fuarın bu yılki teması olan Umulmadık Topraklar’a gerçekçi olduğu kadar umutvar bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Lotus Yiyenlerin Ülkesinde, ilhamını Homerus’un Odysseus Destanı’ndaki bir öyküden alıyor. 
Sergi, “ya geri dönebileceğimiz bir toprak parçası ya da kendimizi ait hissettiğimiz bir yer bir kalmadığı gün ne olacak?” sorusunun, dünyanın her yerinde, gittikçe artan bir şiddette hissedildiği çağımızda, yaşanılanların farkında olup, kendi perspektiflerinden hayata bakarak, olan bitene, olmasından korkulanlara ya da olması arzu edilenlere mütevizi bir ışık tutuyor. 
Lotus Yiyenlerin Ülkesinde resimden yerleştirmeye, heykelden fotoğraf ve videoya varan farklı mecralarda işleri bir araya getiriyor. 
Sergi sanatçıları: Sezgi Abalı, Burak Ata, Carmen Bouyer, Doğu Çankaya, İskender Giray, Selma Hekim, Yasemin Nur, Slobodan Dan Paich, Niyazi Selçuk, Sevil Tunaboylu 
Kavramsal çerçeve: İpek Çankaya
 
Devamı ›


 

ci 2016 Contemporary İstanbul'da buluşalım

Tarih : 30.11.-0001

03-06 Kasım 2016

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

B1- 103- 4 no'lu standayız.

http://www.contemporaryistanbul.com/en/program/art-initiatives.htm

 

Devamı ›


 

Açık Duyuru

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Ruth Burke'un projesine katılımcı olarak eşlik etmek ister misiniz? 
 
halka sanat projesi rezidans programı katılımcısı, Amerikan sanatçı Ruth Burke her yaş, ırk, etnik köken, uğraş, cinsel tercih, sosyo-ekonomik geçmiş ve biyolojik cinsiyetten kadını, sözlü bir kişisel tarih anlatımı projesine katılmaya davet ediyor. Sanatçı, kadınların, Türkiye’deki ataerkil kültür deneyimlerini irdeleyen bir dizi görüşme gerçekleştirmek istiyor. Bu görüşmeler, sözlü tarih anlatımıyla, kadın hikayeleri ve deneyimlerinin çağdaş bir resmini oluşturacak ve kadınlar tarafından yürütülen bir galeride gerçekleştirilip paylaşılacak. Bunu yaparken Burke’ün amacı, çoğu kez erkekler tarafından yazılan tarihe kadınların seslerini eklemek ve gücü bu kez kadınlara vermek olacak. 
 
Burke sizin hikayelerinizi dinlemek ve onları, deyim yerindeyse, heykel diline çevirmek istiyor. Her görüşme birebir olacak. Ardından, sanatçı görüşmelerin CD’ye yazılış bir kopyasını görüşme yapılan kişiye verecek. Bu hikayeler, görüşmecinin arzusu dışında sergide ya da halka açık bir ortamda kullanılmayacak. Her görüşme bir heykelle temsil edecek. 
 
Sanatçı, görüşmecileri fiberden yapacağı heykellerin oluşturulma sürecinde de davet ediyor. Burke heykelleri yaratma sürecini paylaşan katılımcılara emekleri ve zamanları karşılığında mütevazi bir maddi katkı ile teşekkür edecek. Kendisi Türkçe bilmiyor olsa da görüşme yaptığı katılımcıların kendilerini ana dillerinde ya da kendilerini en rahat hissettikleri dilde ifade etmelerini istiyor. Bu yüzden gerekli olursa çeviri için yardım alacak. 
 
Görüşmeleri gerçekleştirmek için Ruth 6 Haziran’dan itibaren Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 12:00’dan 14:00’a kadar halka sanat/ galeri’de olacak. Ayrıca önceden randevulaşarak bu sürenin dışına çıkmak da mümkün. Günü kararlaştırmak için directors@halkaartproject.net adresine epostalarınızı bekliyoruz. 
 
Burke 20 Haziran’a kadar görüşmelerine devam edecek. Sanatçı heykelleri 24 Haziran’a kadar bitirmeyi hedefliyor. Sergi ise 28 Haziran’da açılacak. 
 
Bu kolektif girişime katılmanızı içtenlikle diliyoruz. Eğer katılmak isteyeceğiniz düşündüğünüz kişi ya da oluşumlar varsa bu epostayı iletmenizi rica ederiz. 
Devamı ›


 

Açık Prova

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi İstanbul & Artship İnisiyatifleri, San Francisco Hikaye Anlatımı- Performans 

2016 Performans Sezonu Birinci Etkinliği 

2016 yazında Artship/halka işbirliğiyle, San Francisco'da gerçekleşecek olan performansın, izleyiciye açık samimi paylaşımı. Mete Özel, Neşe Şahin, Belkıs Taşkeser'in yer aldığı performans, Slobodan Dan Paich'in fikir babalığı ve yönetmenliğinde ve sanatçı grubunun yakın işbirliğinde geliştirmektedir. 

Devamı ›


 

Doğu ve Batı Sanatında Geometri

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi - Artship İnisiyatifleri 2016// 2. Sanat Konuşması
 
06 Mayıs 2016, Cuma, 19:00-21:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Aslıhan Erkmen ve Slobodan Dan Paich'in ikinci kez bir araya geleceği "Doğu ve Batı Sanatında Geometri" sanat buluşmasına herkesi bekliyoruz. 2015 yılında Sakarya
Devamı ›


 

Yiyeceğini Bulmak ve Atık Bırakmamak Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship Crossroads İnisiyatifleri- San Francisco 

29 Aralık 2015 Salı,19:00, halka sanat/ galeri'de!

Basit, kolay ulaşılabilir yabani yiyecek kaynakları hakkında bilgi ve pazar ürünlerinin ardından atık bırakmama yöntemleri

Devamı ›


 

Kumdaki Ayak İzleri

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatifleri- San Francisco 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans

Uzun bir aradan sonra halka sanat/ rezidans küçük ve samimi gruplar halinde izleyiciye açılıyor! halka sanat projesi ile San Francisco'dan Artship İnisiyatifleri'nin 2012'den bu yana gelişerek süren ortak projeleri bu yıl birbirine bağlı bir sergi (Aydınlanmış İzler) ve hikaye anlatımlı performans dizisi (Kumdaki Ayak İzleri) ile sürüyor.
Devamı ›


 

Okyanus Aşmak

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul & Artship İnitsiyatifleri - San Francisco 2015 Hikaye Anlatımı / Performans (İngilizce)
 
16 Aralık 2015 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Artship - San Francisco üyesi olan ve Zia adıyla bilinen Maureen Burchert ilk kez İstanbullu halka/Artship hikaye anlatıcıları Mete Özel, Neşe Şahin, Belkıs Taşkeser ve Mayram Panos ile bir araya geliyor. Konuk solist ve müzikolojist: Jelena Gligorijevic Jovanovic 
 
Devamı ›


 

Bir Resim Aşkına

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- Artship İnisiyatifleri 2015- Sanat Konuşması
 
04 Aralık 2015, halka sanat/ galeri'de!
 
Aslıhan Erkmen ve Slobodan Dan Paich 
 
Hans Holbein'in "Elçiler Tablosu" üzerine iki sanat tarihçisinin analiz, yorum ve yanıtları (Sunum dili İngilizce)
Devamı ›


 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2015

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2015 20-21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Anadolu yakası,Caddebostan Kültür Merkezi'nde!

Program için ayrıntılı bilgi: 

http://www.surdurulebiliryasam.org/istanbul/#ckmprogram

Devamı ›


 

Açık Çağrı: Kayıp Aranıyor!

Tarih : 30.11.-0001

Yaratıcı bir oyuna hazır mısınız?

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Ryan Griffith sizi kurgusal bir bulmacanın parçalarını bir araya getirmeye çağırıyor.

30 Ekim 2015 Cuma, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

"İkiz kardeşim İstanbul’da izini kaybettirdi. Adı Yakup, ama etrafta takma bir isimle dolaşıyor, hatta buralıymış gibi yapıyor olabilir. Üst dudağında küçük bir yara izi var, bolca yemeye, içmeye ve dans

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması/ Mehr Javed

Tarih : 30.11.-0001

28 Eylül 2015 Pazartesi, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçılarından Mehr Javed ile düzenlediğimiz sanatçı buluşmasına bekleriz! Samimi bir sohbet ortamında geçecek buluşmada Javed çağdaş resim hakkındaki düşüncelerini paylaşacak ve bu bağlamda kendi işlerini anlatacak. Buluşmada ayrıca sanatçının İstanbul deneyimleri hakkında bilgi sahibi olacağız ve rezidans programımıza katıldığı süre boyunca yaptığı bazı çalışmalardan örnekler göreceğiz. Sunumun sonunda soru-cevap bölümümüz olacak. İlgilenen herkesi bekleriz.

Devamı ›


 

Arkadaşınız davetlidir.

Tarih : 30.11.-0001

4-9 Eylül 2015 tarihleri arasında, TASC Ablett & Brafield halka sanat/galeri’nin bir bölümüne düşünmek, konuşmak, kendilerini ifade etmek için halka açık bir yemek masası yerleştirerek kendilerine bir ortam yaratacaklar. Yemek masası ve sandalyeler dışarıdan gelen ziyaretcilere açık olacak. İsteyenler istedikleri sürece sanatçılara katılacak onlarla sohbet edecek hatta
Devamı ›


 

AÇIK ÇAĞRI: Çocukluk Hikayelerinizi Bizimle Paylaşmak İster Misiniz?

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi rezidans sanatçıları Regina Dürig ve Christian Müller  09 Ağustos 2015 Pazar günü saat 19:00’da izleyicilere iki farklı proje sunuyorlar: İlki, şiirsel belgesel olan "Çocukluk Hikayeleri", ikincisi ise doğaçlama yapılacak canlı performans "Envanter".
Devamı ›


 

Sanatçı konuşması/ William Huberdeau

Tarih : 30.11.-0001

29 Temmuz 2015 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçısı yazar William Huberdeau konuşmasında hikaye anlatıcılığında etnik gelenekler ve onların doğasından bahsedecek. Katılımcılar konuşmanın sonunda kendi hikayelerini yazıp paylaşabilecekler. 

Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-3

Tarih : 30.11.-0001

24 Haziran 2015 Çarşamba, 19:30, halka sanat/ galeri'de!

Müzik ile çevre mücadelesi arasında nasıl bir ilişki var? halka sanat projesi ve Çevreci Etkinlikler’in üçüncüsünü gerçekleştireceği “Çevre ve Sanat Buluşmaları”nda işte bu soruya yanıt arayacak. 24 Haziran 2015, Çarşamba günü halka sanat/ galeri'de gerçekleşecek etkinliğimizde konuğumuz müzisyen “Kırmızı Nazmi Akyıldız”… 
Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması / Kevin Todd

Tarih : 30.11.-0001

 
halka sanat projesi'nin 8-24 Haziran 2015 tarihleri arasında ağırladığı Avusturalya, Maroochydore'dan Kevin Todd, rezidans programı süresince yaptığı çalışmaları bizlerle paylaşıyor!
 
Sanatçı üretken sanat ile yakından ilgilenen özellikle İstanbul'un mimarisi açısından önemli bir parçası olan İslam sanatına karşı çalışmalar yapıyor. Ona göre üretken anlamda İslam ve digital sanat arasında bir bağlantı var.
Kevin Todd, halka sanat/ galeri'de oluşturduğu duvar resimleri ile üzerinde çalıştığı temayla ilgili fikirlerini 21 Haziran 2015'de bizlerle paylaşıyor.
 
http://www.toddartist.com/
Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması / Gauthier Oushoorn

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi 25 Mart - 25 Nisan 2015 tarihleri arasında ağırladığı Belçika'lı sanatçı Gauthier Oushoorn Rezidans Programı süresince ürettiği projelerini 09 Mayıs 2015 Cumartesi Saat 18:00'de halka sanat/ galeri'de bizlerle paylaşıyor!
Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-2

Tarih : 30.11.-0001

17 Nisan 2015 Cuma, 19:30, halka sanat/ galeri'de!
 
halka sanat ve çevreci etkinlikler çevre duyarlılığı olan sanatçıları ve sanattan konuşmak isteyen çevrecileri buluşturmaya devam ediyor. Çevre ve sinema konulu ilk etkinliğimizde davetli konuşmacımız olan yönetmen Rüya Köksal'dan sonra bu kez de sözü bir tiyatro sanatçısına veriyoruz. 
Devamı ›


 

Femina- Bedensel bir egzersiz ve laboratuvar çalışması // Katılımcılara Açık Çağrı

Tarih : 30.11.-0001

Marjolayne Auger’in Femina adlı Yüksek Lisans projesini geliştirebilmesi için tasarladığı bir egzersiz ve labratuvar çalışması

23 Şubat Pazartesi- 27 Şubat Cuma 2015 // 09:00-12:00 arası halka sanat/ rezidans’ta gerçekleştirilecektir. 

Fotoğraf: Kenneth Schwartzman

Devamı ›


 

Yemekli Sanatçı Buluşması

Tarih : 30.11.-0001

27 Aralık 2014, Cumartesi, 20:00, halka sanat/galeri'de!
 
Bergen merkezli sanatçılar Amber Veronika Ablett ve Stacy Brafield yemek, tat ve bir masa etrafında toplanma halini kullanarak, samimi ama derinlemesine bir diyaloğu mümkün kılan bir ortam yaratmak amacıyla The Artist’s Supper Club adı altında yemekli buluşmalar düzenliyorlar. Ablett tarafından hazırlanan bu seferki buluşma ve ikramlar, Yetimler, İtina Edenler ve Mandalalar Üzerine sergisi etrafında şekilleniyor.
Devamı ›


 

Aysun the Sütçü-8bin100 Projesi

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi, ''aysun the sütçü'' yü 8bin100 Projesi ile 21 Aralık 2014, 11:00 - 13:00 arasında halka sanat/ galeri'de misafir ediyor.
 
''81 ilde 100er topluluk kurmayı hayal eden bir ütopya. Adı bu yüzden 8bin100!
 
Kırsala göçü hayal eden,kırsala göçmüş ve güçlenmek isteyen, birlik olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor 8bin100.Artık bir nesil insanın da bencillikten silkinip gelecek nesiller adına ekosistemi onarmaya gönül vermesi gerekli.
Devamı ›


 

Topluluk Ekonomisi: Birlikte Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil bir Toplum Yaratmanın Kolay Yolu

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifinin Düzenlediği Topluluk Ekonomisi: Birlikte Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil bir Toplum Yaratmanın Kolay Yolu konuşmacı Dr. Uygar Özesmi'yle 20 Aralık 2014, 11:00-13:00 arasında halka sanat/ galeri'de!
 
Yaşantımızda bariz bir şekilde görmesek de gezegenin yaşam destek ünitelerinin yavaş yavaş çöktüğünün farkındayız. 
 
İnsan haklarının gözetildiği ve doğa ile dost bir toplum özlüyoruz. 
Devamı ›


 

Performans: Paul Roth

Tarih : 30.11.-0001

5 Aralık 2014, Cuma, 19:00'da, halka sanat/ galeri'de!
 
paul n roth, p roth, paul nicholas roth, pnrIII, p3, nicholas p roth. emprovizör, kompozitör, alto saksafoncu, yazar, teorisyen, müzikolojist. 1983’te Buffalo, New York’da doğdu. Paul çeşitli araçlar kullanarak çalışıyor. İşleri daha az geleneksel, bazen sesin kendisi ve zaman & mekandaki organizasyonunun şaşırtıcı bir beyanatı şeklinde…
Devamı ›


 

Dream Circus Project

Tarih : 30.11.-0001

BİR RÜYA VER, BİR RÜYA AL
 
Dream Circus (Rüya Sirki) rüya alemi içinde görsel araştırma yapan katılımcı ve gezgin bir sanat projesidir. Dream Circus Projesine katılan kişi, bir rüyasını veya kabusunu Daniele Catalli'ye anlatıyor ve sonra onun kaleminden çizilmiş başka bir rüyayı seçip yanında götürebiliyor.
Devamı ›


 

halka sanat projesi 7-8-9 Kasım tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezi'ne bekliyor!

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2014 Programı:

7 Kasım 2014 Cuma
 
12:00 Seva Kafe/ Seva Cafe (4′)
 
Sınırsız Vizyon/ Infinite Vision (35′)

12:40 Sohbet/ Talk: Ufuk Ahızka, Melike Altıntaş ve Nora Frietag (Komşu Kafe)
Devamı ›


 

8bin100 Projesi-"Aysun the Sütçü"

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği, Aysun Sökmen'in projesini anlatacağı bu buluşma 19 Ekim 2014, Pazar, 11:00 - 13:00 saatleri arasında, halka sanat/ galeri'de!
 
''81 ilde 100er topluluk kurmayı hayal eden bir ütopya. Adı bu yüzden 8bin100!
 
Kırsala göçü hayal eden,kırsala göçmüş ve güçlenmek isteyen, birlik olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor 8bin100. Artık bir nesil insanın da bencillikten silkinip gelecek nesiller adına ekosistemi onarmaya gönül vermesi gerekli.
Devamı ›


 

Forum: Why Art?

Tarih : 30.11.-0001

1 Ekim 2014 Çarşamba, 18:30, halka sanat/ galeri'de! 

halka sanat projesi ve Artship İnsiyatifi sizi " Why Art?" forumuna davet ediyor. Forum İnglizce olacaktır. 

 

 

 

 

Devamı ›


 

Kapitel İstanbul // Daniela Ehemann- Kate Jessop

Tarih : 30.11.-0001

15 Ağustos 2014 Cuma, 19:30, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans programında ağırladığı Berlin ve Londra’dan gelen iki sanatçısının İstanbul’da oluşturdukları yeni video çalışmalarını sunar!

Devamı ›


 

Sadakat: Umutsuzluk ve Coşku Arasında // Rafael Abreu-Canedo

Tarih : 30.11.-0001

08.08.2014 Cuma, 20:30

Sadakat, fedakarlık ve insan duyguları hakkında tek kanallı şiirsel-belgesel ön gösterimi

Bu Cuma, halka sanat/galeri’de rezidans sanatçılarımızdan Rafael Abreu-Canedo'nun “Sadakat: Umutsuzluk ve Coşku Arasında” isimli yeni şiirsel-belgeselini izlemeye davetlisiniz! 

Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-1

Tarih : 30.11.-0001

10 Temmuz 2014 Perşembe,19:00, halka sanat galeri'de!

Çevreci Etkinlikler ve halka sanat projesi, müzik, çağdaş sanat, sinema, mimarlık gibi alanlardan konuşmacıların davetli olduğu Çevre ve Sanat Buluşmaları etkinlik dizisi düzenlemeye başlıyor… 

Devamı ›


 

Duvar resmini kim sevmez?

Tarih : 30.11.-0001

27 Haziran 2014 Cuma, 16:00, halka sanat/ galeri'de!

Rezidans sanatçımız Heidi K. Brandow ile halka sanat/ galeri'nin bahçesinde sıkıcı beyazları boyalarla rengarenk ormanlara dönüştürüyoruz.

Devamı ›


 

halka sanat projesi'nde belgesel film gösterimleri

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Seçkisi-2

*Fimler hakkında detaylı bilgi için devamına tıklayınız.

19 Haziran Perşembe: Çikolata Gibisi Yok

15 Temmuz Salı: Çiftliğe Bahis

26 Ağustos Salı: Dünyanın Ucundaki Bahçe

Etkinlik Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi'nin desteği ve İstanbul Permakültür Kolektifi'nin desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Devamı ›


 

Dünya Çevre Günü

Tarih : 30.11.-0001

05.06.2014 Perşembe, 19:30, halka sanat galeri'de!
 
5 Haziran Dünya Çevre Günün'de Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nden "Thirst/ Susuzluk" filmini izleyerek toplaşıyoruz!
Devamı ›


 

Moda'da Hıdrellez

Tarih : 30.11.-0001

5 Mayıs 2014 Pazartesi saat 18:30'da halka sanat'ta buluşuyoruz. Dilek ağacımızı Moda sahile taşıyor, çaputlarla,teflerle, dileklerle hıdrellezi kutluyoruz! Çizilecek kağıtlar, renkli kalemler, çaputlar, erikler ve çilekler bizden, dilekler sizden.

Devamı ›


 

Çevreci Etkinlikler'imizin 1. Yılında Ne Kadar Etkiniz?

Tarih : 30.11.-0001

19 Mart 2014 Çarşamba, 19:00-21:30, halka sanat / galeri'de!

Çevreci Etkinlikler topluluğu,  Slow Food Fikir Sahibi Damaklar, Yeryüzü Derneği, İstanbul Permakültür Kolektifi ve Buğday Derneği’nden dostlarının katılımıyla “Çevreci Etkinlikler’imizin 1. Yılında Ne Kadar Etkiniz?” adlı ilk etkiliğini Halka Sanat Projesi’nde gerçekleştirecek...

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Kainattan Sesler

Tarih : 30.11.-0001

05 Mart 2014 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçıları; Maria Teresa Gonzalez, Mariah Dekkenga, ve Thomas Riccio yerli toplulukların şamanik şifa ritüellerinden, dokumaya, video ve fotoğraf gibi çağdaş sanat pratiklerine

uzanan geniş bir yelpazede kendi sanatsal deneyimlerini paylaşıyorlar. 



 

Yıldızlı Geceler

Tarih : 30.11.-0001

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında belirli Salı akşamları sevdiğimiz filmler eşliğinde halka sanat/ galeri'de yemekli, sohbetli bir gece geçiriyoruz. 

Her etkinlik için yer kısıtlı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Etkinlikler armağan ekonomisi prensibiyle gerçekleştirilmektedir.

Program şöyle:

Devamı ›


 

Belgesel Film Gösterimleri

Tarih : 30.11.-0001

Mayıs ayında, halka sanat projesi'nde Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi'nin desteği ve İstanbul Permakültür Kolektifi'nin katkılarıyla Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nden ücretsiz belgeseller izlemeye devam ediyoruz.

 Program şöyle:
 
Devamı ›


 

Forum / Sanatçı İnisiyatiflerinin Doğası ve Dinamikleri

Tarih : 30.11.-0001

23 Ocak 2014 Perşembe, 20:00, halka sanat/ galeri'de!

Forum

halka sanat projesi ve Artship - Crossroads İnisiyatifleri Sunar:

Eski zamanlardan beri sanatçılar resmi ve gayri resmi biçimlerde loncalarda, okullarda, stdüyolarda ve daha yakın zamanlarda, Sürrealistler, Fütüristler, Dışavurumcular ve İngiliz Bloomsbury Grubu örneklerinde olduğu gibi, kaynaşmış gruplarda bir araya gelmişlerdir.

Devamı ›


 

Permakültür Deneyim Paylaşımları

Tarih : 30.11.-0001

08 Ocak 2014 Çarşamba, 13:00-17:00, halka sanat projesi'nde!

Düzenleyen: İstanbul Permakültür Kolektifi

Program:

Iraz Candaş ve Eren Toydemir ile Permakültür Çiftliği Çalışmaları, 13:00-15:00

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Kusura Bakmayın Çok Değiştiğim İçin Sizi Tanıyamadım

Tarih : 30.11.-0001

13 Aralık 2013 Cuma, 19:30, halka sanat projesi'nde!

"Kusura Bakmayın Çok Değiştiğim İçin Sizi Tanıyamadım" adlı sergimize katılan üç sanatçı Sezgi Abalı Attal, Yaşar K. Canpolat ve Gözde Güngör işlerini ve serginin oluşum sürecini anlatıyorlar.

Devamı ›


 

Toprak Ana Günü Kutlaması: Geleneksel Tarhana Yapımı ve Tadımı

Tarih : 30.11.-0001

8 Aralık 2013 Pazar, 14:00-16:00, halka sanat projesi'nde!

Dünya Toprak Ana Günü'nde ev yapımı mis gibi tarhanalarımızı hazırlıyoruz, beraberce tadıyoruz. tariflerimizi, çocukluk anılarımızı ve yeni keşiflerimizi paylaşarak büyütüyoruz.

 

Devamı ›


 

Ekoloji ve Topluluk Yaşantısı: Melis Rona

Tarih : 30.11.-0001

8 Aralık 2013 Pazar, 16:00, halka sanat projesi'nde!

Melis Rona Güneydoğu Asya'dan topluluk yaşantısı ve ekolojiye dönük gözlemlerini bizlere aktarıyor.

 

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Karen Sztajnberg

Tarih : 30.11.-0001

1 Aralık 2013 Pazar, 19:30, halka sanat projesi'nde!

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Karen Stajnberg kavsamsal sanatta bellek ve anlatı üzerine deneyim ve fikirlerini bizlerle paylaşıyor.

Devamı ›


 

Küresel İklim Değişikliği, Biyolojik Çeşitlilik, Ormanlar: Necmi Aksoy

Tarih : 30.11.-0001

30 Kasım 2013 Cumartesi, 10:00-17:00, halka sanat projesi'nde!

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Necmi Aksoy'un vereceği seminer konu başlıklarına göre, 3 ayrı oturum şeklinde düzenlenecektir. Bu başlıklar:

Devamı ›


 

eskiYeni Toplaşması

Tarih : 30.11.-0001

24 Kasım 2013 Pazar, 13:00-16:00, halka sanat projesi'nde!

 

Devamı ›


 

Crystal Waters Ekoköyü Deneyimi: Ayça Gülgeç

Tarih : 30.11.-0001

23 Kasım 2013 Cumartesi, 13:00-16:00, halka sanat projesi'nde!

 

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Valeria Vizioli

Tarih : 30.11.-0001

17 Kasım 2013 Pazar, 19:00, halka sanat projesi'nde!
 
Valeria Vizioli, halka sanat projesi rezidans programı kapsamında geliştirdiği "Nefes al...ışığın kıyısına göz atarak" adlı projesini bizlerle paylaşıyor.
Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması: Pablo Vindel

Tarih : 30.11.-0001

8 Kasım 2013 Cuma, 19:00, halka sanat projesi'nde!

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Pablo Vindel rezidans deneyimini ve çalışmalarını paylaşıyor.

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Cyriaco Lopes

Tarih : 30.11.-0001

25 Ekim 2013, 18:30, halka sanat projesi'nde!

Cyriaco Lopes daha önce Brezilya ve Amerika'da ürettiği Crimes Against Love // Aşka Karşı Suçlar adlı projesinin yeni ayağını İstanbul'da halka sanat projesinde paylaşıyor.

Devamı ›


 

Sanatçı Performansı:Susanne Irene Fjørtoft ve Franzisca Siegrist

Tarih : 30.11.-0001

20 Haziran 2013, 18:00, halka sanat projesi'nde!

Sketchwork On TIME / Zaman Üzerine Eskiz Çalışması

Devamı ›


 

#direngeziparki #occupygezi

Tarih : 30.11.-0001

Facebook dostlarımızın affına sığınarak, fotoğraflarıyla #direngeziparki

Devamı ›


 

Sanatçı konuşması: Zoe Scoglio/ Aydınlanmalar

Tarih : 30.11.-0001

18 Mayıs 2013, 17:30, halka sanat projesi'nde!

Sanatçı Konuşması ve Video Portre Serisi Gösterimi 

Illumination, Melbourne‘dan Zoe Scoglio‘nun halka sanat projesi rezidans programi kapsaminda gelismekte olan yeni işi ve kendi ev ortamlarında bir dönüşüm halindeki insanların kısa video portrelerini

Devamı ›


 

Sanatçı konuşması ve Film Gösterimi: Eef Hilgers

Tarih : 30.11.-0001

10 Mayıs 2013, 17:00-19:30, halka sanat projesi'nde!

Konuk Sanatçı: A. Takvul

 

Devamı ›


 

Teatral Konser: Cafe Antarsia Ensemble / Ruth Margraff ve Nikos Brisco

Tarih : 30.11.-0001

Slobodan Dan Paich'in katılımıyla

9 Kasım 2012, Cuma, 20:00,Caferağa Mah. Kadife Sok. No: 27/1 Kadıköy

“Biraz opera, biraz etnik, biraz performans sanatı! Bu şov bizi izlemeye ve inanmaya sürüklüyor.” – The Observatory (Londra, İngiltere)

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması: Elena Ballarin

Tarih : 30.11.-0001

“MUTLULUK VE RAHATLAMA” / 07 Kasım 2012 – 17 Kasım 2012

 
Sanatçı Konuşması: 17 Kasım 2012 , 18:00-19:00
 
halka sanat projesi rezidans sanatçısı Elena Ballarin’in “Mutluluk ve Rahatlama”  7 – 17 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirdiği sergisinin son gününde sanatçı konuşmasıyla halka sanat projesi’nde!
 
“İnsan beyni imgelerle çalışır, kötü imgeler kişide olumsuz hisler uyandırır. Ama bu kötü imgeler değişebilir. İşte önemli olan bu değişimi öğrenebilmektir”.
Devamı ›


 

İkametgah Kadıköy-halka sanat projesi Etkinlikleri

Tarih : 30.11.-0001

"İkametgâh Kadıköy-Birlikte ve Bağımsız-II"

Kadıköylü galeriler, sanat inisiyatifleri ve tasarım mekânları bu yıl "İkametgâh Kadıköy-Birlikte ve Bağımsız-II" başlıklı etkinlikler dizisinin ikincisini, 7 Kasım-9 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. 

Devamı ›


 

Meksika Gecesi: Natalia Lara Diaz Berrio

Tarih : 30.11.-0001

6 Eylül 2012 Perşembe, halka sanat projesi'nde!

halka sanat projesi ve Natalia Lara Diaz Berrio 6 Eylül 2012 Perşembe günü "Mexican Potluck Dinner" etkinliğini gerçekleştirdi. Gittiği ülkelerde vatandaşlarının izin süren ve kültürel buluşmalarla sosyal bir bağ

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Monika Nguyen/ Kullanılmış

Tarih : 30.11.-0001

16 Mart 2012 Cuma, 19:00-22:00

halka sanat projesi Rezidans Programı konuk sanatçısı Monika Nguyen'in foto-yerleştirme projesini sunar: Used // Kullanılmış



 

Res Artis Buluşması

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi uluslararası sanatçı rezidansları ağı olan Res Artis Yönetim Kurulunu 21.01.2012' de mekanında ağırladı. Kurul bir kaç yıl aradan sonra ilk toplantısını gerçekleştirmek için İstanbul'daydı.

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması ve Video Gösterimi: Nadim Assad

Tarih : 30.11.-0001

16 Kasım 2011, 19:00, halka sanat rpoejsi'nde!

Sanatçı Konuşması ve Gösterim

"çATIŞma (gelecek)"

Program:

Bu akşamki buluşmada Nadim Assad "çatışma (gelecek)" kavramına getirdiği yaklaşımı ve sanatsal uygulama biçimini katılımcılarla paylaşacağı kısa bir konuşma gerçekleştirecek. Konuşmasında vurgu yaptığı noktaları biri kendisine ait olan video yerleştirme olmak üzere iki yapıt eşliğinde açacak.

"Çekim / Ters Çekim", Nadim Assad. (Kudus-Berlin, 2010)

"Uzlaşma", Azin Feizabadi / Kaya Bekalham. (Berlin, 2011)

Devamı ›


 

Sanatçı konuşması: Vera Korman

Tarih : 30.11.-0001

Etkinlik Takvimi:

Workshop: "Sanatın Bedeninde Yabancılar"

14 Eylül 2011 Sanatta Beklenmeyenin Öyküsü

21 Eylül 2011 Araç ve Alan Olarak Beden

28 Eylül 2011 Beden Üzerinde İkili Düşünmek 

Devamı ›


 

Eylül'de Permakültür Buluşmaları

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi’nde permakültür buluşmaları Eylül’de yeniden başlıyor!

Devamı ›


 

Mayıs'da Permakültür Buluşmaları

Tarih : 30.11.-0001

4-5-11-18 Mayıs 2013,  halka sanat projesi'nde!

Devamı ›


 

Nisan'da Permakültür Buluşmaları

Tarih : 30.11.-0001

halka art project is hosting 4th of the permaculture meetings, this time in english!

Devamı ›


 

Mart'da Permakültür Buluşmaları

Tarih : 30.11.-0001

23 Mart 2013 Cumartesi, 13.00'de, halka sanat projesi'nde! 

halka sanat projesi Mart ayından itibaren, İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenli olarak gerçekleştireceği permakültür toplantılarına ev sahipliği yapıyor!

Devamı ›


 

Permakültür Buluşmaları: Sinek Sekiz Yayınları

Tarih : 30.11.-0001

6 Nisan Cumartesi 2013, 13:00, halka sanat projesi'nde!

Devamı ›


 

halka sanat projesi 2014

Tarih : 30.11.-0001

Devamı ›