İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender

Tarih : 25.07.2024

İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender sergisi, kitaplarından birini İpucu Bırakma Sanatı olarak adlandıran bir ÅŸairin izini, ardında bıraktığı ipuçlarını izleyerek sürüyor.
Cangüncem adlı eserindeki ifadesi ile, “ÅŸiirler, hayaller, görüntüler, açılımlar, etüdsüz belirlemeler, deneysel deÄŸinmeler, hezeyanlar ve doÄŸaçlama yazılmış, karalanmış güncelerinden” oluÅŸan külliyatı ve bunların hepsini yaratan karakteriyle, kültür tarihimizde telaÅŸlı, asi, başına buyruk, kendine özgü ve benzersiz bir figür küçük İskender.
Devamı ›


 

Fly Inwards Fly Homewards

Tarih : 28.07.2024

Kavramsal çerçevesini İpek Çankaya'nın yazdığı, Ufuk Boy ve DoÄŸu Çankaya'nın iÅŸlerinden oluÅŸan "Fly Inwards, Fly Homewards" adlı sergi 13 Temmuz - 7 AÄŸustos 2024 tarihleri arasında İtalya'nın Ostuni kentinde, Orizzonti Arte Contemporanea galerisinde sergileniyor. Serginin küratoryal yaklaşımı, kiÅŸinin evim dediÄŸi yere ulaÅŸan gerçek veya psikolojik yolları, yeni bir yaÅŸam deneyimi için karar verme süreçlerini ve bu yolculuÄŸu besleyen yol arkadaÅŸlıklarını keÅŸfetmeye yönelik bir davettir.

Devamı ›


 

Elinin Altında Hep Beyaz Bir Kağıt… İlhan Berk’e Desenler….

Tarih : 29.07.2023

DoÄŸu Çankaya, Evren Erol ve İpek Çankaya’nın kolektif çalışması olan Elinin Altında Hep Beyaz Bir Kağıt… İlhan Berk’e Desenler…. baÅŸlıklı sergi, İlhan Berk’in ÅŸiirlerinden yola çıkarak ÅŸiirle resmin, metinle çizimin buluÅŸma noktalarını araÅŸtırıyor. Sergi, Berk’in 1970’lerin başından, öldüÄŸü 28 AÄŸustos 2008’e kadar yaÅŸadığı ve ürettiÄŸi Bodrum’da, yakın temasta olduÄŸu GümüÅŸlük Akademisi’nde, 18 - 28 AÄŸustos 2023 tarihleri arasında gerçekleÅŸiyor. Halka Sanat Projesi iÅŸbirliÄŸi ile gerçekleÅŸen sergide DoÄŸu Çankaya ve Evren Erol, İlhan Berk ÅŸiirlerinden seçtikleri dizelere desenlerle yanıt verirken, İpek Çankaya da onlara sergi manifestosu ve metin temelli iÅŸlerle katılıyor.

Devamı ›


 

Dünyaya Orman Denir

Tarih : 25.05.2023

Çok yıllı açık hava sanat etkinliÄŸi Seeds of Art (Sanat Tohumları)’nın ilk yıl sergisi “Dünyaya Orman Denir”, Bodrum'da yer alan Barbaros Farm arazisinde gerçekleÅŸiyor. Sergi mütevazi ölçeÄŸinde, küresel yaÅŸam krizlerine ve sistematik sorunlara karşı oluÅŸan bilinç ve dayanışmaya katılıyor. Çiftlik arazisi içinde bulunan çam ormanına kalıcı eserler bırakmayı hedefleyen sergi,öz kaynaklarını uyumla kullanarak kendisini gerçekleÅŸtiren bir canlı, kendine yeterli bir sistem ve tüm canlılar için besleyici, koruyucu ve kapsayıcı örnek bir model olan ormanı sanatsal ifadelerle iliÅŸkilendirmenin yollarını araÅŸtırıyor. 
Devamı ›


 

Garden Maidens - Martha Zlatar

Tarih : 11.11.2022

Garden Maidens fotoÄŸrafçı ve sanatçı koçu Martha Zlatar'ın yakın dönem fotoÄŸraflarından oluÅŸan sergisinin baÅŸlığı. Sergi, halka sanat projesi'nin iÅŸbirliÄŸi ile Arthip İnisiyatifi'nin İstanbul'daki merkezi Resonance Istanbul mekanında sergileniyor. Bir mekan sergisi olmasının ötesinde Garden Maidens sanatçısının katılımı ve anlatımıyla Zoom üzerinden izlenecek. Sergi açılışı ve çevrimiçi buluÅŸma 20 Kasım 2022 Pazar günü İstanbul saatiyle 21.00, Pasifik saatiyle 10.00'da Zoom'da.

Devamı ›


 

Fotoğraf – Odak – Paylaşım – Günümüzde Her Yerde / Bilge Ekşi

Tarih : 11.05.2022

Serginin temel odağı; kiÅŸisel ifade, fotografik eriÅŸilebilirlik, çoklu kullanım ve anlamlarıdır. En genel ve sosyal olarak alakalı olanlardan biri ise günlük yaÅŸamın sözel olmayan niteliklerini kutlamaya, paylaÅŸmaya ve aktarmaya yardımcı olan “hatırlama” arzusudur.Serginin temel odağı; kiÅŸisel ifade, fotografik eriÅŸilebilirlik, çoklu kullanım ve anlamlarıdır. En genel ve sosyal olarak alakalı olanlardan biri ise günlük yaÅŸamın sözel olmayan niteliklerini kutlamaya, paylaÅŸmaya ve aktarmaya yardımcı olan “hatırlama” arzusudur.

Devamı ›


 

Portakal Kabuğu – Yumurta Kabukları & Dostlar: Gıda kalıntılarından minyatür işler / Olcay Karahan

Tarih : 18.01.2022

2019 yılından bu yana halka sanat projesi ve Artship İnisiyatifleri'nin projelerinde yer alan performans sanatçısı ve hikaye anlatıcısı Olcay Karahan bu kez görsel üretimlerini topluluÄŸumuzla paylaşıyor. Sergi; Artship Resonans İstanbul GiriÅŸimi'nin Moda'daki mekanında. Serginin çevrimiçi açılışı, 30 Ocak 2022 Pazar günü saat 21.00'de Zoom üzerinden gerçekleÅŸiyor. Zoom; eriÅŸim alanımızı geniÅŸlettiÄŸinden, etkinliÄŸi Türkçe ve İngilizce yapmaya karar verdik. Serginin detayları ÅŸöyle:

Devamı ›


 

Aroma Eskizleri

Tarih : 15.06.2021

Aroma Eskizleri, Burak Ayaz'ın folklor araÅŸtırmaları, Anadolu coÄŸrafyası, otlar ve dünya çapında baharat kullanımı ile geleneksel tariflerin yeniden inÅŸasından doÄŸan görsel projesidir. Bu sanatsal ifade, Orta Asya, Afrika ve Akdeniz coÄŸrafyalarının folklorunu da içeren ÅŸiirsel imgelerle sonuçlanan disiplinler arası bir araÅŸtırmaya dayanmaktadır.
Ayaz bu kavramlara olan ilgisini ÅŸöyle ifade ediyor:
Devamı ›


 

Üç Kadın Üç Yol

Tarih : 15.11.2020

Çok yönlü ve farklı sanatsal görüÅŸlere açık bir inisiyatif olarak özgün çalışmaları, kiÅŸisel ve ÅŸiirsel sesleri destekleyen halka sanat projesi STEP Istanbul 2020 ÇaÄŸdaÅŸ Sanat Fuarı kapsamında Baysan Yüksel, Belkıs TaÅŸkeser ve Sevda Bad'ın iÅŸlerinden bir seçki sunuyor.
halka’da kadınların ağırlığı ilk günden bu yana, yaÅŸamın akışı içinde kendiliÄŸinden geliÅŸen, belirgin bir özellik olarak görülür. Ancak bu durum cinsiyetçi bir yaklaşımdan ileri gelmez.
Devamı ›


 

Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak

Tarih : 11.02.2020

halka sanat projesi 22 Åžubat – 22 Mart 2020 tarihleri arasında küratörlüÄŸünü Bahar GüneÅŸ ve Öykü Demirci’nin üstlendiÄŸi “RÜZGARDA AKAN ATLAR YA DA YUVADAN UÇMAK” sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. 
İpek Çankaya’nın tematik metninden yola çıkan sergi, Baysan Yüksel, Belkıs TaÅŸkeser, DoÄŸu Çankaya, Emrah Danacı, İpek Çankaya, Murat Germen, Nancy Atakan, Neriman Polat, Richard Bartle, Sevda Bad, Sevil Tunaboylu, Sezgi Abalı, Sadık Arı, Slobodan Dan Paich ve Yasemin Nur’un resim, fotoÄŸraf, yerleÅŸtirme ve heykellerini bir araya getiriyor.
 
Rüzgarda Akan Atlar (Horses Fluent in the Wind) Sylvia Plath’ın Gözdeki Zerre (Eye-Mote) adlı ÅŸiirinden bir alıntıdır. Rüzgarı ve atı yan yana düÅŸününce gücü, hızı, dizginlerden kurtulmayı ve yeni ihtimalleri kucaklamayı zihne üÅŸüÅŸtüren bu tanım içindeki ÅŸiirsel dokunuÅŸla daha duyarlı hale gelir. Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak, halka sanat projesi’ne sekiz yıl yuva olmuÅŸ bir mekana veda ederken onu kutlama sergisidir. Yuvadan uçmak deyimi büyüyüp aile ocağından ayrılmak anlamına gelir. Bu deyim bir yanıyla, korunaklı bir mekanı ve içindekileri geride bırakmayı bir yanıyla da kendi ayakları üzerinde durarak yeni iliÅŸkiler kurmayı ve eskileri yeniden tanımlamayı ifade eder.
 
Yuvadan uçmak romantik bir ifade olduÄŸu için hüzünlü bir yanı bulunduÄŸunu kabul etmek gerekir. Ancak içinde taşıdığı umut, geliÅŸim ve baÅŸarı daha büyüktür. Uçmak için uçabilme yetisine sahip olmak, bu eylemi gerçekleÅŸtirecek kadar cesur olmak, yeni ufukların getireceÄŸi bilinmezler kadar, kiÅŸiyi kendisi yapan özelliklere, öz gücüne odaklanmak demektir. Ayrıca, evi yuva yapan insan topluluÄŸuna ve aile bağına bir gönderme yapar. İçinde yaÅŸadığımız zamana “seçili aile” olgusu damga vurmaktadır. Bu olgu, kan bağı yerine bizi bir araya getiren dayanışma, ortak amaç ve ilgilerde buluÅŸma ve sevgi gibi mekana baÄŸlı olmayan buluÅŸmalarla kendini gösterir.
 
Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak halka sanat projesi’ne sekiz yıl yuva olmuÅŸ bir mekanı arkada bırakırken burada geçen zamana, üretilen iÅŸlere ve bir araya gelen kiÅŸilere bir teÅŸekkür ifadesidir. Yuvadan uçmak bize ne ifade ediyor, bu duruma nasıl tepki veriyoruz, nasıl baÅŸa çıkıyoruz ya da çıkamıyoruz gibi temanın düÅŸündürdüÄŸü sorular etrafında ÅŸekillenen sergi bugüne kadar halka sanat projesi ile sergi yapmış ve iÅŸlerinde temanın ortaya attığı sorulara yanıt veren sanatçılardan bir seçkiyi izleyiciyle buluÅŸturur.
 
Sergi Açılış: 22 Åžubat 2020 Cumartesi, 18.00
Sergi Ziyaret: 23.02 – 23.03.2020 arası Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Adres: CaferaÄŸa Mh. Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sokak No:8 Moda Kadıköy
 
Devamı ›


 

Toprağın Şarkısına Prelüd

Tarih : 31.12.2019

Görsel Sanatçılar Aynı Åžiire Yanıt Veriyor-2
 
Projenin Kökeni ve Ortaya Çıkışı ile Kış 2020 Sergisi:
Sanatsal sürecin içsel mantığı kolaylıkla açıklanamaz. Motivasyonları çok ender olarak onurlandırır, hatta ender olarak saygı görür. Çünkü bitmiÅŸ yapıt bir ürün gibi ele alınır, bu yüzden bizi karşılıklı olarak besleyen ve kültürün kökenini oluÅŸturan paylaşım kanalları genellikle karanlıkta kalır.
Devamı ›


 

Süreci Kutlamak

Tarih : 30.11.2019

Dokuzuncu yılında halka sanat projesi kültürel yaÅŸama emek vermeye devam ediyor. halka’nın katkısı, doÄŸuÅŸtan gelen ve her zaman var olan sanatsal yeteneÄŸe deÄŸer vermek ve hem yeni sanatçılara görünür olup seslerini duyurmaları için alan açarak cesaretlendirmek hem de deneyimli sanatçılarla kurduÄŸu iÅŸ birlikleri aracılığıyla farklı bakış açılarını paylaÅŸmak baÄŸlamında kendini gösteriyor. 2019’un sonuna doÄŸru halka’nın bu çok yönlü perspektifi kendisini “Süreci Kutlamak” adlı sergi ile ortaya koyuyor.
 
Sergi, halka sanat projesi’nin uzun soluklu proje ortağı San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship Initiatives’in Sanat Direktörü Slobodan Dan Paich’in ortaya attığı fikir etrafında, aynı zamanda güncel halka ekibinin de bir üyesi olan, İstanbul merkezli genç sanatçı Sevda Bad’ın ilk sergisi olma özelliÄŸini taşıyor.
 
Sergide Sevda Bad’ın halka-Artship ortaklığının bu yılki son etkinliÄŸi olarak arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inÅŸa edilmiÅŸ ve özgün müzik ve ÅŸarkılarla beslenen, sözlü anlatım geleneÄŸi ruhundan gelen ve Aralık 2019 sonunda gerçekleÅŸecek olan “Güz Yaprakları Tutununca TopraÄŸa GeleceÄŸi Besler” baÅŸlıklı hikaye anlatımlı performansın provalarından anlara odaklanan çizimleri yer alıyor.
 
 “Süreci Kutlamak” birbiri içine geçmiÅŸ olan bir kaç süreci birden kelimenin gerçek anlamıyla kutluyor. Bu süreçler ÅŸöyle sıralanabilir: Bu yılın hikaye anlatımlı performansı için hareket temelli parçalar geliÅŸtirme süreci, yeni bir sanatçının bu sürece yanıt niteliÄŸi taşıyan bir dizi çizim üretme süreci ve Artship’in 40 yılı aÅŸan Uluslararası Kamusal Alanda Sanat deneyimi etrafında ÅŸekillendirdiÄŸi projeler geliÅŸtirme, iÅŸ birlikleri kurma, uygulama ve paylaÅŸma süreçlerine ev sahipliÄŸi yapma süreci. 
 
Kısacası, bu sergi ve ardından gelen performans aracılığıyla halka’nın İstanbul’a kattığı, hem çaÄŸdaÅŸ hem de zamansız olanı sunarak sanat dünyasının güncel paradigmalarını zenginleÅŸtiren bir süreç ve vizyondur.
 
İpek Çankaya
halka sanat projesi Direktör & Küratörü
 
 
Devamı ›


 

Kuşaklar: Kendi Gelen Devamlılık

Tarih : 16.10.2019

Sanatsal ifadelerin çeÅŸitliliÄŸi içinde, çaÄŸdaÅŸ sanatçıların dünyaya yanıt vermenin farklı yollarını yarattığı bugün halka sanat projesi kapılarını yetiÅŸmekte olan sanatçılara, sanatın potansiyeline ve yerleÅŸik kalıplar ve kabuller üzerine kurulmadığı biçimlere açıyor. Bu yolla insan varlığını kutlayan yeni döngülere ev sahipliÄŸi yapıyor.
halka sanat projesi ve San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship Initiatives sekiz yıldır süren bir iÅŸbirliÄŸi yapıyorlar; yılda beÅŸ ay birlikte sergi ve hikaye anlatımlı performanslar gerçekleÅŸtiriyorlar, bu etkinliklerden bir seçki yıl içerinde San Francisco’da geliÅŸtiriliyor ya da tekrarlanıyor. Bu süre zarfında Artship Initiatives Sanat Direktörü Slobodan Dan Paich, halka sanat projesi rezidans programı konuÄŸu olarak bir çok serginin yaratımında yer aldı. Sanat dünyasında bir dede olarak yeni nesli buyur etmekten mutlu oldu.
KuÅŸaklar: Kendi Gelen Devamlılık 11 yaşındaki Derin Baldemir ile 74 yaşındaki Slobodan Dan Paich’in çizimlerini bir araya getiriyor.
Sergi 8 Kasım 2019 Cuma, saat 19.00’da Moda’da, halka sanat projesi’nde açılıyor.
Ziyaret: 8 Kasım - 8 Aralık, 2019 Pazartesi hariç her gün 12.00 - 19.00
 
Devamı ›


 

Mahalle Direkleri Projesi - Galeri Olarak Sokak

Tarih : 11.10.2019

halka sanat projesi, Artship Initiatives San Franciso iÅŸbirliÄŸi ile 18 Ekim - 3 Kasım 2019 tarihleri arasında “Mahalle Bayrak Direkleri Projesi / Galeri Olarak Sokak” sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. Proje, San Francisco merkezli Artship Initiatives'’in Kuzey Oakland’daki  Golden Gate mahallesi halkı için mahallelilerle birlikte 1986-1991 tarihleri arasında oluÅŸturulan yarı-kalıcı heykellere ait dökümantasyonu içeren serginin eÅŸ-küratörlüÄŸünü Slobodan Dan Paich ve ipek Çankaya yapıyor.
 
Sanat aracılığıyla topluluk oluÅŸturma inÅŸasının örneÄŸi olarak tasarlanan bu proje; belirli bir formül olmadan kendi matrisi ve çizgisiyle sanatsal konsept, ÅŸekillendirme ve küratörlük becerileri aranmaksızın baÅŸladığı ÅŸey olmaktan çıkıp kendi sınırlarını aÅŸtığı sanatçı ve mahalle halkıyla oluÅŸturulmuÅŸ 5 yıllık bir çalışmanın eseridir. Proje; sanatçının rolü nedir ve sanatçı böyle bir mahalle ortamında ne yapar?  Yaratıcı süreçlerde sanatçı mahalle halkıyla paylaşılırken sanatsal duyarlılıklar, vizyon ve tutarlı görsel dil nasıl sürdürebilir? sorularını kendi dinamiÄŸinde yanıtlar.
 
Açılışı 18 Ekim Cuma, saat 19.00’da gerçekleÅŸen sergi, Mahalle Bayrak Direkleri Projesi’ne ait yazı görsel ve video içeren çeÅŸitli dökümantasyonlardan oluÅŸuyor.
 
Sergi açılış: 18 Ekim.2019, Cuma, 19:00 
Sergi ziyaret: 19.10 – 03.11.2019, 
Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sk. No :8 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Mekan Ruhuna Yolculuk

Tarih : 20.08.2019

halka sanat projesi 8 Eylül- 6 Ekim 2019 tarihleri arasında küratörlüğünü Bahar Güneş ve Öykü Demirci’nin üstlendiği Mekan Ruhuna Yolculuk sergisine ev sahipliği yapıyor. İpek Çankaya'nın yazdığı kavramsal çerçeveden hareket eden sergi, Doğu Çankaya, Ece Gökalp, Gözde İlkin, İhsan Oturmak, İpek Çankaya, Richard Bartle ve Yasemin Özcan’ın resim, fotoğraf, yerleştirme ve heykellerini bir araya getiriyor.
 
Serginin Kavramsal Çerçevesi ÅŸöyle:
Kültür sosyolojisinde en geniÅŸ tanımıyla kültür “bütün yaÅŸam biçim” olarak algılanırken, daha özelleÅŸmiÅŸ ama daha ortak kabul gören tanımında “sanatsal ve entelektüel etkinlikler” olarak ifade edilir. Raymond Williams’a göre kavram, geleneksel sanatlar ve entelektüel üretim biçimlerinin ifadesi olmaktan çıkarak, bugün bu geniÅŸlemiÅŸ alanı kurgulayan, sanattan felsefeye, dilden gazeteciliÄŸe ve diÄŸerlerine kadar bütün bir “imgesel pratikler”i kapsar hale gelmiÅŸtir. 
 
Kültürün sanatla olduÄŸu kadar tarihle, antropoloji, arkeoloji ve coÄŸrafyayla yakından bağı yadsınamaz. Mekân Ruhu-Akdeniz Yazıları adlı eserinde, Lawrence Durrell; kültür, insan, çevre iliÅŸkisini “Bizler genellikle “kültür”ü insan iradesinin yarattığı bir çeÅŸit tarihsel örüntü olarak görürüz, benim için bu artık kesin bir doÄŸru deÄŸil” sözleriyle farklı bir boyuta taşır. Durrell, insanların kültürel üretimlerinin yaÅŸadıkları mekânın ruhunu taşımaktan öteye geçtiÄŸini belirtir. Mekân ruhu, insana öyle bir iÅŸler ki, yapıtlar ve onu üreten insanlar, içinde bulundukları (üretildikleri) mekânın imzasını taşırlar. Bu mekân bir coÄŸrafyadır. Kent ya da kırsal olabilir. Ama hem tarihtir, hem bugündür. Hepsi arasında bir baÄŸdır. Durrell bu durumu mekânın baÄŸlayıcılığı olarak adlandırır. Mekân üç boyutunun ötesinde algılanmaya baÅŸlamasıyla kiÅŸiyi bir zihinsel sürece yönlendirerek mekân ruhunun temsil ettiÄŸi bütünü ve ÅŸeyi bulmaya yönlendirir.
 
Dünya bu kadar savaÅŸ, yıkım, istila, yer deÄŸiÅŸtirme ve iç içe geçme gördükten sonra taşıdığımız yerel ya da ulusal özelliklerin saf ve ırksal olduÄŸunu iddia etmek mümkün mü?
Durrell’e göre yerel karakter ve insan peyzajın ifadesidir, kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa aktarılan kalıcı öÄŸe peyzajın doÄŸasında mevcut olan ve yok olmayan kendini ifade yeteneÄŸidir. İnsan doÄŸanın bir parçası olarak onun enerji  alanında ve döngüsünde yaÅŸar. Bu bilgi insanda deÄŸiÅŸtirilemez bir bilinçle yer alır. DoÄŸa yasalarının ve doÄŸal peyzajın içinde aktarımda bulunan bir araca dönüÅŸür insan.
 
Yaratıcı insanın peyzajla olan iliÅŸkisi ise özellikle ilginçtir. Durrell’in ifadesiyle “Bu açıdan bakıldığında yolculuk herkes için - ama en çok da kök salacağı, yaratıcılık yeteneÄŸini kullanacağı besleyici topraklar arayan sanatçı için- çok önemli bir tür sezgi bilimi haline gelir.
Herkes kendi “baÄŸlaşıklarını” böyle bulur -kafasının birden fikirlerle dolup taÅŸtığını hissettiÄŸi peyzajlar vardır; ruhunun yarısının uykuya daldığı ve kalem kâğıt düÅŸüncesinin bile midesini bulandırdığı baÅŸka peyzajlar.”  
 
Peki, ya bu yolculuk sonucu, bir sanatçı bir yerle derinden baÄŸlandığını hissedip orada kök salarsa ne olur? Üretimlerinde mekânın ruhu ve peyzaj deÄŸerleri kendini nasıl belli eder?
İnsanlar yaÅŸadıkları peyzajın yansımalarıysa bu yansıma sanatsal üretimlerde nasıl ortaya çıkar? Renkleri, malzemesi, duygusu, sorusu, araÅŸtırma konusu ya da diÄŸer kurucu nitelikleri nasıl deÄŸiÅŸir?
 
Bu noktada peyzajın anlamına bir parantez açmak yerinde olabilir. Durrell orijinal metninde peyzajı landscape kelimesiyle ifade eder. Kelimelerin dilden dile aktarımında oluÅŸan farklılıklar ve anlam deÄŸiÅŸmeleri göz önüne alındığında Mekân Ruhuna Yolculuk sergisi peyzajı coÄŸrafya geleneÄŸindeki yeriyle ele almaktadır. Birçokları coÄŸrafyanın aslında yerlerin karakteri, mekânsal organizasyonu, farklılıkları ve benzerlikleri üzerinde durması gerektiÄŸi konusunda hemfikirdir. W.D. Meining’e göre bu anlamda her peyzaj kendine özgü karakteri olan bir yer olarak kabul edilebilir. Bu anlamıyla da kendine özgü karakteri olan yerin Durrell’in bakış açısında insanın kurucu öÄŸesi olarak ele alınması anlamlıdır.
 
Mekân Ruhuna Yolculuk, Durrell’in bakış açısından yola çıkışla bir mekânın bir yapıt üzerindeki etkilerini tartışır. Mekân ruhunun kültürün çeÅŸitli katmanlarını beslediÄŸi ve uzun soluklu bir yolculuÄŸun belirleyici olduÄŸu üretimleri bir araya getirir. Bu yolculuk kısa dönemli yer deÄŸiÅŸtirmelerden farklı olarak bir yerin köklerine inme ya da kök salma anlamı taşır. Bir mekândaki görünmez kalıcılığın, mekânla özdeÅŸ yaÅŸayan ve artık kendisi de mekânın bir ifadesi haline gelen sanatçıların iÅŸlerinde kendini dışa vuruÅŸ biçimlerini araÅŸtırır. 
 
Sergi Açılış: 08 Eylül Pazar, 19.00
Mekan: halka sanat / galeri
Ziyaret: 08 Eylül - 06 Ekim 2019, Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
Devamı ›


 

Rezidans Sergisi: Üç Ay Bekleyemem!

Tarih : 20.08.2019

2011’den bu yana otuzun üzerinde ülkeden gelen seksenin üzerinde sanatçı, küratör ve kültürel araÅŸtırmacıyı ağırlayan ve birlikte projeler yapan halka sanat projesi Rezidans Programı AÄŸustos 2019'da Hong Kong merkezli sanatçı Chan Wai Lap'i ağırladı.
Son yıllarda zihni tazelemenin bir yolu olarak yüzme egzersizlerine baÅŸlayan sanatçı zamanla halka açık havuzlar ve yüzme kültürünü bir araÅŸtırma konusu haline dönüÅŸtürdü. Hong Kong'daki deneyimlerinin yanı sıra Berlin, Paris ve Londra'ya yaptığı seyahatler sırasında sanatçı halka açık yüzme havuzlarında bir dizi gözlem ve çalışmalar gerçekleÅŸtirerek, bu mekanların bir kentin kültürü, tarihi, mimari estetiÄŸi, insanların etkinlikleri ve yaÅŸam biçimleri üzerine düÅŸünme alanı olduÄŸunu keÅŸfetti. Bu baÄŸlamda, New York çevresindeki yüzme havuzlarını incelemek için New York Görsel Sanatlar Okulu'ndaki sanatçı rezidans programına katıldı.
İstanbul deneyimi üzerinden ilerlettiÄŸi projesinde Chan Wai Lap, İstanbul’un suyla iliÅŸkili mekanlarındaki gözlem ve deneyimlerinden yola çıktı. Bunlara eklenen, beklenmeyen karşısında verdiÄŸi tepkiler ve yeni karşılaÅŸmalar da bir dokümantasyon sürecinin ilk nüvelerini oluÅŸturdu. 
Açılışı 29 AÄŸustos 2019 PerÅŸembe saat 19.00’da gerçekleÅŸecek olan sergi 30 – 31 AÄŸustos’ta 12.00 -19.00 saatleri arasında görülebilir.
 
Devamı ›


 

Yeni Sergi: Gereksizler Kutusu ve Provalar

Tarih : 07.07.2019

Filtre Platform’un, iki uçtaki yaratım süreçlerini sorgulayan projeleri “Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ve “Provalar”, Halka Sanat ve Kültür AraÅŸtırmaları DerneÄŸi'nin katkılarıyla, 26 Temmuz - 04 AÄŸustos 2019 tarihleri arasında halka sanat projesi'nde gerçekleÅŸiyor.
 
“Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ile kitle için seri üretimin sonuçları ortaya konuyor. Evlerde bulunan eÅŸyalar üzerinden kitsch, seri üretim, eÅŸyalar ile kurulan psikolojik baÄŸ ve gereksizlerin üzerimizde yarattığı etkiler tartışılıyor.
halka sanat projesi’nde 2 ay boyunca yürütülen “Provalar” atölyesinde ortaya çıkmış çalışmalardan oluÅŸan sergide ise, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde araÅŸtıran katılımcıların farklı disiplinlerdeki özgün tasarım araÅŸtırmaları sergileniyor.
 
Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil, Merve Midilli, Naz Çetin, Nursel Akhan, Tolgay Keskin
 
Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri
Sanatçılar: Nursel Akhan, Tolgay Keskin
Sergide görecekleriniz, yabancı diyarlarda bulunmadı; evlerimizden çıktı! Bu yabancılaÅŸmış sızıntı nesneler evimize -mahremimizin mabedine- kendimize yabancılaÅŸtığımız bir dönemde veya sahte bir “gaza geliÅŸ” anında yerleÅŸmiÅŸler. Bizi temsil etmiyorlar ama bir nedenle çöpe de gidemiyorlar veya satılamıyorlar.
İşte Nursel ve Tolgay, evlerinden atamadıkları gereksiz nesneleri kutulara koyarak belirli zamanlarda bir törenle takas ettiler. Nesnelerin çoÄŸu kitsch, bazıları kaybolmuÅŸ bir bütünün parçası, bazıları da kullanımdan kalkmış eÅŸyalar idi. Ancak tüm nesnelerin ortak deÄŸer teÅŸkil edeceÄŸi yer belliydi: bir sergi!
Serginin ana bölümü sürekli sergilenecek nesnelerden oluÅŸuyor. Bir bölüm ise ziyaretçilere ayrıldı!* EÄŸer evinizde Gereksizler Kutusu’na layık nesneleriniz varsa, onları da sergideki haklı yerlerine yerleÅŸtirebilirsiniz. Bir ÅŸekilde hayatınızda olmasını istediÄŸiniz bu bölümdeki bir nesneyi de alabilirsiniz.
*GeliÅŸtirdikleri fikirlerin, bu serginin etkileÅŸimli kısmına verdiÄŸi cesaret için Bahar Ahu Sağın ve Emre SeymenoÄŸlu’na teÅŸekkür ederiz.
 
Provalar: Gramer ve Bozunum
Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil*, Merve Midilli, Naz Çetin, Tolgay Keskin 
halka sanat projesi’nde aylık olarak düzenlenen iki atölyenin katılımcıları, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde istedikleri tekniÄŸi kullanarak araÅŸtırdılar.
 
Tolgay Keskin’in yürütücülüÄŸünde, yaratıcılığın kiÅŸinin iç dünyasından seyirciye kadar uzanan aÅŸamalarındaki özellikleri hakkında bilgilendiler ve atölye temaları üzerine sohbet ettiler. Sanat yazarı/küratör Sinan Eren Erk, Dramaturg Can Özdemir ve Sanat Yönetmeni/Küratör Bahar GüneÅŸ’in konuÅŸmacı olarak katılımlarıyla tıkanma, taklit, mimesis, abartı, aşırı tasarım, sansür, sunum ve sergi düzeni üzerine konuÅŸtular.
Farklı disiplinlerden gelen katılımcılar; resim, heykel, edebiyat, mimarlık ve dans gibi çok farklı alanlarda çalıştılar.
*Emre Yorgancıgil’e atölyenin teknik yapısının düzenlenmesindeki desteÄŸi için teÅŸekkür ederiz.   
 
Filtre Platform:
Yaratıcı potansiyeli keÅŸfetmeyi amaçlayarak alternatif ve yenilikçi yöntemler ile sanat/tasarım etkinliÄŸi organizasyonu, kürasyon ve danışmanlık hizmeti veren mobil bir yaratıcı platformdur.
Instagram / Facebook: filtreplatform
www.filtreplatform.com
 
Sergi Açılış: 
26.07.2019 Cuma, 19.30 – 21.30
 
26.07 – 04.08.2019
Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
halka sanat projesi
CaferaÄŸa Mh. Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sk. No:8 Moda 
Kadıköy 34710 İstanbul 
www.halkaartproject.net
 
Devamı ›


 

Bu Benim Fotoğrafım

Tarih : 26.06.2019

Bu Benim FotoÄŸrafım | This is a Photograph of Me halka sanat projesi ile Kanadalı sanat inisiyatifi Arts Assembly’nin iki yıllık küratöyal deÄŸiÅŸim projesi COMMON GROUND | UYUÅžMA TEMELİ’nin ikinci yıl sergisidir. Sergi önce, 13 – 30 Haziran 2019’da Vancouver’da, ardından, 03 Temmuz – 18 AÄŸustos tarihleri arasında halka sanat projesi’nde izleyiciye sunulmaktadır. 
Kanada merkezli sanatçılar Tanya P. Johnson ve Terriann Walling’in iÅŸlerini gösteren İstanbul ayağı, projenin her iki yılına ait belge, yazı ve görselleri de içeren bir dokümantasyondan oluÅŸur. Sergi baÅŸlığı Kanadalı ÅŸair ve yazar Margaret Atwood’un aynı adlı ÅŸiirinden esinlenilmiÅŸtir. 

Küratör: İpek Çankaya
Galeri koordinatörü: Bahar GüneÅŸ
Sergi ekibi: Sevda Bad, Mehmet Can Çökük
 
Kavramsal Çerçeve:
Bu Benim FotoÄŸrafım | This is a Photograph of Me kiÅŸinin yaÅŸam, ölüm, yoksunluk, savunmasızlık, direnç ve dönüÅŸüm gibi bireysel deneyimleri nasıl karşıladığını ve bu durumlar kısıtlayıcı engeller haline geldiÄŸinde onlarla mücadele ya da barışma yollarını sorgular. DiÄŸer bir deyiÅŸle sergi, insanlık durumu olarak kabul edilen ve kiÅŸinin kimliÄŸinin oluÅŸmasına etki eden, ya da kendini tam olarak gerçekleÅŸtirmesinin önünde beliren engelleri, bunlara verdiÄŸi tepkileri ve her türlü kısıtlı eriÅŸimin ne anlama geldiÄŸini araÅŸtırır. 
Kısıtlı eriÅŸim birbiriyle iliÅŸkili durum, mekan ve iliÅŸkilerde deneyimlenir. Serginin iki sanatçısı Tanya P. Johnson ve Terriann Walling’in görsel ve metinsel iÅŸleri, duyulmamış ya da yanlış anlaşılmış bireysel sesleri ve kiÅŸinin kendisi ve kökleriyle yeniden baÄŸ kurma arayışını tartışmaya açar. 
Serginin sorduÄŸu sorulardan bazıları ÅŸöyledir: Kendimizi nasıl gerçekleÅŸtiririz; kendini gerçekleÅŸtirmek sadece kiÅŸinin kendisi ile mi ilgilidir; bizi bütünlük duygusuna götüren yol ne olabilir; birey olarak görünür olmak nedir, varlığımızı kısıtlayan durumlara baÅŸkaldırmak, onlarla mücadele etmek ya da uzlaÅŸmak nasıl olabilir? 
Serginin kavramsal çerçevesi iki eksen üzerine oturmaktadır. Bu eksenlerden ilki 2017 sonunda COMMON GROUND | UYUÅžMA TEMELİ projesi ilk ortaya çıktığında araÅŸtırma zemini olarak belirlenen üç kavramdır. Bu kavramlar insanlık durumu, kısıtlı eriÅŸim ve denge ya da denge yitimidir. Projenin birinci yılında Lara Ögel ile Merve Ünsal’ın iÅŸlerini gösteren Tutma | Hold adlı sergi bu kavramları fiziksel (meskun) mekanda varoluÅŸ ve prekarite anlamında incelerken, ikinci yıl sergisi ilk yıla cevap olarak onları farklı bir baÄŸlama oturtur. Bu baÄŸlam, kendini ifade etmenin sınırlanışı ve bireysel kimliktir. Böylece ortak kavramlardan yola çıkan ama kendi özgün yollarını oluÅŸturan iki sergi, iki odak noktası ve bir alışveriÅŸ belirmiÅŸ olur. 
Kavramsal çerçevenin ikinci kurucu ekseni ise Margaret Atwood'un sergiye adını veren ÅŸiiridir. Güçlü bir kadın sesi tarafından kaleme alınan, derin bir kırılma, görünmezlik ve ölümle yüzleÅŸme anlatısı kadar, ÅŸiirin ifade dili ve tonu da serginin rengini belirlemeye öncülük eder. Johnson ve Walling'in iÅŸleri derin ve duyarlı düÅŸünceyle yaratıcılığın özgün ve incelikli ifadeleri olarak Atwood'un yüksek sesle bağırmayan ancak büyük bir ustalıkla okuru derinden etkileyerek avucunun içine alan, özü dolu tonuna yanıt niteliÄŸi taşır.

03 Temmuz – 18 AÄŸustos 2019
halka sanat projesi İstanbul
Sergi ziyaret: Pazartesi ve resmi tatiller hariç her gün, 12.00 -19.00
 
 
Devamı ›


 

Şeytan Tüyü

Tarih : 22.05.2019

İngiliz sanatçı Richard Bartle halka sanat projesi’nde gerçekleÅŸen yeni sergisi Åžeytan Tüyü | Luck of the Devil’de bir kez daha 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’in çalışmalarından yola çıkıyor. 
 
Åžeytan Tüyü | Luck of the Devil, Bartle’ın ilk kez 2005’te Londra’da Royal Academy’de açılan Turks (Türkler) sergisinde Siyah Kalem’in yapıtlarıyla karşılaÅŸmasının ardından geçen on dört yılın ve bu sürede sanatçının Türkiye üzerine yaptığı dilsel, tarihsel ve kültürel araÅŸtırmalarının sonucunu iÅŸaret ediyor. 
 
Geçen yıl halka sanat projesi’inde gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilk sanat rezidansı sırasında Bartle, Siyah Kalem’in toplumsal gözlemler olarak yorumladığı çalışmalarına eÄŸilmiÅŸ, bu sürecin sonucunda bir dizi heykel ve asamblajdan oluÅŸan sergi, Bir Göçebe Masalı | A Nomad’s Tale ortaya çıkmıştı.
 
Sanatçının iÅŸlerinde çıkış noktası olan Siyah Kalem, İslam sanatına dair yapıt üreten diÄŸer sanatçılara kıyasla adeta antropolojik çalışmalar olarak deÄŸerlendirilebilecek üretimleri ile ayrıksı bir yere sahiptir. Özgün fırçası ve mürekkeple aktardığı gözlemlerinde Orta Asya ve İpek Yolu üzerindeki Türkleri, göçebe yaÅŸamı, gelenekleri, karakterleri ve toplumsal karşılaÅŸmaları nüktedan bir anlatıya dönüÅŸtürür.
 
Åžeytan Tüyü | Luck of the Devil, Siyah Kalem’in demonlar olarak adlandırılan hayali, güzel ÅŸeytanlarına iliÅŸkin çizimlerini merkeze alır. Bartle, kaynak olarak YKY tarafından yayınlanan, Mazhar Åževket İpÅŸiroÄŸlu’nun kaleme aldığı Bozkır Rüzgarı: Siyah Kalem adlı kitaba baÅŸvurmuÅŸtur. Sanatçıya esin veren bu kitapta, demonlara ait farklı sahneleri içeren grotesk ama sevimli bir dizi illüstrasyon, içinden ahlak dersleri çıkarılacak masalsı sahneler halinde karşımıza çıkar. Åžeytan Tüyü | Luck of the Devil bu demonları konu edinen on beÅŸ resmiyle iki heykelinden oluÅŸur. Demonlar, Bartle tarafından bir dizi toplumsal gözlemin aracı olarak kullanılmıştır. Resimler konu itibariyle bugün için de anlamlı bir dizi durumu ele alır. 
 
Bartle, Siyah Kalem’in demonlarını tuvalinde orijinallerinden daha büyük bir ölçeÄŸe taşır; içlerini boÅŸaltır ve kendi imgelemiyle doldurur. Ortaya çıkan iÅŸler, siyasi yorumlarla sosyal gözlemlerin oyuncu ve renkli bir karması ve sanatçının kendi demonlarını dışa vurduÄŸu resimler olur. Tuval üzerine resim formundaki yapıtlar günümüz İstanbul’unun dokusu ve anlatısıyla Siyah Kalem’in original paleti ve tekniÄŸini harmanlar.   
 
Sergi Açılış: 
13.06.2019 PerÅŸembe, 18.00 – 21.00
 
13.06 – 21.07.2019
Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
halka sanat projesi
CaferaÄŸa Mh. Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sk. No:8 Moda 
Kadıköy 34710 İstanbul 
www.halkaartproject.net
 
 
Devamı ›


 

Kayıtsızlık Şenliği

Tarih : 23.02.2019

halka sanat projesi, küratörlüÄŸünü Bahar GüneÅŸ ve Öykü Demirci’nin yaptığı Kayıtsızlık ÅženliÄŸi adlı sergide Baysan Yüksel, Cins, ÇaÄŸrı Saray, Didem ErbaÅŸ, DoÄŸu Çankaya, Horasan, Işıl EÄŸrikavuk - Jozef Erçevik Amado, İpek Çankaya ve Murat Germen’in resim, fotoÄŸraf, video ve ÅŸiir yerleÅŸtirmelerini bir araya getiriyor.
 
Sergi Açılış: 10 Mart 2019 Pazar, 18:00
 
“Bu dünyayı ne tersine döndürmenin ne onu yeniden düzenlemenin ne de bilinmeyene doÄŸru hızla ilerleyen bu uÄŸursuz koÅŸuyu engellemenin mümkün olduÄŸunu anlayalı uzun zaman oldu. Mümkün olan tek bir direniÅŸ vardı: dünyayı ciddiye almamak.” 
                                                                                                                                                                                                                                                                                 Milan Kundera
 
Kayıtsızlık; akla ilk gelen sinik çaÄŸrışımıyla aldırışsızlık, aldırmazlık, ilgisizlik, umursamazlık anlamına gelir. Milan Kundera “Kayıtsızlık ÅženliÄŸi” adlı romanında kelimenin diÄŸer bir gücünden bahseder: “Kayıtsızlık alaydan, satirden ve sarkazmdan daha güçlüdür.” Bu cümleyi ÅŸu ÅŸekilde yorumlamak mümkün: Bir ÅŸeye, bir kiÅŸiye ya da bir duruma kayıtsız kalmak aslında onun varlığını sorgulamaktır. İlk bakışta edilgen bir sorgulayış gibi algılansa da bu verilecek her türlü tepkiden, en saldırgan olanından bile, daha büyük bir etki yaratır çünkü bir ÅŸeye kayıtsız kalmak aslında onu yok saymaktır. Elindeki erkin deÄŸersizleÅŸmesi “yok hükmünde” durumuna düÅŸmesidir. Her çıkış kendine bir özne bulduÄŸu ve yanıt aldığı sürece var olur. Bu anlamıyla kayıtsızlık karşı durulanın sembolik varlığını ve gücünü elinden alır.
 
Günümüzde kendine özgü duruÅŸların yitirildiÄŸi, tek tip kalabalıkların çoÄŸaldığı, ÅŸiddetin her türlüsünün normalleÅŸtirildiÄŸi, farklı kültürlerin sınırlarını kaybettiÄŸi, kendine muktedir çoÄŸunluÄŸa benzemeyenin ötekileÅŸtirildiÄŸi, doÄŸasını kaybeden yapılarda, bir direniÅŸ biçimi olarak kayıtsızlık baÅŸka bir anlam temsil ediyor.
 
Adını Kundera’nın aynı adlı romanından alan "Kayıtsızlık ÅženliÄŸi" sergisinde kayıtsızlık her gün içinde yaÅŸadığımız ve beraber yarattığımız bu çağı kabullenip ve onunla bütünleÅŸip hiçbir ÅŸeyi sorgulamadan yaÅŸamak anlamına gelmez. Tam tersi, olumsuz olanı görüp olumsuz olmayanı arayıp bulmaktır. Bir kaçış planı deÄŸil iyi olanın verdiÄŸi ilhamla kendi bakışını belirtmektir. Ne kadar yaygın ya da benimsenmiÅŸ gibi görünse de süregidene aldırış etmeden kendi yanıtlarını üretmektir. Bireyin daha iyi bir dünya olasılığına inancını hiç kaybetmediÄŸi “olmak” ve “oluÅŸ” un ezeli ve ebedi olduÄŸu, kendini gerçekleÅŸtirmenin ve özneleÅŸmenin önüne geçen her durumla bir savaÅŸtır.
 
Kayıtsızlık ÅženliÄŸi’nde davetli sanatçılar, yaÅŸadıkları ve gözlemledikleri dünyada, dünyayı ciddiye alma ya da almama yöntemlerini ve kendi kayıtsızlık biçim ve çözümlerini ortaya koyuyorlar.
 
Sergi, kiÅŸisel öykülerin ve hayal kırıklığı, mücadele, umut, direnç gibi insani ve yaÅŸamsal tepkilerin, geniÅŸ bir eksen üzerinde her türlü erkle çarpıştığı alanı mihengi noktası olarak ele alıyor ve bu dünyaya iliÅŸkin sorular, arayışlar ve ilhamların üzerinde yükselen bireysel ya da kolektif varoluÅŸ biçimlerinin sanatsal karşılıklarını irdeliyor. 
 
İçinde bulunduÄŸu çaÄŸa ve çevreye farklı yaklaşım ve yanıtları olan sanatçıları buluÅŸturan sergi, umuda yönelik politik, ÅŸiirsel ya da nüktedan anlatım dillerini bütüncül bir hikaye kurmak niyetiyle yan yana getiriyor.  
 
Sergi Ziyaret: 10 Mart - 14 Nisan 2019, Pazartesi hariç 12:00 - 19:00
 
Adres: halka sanat projesi - CaferaÄŸa Mh. Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sk. No:8 Moda Kadıköy
Devamı ›


 

Işığa Doğru

Tarih : 15.02.2019

halka sanat projesi, 21 Åžubat - 05 Mart 2019 tarihleri arasında Kanadalı sanatçı Colleen O'Brien'ın "Işığa DoÄŸru" sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. Kendisini 1920’leri etkili Kanadalı sanat grubu Group of Seven (Yediler Grubu)’nun çizgisinden giden bir sanatçı olarak tanımlayan O’Brien, halka sanat projesi Konuk Sanatçı (Rezidans) Programının Åžubat ayı konuÄŸu.
“Işığa DoÄŸru” O'Brien’in rezidans süresi boyunca yarattığı en yeni resimlerini bir araya getiriyor.
Devamı ›


 

Zambak ve Ahlat

Tarih : 19.01.2019

“Ne zambak ne ahlat, ne Krin ne de Alfatlı; her ikisi de olan zamanlar, insanlar, coÄŸrafyalar ve mekanlarla doludur Balkanlar. Hayaletsi olanlar geri gelir, yeni bir ev olasılığı akla gelir, kayıp bakışlar aranır ve masum olan, ilk olana yolculuk baÅŸlar.”
 
Ozan Yavuz kiÅŸisel bellek arayışından aile tarihine, oradan da günümüzün en yoÄŸun sorunlarından birine, göçe iliÅŸkin bir sergi ve araÅŸtırma projesi ile halka sanat projesi’nde izleyiciyle buluÅŸuyor. 
 
“Zambak ve Ahlat” sergisi ve onu getiren hafıza arayışı süreci, sanatçınıngöçmen bir ailenin üçüncü kuÅŸak ferdi olarak Balkanlar’ın her zaman karşılaÅŸtığıtravmatik etkiden yola çıkıyor. Evin ne olduÄŸunu anlayabilmek için kiÅŸisel geçmiÅŸine, aile tarihine ve Balkanlar’a uzanan yolculukta geri dönüÅŸler tıpkı Angelopoulos’unUlis’inBakışı’nda ya da Odysseus’un yolculuÄŸunda olduÄŸu gibi, kahramanın izleri kaybettiÄŸi, kiÅŸisel yolculuÄŸun baÅŸka bir arayışa dönüÅŸtüÄŸü ve hatırlamanın imkansızolduÄŸu karşılaÅŸmaları beraberinde getiriyor.
 
Balkanlar’ı anlatırken karşılaşılan bu gerçekler Yavuz için,dedesinin Alfatlı lakabının 1926’da Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edilen köy olduÄŸunu öÄŸrendiÄŸinde bunun yeni bir ev olasılığı olduÄŸu fikrini edinmesiyle anlamlanıyor.
 
Sergi, masum bakışa veher ÅŸeyin baÅŸladığı yere dönüÅŸeyönelik bir araÅŸtırmanın ve belki de her ÅŸeyinyeniden anlamlanacağı hayali topraklara dönük arayışın estetik ve belgesel çıkarımları etrafında ÅŸekilleniyor. “Zambak ve Ahlat” olasılıklar zinciriyleinisiyatik boÅŸluÄŸu doldurabilmenin getirdiÄŸi umudun ve göç travmasının sonraki kuÅŸaklar üzerindeki etkilerini sorguluyor.Sergide Ozan Yavuz’un fotoÄŸraf, video, buluntu nesneler ve foto-yerleÅŸtirmeleri yer alıyor.
 
Sergi Açılış: 19 Ocak 2019, 18.00
Sergi Ziyaret: 20 Ocak – 17 Åžubat 2019, Pazartesi hariç hergün12:00 – 19:00
Mekan: halka sanat projesi, Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸaSk. No.8 Moda-Kadıköy
 
Devamı ›


 

Çekim Merkezi Olarak Şiir: Görsel sanatçılar tek bir şiire yanıt veriyor

Tarih : 11.11.2018

halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco iÅŸbirliklerinin sekizinci yılında ÅŸiir etrafında kurguladıkları bir sergi gerçekleÅŸtiriyorlar. İki kardeÅŸ disiplin ÅŸiir ve görsel sanatların iliÅŸkisel ve ilham verici yönlerine vurgu yapan sergi, davetli sanatçıların Åžirin Tufan’ın bir ÅŸiirine verdikleri görsel yanıtları bir araya getiriyor.
 
Katılan sanatçılar: Lale Altunel, DoÄŸu Çankaya, Emrah Danacı, Tomáš Hetmánek, Hülya KüpçüoÄŸlu, ÇiÄŸdem MenteÅŸoÄŸlu, Slobodan Dan Paich, Eylül Damla Uzun
 
Sergi açılış:24.11.2018 Cumartesi, 18:00
 
Sergi ziyaret: 25.11 – 25.12.2018, Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cd. RuÅŸenaÄŸa Sk. No :8 Moda Kadıköy İstanbul
 
Serginin merkezini oluÅŸturan ÅŸiir ÅŸöyle:
I see pictures of persons
Ageless, ruthless
Lost in the pages of abandoned books
I see faces
Rigid, cold
Seeking for stories
All obscure and dirty
Bloodsuckers, dream catchers
Pouring wine on empty letters
Drawings signs with
Disillusioned feathers.
Where have you gone
All mighty soul of mine
You betraying I
All nude and dark
Poisoned by the lies of Eros
All painted in stainless colours.                           
 
Şirin Tufan / 28 Kasım 2016
Devamı ›


 

Tekrar Görüşene Dek

Tarih : 12.09.2018

Carian Project ekibinden yeni sergi
EÅŸ-Küratörler: Taryn Tomasello, Marga Karayol, İpek Çankaya
 
Kimin hikayesi anlatılır ve aklımızda ne kalır?
Neden toprağı bir yerden bir yere taşırız?
Bedenlerimizi yabancı bir çevreye nasıl entregre ederiz?
 
Bu sergi Carian Project (Karya Projesi)’ni oluÅŸturan iki sanatçı olan Marga Karayol ve Taryn Tomasello’nun dostluklarından aldıkları ilhamla, MuÄŸla’nın Turunç ilçesinde bulunan Antik Amos Kenti’ne ait arkeolojik alanda yeni bir yapıt ürettikleri ve kadim Karya uygarlığını çevreleyen gizeme odaklandıkları, uzak-mesafeli bir iÅŸbirliÄŸidir. 
 
Geçen iki yılda Karayol harabeleri ve çevreleyen kırsal alanı düzenli olarak ziyaret etmiÅŸ, notlar almış, fotoÄŸraflamış ve ıslak çamur toplamıştır. İki sanatçı haftalık video görüÅŸmelerle araÅŸtırmalarının sonuçlarını paylaÅŸmış, yeni fikirler tartışmış, birbirlerini cesaretlendirmiÅŸlerdir.Eylül 2018’de Tomasello Karayol’la Turunçta buluÅŸtu ve iki sanatçı Amos’ta bu sergiyi oluÅŸturan son ve yoÄŸun üretim aÅŸamasını gerçekleÅŸtirdiler.
 
 
İnteraktif ve dokunulabilir bir sergi olan “Until We Meet Again - Tekrar GörüÅŸene Dek” izleyiciyi onların bu deneyiminin bir parçası olmaya davet ediyor. Açılış gecesinde Amos çevresinden toplanan ıslak çamur kullanılarak ziyaretçiler kendi heykellerini yapmaya davet edilecek. Bunun yanında son iki yılda kolektif olarak üretilen fiziksel ve deneysel iÅŸler mekanda yerlerini alacak.
 
Carian Project (Karya Projesi) MuÄŸla, Turuç’ta yaÅŸayan Marga Karayol’la Portland Oregon ABD’de yaÅŸayan Taryn Tomasello’nun mekana özgü iÅŸbirliÄŸi projesidir.
 
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cad. RuÅŸen AÄŸa Sok. No: 8 Moda, Kadıköy İstanbul
Sergi Açılışı:6 Ekim 2018 Cumartesi, 19:00 
Sergi Ziyaret: 7 – 31 Ekim, ÇarÅŸamba - Pazar 12:00 - 19:00, diÄŸer günler randevu ile (Lütfen arayınız: 0541 733 42 84)
Devamı ›


 

Written in Dualities // Karşıtlıklara Yazılı

Tarih : 03.09.2018

halka sanat projesi, yeni sezonun ilk sergisinde Clara Cortés García'nın iÅŸlerine ev sahipliÄŸi yapıyor. "Written in Dualities // Karşıtlıklara Yazılı", sanatçının İstanbul'da bulunduÄŸu süre boyunca zihninde yer eden katı ve sıvı, karanlık ve aydınlık, sakinlik ve gürültü, yeni ve eski gibi ikili karşıtlıklardan ilhamla geliÅŸtirdiÄŸi bir sanatsal araÅŸtırma projesidir. García, bir video ve bir fotoÄŸraf yerleÅŸtirmesinden oluÅŸan sergisinde İstanbul'u neredeyse çevreleyen suyu ve kentin dokusunun bir diÄŸer büyük bölümünü oluÅŸturan mimari çevreyi irdeliyor. Son yıllarda fiziksel mekanlarda soyut form arayışına giren sanatçı, Jean Baudriallard'ın simülasyon ve simülakra kavramlarını temel alan persfektifini kendi sanatsal araÅŸtırmalarında anahtar olarak kullanıyor.
 
Clara Cortés García AÄŸustos ayında halka sanat projesi'nin sanatçı rezidans programına dahil olmuÅŸtur.
 
Sergi Açılış: 6 Eylül 2018 PerÅŸembe, saat 19:00
Sergi Ziyaret: 7 - 30 Eylül 2018, Pazartesi, Salı hariç 12:00 - 19:00
Devamı ›


 

Ne Bana Sen, Ne Sana Ben

Tarih : 27.06.2018

TUTMA | HOLD çok yıllı bir kültürel ve küratoryal deÄŸiÅŸim projesi olan ve iki bağımsız sanat inisiyatifi olan İstanbul’dan halka sanat projesi ile Vancouver’dan ARTS ASSEMBLY tarafından geliÅŸtirilen Common Ground | UyuÅŸma Temeli'nin birinci yıl projesidir. İki yıla yayılan projenin ilk aÅŸamasında ARTS ASSEMBLY İstanbul’da, ikinci aÅŸamasında ise halka sanat projesi Vancouver’da yaÅŸayan yerel sanatçılarla iÅŸbirliÄŸi yaparak yaklaşık iki hafta süren programlar hazırlamaktadır. Projenin ilk ayağı AÄŸustos 2018’de İstanbul’da, ikinci ayağı Haziran 2019’da Vancouver’da gerçekleÅŸmektedir. Proje aynı zamanda m-est.org iÅŸbirliÄŸi ile yapılmaktadır. Common Ground | UyuÅŸma Temeli İstanbul ve Vancouver’ın coÄŸrafi sınırlarını aÅŸan bir yaygınlıkta dillendirilen ortak sosyal ilgilere odaklanır. Proje, fiziksel alanda varoluÅŸ ve prekarite ile kendini ifade etmenin sınırlanışı ve bireysel kimlik olarak iki ayrı bölümden oluÅŸur.
 
TUTMA | HOLD
 
Projenin birinci yılında ARTS ASSEMBLY, İstanbul’da Merve Ünsal ve Lara Ögel’le iki haftaya yayılan bir dizi program hazırlamaktadır. Sanatçılar ilk yılın proje baÅŸlığı olan TUTMA | HOLD kapsamında meskun mekan ve yer tutmanın toplum ve kültürel üretimle iliÅŸkisi kavramlarını ele aldıkları bir iÅŸ üretmektedirler. "Ne Bana Sen, Ne Sana Ben" başılığını taÅŸayan bu sergi ve baÄŸlantılı okuma grupları halka sanat projesi ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸmektedir.
 
Lara Ögel’in iÅŸi yüzeylerin, vücut yüzeylerinin, rüyaları yazdığınız, onları korumak için sakladığınız yüzeylerin ÅŸifa haline odaklanmaktadır.
Merve Ünsal’ın iÅŸi imgelerin eli kulağında gözden kayboluÅŸlarının bir renk, potansiyel bir hareket olmaları üzerine odaklanmaktadır.
 
 
Sergi Açılışı: 9 AÄŸustos 2018 PerÅŸembe, 19.00 - 22.00
Sergi Ziyaret: 9 -18 AÄŸustos, 2018, Sergi ÇarÅŸamba’dan Pazar’a 12.00 - 19.00, diÄŸer günler randevu ile ziyaret edilebilir. Randevu için:0541 733 42 83
 
Sanatçı KonuÅŸması: 12 AÄŸustos 16.00 Pazar
Moderatör: Meichen Waxer
Okuma Grupları: 15 AÄŸustos 15.00 ÇarÅŸamba
*** Pazar ve ÇarÅŸamba günleri için lütfen kayıt olun:
atolyehalka@gmail.com
0541 733 42 83
 
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Bir Göçebe Masalı

Tarih : 18.05.2018

Bir Göçebe Masalı adlı sergide İngiliz sanatçı Richard Bartle 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’ın toplumsal gözlemlerinden yola çıkıyor. Siyah Kalem’in çalışmaları Bartle için hem günümüz İstanbul’unu yorumlamakta bir ayna olurken, hem de kendi hikayesiyle Siyah Kalem’in anlattığı hikaye arasında bir aracı görevi görüyor. Bartle maddi gerçeklik, mimari özellikler, politik manzara gibi kavramları ve geleneksel el sanatlarını kullanarak anlatıya ve temsile ait fikirlerini bir potada buluÅŸturuyor. Sergi Bartle’ın bu süreç sonunda ürettiÄŸi bir dizi yeni iÅŸi içeriyor.   
 
Bartle iÅŸlerinde Siyah Kalem’in minyatürlerini yorumlamakla kalmıyor; onları, yepyeni bir karşılaÅŸmalar ve baÄŸlantılar dünyası oluÅŸturmak için görsel bir araç olarak kullanıyor. Bu sayede sanatçı, İran, Anadolu ve Orta Asya’yı içine alan 14. Yüzyıl İpek Yolu ile hala hem bu kültürünlerin izlerini, hem de yeni bir çağın özelliklerini taşıyan  bir geçit noktası olarak varlığını sürdüren 21. Yüzyılın kozmopolit İstanbul’unu bir göçebe vizyonuyla birbirlerine baÄŸlıyor.  
 
Açılışı 8 Haziran Cuma saat 19:00’da halka sanat/ galeri’de gerçekleÅŸecek sergi, 9 Haziran – 22 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÇarÅŸamba’dan Pazar’a 12:00 – 19:00, diÄŸer günler randevu ile ziyaret edilebilir. İngiltere Sheffield’te yaÅŸayan Richard Bartle Nisan – Haziran 2018 arasında üç ay süresince bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin rezidans programı katılımcısı olarak İstanbul’da bulunuyor.
 
halka sanat/ galeri: CaferaÄŸa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Moda Kadıköy
0216 550 29 90
directors@halkaartproject.net
www.halkaartproject.net
 
 
 
Devamı ›


 

Her Şey Dönüşür

Tarih : 27.04.2018

halka sanat/ galeri 18 Mayıs – 5 Haziran 2018 tarihleri arasında Her Åžey DönüÅŸür adlı sergiye ev sahipliÄŸi yapıyor. Sergi, Olivia Lorgan-Jones ile Slobodan Dan Paich’in zanaat ve sanat temelli iÅŸlerini bu ifade biçimleri arasında bir hiyerarÅŸi yaratmadan, aralarında bir diyalog oluÅŸturacak biçimde bir araya getiriyor. “Her Åžey DönüÅŸür” örülerek yapılmış nesneler ve giysilerle, bunlara yanıt olarak ortaya çıkan çay ve mürekkep çizimlerinden oluÅŸuyor. Bu ÅŸiirsel dostluk ve alışveriÅŸ sanatın sınırlarını ve sanatın içinde zanaatın yerini yeniden düÅŸünmemizi öneren mütevazi ama kararlı bir etkileÅŸim alanı yaratmayı hedefliyor.
 
Serginin açılışı; 17 Mayıs 2018 PerÅŸembe, saat 19.00'da halka sanat / galeri' de "Güzel Doku'nuÅŸ: Kumaşın İfade Gücüne Övgü sergisiyle aynı anda gerçekleÅŸecektir.
 
Sergi Açılış: 17 Mayıs 2018 PerÅŸembe, 19:00
Sergi Kapanış: 5 Haziran 2018 Salı, 19:00
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Güzel Doku'nuş: Kumaşın İfade Gücüne Övgü

Tarih : 26.04.2018

Yedi yıldan bu yana sürmekte olan halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco birlikteliÄŸi her yıl hikaye anlatımlı bir performansa sahne olur. Hikayelerin özü gibi, anlatımda kullanılan kumaÅŸlar, dokumalar, örtüler ve giysiler de anlatıların bütününe özenle iÅŸlenen ögelerdir. KumaÅŸların yarattığı simgesellik, anlatım gücü ve atmosfer oluÅŸturma özelliÄŸi performanslara sözler ve jestler kadar yer; anlatıyı zenginleÅŸtirir. Onlar, kullanılan diÄŸer malzemeler gibi öykülerin yüzü, aracısı ve destekleyicisi olurlar. Sözlü anlatı geleneÄŸini günümüze zamansız öykülerle uyarlayan bu performansların görsel yüzünü temsil ederler. 
 
18 Mayıs – 5 Haziran 2018 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de yer alan “Güzel Doku’nuÅŸ” insanlığın süregelen en eski baÅŸarılarından biri olan kumaÅŸa övgü niteliÄŸinde bir tekstil sergisidir. Son yedi yıldır halka/Artship hikaye anlatımlı performanslarında kullanılan kumaÅŸ ve benzeri malzemelerden ve Artship’in önceki iÅŸlerinde kullanılmış ve hayatta kalan bazı öncül parçalardan oluÅŸur. 
 
 
Sergi Açılış: 17 Mayıs 2018 PerÅŸembe, 19:00
Sergi Kapanış: 5 Haziran 2018 Cumartesi, 19:00
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

Göründüğü Gibi Değil

Tarih : 30.03.2018

halka sanat projesi 22 Nisan – 13 Mayıs 2018 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü öÄŸrencilerinden oluÅŸan bir grup sergine ev sahipliÄŸi yapıyor. “GöründüÄŸü Gibi DeÄŸil” baÅŸlıklı sergide Selin Akan, Elif Zeynep Aydın, İrem Nur Bayar, Ebru Demir, Neslihan Doruk, Ezgi Güler, Deniz İşeri, Cansel Asena Özer ve Sebahat Yavuz, öznel kimliklerinden referans alarak içinde bulunduÄŸumuz yüzyılın kaotik sorunu ‘kimlik’i farklı malzemelerle yüzeylere aktarıyorlar. 
Devamı ›


 

Place, I want to be

Tarih : 23.03.2018

Emrah Karakurum, Ersin Gök ve Ferit KatipoÄŸlu “Place, I want to be” adını verdikleri grup sergilerinde insanın mekanla olan iliÅŸkisinin niteliÄŸini, koÅŸullarını ve boyutlarını bireysel pratikleri içinde fotoÄŸraf aracılığıyla sorguluyorlar. 
Sanatçı Ece Eldek serginin baÄŸlamını ÅŸöyle yorumluyor: İnsanı hayvanlardan ayıran en belirgin özelliklerden biri, faniler içinde ölümsüz olanı olmasıdır herhalde. Evrende doÄŸada sonsuz ve ölümsüzlükle çevriliyken, kendini de ölümsüz kılmak için devamlı üretir. Mekan da onun bu baÄŸlamda geriye bıraktıkları içindedir. Aynı zamanda kendine mahrem olan özel bir yer belirlediÄŸi, tüm koÅŸullandırmalarıyla içinde var olduÄŸu; tüm sorumluluklarıyla, gün be gün eksilttiÄŸi duygu ve araçlarla içini doldurduÄŸu, içe dönük bir küp.
 
Sergi, 31 Mart - 18 Nisan 2018 tarihleri arasında bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin Moda’daki galeri mekanında izleyiciyle buluÅŸuyor.
 
Sergi Açılış: 31 Mart 2018 Cumartesi, 19:00
Sergi Kapanış: 18 Nisan 2018 ÇarÅŸamba, 19:00
 
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 11:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Ferit KatipoÄŸlu YTÜ – Sanat Bölümünde FotoÄŸraf - Video Programı'nda okurken İnci Eviner ve KutluÄŸ Ataman gibi sanatçıların video projelerinde çalıştı ve post-prodüksiyonunu üstlendi. Bu sırada çeÅŸitli karma sergilere iÅŸleriyle katıldı. FotoÄŸraf, video ve çeÅŸitli medyalar ile üretim yapmaya devam ediyor, aynı zamanda da profesyonel olarak reklam yönetmenliÄŸi yapıyor ve ilk uzun metraj filmini hazırlama sürecinde.
 
Ersin Gök, bir çok reklam ve sinema filminin görüntü yönetmenliÄŸini yapmış ve yeni projelerde çalışmaya devam etmektedir. Emrah Karakurum ve Ersin Gök’ün Güzel Sanatlar Fakültesi FotoÄŸraf Bölümü’nde aynı sınıfta yer alması, bireysel üretimlerinin dışında ortak üretimler gerçekleÅŸtirmelerine olanak saÄŸladı. Bunlardan biri olan Fotomat E-dergi o dönemin iki dilde yayın yapan bağımsız ilk e-dergi olma özelliÄŸine sahiptir. Sonrasında ise kökleri İzmirde atılmış olan Genç FotoÄŸraf İnisiyatifini İstanbul-Galata’da, bir grup olarak oluÅŸturdukları GFİ Galeri ile bütünleÅŸtirerek fotoÄŸraf üretimindeki genç ve yeni fotoÄŸrafçılara bağımsız alan saÄŸlamışlardır. Bireysel çalışmaları çeÅŸitli festival ve galerilerde sergilenmiÅŸtir. İki fotoÄŸrafçıda üretimlerinin yanı sıra sinema ve reklam sektöründe profesyonel hayatına devam etmektedir.
 
Devamı ›


 

Bilmeden Geri Dönmek

Tarih : 16.03.2018

“Bilmeden Geri Dönmek”, halka sanat projesi rezidans sanatçısı Jenny Rafalson’un kimlik kavramı üzerine kurduÄŸu bir sergi/araÅŸtırma projesidir. Rafalson dört yıldan bu yana sürdürmekte olduÄŸu çalışmasında kendi öyküsünden yola çıkarak göç ve yer deÄŸiÅŸtirmenin kimlik üzerinde yarattığı etkilerin ve farklı kültürlerin ortak payda olarak aynı kiÅŸide buluÅŸtuÄŸu zaman ortaya çıkan yansımanın görsel izlerini sürüyor. 
Sovyetler BirliÄŸi dağılmadan önce bu topraklarda doÄŸan ve küçük bir çocukken ailesiyle İsrail’e göç eden sanatçı artık olmayan bir ülkenin, olmayan vatandaşı olmayı, Rusya’nın kendi belleÄŸinde kalan izlerini, göçmen olarak Tel Aviv’de büyürken hissettiklerini, sanatsal bir süzgeçten geçirip ele alıyor.
Devamı ›


 

Fragmanlar

Tarih : 16.01.2018

4 Åžubat - 18 Mart 2018 tarihleri arasında DoÄŸu Çankaya'nın Fragmanlar adlı sergisi, kurucularından olduÄŸu bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi'nin galeri mekanında izleyiciyle buluÅŸmayı bekliyor. 
Sergi, Çankaya'nın 2 Åžubat 2018'de vizyona giren Cebimdeki Yabancı filminde yer alan yapıtlarını içeren bir seçkiden oluÅŸuyor. Seçkide yer alan figüratif ve soyut resimler, desenler ve üç boyutlu nesneler sanatçının farklı dönem üretimlerinden kesitler sunuyor.
Devamı ›


 

Bunu Ben Çektim

Tarih : 11.01.2018

halka sanat projesi, misyonu doÄŸrultusunda sosyal sorumluluk projelere ev sahipliÄŸi yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda, İzmir’in kültürel çeÅŸitliliÄŸini çocukların gözünden yansıtan “Bunu Ben Çektim” fotoÄŸraf sergisi, halka sanat/galeri’de izleyiciyle buluÅŸuyor.
 
Serra Akcan (Nar Photos) ve Sinan Kılıç (Mahzen Photos) serginin ortak yürütücülüÄŸünü yapıyor. Konak Belediyesi’nin davetiyle İzmir’de giden fotoÄŸrafçılar, Konak Kent Tarih Birimi ekibiyle birlikte Agora’da yaÅŸayan çocuklarla bir atölye düzenlemiÅŸlerdi. Sergi, bu atölye sonucunda, çocukların Basmane'den Kadifekale'ye, Agora'dan İkiçeÅŸmelik'e kadar Konak'ın tarihi semtlerinde çektikleri fotoÄŸraflardan oluÅŸuyor. Sergide ayrıca, Serra Akcan’ın İzmir’de kaldığı süre boyunca çektiÄŸi fotoÄŸraflar da alıyor.
İlk gösterimi Aralık 2016’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸen sergi 18 Ocak - 31 Ocak 2018 tarihleri arasında Kadıköy’de, bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin galeri mekanında izlenebilir.
 
Sergide fotoÄŸrafları sergilenen çocuklar:
Abdurrahman Mennan, Ahmet YeÅŸilçimen, Aslı Fullar, Berat Cem Åžafak, Efe Kızılaslan, İlknur Arsoy, Mahsun Özkul, Muhammed Cerrah, Murat Çınar Kurt, Narin Gök, Nazar Sepetli, Rasim AÄŸas (Ömer), Ruvin Kuraycı (Robin), Sıdıka Muhammed, Soner Çopnur, Tuana Ertan, Yasin Türkan
 
Sergi Dönemi:18 Ocak –31 Ocak 2018
Sergi Resepsiyonu: 24 Ocak 2018 ÇarÅŸamba, 19.00
Mekan: halka sanat/ galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda İstanbul
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba’dan Pazar’a 12:00 – 19:00, diÄŸer günler randevu ile.
 
Devamı ›


 

Botanik İlhamlar

Tarih : 27.12.2017

Botanik İlhamlar Sergisi
Marija Jovanovic ‘in sanatının temel konusunu, insanın onu korumak veya yıkmak ÅŸeklinde olan doÄŸa ile iliÅŸkisi oluÅŸturuyor. Onun resimlerindeki figürler, günümüz dünyasında giderek yalnızlaÅŸan ve kendini dış dünyaya ancak doÄŸa aracılığıyla ifade edebilen insanı simgeliyor. Jovanovic , resimlerinde karşımıza sıkça çıkan terrariyumların hava geçirmez (hermetic) dünyalar ve her biri farklı ÅŸekillerde büyüyen köksüz hava bitkilerinin (aeroplant) ise farklı insanların temsili olduklarını söylüyor. Bitkileri, yaÅŸamak için daha iyi, daha güvenli ve daha konforlu bir yer arayan mültecilere benzetiyor
 
Sanatçıyla sohbet
halka sanat projesi ve San Francisco’dan Artship İnisiyatifleri iÅŸbirliklerinin 6. yılında Marija Jovanovic'in "Botanik İlhamlar" sergisini Istanbullu izleyiciyle buluÅŸturuyor.
 
Marija Jovanovic son birkaç yıldır hava-bitkilerine duyduÄŸu ilgiden hareketle bu botanik türleri keÅŸfederek kutlamak için bir dizi çizim yarattı. 
Bu çizimleri içeren sergi 6 Ocak 2018 Cumartesi saat 20.00'de sanatçıyla sohbetle baÅŸlıyor. 
İzleyen 4 gün boyunca 7-8-9-10 Ocak'ta 15.00-20.30 saatleri arasında açık olacak sergi süresince Jovanovic mekanda bulunacak. Sergide ayrıca sanatçının diÄŸer ilgilerini yansıtan çizimler de yer alıyor. 
 
*Etkinlikte simültane Türkçe çeviri yapılacaktır.
 
 
Sergi Dönemi: 07 - 10 Ocak 2018 
Sanatçıyla Sohbet: 6 Ocak Cumartesi, 20:00 
Sergi Ziyaret: Pazar - ÇarÅŸamba , 15:00 - 20:30
 
Mekan: halka sanat / rezidans - CaferaÄŸa Mahallesi, Doktor Esat Işık Cad. RuÅŸenaÄŸa Sokak No:8 Moda, Kadıköy, İstanbul
 
Devamı ›


 

Kur - Koru - Hayal Et

Tarih : 11.11.2017

halka sanat projesi  ve San Francisco’lu sanat İnisiyatifi Artship İnisiyatiflerinin iÅŸbirliÄŸi 6. yılında, 2016 yılında baÅŸladıkları çok yıllı sergi projesi “Kur - Koru – Hayal Et“ ile devam ediyor. Aralık 2017'de gerçekleÅŸen ikinci yılında sergi, yapıcı bir bakış açısı ile dünyamıza, geçmiÅŸine ve ileride olabileceÄŸi biçimine bir ÅŸükran niteliÄŸi taşıyor. Farklı önceliklerden gelen katılımcıların sunduÄŸu fikirer, bu sergide  mümkün olan en geniÅŸ ortak zeminde bir araya gelirken en geniÅŸ ifadesini buluyor. Bu seneki serginin küratörlüÄŸü halka sanat projesi kurucu direktörü İpek Çankaya ve halka sanat/rezidans sanatçısı ve Artship İnisiyatifleri sanat yönetmeni Slobodan Dan Paich tarafından gerçekteÅŸtirilmiÅŸtir.

Katılan sanatçılar: Timuçin Çakaloz, Emrah Danacı, Patricia E. Kelly, Terriann Wailing, George Gerard, Omar Hameed 

Sergi Dönemi: 07  Aralık  2017 -  15 Ocak 2018

Sergi Resepsiyonu: 14 Aralık 2017, 19:00 

Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba - Pazar 12:00 - 19:00, diÄŸer günler randevu ile

Mekan: halka sanat/galeri - CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

Su Nesneleri

Tarih : 08.11.2017

halka sanat projesi ve Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun, 6 yıldır süren iÅŸbirliÄŸi, çeÅŸitli görsel sanatlar pratiklerine tasarım, kültür mirası, hortikültür fikirleri ve el sanatları geleneklerinden gelen çalışmaları dahil etmeye özen göstermektedir.
Bu sergi, Artship / halka İstanbul koleksiyonunda yer alan tarihi araçlar aracılığıyla gündelik yaÅŸam nesnelerinin sunumunda anlatımcı yaklaşımı keÅŸfetmeyi hedeflemektedir.

Devamı ›


 

Kvetch -Mızmızlar

Tarih : 30.10.2017

halka sanat projesi 4-26 Kasım 2017 tarihleri arasında kurucu sanatçılarından DoÄŸu Çankaya'nın yeni iÅŸlerinden küçük bir bölüm gösteriyor. Sergide, Kvetch -Mızmızlar- adını taşıyan seriden, sekiz yaÄŸlı boya resim ve onlara eÅŸlik eden on yedi suluboya çalışma yer alıyor. Çankaya'nın zaman zaman farklı baÄŸlamlara yerleÅŸtirmeyi sevdiÄŸi sayılar, iÅŸaretler, gizemli ipuçları ve kodlar Kvetch -Mızmızlar- serisinde insan formuyla buluÅŸuyor. Sanatçı bu buluÅŸmalarda güleryüzlü bir anlatımla, izleyicileri, zihinlerinde oluÅŸabilecek çaÄŸrışımlara ve yeni anlamlandırmalara kendilerini açmaya davet ediyor.

Kvetch -Mızmızlar- ÇarÅŸamba'dan Pazar'a her gün 12:00 - 19:00 arasında, diÄŸer günler randevuyla halka sanat projesi galeri mekanında görülebilir.

Adres: CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

Telefon: 0 (216) 550 29 90

 

 

Devamı ›


 

Buluntu Benlik

Tarih : 29.09.2017

halka sanat/ galeri 18 Ekim - 1 Kasım 2017 tarihleri arasında Lale Altunel’in üçüncü kiÅŸisel sergisini izleyicilerle buluÅŸturuyor. “Buluntu Benlik” sergisinde iÅŸlerin ana teması Lale Altunel’in her gün

karşılaÅŸtığı bir imge yardımıyla bilinçdışında gerçekleÅŸtirdiÄŸi kazı etrafında
ÅŸekilleniyor.   

 

"Buluntu Benlik” duvara sıçrayıp kuruyan bir parça betonun edindiÄŸi rastlantısal formunu temel alıp içsel bir araÅŸtırmaya yöneliÅŸ sonucunda ortaya çıkar. Sergide yer alan çalışmalar; sanatçının her gün karşılaÅŸtığı bu formu, zamanla gerçekliÄŸinden uzaklaÅŸtırarak ve içselleÅŸtirerek yeniden yorumlamasından oluÅŸur.

 

Devamı ›


 

Komşuda Pişer Bize de Düşer

Tarih : 11.08.2017

14 Eylül PerÅŸembe günü saat 18.00'de açılışı gerçekleÅŸecek sergide, sanatçı kolektifleri dadans, HAH ve Pelesiyer, bu sergi için ürettikleri yeni iÅŸlerini sergileyecek. Aynı zamanda, video kolektifi artıkiÅŸler; sanat ve ekolojiyi bir araya getiren birbuçuk ve İstanbul Permakültür Kolektifi sergi kapsamında paralel etkinlikler düzenleyecek.
 
BirleÅŸik Krallık Sanat ve BeÅŸeri Bilimler AraÅŸtırma Konseyi’nin (Arts and Humanities Research Council, UK) verdiÄŸi bursla fonu saÄŸlanan sergi, Brighton Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Glasgow Caledonian Üniversitesi arasında 
düzenlenen, ortak bir akademik çalışma kapsamında
gerçekleÅŸtiriliyor. Protesto estetikleri konulu çalışma, sanatsal üretim ve politik protesto hareketlerinin kesiÅŸim noktalarını araÅŸtırıyor. Bu doÄŸrultuda sergi, ortak üretim, dayanışma, piÅŸirme, yeÅŸertme ve dolayısıyla komÅŸuluk fikirleri, sessiz görünseler de protesto biçimleri olarak görülebilir mi sorusunu soruyor.
 
Kolektif üretime odaklanan sergi, sanatsal anlamda bireyselliÄŸi bırakıp ortak bir isim altında üretmeye, ekolojik anlamda birlikte yeÅŸertmeye ve gastronomik anlamda birlikte yemek yapma ve tüketmeye yer veriyor. Bu kapsamda sanat kolektiflerinin üreteceÄŸi iÅŸlere, atölye çalışmaları, video gösterimi ve söyleÅŸilerin dahil olduÄŸu etkinlik programı eÅŸlik edecek. Ayrıca, dadans kolektifi, 14 Eylül PerÅŸembe akÅŸamı gerçekleÅŸecek açılışa özel bir performans sunacak. 
 
Işıl EÄŸrikavuk küratörlüÄŸünde ve Jozef E. Amado koordinatörlüÄŸünde gerçekleÅŸecek sergide yer alan paralel etkinlikler:
14 Eylül PerÅŸembe @ 19.00: "Evcilik" Performans | dadans Kolektifi 
16 Eylül Cumartesi: Murat DemirtaÅŸ’la EkÅŸi Mayalı Ekmek Atölyesi | İstanbul Permakültür Kolektifi
23 Eylül Cumartesi: Dilek Yalçın Demiralp ile Evde Bahçe Atölyesi | İstanbul Permakültür Kolektifi
7 Ekim Cumartesi: “İstanbul’un Artığı” Video Gösterimi ve KonuÅŸma | artıkiÅŸler Kolektifi
14 Ekim Cumartesi: "Ortak Zemin: GIDA" BaÅŸlıklı Toplantı | birbuçuk Kolektifi
 
*Sergi süresinde düzenlenecek tüm etkinlik ve atölye çalışmaları ücretsiz gerçekleÅŸecek. Katılım için kayıt olmak gerekmektedir. Etkinlik detayları için halka sanat projesi ile atolyehalka@gmail.com adresinden iletiÅŸime geçebilirsiniz.
Devamı ›


 

Portreler

Tarih : 12.07.2017

halka sanat / galeri 9 AÄŸustos- 29 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında İstanbul’da yaÅŸamını ve çalışmalarını sürdüren Çek sanatçı Tomas Hetmanek’ in ilk kiÅŸisel fotoÄŸraf sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor.

Tomas Hetmanek çalışmalarında 19. yüzyıla ait bir teknik olan wet plate (ıslak plaka) tekniÄŸini kullanıyor. FotoÄŸraflar büyük format kamera ile cam plakalar üzerine çekiliyor. Gerekli kimyasalların hazırlanmasından fotoÄŸrafın son cilasının atılmasına kadarki süreçte tüm iÅŸlemler, 150 yıl öncesinde yapıldığı ÅŸekliyle fotoÄŸrafçı tarafından gerçekleÅŸtiriliyor. Tomas, hem ambrotypelar (cam plaka üzerine çekilen fotoÄŸraflar) hem de ıslak plaka negatifler üretiyor. Bu negatiflerin baskısını da salt print, cyanotype ve gum bichromate gibi geleneksel yöntemlere sadık kalarak yine kendisi yapıyor. İlhamını ise piktoryalist akımdan alıyor.

Sanatçı, “Portreler” serisinde görüntüyü olduÄŸu gibi aktarmayı hedefleyen klasik portre yaklaşımının aksine, fotoÄŸraflanan kiÅŸiliÄŸin izleyici/fotoÄŸrafçı tarafından nasıl algılandığına, nasıl anlamlandırıldığına odaklanıyor.

Serginin ana teması, tanımadığımız bir insanla karşılaÅŸtığımız anda yarattığımız hayal ve olasılıklarla dolu o uçucu anı yakalamak; beklenen, özlenen hayali kiÅŸilerin birer temsiliyetleri, geçici tabiatlarının farkında olduÄŸumuz sıradan insanların içinde keÅŸfetmeyi umduÄŸumuz arketipik kiÅŸilikler, bir insanla tanışma paradoksunun, aynı anda hem kazanıp hem kaybetme paradoksunun birer yansıması etrafında ÅŸekilleniyor.

Tomas Hetmanek’ in 9 AÄŸustos’ da açılışı gerçekleÅŸecek olan “Portreler” sergisi,  ÇarÅŸamba’dan Pazar’a 11:00 - 19:00 saatleri arasında diÄŸer günler randevu ile ziyaret edilebilir. 

Sergi Açılış: 9 AÄŸustos 2017 ÇarÅŸamba, 19:00

Sergi Kapanış: 29 Ağustos 2017 Salı, 19:00

Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 11:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla

Mekan: halka sanat/galeri

 

www.tomashetmanek.com

https://www.instagram.com/tomashetmanek/

tomashetmanek@gmail.com

Devamı ›


 

Mavi Rüya

Tarih : 12.07.2017

halka sanat projesi, rezidans mekanında 20 - 30 Temmuz tarihleri arasında Ceyda Oskay ‘ın "Mavi Rüya" enstalasyonuna yer veriyor. Oskay bu sergi için halka sanat/ rezidans'ın bir odasını dönüÅŸtürüyor.
Bu çalışma; doÄŸal çivit mavi boya ile boyanmış parçalar ve cyanotype mavi baskı parçalarından oluÅŸan farklı, tuhaf resimler, bulut desenli ama gerçek gökyüzünü saklayan perdeler, kapalı bir kapının önünde duran açık kapı imgesi ve diÄŸerlerinin bir arada sergilendiÄŸi bir oda enstalasyonu. Enstalasyonda kullanılan her iki teknik ile mavinin benzer tonları elde edilmesine raÄŸmen, biri güvenli bir boya, diÄŸeri de toksik. Çivit doÄŸal olduÄŸu için güvenli bir boya olarak görülüyor ve tedavi amaçlı da kullanılmıştır. Cyanotype tam tersi, içinde siyanit bulunduÄŸu için toksik ve ölümcül olabilir. Oskay, bu iki tekniÄŸi birleÅŸtirerek, bir ev ortamına kurulan bu enstalasyonda; bir mekanın, kiÅŸinin, veya durumun verebileceÄŸi güven ve güvensizlik ile ilgili çeliÅŸkili hisleri yansıtıyor.
 
Enstalasyonun yanında mekanda sanatçının sulu boya çalışmaları, ekoprint ve kumaÅŸ kitapları da sergilenmektedir. KumaÅŸ defterlerde, kumaşın, eski giysi gibi kendine has, coÄŸunlukla içgüdüsel hikayesini, zihinsel, mantıksal, ancak ÅŸiirsel bir formata aktarılmaktadır.
 
Ceyda Oskay:
Ceyda Oskay Chicago Sanat Enstitusu Okulunda (SAIC), Chicago Universitesinde, İstanbul Moda Akademisi'nde ve Central Saint Martins'de sanat okumuÅŸtur. İşlerini Türkiye, Yunanistan, İzlanda, ABD ve Kuveyt'te sergilemiÅŸtir. Farklı teknikler ve malzemeler ile iÅŸ üretmesine raÄŸmen daha cok tekstil enstalasyon sanatçısıdır. Son yillarda Kuveyt Sadu House'da (geleneksel tekstil dokuma enstitüsünde) sanatçı rezidansı yönetti, tiyatro icin kostüm tasarladı ve halıcılardan doÄŸal boya teknikleri öÄŸrendi.
 
Sergi Açılış: 20 Temmuz 2017 PerÅŸembe, 18:00
Sergi Kapanış: 30 Temmuz 2017 Pazar, 18:00
 
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 18:00, DiÄŸer günler randevuyla
Mekan: halka sanat / rezidans
CaferaÄŸa Mah. Dr. Esat Işık Cad. RuÅŸen AÄŸa Sok. No:8 
Kadıköy
https://www.facebook.com/events/1447483775318907
directors@halkaartproject.net
0216 550 29 90
Devamı ›


 

halka'da 2017 Kışının En İyileri

Tarih : 29.06.2017

2017’nin ilk altı ayında beraber çalışmaktan mutluluk duyduÄŸumuz, iÅŸleriyle bizi güzel yolculuklara çıkaran 6 sanatçı, tek bir sergide halka sanat/ galeri’de buluÅŸuyorlar.
  
halka sanat projesi, Ocak - Haziran 2017 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de bireysel sergiler açmış olan altı sanatçıyı bir grup sergisi kapsamında bir araya getiriyor. “halka’da 2017 Kışının En İyileri” baÅŸlığını taşıyan sergi, birbirinden farklı yaratıcı süreçlerden geçerek farklı tekniklerle üretilmiÅŸ iÅŸlerden oluÅŸan bir seçkiyi Temmuz ayı boyunca yeniden izleyiciye açılıyor. 
 
Seçki kapsamında, Semra Gür Üstüner’in kadın kimliÄŸinin yaÅŸam veren öznel varlığı etrafında ÅŸekilelndirdiÄŸi, kumaşı ana malzeme olarak kullandığı çalışmaları, Koenraad Marinus van Lier’in yaÄŸlı boya katmanlarıyla biçimlendirdiÄŸi renkli soyutlamalar aracılığıyla yeniden inÅŸa ettiÄŸi manzara ve doÄŸal izlenimleri yer alıyor. Sergide yer alan iÅŸlerinde, Cumhur Okay Özgür günümüz insanının birbirinden kopuÅŸu ya da bir anlamda, piksel piksel ayrışmasının merkez noktasını oluÅŸturduÄŸu, Camus'den Kafka'ya distopik romanlardan ve yabancılaÅŸma teması üzerine kurulu eserlerden yola çıkarak, izleyiciyi metinler arası okumalara ve görsel baÄŸlar kurmaya davet ediyor.  
Emrah Danacı, binlerce yıllık söylence ve arkeolojik bulguları ışığında, bugün hikaye, masal formlarında dinleyip anlattığımız kült aktarımların (mitosların), günümüzün gündelik gerçekliÄŸi ile kurulabilecek her türlü bağın dışavurumunu özgün baskı teknikleriyle sunuyor. Lale Altunel, dini temsil biçimleri ile günümüzün bebek hatıra eÅŸyalarını bir araya getiren sergi ikona geleneÄŸinin bir dil olarak kullanıldığı ahÅŸap üstüne akrilik resimler ve balmumu mulajları aracılığıyla, hayvanların katlandıkları çileyi hatırlatmayı ve kutsiyetlerini ilan etmeyi amaçlıyor.
DoÄŸu Çankaya, karışık teknikle gerçekleÅŸtirdiÄŸi resim ve heykel yerleÅŸtirmelerinde insanın dünyayla ve kendi doÄŸasıyla olan iliÅŸkisine, var olma ve yaÅŸama biçimlerine, derin ve gerçek bir acıyla yaklaşıyor. Yapıtlardaki dramatik figürler, insan doÄŸasının acı veren ve acı çeken yönlerinin yansımalarını sunuyor.
 
 
6 Temmuz 19.00’da açılışı gerçekleÅŸecek sergi, 6 AÄŸustos tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
 
Sergi Açılış: 6 Temmuz 2017 PerÅŸembe , 19:00
Sergi Kapanış: 6 Ağustos 2017 Pazar, 19:00
 
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy- İstanbul
Devamı ›


 

Gölgeler

Tarih : 05.07.2017

İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı sergisi, evrenin İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı sergisi, evrenin farklı yüzlerinin, evrensel ve güncel portrelerini aynı anda sunan bir seçkiden oluÅŸuyor. Yapıtlar, adalet, umut-umutsuzluk, karanlık-gölge, hırs-çatışma gibi evrensel temaları dünya, doÄŸa ve insan doÄŸası arasındaki çeliÅŸkilerden yola çıkarak iÅŸliyor. 
 
Kendine raÄŸmen, kendi eliyle altını oyan insan temsili, bir diÄŸerinin sonunu hazırlarken kendi geleceÄŸini yok eden bilinçsiz bilinç ve köÅŸeye sıkışmış çaresiz güce dair ögeler yapıtlarda yer buluyor. Giray’ın, çoÄŸunlukla kötücül dayatmaları mercek altında aldığı iÅŸleri, her yere raÄŸmen içlerinde umudu, güzeli ve kusursuzu da barındırıyor.
 
Tanığın adı: Adalet, HES (hayat=su), AÄŸaca Ağıt, Işığın Altında, Kararsız Denge ve Karakoncolos adlarını taşıyan altı heykel “Gölgeler” seçkisini oluÅŸturuyor. 
 
İlk bakışta aralarında bir bütünlük yokmuÅŸ duygusu yaratsa da yapıtların ortak paydaları bulunuyor. Bu ortak paydalar, heykellerin tema ve malzemelerinde türlü karşıtlıkları yan yana getirmesi; çoÄŸu zaman “parlayan zırhlarının altına gizlenmiÅŸ türlü zayıflıkları ve kötücülleri” ilk bakışta anlaşılma kolaycılığına kaçmadan izleyiciye sunması ve Giray’ın kiÅŸiliÄŸi ve formasyonu sebebiyle hepsinin bilimsel bir evren bilgisinden süzülerek sanatsal bir vicdanı ortaya sermeleri olarak sayılabilir.
 
Heykellerin bir diÄŸer özelliÄŸi ise evrensel temaların yanında yerel kültür bilgisiyle, yer yer antik kaynaklarla besleniyor olmaları. Yunan mitolojisinde ilahi adaletin simgesi Themis’ten, Anadolu ve Yunan kaynaklarında adı geçen öcü Karakoncolos’a kadar yakın coÄŸrafyamızın izlerini taşıyan mitolojik figürler, Akdeniz sinemasının ustası Fellini’ye selam yollayan ya da modern bilimin ve çaÄŸdaÅŸ teknolojinin içinden geçerek izleyici her seferinde ÅŸaşırtan farklı iÅŸlerin tam yanı başında duruyorlar. 
“Gölgeler” seçkisini oluÅŸturan heykellerin bir aradalığı, bügün çevremizde olan bitenin yansıtılmasından öte, izleyiciyi “yeni” bir durum düÅŸünmeye ve ufkunda tasarlamaya davet ediyor.
 
 
halka sanat projesi, 5 Temmuz – 6 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı heykel seçkisine evsahipliÄŸi yapıyor. 
Sergi ÇarÅŸamba’dan Pazar’a hergün 12:00 – 19:00 saatleri arasında, diÄŸer günler randevuyla izlenebilir.
 
Mekan: halka sanat/ galeri
Adres: CaferaÄŸa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda-Kadıköy 
İletişim: 0216 550 29 90
 
farklı yüzlerinin, evrensel ve güncel portrelerini aynı anda sunan bir seçkiden oluÅŸuyor. Yapıtlar, adalet, umut-umutsuzluk, karanlık-gölge, hırs-çatışma gibi evrensel temaları dünya, doÄŸa ve insan doÄŸası arasındaki çeliÅŸkilerden yola çıkarak iÅŸliyor. 
 
Kendine raÄŸmen, kendi eliyle altını oyan insan temsili, bir diÄŸerinin sonunu hazırlarken kendi geleceÄŸini yok eden bilinçsiz bilinç ve köÅŸeye sıkışmış çaresiz güce dair ögeler yapıtlarda yer buluyor. Giray’ın, çoÄŸunlukla kötücül dayatmaları mercek altında aldığı iÅŸleri, her yere raÄŸmen içlerinde umudu, güzeli ve kusursuzu da barındırıyor.
 
Tanığın adı: Adalet, HES (hayat=su), AÄŸaca Ağıt, Işığın Altında, Kararsız Denge ve Karakoncolos adlarını taşıyan altı heykel “Gölgeler” seçkisini oluÅŸturuyor. 
 
İlk bakışta aralarında bir bütünlük yokmuÅŸ duygusu yaratsa da yapıtların ortak paydaları bulunuyor. Bu ortak paydalar, heykellerin tema ve malzemelerinde türlü karşıtlıkları yan yana getirmesi; çoÄŸu zaman “parlayan zırhlarının altına gizlenmiÅŸ türlü zayıflıkları ve kötücülleri” ilk bakışta anlaşılma kolaycılığına kaçmadan izleyiciye sunması ve Giray’ın kiÅŸiliÄŸi ve formasyonu sebebiyle hepsinin bilimsel bir evren bilgisinden süzülerek sanatsal bir vicdanı ortaya sermeleri olarak sayılabilir.
 
Heykellerin bir diÄŸer özelliÄŸi ise evrensel temaların yanında yerel kültür bilgisiyle, yer yer antik kaynaklarla besleniyor olmaları. Yunan mitolojisinde ilahi adaletin simgesi Themis’ten, Anadolu ve Yunan kaynaklarında adı geçen öcü Karakoncolos’a kadar yakın coÄŸrafyamızın izlerini taşıyan mitolojik figürler, Akdeniz sinemasının ustası Fellini’ye selam yollayan ya da modern bilimin ve çaÄŸdaÅŸ teknolojinin içinden geçerek izleyici her seferinde ÅŸaşırtan farklı iÅŸlerin tam yanı başında duruyorlar. 
“Gölgeler” seçkisini oluÅŸturan heykellerin bir aradalığı, bügün çevremizde olan bitenin yansıtılmasından öte, izleyiciyi “yeni” bir durum düÅŸünmeye ve ufkunda tasarlamaya davet ediyor.
 
 
halka sanat projesi, 5 Temmuz – 6 AÄŸustos 2017 tarihleri arasında İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı heykel seçkisine evsahipliÄŸi yapıyor. 
Sergi ÇarÅŸamba’dan Pazar’a hergün 12:00 – 19:00 saatleri arasında, diÄŸer günler randevuyla izlenebilir.
 
Mekan: halka sanat/ galeri
Adres: CaferaÄŸa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda-Kadıköy 
İletişim: 0216 550 29 90
 
Devamı ›


 

Aslında Hep Aynı Kişi Ağlıyor

Tarih : 21.05.2017

halka sanat / galeri DoÄŸu Çankaya'nın 2016 yılında baÅŸladığı "Aslında Hep Aynı KiÅŸi AÄŸlıyor" serisinden yeni çalışmaları sergiliyor. Sanatçının karışık teknikle gerçekleÅŸtirdiÄŸi resim ve heykel yerleÅŸtirmeleri insanın dünyayla ve kendi doÄŸasıyla olan iliÅŸkisine, varolma ve yaÅŸama biçimlerine, derin ve gerçek bir acıyla yaklaşıyor. İnsan doÄŸasının acı veren ve acı çeken yönleri, sergideki dramatik figürlerde kendini dışa vuruyor. Yapıtların kahramanları (ya da anti kahramanları) insan ve hayvan figürleriyle temsil edilirken, seride bir araya getrilen yapıtlarda iki tür ve iki dünya arasındaki geçiÅŸe vurgu yapılıyor. Sergide, üç adet 100x100cm, beÅŸ adet 60x60cm resimle üç farklı heykel yerleÅŸtirme yer alıyor.

Sergi 13 Mayıs - 12 Haziran 2017 arasında ÇarÅŸamba'dan Pazar'a 12.00 - 19.00 saatleri arasında, diÄŸer günler randevuyla ziyaret edilebilir.  

Devamı ›


 

Masumlar

Tarih : 30.05.2017

halka sanat / galeri 8- 21 Haziran 2017 tarihleri arasında Lale Altunel’in kiÅŸisel sergisini izleyicilerle buluÅŸturuyor.
Masumlar sergisinin ana teması, hayvanların bugüne dek katlandıkları, bugünden sonra da katlanacakları çileyi hatırlatmayı, kutsiyetlerini ilan etmeyi amaçlıyor.

Sergide yer alan çalışmalar; dini temsil biçimleri ile günümüzün bebek hatıra eÅŸyalarını bir araya getiren sergi ikona geleneÄŸinin bir dil olarak kullanıldığı ahÅŸap üstüne akrilik resimler, balmumu mulajlar ve yün örgü heykellerden oluÅŸmaktadır. 

Lale Altunel Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarını tamamladı.
Altunel, 2016 yılında rezidans sanatçısı olarak Madrid’de Museo La Neomudejar C.A.V’da ilk kiÅŸisel sergisini açmış, yurt içi ve yurtdışında sergi ve festivallere katılmıştır.

Sergi Açılış: 8 Haziran 2017 PerÅŸembe, 19:00
Sergi Kapanış: 21 Haziran 2017 ÇarÅŸamba, 19:00

Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

www.halkaartproject.net
directors@halkaartproject.net
Tel: 0216 550 29 90

Devamı ›


 

Başka Yollar Başka Bilgeler İstanbul

Tarih : 15.04.2017

halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Karin van Roosmalen 2 aylık İstanbul deneyimini bir sergi ile sonlandırıyor. BaÅŸka Yollar BaÅŸka Bilgeler İstanbul adlı sergide van Roosmalen'in halka sanat/ rezidans orta stüdyoda yaptığı duvar resmi ile bir yerleÅŸtirmesi yer alıyor. Ayrica sergi açılışında genç ÅŸair Melve BalcıoÄŸlu'nun ÅŸiirlerinden yola çıkarak gerçekleÅŸtireceÄŸi bir performansla van Roosmalen'in videosu yer alacak.
 
Sergi 19 Nisan 2017 ÇarÅŸamba, saat 19:00'da açılıyor. Sergi ziyaret 20-25 Nisan arası 14:00 - 19:00 saatleri arasında. Randevu için 0541 733 42 83'ten randevu alınabilir.
 
Devamı ›


 

Sosyal Proje: Peace of Art

Tarih : 08.04.2017

Mayıs'a kadar uzatıldı.
halka sanat projesi Nisan ayında Avrupa’nın en büyük öÄŸrenci ağı olan ESN’in yerel ÅŸubeleri olan ESN Yeditepe ve ESN Okan ÅŸubelerin birlikte yazdıkları Peace of Art adlı projeye ev sahipliÄŸi yapıyor. Avrupa Komisyonu’nun desteklediÄŸi birçok öÄŸrenci organizasyonu bünyesinde bulunduran ESAA tarafından desteklenen proje, İstanbul’da yaÅŸayan mülteci çocukların akranları olan Türk çocukları ile birlikte çeÅŸitli dallardaki sanat atölyelerine katılmaları temelinden hareket ediyor. Proje, yaÅŸadıkları büyük trajediye raÄŸmen mülteci çocukların yeni kentsel ortamlarında, yeniden hayal kurabilmelerine ve yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmalarına yardım etmek için bir fırsat yaratmayı amaçlıyor. 
Sanatın birleÅŸtirici gücü ile birlikte çocukların sosyal entegrasyonlarını hızlandırmak, iletiÅŸim kabiliyetlerini güçlendirmek, çeÅŸitli sanat dallarında ilgilerini ve yeteneklerini keÅŸfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yukarıda adı geçen yerel ESN ÅŸubeleri arayıcılığıyla çeÅŸitli Avrupa ülkelerinden gelmiÅŸ Erasmus öÄŸrencileri de bu projeye katılım gösteriyorlar.
Dünyanın birçok yerinde olduÄŸu gibi Avrupa’nın da kültürel yapısına yeni renkler eklenirken ESN nesli olarak çok kültürlülüÄŸü hareketliliÄŸin temeli kabul eden ESN’in genç organizatörleri Peace of Art projesinde sanatın birleÅŸtirici gücü altında çocuk katılımcılara bu çok kültürlülüÄŸünün zenginliÄŸini hissettirmeyi ve sivil toplum kuruluÅŸlarıyla kurumları daha büyük çapta projeler düzenleme konusunda heveslendirmeyi hedefliyorlar. 
 
Kar amacı gütmeyen bir sanat inisiyatifi olan halka sanat projesi’nin katkılarıyla düzenlenecek atölyeler baskı sanatları, enstrüman yapımı, dans, beden perküsyonu, yoga, resim, kukla yapımı, müzik, sulu boya ve fotoÄŸraf konu baÅŸlıklarından oluÅŸuyor. Çocukların bu atölyelerde ortaya çıkaracağı yaratıcı iÅŸler, 13 – 16 Nisan 2017 tarihleri arasında, halka sanat/ galeri’de izlenebilir.
Sergi Açılış: 13 Nisan 2017 PerÅŸembe saat 19:00
Sergi Ziyaret: 14-16 Nisan 2017, 12:00 – 19:00
Adres: CaferaÄŸa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy
İletiÅŸim: directors@halkaartproject.net 
esnokan@esnturkiye.org
esnyeditepe@esnturkey.org
Devamı ›


 

Dağın Ruhları; Nartlar

Tarih : 09.04.2017

Omuzlarda yük arttıkça,
omurgamız gençleÅŸiyor.
Çilemiz kabardıkça,
prangamız inceliyor.
Bu kör karanlığa karşı.
 
halka sanat projesi, 18 -29 Nisan 2017 tarihleri arasinda Emrah Danacı'nın "Dağın ruhları; Nartlar" adlı kiÅŸisel sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. 
 
Sergi, Kafkasya oblastlarinin binlerce yıllık söylence ve arkeolojik bulguları ışığında 14 yapıtlık bir anlatı zinciri oluÅŸturarak, bugün hikaye, masal formlarında dinleyip anlattığımız kült aktarımların (mitosların), günümüzün gündelik gerçekliÄŸi ile kurulabilecek her türlü bağın dışa vurumunu amaçlıyor. Bu baÄŸlamda Danacı, gösterimdeki her ayrı yapıtın baÅŸlangıç ve tamamlanışını, beklediÄŸi kareyi nihayet yakalamış bir ara an fotoÄŸrafçısı duyarlılığında gerçekleÅŸtiriyor.
 
Kurguda ise, kitabî tarihten çok "yazısız" çaÄŸların söylencelerinden yola çıkarken, antik Kafkasya rituel okumaları ekseninde Nart ülkesinde anaerkil imgenin, "zincir tanımaz" kahramanların refakatinde erkek egemen imgeye evriliÅŸi gözden kaçmıyor.
 
Anlatılarını geleneksel özgün baskı metotları kullanarak aktaran Emrah Danacı, granit / çelik materyal modellemenin yanı sıra, tuval üzerine yaÄŸlı boya tekniklerini de mekansal devinim içerisinde deÄŸerlendiriyor. Estetik arayışın tarih öncesi, hatta insan türünün "ufukta" ilk belirdiÄŸi andan günümüze, birbiriyle "itiÅŸmeye" baÅŸlamasına denk geliyor olmasını ise bir tesadüften ziyade, yaÅŸadığı yeri ihtiyaçtan doÄŸan bir lekesel iÅŸaretleme dürtüsü olarak ele alıyor. Bu yaklaşım perspektifinde toplumsal gerçekçi etkinin, çizgiyi ve nesneyi gereksiz yumuÅŸaklıktan kurtarıp, dünün ve bugünün sosyokültürel travmalarına yakışır ÅŸekilde kontrastlı ve köÅŸeli kıldığına kanaat getiriyor.
 
Nart halkı: son 10 yıllık arkeoloji ve etnoloji araÅŸtırmalarında kabul gören ve çocukluk dönemimizin Kaf Dağı masallarından, eski Yunan Promethe'sine deÄŸin kaynaklık eden otokton coÄŸrafya Kafkasya'da; bilge anne Seteney GuaÅŸe ışığında yaÅŸayan mitolojik kahramanlarıdır. Onlardan en son ÅŸöyle bahsedildi;
 
Kadim Kafkasya'ya ayak basan ilk gezginler yaÅŸlı bir adamla karşılaşırlar ve sorarlar: "Sen de kimsin, nereden çıktın?"
 
İhtiyar cevaplar;
 
"Koca dünya pelte halindeyken,
yeryüzü henüz kabuk baÄŸlamamışken,
gökleri aÄŸlarla gerip yükseltirlerken,
toprak lavla dövülüp sertleÅŸtirilirken,
koca İdil'i, çocuklar adımlayıp geçerlerken,
yüce dağımız(Kaf) küçücük bir tümsek iken,
işte o zaman ben ak sakallıydım."
 
 
Sergi Açılış: 18 Nisan 2017 Salı, 19:00
Sergi Kapanış: 29 Nisan 2017 Cumartesi, 19:00
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
Mekan: halka sanat / galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

Pixels

Tarih : 23.03.2017

halka sanat projesi 23 Mart - 02 Nisan, 2017 tarihleri arasında Cumhur Okay Özgür'ün Pixel's adlı sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. Günümüz insanının birbirinden kopuÅŸu ya da, bir anlamda, piksel piksel ayrışması çalışmaların merkez noktasını oluÅŸturuyor. Camus'den Kafka'ya distopik romanlardan ve yabancılaÅŸma teması üzerine kurulu eserlerden yola çıkan sanatçı, izleyiciyi iÅŸleri aracılıyla metinler arası okumalara ve görsel baÄŸlar kurmaya davet ediyor. Sergide Özgür'ün 7 adet akrilik çalışması yer alıyor. Cumhur Okay Özgür halen Batman Üniversitesi Resim Bölümü'nde AraÅŸtırma Görevlisi olarak çalışıyor. 
 
Sergi Açılış: 23 Mart 2017 PerÅŸembe, 19:00
 
Mekan: halka sanat/ rezidans
CaferaÄŸa Mahallesi RuÅŸen AÄŸa Sokak No:8 Moda Kadıköy
 
Sergi Ziyaret: 12.00 - 19:00 (hafta sonu) - 15:00 - 19:00 (hafta içi)
Randevu ve iletiÅŸim: 0216 550 29 90
Devamı ›


 

Equilibrium

Tarih : 01.03.2017

halka sanat/ galeri 9-31 Mart 2017 tarihleri arasında 2013 yılından bu yana İstanbul’da yaÅŸayan Hollandalı sanatçı Koenraad Marinus van Lier’in “Equilibrium” adlı kiÅŸisel sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor.
 
Sergide sanatçının 34 adet yaÄŸlı boya resmi yer alıyor. 
Sanatçı iÅŸlerinde doÄŸada var olan akıştan ilham alarak görsel bir denge arayışının peÅŸine düÅŸüyor. Van Lier, bu sergide yer alan resimlerinde yaÄŸlı boya katmanlarıyla biçimlendirdiÄŸi renkli soyutlamalar aracılığıyla manzara ve doÄŸal izlenimleri yeniden inÅŸa ediyor. Organik biçimlerin yeniden üretildiÄŸi yapıtlar, herÅŸeyin birbiriyle baÄŸlantılı oluÅŸunu ve farklı ölçeklerde, döngüler halinde ilerleyiÅŸini simgeliyor.
 
YaÄŸlıboyanın önemli bir yer tuttuÄŸu uzun bir resim geleneÄŸi içinden gelen Koenraad van Lier için bugün resimli imgeler yaratmak, dijital çaÄŸda el yapımı benzersiz bir iz bırakmak anlamı taşıyor. 
Orta okul çağından bu yana çizim, resim ve fotoÄŸraf çalışan van Lier, Amsterdam merkezli Gerrit Rietveld Sanat Akademisi Mimari Tasarım Bölümü ‘nden mezun oldu. 1990’ların sonundan itibaren dijital sanatla uÄŸraÅŸtı.2008’de Amsterdam’da dijital sanata eÄŸilen Born Digital adlı kâr amacı gütmeyen bir oluÅŸum baÅŸlattı. 
 
İstanbul’a yerleÅŸtikten sonra yeniden yaÄŸlıboya resme dönen sanatçı dijital çalışmalarını arka planda bırakmaya ve pikseller yerine fırçaya sarılmaya ağırlık verdi. Burgazada’da doÄŸayla, toprakla ve deniz manzarasıyla bir araya geliÅŸinin ardından kosmozun 4 elementi -su, ateÅŸ, toprak ve hava- kendisine sonsuz bir ilham kaynağı oldu. 
 
Sergi Açılış: 09 Mart 2017 ÇarÅŸamba, 19:00
Sergi Kapanış: 31 Mart 2017 Pazar, 19:00
Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 11:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla (0216 550 29 90)
Devamı ›


 

Kırmızı Bir Öykü

Tarih : 12.03.2017

halka sanat/ galeri 16-30 Mart 2017 tarihleri arasında Yeni Sanatçılar Serisi kapsamında Semra Gür Üstüner’in “Kırmızı Bir Öykü” kiÅŸisel sergisine kapılarını açıyor. halka sanat projesi’nin 2016 yılı sonunda baÅŸlattığı Yeni Sanatçılar Serisi’nin ikinci konuÄŸu olan Üstüner, tekstil sanatı altında, kumaşı ana malzeme olarak kullanan iÅŸler üretiyor. İşlerin ana teması kadın kimliÄŸinin yaÅŸam veren öznel varlığı etrafında ÅŸekillleniyor. 

Sanatçı sergide yer alan çalışmalarında doÄŸanın döngüsü içindeki kadının mucizevi rolünü, kültürel kodların baskılayıcı unsurları yüzünden otosansür geliÅŸtiren kadın kimliÄŸini “kadın olmanın dayanılmaz ağırlığı” teması altında yeniden ele alıyor. Kullandığı farklı tekstil malzemeleriyle (kumaÅŸ, doÄŸal boya ile renklendirilmiÅŸ kumaÅŸ, yün elyafı ve iplik) kadınlara ithafen oluÅŸturulan eserler, kadının toplumsal rollerini irdeliyor.

“Kırmızı Bir Öykü” sanatçının 2015'ten bu yana üzerinde çalıştığı ve son üç ayda üretmeye baÅŸladığı 14 adet yeni iÅŸini içeriyor. Sergi ÇarÅŸamba’dan Pazar’a 11:00 – 19:00 saatleri arasında, diÄŸer günler randevu ile Kadıköy Moda’da halka sanat projesi’nin galeri mekanında izlenebilir.


Semra Gür Üstüner, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsi’nde Sanatta Yeterlilik Programını tamamladı. Akademik hayatına Marmara Ünversitesi Tekstil Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak devam ediyor.

Sergi Açılış: 16 Mart 2017 ÇarÅŸamba, 19:00
Sergi Kapanış: 30 Mart 2017 Pazar, 19:00

Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
CaferaÄŸa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

Devamı ›


 

Kur - Koru - Hayal Et

Tarih : 17.11.2016

halka sanat projesi, San Francisco’lu sanat İnisiyatifi Artship İnisiyatifleri ve İstanbul Permakültür Kolektifi arkeoloji, permakültür ve sanatı bir araya getiren bir sergi ve konuÅŸmalar serisine baÅŸlıyorlar. 
Artship İnisiyatiferi Sanat Yönetmeni Slobodan Dan Paich tarafından ortaya atılan sergi fikri ve kavramsal çerçeve, Paich ile birlikte halka sanat projesi’nden İpek Çankaya ve İstanbul Permakültür Kolektifi’nden Dilek Yalçın Demiralp’in eÅŸ küratörlüÄŸünde geliÅŸtirilip yürütülüyor.
 
Uzun soluklu ve çok ayaklı olması planlanan çalışmalar Aralık 2016’da düzenlenecek bir sergiyle baÅŸlıyor. “Kur Koru Hayal Et" baÅŸlıklı sergi, dünyamızın geçmiÅŸine, bugününe ve gelecekte olabileceÄŸi haline yapıcı bir bakışla yaklaÅŸan bir ÅŸükran niteliÄŸi taşıyor. Sergide geçmiÅŸe ve bugüne ait belgesel malzemeler ve güncel sanat üretimleri birlikte sunuluyor. Sergi ortak paydada buluÅŸan farklı ve çeÅŸitli ifade biçimlerinin birliktiÄŸinden doÄŸuyor. 
 
Katılan sanatçılar: Ahunur Özkarahan - Bahar Bozacı - BaÅŸak Kızıltoprak - Carmen Bouyer - Craig Coss - DoÄŸu Çankaya - Emilia Izquierdo - Emine Boyner KürÅŸat - NeÅŸe Åžahin - Peri Sharpe - Slobodan Dan Paich - Susan Matthews - Stephania Scarsini - Tatiana Stolpovic - TheArthur Wright
 
Sergi Açılış: 14 Aralık 2016 ÇarÅŸamba, 19:00 // Sergi Kapanış: 22 Ocak 2017 Pazar, 19:00 // Sergi Ziyaret: ÇarÅŸamba- Pazar, 12:00 – 19:00, DiÄŸer günler randevuyla
Devamı ›


 

Lotus Yiyenlerin Ülkesinde

Tarih : 15.11.2016

halka sanat projesi, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen, Artist 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na, Lotus Yiyenlerin Ülkesinde baÅŸlığını taşıyan bir grup sergisi ile katılıyor. 
Sergi, fuarın bu yılki teması olan Umulmadık Topraklar’a gerçekçi olduÄŸu kadar umutvar bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Lotus Yiyenlerin Ülkesinde, ilhamını Homerus’un Odysseus Destanı’ndaki bir öyküden alıyor. 
Sergi, “ya geri dönebileceÄŸimiz bir toprak parçası ya da kendimizi ait hissettiÄŸimiz bir yer bir kalmadığı gün ne olacak?” sorusunun, dünyanın her yerinde, gittikçe artan bir ÅŸiddette hissedildiÄŸi çağımızda, yaÅŸanılanların farkında olup, kendi perspektiflerinden hayata bakarak, olan bitene, olmasından korkulanlara ya da olması arzu edilenlere mütevizi bir ışık tutuyor. 
Lotus Yiyenlerin Ülkesinde resimden yerleÅŸtirmeye, heykelden fotoÄŸraf ve videoya varan farklı mecralarda iÅŸleri bir araya getiriyor. 
Kavramsal çerçeve: İpek Çankaya
Sergi sanatçıları: Sezgi Abalı, Burak Ata, Carmen Bouyer, DoÄŸu Çankaya, İskender Giray, Selma Hekim, Yasemin Nur, Slobodan Dan Paich, Niyazi Selçuk, Sevil Tunaboylu 
 
Devamı ›


 

Doğa’nın Ritmine Dönüş

Tarih : 23.09.2016

Ahunur Özkarahan’ın son dönem baskı çalışmalarını içeren sergisi, 4 – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında, 8-9-10 Ekim hariç hergün, 12:00 - 19:00 arası halka sanat’ta izlenebilecek.
Sergide, ÅŸehir hayatının insanlar ve çevre üzerinde yarattığı olumsuz etkileri geriye çevirme, tekrar doÄŸal olana dönme idealinden hareketle küresel ısınma, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, nüfus artışı, temiz ve doÄŸal gıdaya ulaÅŸamama, yeterli yeÅŸil politikaların olmayışı ve ölçüsüz tüketim alışkanlığı gibi meseleler üzerine kafa yormakta olan sanatçının çinko ve bakır plakalar üzerine, dijital ve klasik baskı tekniklerini birleÅŸtirdiÄŸi çalışmalarını görmek mümkün.
Ahunur Özkarahan Kimdir?
Ahunur Özkarahan, liseyi Koç Özel Lisesi’nde okudu. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı bölümünü bitirdi. Daha sonra Amerika’da California State Üniversitesi’nde ‘Computer Arts’ alanında yüksek lisansını tamamladı.
Koç Özel Lisesi ve Robert Kolej’de ‘EÄŸitim Teknolojileri Koordinatörü’ olarak çalıştı ve aynı zamanda özgün baskı resim tekniÄŸi sanat çalışmalarına da devam etti. 2006¬2009 yılları arasında IMOGA’da baskı resim atölye programına katıldı (IMOGA¬ İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi). 2008¬2009 yıllarında, Edinburgh Printmakers’da photopolymer baskı resim tekniÄŸi üzerinde çalışmak üzere İskoçya’ya gitti. Londra’da bulunan Central Saint Martins College UAL’de özgün baskı teknikleri ile ilgili eÄŸitimler aldı. BoÄŸaziçi Üniversitesi’nde öÄŸretim görevlisi olarak çalıştı. Åžu anda Yeditepe Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar alanında doktorasını yapmakta ve ayrıca kendi atölyesinde çocuklara ve yetiÅŸkinlere özgün baskı resim dersleri vermektedir.

 

Devamı ›


 

Kediköy

Tarih : 26.07.2016

Gizemler ÅŸehrin her yerinde! Her saniye, fark edilmeyen sayısız olayla dolu. Benim seçici algım bir kamerayla tuzak kurularak çekilmiÅŸ fotoÄŸraflarla tazeleniyor. Kamera fiziksel ve zihinsel tanıklar olmadığı anlarda ne yakalar? Bütününü anlaması imkansız olan ve böylelikle esrarengiz kalmayı baÅŸaran, baÅŸka bir yaÅŸama dair küçük bir kavrayış... Tıpkı bizimle aynı kentsel ortamı paylaÅŸan, ama buna raÄŸmen kendi dünyalarında yaÅŸayan kediler gibi. FotoÄŸrafların yaratıldıkları ÅŸartlar hakkında bilgi eksikliÄŸi, içinde özgürlük barındıran bir yorum çeÅŸitliliÄŸine neden olur.

 
Laura Stach
laurastach@hotmail.de
 
Açılış: 26.07.2016 - 17:00
Kapanış: 28.07.2016 - 19:00

halka sanat / galeri 
Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24/1
Kadıköy 34710 Istanbul
+90 216 550 29 90
www.halkartproject.net
Devamı ›


 

Havlayan köpek ısırmaz

Tarih : 13.07.2016

Havlayan köpek ısırmaz - Siniša Janjić Re

Sanatçı bu sergisinde hem bireysel, hem de evrensel paradigmaları ve arketipleri sunmaktadır. Resminde sunduÄŸu objeler ve ÅŸekiller Re'nin dünya görüÅŸünün, kendine has bakış açısının bir örneÄŸidir. Resimlerdeki renk oyunları ve enerjik hareketler her birimizde bulunan duyguları ve içgüdüleri yansıtır; izleyiciyi bir gözlemciden çok katılımcı yapar. 

Her resim bir soru yöneltir ve aynı zamanda bu soru için izleyiciye bir muhtemel cevap sunar. Bütün diÄŸer cevapları bulmak size kalmıştır.

İzleyicilerin hayal gücünün harekete geçmesine direk olarak ilham vereceÄŸini, düÅŸünmeye sevk edeceÄŸini bunun yanı sıra düÅŸündüklerini yapabileceÄŸini umut eder, çünkü havlayan köpek ısırmaz. 

BaÅŸlangıç: 13.07.2016 19:00
BitiÅŸ: 26.07.2016 19:00

halka sanat/ galeri
CaferaÄŸa Mah. Bademaltı Sok. 24/1 Moda, Kadıköy/İstanbul
+90 216 550 29 90


 

Devamı ›


 

Bir Empati Haritası

Tarih : 28.06.2016

Empati kayıt edilebilir mi? Nasıl sözlü ve yazılı dili aÅŸar? Bu çalışma sezgisel bir iÅŸbirliÄŸi projesidir.
 
BaÅŸlangıç amacı ataerkil kültürde kadınların seslerini yükseltmek olarak belirlenmiÅŸ olsa da, proje ilerleyen aÅŸamalarda bundan öteye geçmiÅŸtir. Türkçe bilmeyen biri olarak sanatçı, röportaj yaptığı kiÅŸileri anlamada biliÅŸsel olarak sansürlüydü, ta ki sonradan ropörtajlar İngilizce’ye çevrilene kadar. 
Sanatçı, bu samimi görüÅŸmelerinde dil aracılığıyla konuÅŸmak yerine baÅŸka ÅŸeyleri dinlemeye daha istekliydi ve empatinin iletilmesini dinlemeyi tercih etti. Bundan dolayı, soyut çizim haritalarıyla görüÅŸmeci ile görüÅŸme yapılan kiÅŸi arasındaki empatiyi ortaya koydu. Akabinde onları kumaÅŸtan heykellere çevirdi. EÄŸer görüÅŸmeci de isterse, heykelleri iÅŸbirliÄŸi sonucu beraber yaptılar. 
 
halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Ruth Burke'ın katılımcılarla birlikte yaptığı bu çalışmalar 28-30 Haziran tarihlerinde 11:00-19:00 arasında ziyaret edilebilinir. 
 
halka sanat/ galeri: CaferaÄŸa mah. Bademaltı sok. No: 24/1 Moda Kadıköy- 0216 550 29 90 
www.halkaartproject.net 
Devamı ›


 

Denemeler 'Sarımsak'

Tarih : 08.06.2016

13-18 Haziran 2016, halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 13 Haziran 2016, Pazartesi, 19:00

 

Devamı ›


 

ARASI

Tarih : 11.06.2016

ARASI grup sergisi 11 Haziran 2016, saat 19:00'da halka sanat/ galeri'de açılıyor. Sergi, fikir sahibi Onur Aziz Öztekin’in davet ettiÄŸi sanatçılarla, toplamda beÅŸ sayı olarak basılan Arası Fanzin’den yola çıkışla, ÅŸimdiye kadar baskıda siyah beyaz görülen tüm iÅŸlerin orjinallerinin yer alacağı bir fanzin-sergi niteliÄŸi taşıyor. Arada olma, arada kalma, boÅŸluk, geçiÅŸkenlik, disiplinler arasılık, hayatlar ve kavramlar arasılık gibi konuları irdeliyor. Sergide yer alan sanatçılar; Onur ( abdülaziz) Öztekin, Deniz Yenihayat, Aykut Beysi, Cins, Bilge Yararel, BüÅŸra Ünver, Ceren Çelik, Emre Gökdel, Özlem Ünlü, BiÄŸkem Karavus, GüneÅŸ Gögen, Kristal Güngörün, Sare Taylan, Ezgi Eflatun Tatlısu, Selma Hekim, Kadir YiÄŸit Us, Özalp Eröz, Ekin İdiman, Elvin Karaaslan, Esat Cavit BaÅŸak, Aslı Akıncı, Polat Canpolat, Aslı Canpolat, Emel Alpsarı, ÇiÄŸdem MenteÅŸoÄŸlu, Tugay DoÄŸrayıcı, Onur Kek, Bora Üçer, Kıvılcım Güngörün, Albert Jongstra, Tuba Girgiç, Dora Dinçer, Mina Edirne, Ceyda KariptaÅŸ, Hilal Can, Hakan Selçuk Bacak, Esra Aydın, Emel BaÅŸarık Aytekin, Hunt, Elif ÇiftçioÄŸlu

11- 25 Haziran 2016 tarihleri arasında, Pazartesi hariç her gün, 11:00-19:00 saatleri arasında izlenebilir.

Devamı ›


 

AKM: Bir Hafıza Mekanı

Tarih : 07.06.2016

7-9 Haziran Salı- Perşembe, halka sanat/ galeri'de!

Daha fazla bilgi için: https://www.facebook.com/events/1126989560696338/

Devamı ›


 

Tutulma

Tarih : 26.05.2016

Tutulma // Eclipse (2016) halka sanat projesi rezidans sanatçısı Emilia İzquierdo’nun Mayıs 2016’da İstanbul’da, İslam astronomisi üzerine yaptığı araÅŸtırmadan kaynaklanan bir video ve çizim yerleÅŸtirmesi.
Devamı ›


 

Kolaj Eskizler ve Resimleri

Tarih : 05.05.2016

 Burcu Ayan Ergen'in Kolaj Eskizler ve Resimleri adlı sergisi 05 Mayıs 2016, saat 19:00'da halka sanat/ galeri'de açılıyor. Sanatçı sergide yer alan iÅŸleri için ÅŸunları söylüyor:
 
"Kolajlar benim için, bu çok parçalı yaÅŸam içerisinde farklı imgelere açılan kapılar oldular. Bazen bilinçli bazense rastlantısal bir ÅŸekilde renk, doku ve ÅŸekillerin bir araya gelmesi
Devamı ›


 

Cam Üzerine Resimler

Tarih : 16.05.2016

Sergide yeralan iÅŸler üç sanatçının cam boyama tekniklerini denerken, geliÅŸtirirken ve sürdürürken geçtikleri aÅŸamaları ve süreci gösteriyor. NeÅŸe Sahin ve Belkıs TaskeÅŸer, bir yıllarını kendileri için farklı bir
Devamı ›


 

Deneyimsizler - İç Sıkıntısı

Tarih : 14.04.2016

DoÄŸu Çankaya’nın Deneyimsizler “İç Sıkıntısı” adlı sergisi 14 Nisan’da halka sanat/ galeri’de baÅŸlıyor. Sergi, yaÅŸamın her ölçekte, her geçen gün azalan bir çevrede,
Devamı ›


 

Belgeler '15

Tarih : 16.04.2016

“Belgeler '15" sergisi, 16 Nisan'da halka sanat/ galeri'de açılıyor!
 
Galata FotoÄŸrafhanesi Belgesel FotoÄŸraf Programı 2014-15 dönemi katılımcılarından Arzu Aybat YaÅŸar, Ayla Onat, Fatmagül Mercan, Günseli Baki, İbrahim Murat Hülya ve İkram KapaÄŸan'ın serilerinden
Devamı ›


 

UYKUSUZLAR ATLASI

Tarih : 12.02.2016

12 Åžubat – 12 Nisan 2016 tarihleri arasında halka sanat projesi’nin Moda’da bulunan galeri mekanı halka sanat/ galeri’de gerçekleÅŸecek olan “Uykusuzlar Atlası” uyku kavramından hareketle yaÅŸadığımız tarihte ve coÄŸrafyada üzerinde durup, düÅŸünülmesi gereken uyku metaforları üzerine yoÄŸunlaşıyor.

Kavramsal çerçevesini İpek Çankaya’nın oluÅŸturduÄŸu serginin araÅŸtırdığı biraz da uykularda geçen zamanın ya da uyuyamama halinin insanı baÅŸka duygu durumlarından, baÅŸka buluÅŸmalardan, baÅŸka ruhsal ve zihinsel arayışlardan alıkoyup koymadığı ve uykusuzların hangi uÄŸraÅŸlara dalıp uykulara direndikleri gibi soruların yanıtları. Bu araÅŸtırmalar izleyiciye video, resim, yerleÅŸtirme, heykel ve fotoÄŸraf gibi araçlarla aktarılıyor. 

Niyazi Selçuk, Neriman Polat, Orhan Cem Çetin, Seçil Yersel, DoÄŸu Çankaya, Sezgi Abalı, Åžafak Åžule Kemancı, İskender Giray, Mert Öztekin, Sevil Tunaboylu, Nalan Yırtmaç, Fulya Çetin, GümüÅŸ ÖzdeÅŸ, Yasemin Nur Erkalır, Ekin İdiman ve NeÅŸe Åžahin’in katıldığı sergi Pazartesi hariç hergün 11.00 – 19.00 saatleri arasında izlenebilir.
Devamı ›


 

Evi Haritalandırma: İçeriden ve Dışarıdan

Tarih : 26.01.2016

26 Ocak- 2 Åžubat 2016, halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 28 Ocak 2016 PerÅŸembe, 18:00

Devamı ›


 

EvdeymiÅŸ gibi

Tarih : 08.01.2016

08 Ocak 2016 Cuma, 11:00-19:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Mehmetcan Serinkaya ve Micheal Irvine'in fotoÄŸraflarının Meichen Waxer'ın çizim ve yerleÅŸtirmelerinin yer aldığı sergi; ev kavramı etrafında ÅŸekilleniyor. EvcilleÅŸtirilmiÅŸlere, yakınımızdakilere, ehlileÅŸmemiÅŸ olanlara ve yabancı kalanlara evin hem içinden hem dışından bir bakış için davetlisiniz!
Devamı ›


 

Aydınlanmış İzler

Tarih : 17.12.2015

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatifleri San Fransico 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans 

NeÅŸe Åžahin ve Belkıs TaÅŸkeser'den kağıt üzerine iÅŸler sergisi 

18 Aralık- 04 Ocak 2016, halka sanat/ galeri'de!

Sergi Açılış: 17 Aralık 2015 PerÅŸembe, 19:00

Devamı ›


 

Uğraşı ve Özen

Tarih : 04.12.2015

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatfileri- San Francisco 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans/ Sergi
04-14 Aralık 2015, halka sanat/ galeri'de!

Bu sergide Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun önceki yıllarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi projelerde ortaya koyduÄŸu uÄŸraşı, topluluk oluÅŸturma çabası ve seçilmiÅŸ belge ve imgeler izleyiciyle paylaşılacak. Ayrıca son dört yılda halka/Artship iÅŸbirliÄŸini gösteren örneklerde yer alacak.Yerkürenin iki ayrı köÅŸesinde, iki küçük sanat inisiyatifi neredeyse ÅŸans eseri birbirlerini buldular. ÇaÄŸdaÅŸ sanatın çoÄŸulculuÄŸu ve farklı yolları adına halka insancıl arayışlara ve ifadelere açık, dünyanın her yerinden sanatçıların yanıında ve pek çok türü gösteren bir anlayış benimsemiÅŸti. Bu karmaya Artship insan ölçeÄŸinde gerçekleÅŸen iÅŸleri sergileme eÄŸilimini, el yapımı ve özenle iÅŸlenmiÅŸ iÅŸleri ve fikirleri getirdi. Birlikte özen gösterip, birbirlerine karşılıklık vererek sade bir ortaklıkla bir arada oldular. Slobodan Dan Paich - Artship İnisiyatifleri

Bir iÅŸbirliÄŸinin iyi bir eÅŸleÅŸmeden doÄŸması olasılığı, onun zaman içinde, doÄŸallıkla büyümesinden geçer. Bunun için, iÅŸin içindeki tarafların ortaklaÅŸa özen göstermesi ve enerjilerini bu iÅŸe vermesi gerekir. GeliÅŸimi ve iÅŸlevi ancak bu yolla yerinde olur.Bu açıdan, halka-Artship iliÅŸkisi, sanatsal baÄŸlılıkta, tonda ve motivasyonda benzerlikler taşıyan, bununla birlikte davranış ve deneyimde farklılar göstermesi olası bir baÄŸ olduÄŸundan, 2012’den bu yana dört yıldır süregiden projelerde besleyici bir ortaklık yaratmıştır.Bir biçimde birbirine benzeyen iki kentte, İstanbul ve San Francisco’da bulunan bu iki organizasyonun, sanat ve yönetim ekipleri, komÅŸu kökleri ve benzer kaygıları taşımaları sebebiyle bu baÄŸda kilit noktaları oluÅŸturmaktadır. Etraflarında kendilerine benzer bir dünya yaratan “kiÅŸilerdir” sonuçta. İpek Çankaya- halka sanat projesi

 
Devamı ›


 

Tanrılar ve Kahramanlar

Tarih : 12.11.2015

12 Aralık 2015- 18 Ocak 2016 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de!
Sergi Açılış: 12 Aralık 2015, Cumartesi, 19:00
halka sanat projesi 12 Aralık 2015- 18 Ocak 2016 tarihleri arasında “Tanrılar ve Kahramanlar” baÅŸlıklı bir grup sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. Sergi, varlığın yaÅŸamındaki korkularını yenmek ya da kainattaki varlığını
anlamlı kılmak için sığındığı, gücüne - koruyuculuÄŸuna inandığı diÄŸer varlıklarla olan iliÅŸkisini grotesk ve fantastik bir dille ele alıyor.
Sergideki yapıtlar gizli güçleri olduÄŸuna inanılan totemler, tılsımlar, sunaklar, büyüler, fetiÅŸ nesneleri ya da hayvan tanrılardan oluÅŸuyor. Onur “abdülaziz” Öztekin, Özalp Eröz, DoÄŸu Çankaya, CİNS, Rafet Arslan, Ekin İdiman, Nazlı Çetiner, Mehmetcan Serinkaya, Mahlukat, Gözde Kırksekiz, Kadir YiÄŸit Us ve Kristal Güngörün’ün heykel, yerleÅŸtirme, kolaj, video, metin ve resimleri ile ÅŸekillenen sergi, halka sanat projesi’nin galeri mekanı olan halka sanat/ galeri’de Pazartesi ve PerÅŸembe hariç hergün 11.00-19.00 arası izlenebilir.
Devamı ›


 

Dünyada Bir Köşe Festivali// Kamera Burada: Suriye'den Kısalar

Tarih : 14.10.2015

14-28 Ekim 2015 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 14 Ekim 2015 ÇarÅŸamba, 19:00

Dünyada Bir KöÅŸe Festivali, Bidayyat, Hamisch Suriye Kültür Evi-İstanbul ve halka sanat projesi iÅŸbirliÄŸiyle Suriye’de yaÅŸanan farklı deneyimler üzerine düÅŸünen bir kısa film seçkisi sunuyor. Aralarında
Gerard Agabashian, Orwa Costa, Amal Salloum, Lina Alabed, Saeed Albatal ve Ghiath-Had’ın da bulunduÄŸu birçok yönetmenin filmleri halka sanat/ galeri, ArtHereIstanbul, Atölye Hangart ve KomÅŸu Kafe’de festival süresince izlenebilir.Serginin açılışı 14 Ekim ÇarÅŸamba saat 19.00’da halka sanat/ galeri'de gerçekleÅŸecek. 15-28 Ekim 2015 tarihleri arasında, Pazartesi- PerÅŸembe hariç saat: 11:00-19:00 arasında halka sanat/ galeri'de izlenebilir.
 
Sanat Yönetmeni: Ali Atassi
Seçki: Omar Berakdar, Zolfaqar Shaarani, Fatih Gençkal
Proje Danışmanı: Åženay Özden
 
Festival hakkında:
 
Dünyada Bir KöÅŸe, dans, tiyatro ve müzik gösterilerinden oluÅŸan bir sahne sanatları festivali. Festival, bireysel olanla siyasi olanın çatışmasını araÅŸtıran yenilikçi ve özgün performans çalışmalarını bir araya getiriyor. Festival, yakın coÄŸrafyalarda üretim yapan ancak birbirinin iÅŸlerini izleme, tecrübe etme ve aynı sahneyi paylaÅŸarak diyalog geliÅŸtirme ÅŸansı bulamayan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 14-28 Ekim 2015’te ilk kez gerçekleÅŸtirilecek olan festivalde Suriye, Ermenistan, Yunanistan, Lübnan, Türkiye ve İran'dan sanatçılar yer alıyor. Festivalin yapımcılığını performans sanatları alanındaki yenilikçi çalışmalara ev sahipliÄŸi yapan  Kadıköy YeldeÄŸirmeni’ndeki sanatçı kolektifi KöÅŸe üstleniyor. Kadıköy’deki çeÅŸitli mekanlara yayılan bu festival, ülkeler arasında dolaşım olanakları çok kısıtlı olan bir coÄŸrafyanın sanatçılarına yepyeni bir buluÅŸma alanı HamiÅŸ, kültür alanında fikir, deneyim ve eylem paylaşımı, iletiÅŸim ve eleÅŸtirel tartışma ortamı saÄŸlamak amacıyla sürgünde kurulmuÅŸ yeni, bağımsız bir alandır. 
 
Bidayyat, Suriyeli belgesel, kısa ve deneysel film yapımını desteklemek için 2013’te kuruldu. Prodüksiyon desteÄŸi ve eÄŸitimler aracılığıyla belgesel sinemayı destekleyerek Suriye’nin karmaşık ve zengin sosyolojik gerçekliklerine ışık tutmayı amaçlar. Belgesel türünü gerçekliÄŸi kaydetmekten öte onu sorgulayan bir form olarak ele alır, propaganda karşısında sanatı, status quo karşısında devrimi savunur. 
 
HamiÅŸ, kültür alanında fikir, deneyim ve eylem paylaşımı, iletiÅŸim ve eleÅŸtirel tartışma ortamı saÄŸlamak amacıyla sürgünde kurulmuÅŸ yeni, bağımsız bir alandır. HamiÅŸ Suriyeli, Türkiyeli ve dünyanın diÄŸer yerlerinden sessizleÅŸtirilmiÅŸlerin ve halkın bir parçası olduÄŸunu savunduÄŸu sanatçıların, akademisyenlerin, entelektüellerin ve yazarların ortak mekânıdır.
 
Festival hakkında daha fazla bilgi için:
 
https://www.facebook.com/events/168164126857280/
http://www.acornerintheworld.com/
https://www.facebook.com/acornerintheworld
Devamı ›


 

Escritor/a... Yazar... Nivîskar Yaratıcı eylemler, yazma süreçleri

Tarih : 12.09.2015

Yaratıcı eylemde farklı yazma biçimleri yeÄŸleyen 7 görsel sanatçının bir araya geldiÄŸi grup sergisi Escritor/a... Yazar... Nivîskar Yaratıcı Eylemler, Yazma Süreçleri 12 Eylül 2015 Cumartesi, 19:00, halka sanat/galeri'de baÅŸlıyor.
Proje Fikri, halka sanat projesi Rezidans Programı sanatçısı Irene Pomar'a ait olan serginin eÅŸ küratörlüklerini Irene Pomar, İpek Çankaya, Sezgi Abalı Attal yapıyor.
Sergi 12 Eylül- 30 Ekim 2015 tarihleri arasında izlenebilir.
Devamı ›


 

Hareket Halinde

Tarih : 29.08.2015

29 AÄŸustos- 9 Eylül tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de!
 
Sergi Açılış: 3 Eylül 2015 PerÅŸembe, 19:00
 
HerÅŸeyin birbirine baÄŸlı olduÄŸu, herÅŸeyin süre gittiÄŸi kentin içinde birbirlerine baÄŸlandılar… HerÅŸey aynı ÅŸeyin parçasıdır. (Berger & Mohr, 1975 ‘A Seventh Man’). 
Devamı ›


 

İstanbul, yakaladım seni!

Tarih : 13.08.2015

halka sanat projesi konuk sanatçısı Juliette Colin, dört haftalık rezidans sürecinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalarını 13-16 AÄŸustos tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de sunuyor!
 
Rezidans katılımcılığı boyunca, bir “flaneur” edasıyla İstanbul’u keÅŸfe çıkan Colin bol bol fotoÄŸraf çekti, bir blog yazmaya baÅŸladı, kaydettiÄŸi videoları paylaÅŸtı (www.julietteexploresistanbul.tumblr.com).
İstanbul, Yakaladım seni! baÅŸlıklı bu mini sergide de İstanbul deneyimlerini ve kendisine ilham verenleri küçük bir enstalasyon ve yeni bir form olarak denediÄŸi kolajlar aracılığıyla aktarıyor.
Açılış: 13 AÄŸustos 2015 PerÅŸembe, 19:00
Devamı ›


 

Gezici Bir Makina olarak Bir Beden

Tarih : 07.08.2015

07 AÄŸustos 2015 Cuma, 19:00, halka sanat/galeri'de!
 
halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Huang Men-Chin' in küratörlüÄŸünü yaptığı "Gezici Bir Makina olarak Bir Beden" adlı karma sergiyi 7-27 AÄŸustos tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de izleyici ile
Devamı ›


 

Biz/Somos/We are/Vi är

Tarih : 21.07.2015

21-25 Temmuz tarihleri arasında Arjantin doÄŸumlu İşveç'te yaÅŸan Mabel Bustos'un heykel çalışmaları halka sanat/galeri'de! 
 
Sergi Açılış: 21.07.2015, Salı, 19:00
Devamı ›


 

Yuvayı Tanımlamak

Tarih : 26.06.2015

halka sanat projesi, 26 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Heidi Brandow küratörlüÄŸündeki karma sergiye ev sahipliÄŸi yapıyor!
Yer alan sanatçılar : Heidi Brandow, Khalid Eid, Ümmühan Yörük, Gözde Kırksekiz.
 
Sanatçı, "ev" kavramını "kiÅŸinin ailevi duygularını barındırdığı yer" olarak tanımlıyor. "Tanımlama" eylemini ise "belirlemek, kurmak, düzeltmek, yorumlamak ve anlamak" olarak yorumluyor. 
Sanatçı bu tanımlar üzerinden Suriye halkının "ev" kavramına nasıl baktığını sorguluyor:
"Suriye halkına yapılan insani yardım ve hizmetler konusunda öncü ülke olan Türkiye, evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere kapısını açarak sığınma hakkı vermiÅŸtir. Suriye'den gelen göçmenler, Türkiye nüfusunun ciddi ÅŸekilde artmasına sebep olmuÅŸ, günden güne artan bir sorun haline dönüÅŸmüÅŸtür. Amacım, Türkiye'nin, geçici veya kalıcı olarak Suriyeli mültecilere "ev" kavramının ne anlam ifade ettiÄŸini film ve fotoÄŸraf yoluyla belgeleyerek sürecin bir parçası olmaktır."
Heidi Brandow, "ev" kavramının tanımlanması ve yaÅŸanan göç sorunun çözümüne dair yaratıcı yaklaşımları Türk sanatçı ve akademisyenlerden de bekliyor. Kızılderili köklerden gelen ve Amerikalılara tanınan haklardan mahrum bırakılan Brandow, "ev" kavramını tanımlama sürecinde bireysel olarak projenin içerisinde bulunmak istiyor.
 
*Sanatçı 2015 Türk Kültür Vakfı Bursu Ödülü layık görüldü.
 
http://hkbstudio.com/2015-turkish-cultural-foundation-fellowship-award/#/-1/
Devamı ›


 

Melior Mundus// Daha İyi Dünya

Tarih : 23.05.2015

Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Bitirme Sergisi 23 Mayıs – 12 Haziran 2015  tarihleri arasında halka sanat/galeri'de!
 
halka sanat projesi’nin ev sahipliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen sergi, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programı’nde öÄŸrenim gören genç küratör adaylarının Beral
Madra ile yıl boyunca yaptıkları çalışmanın ürünüdür. Ekibin ortak çalışması ile oluÅŸturulan kavramsal çerçeve baÄŸlamında her küratör adayı bir sanatçıyı bu sergiye davet etmiÅŸtir. Serginin bütünü, küratör adaylarının ekip anlayışı içerisinde yaptıkları ortak çalışmanın ürünüdür.
 
 
SANATÇILAR/ KÜRATÖRLER
Ada SomuncuoÄŸlu (Bahar Ahu Sağın); Ari Alpert  (Sılay Sıldır);
Birol Özer (Kutalmış  Bayraktar); Burak Delier (Melissa KayserlioÄŸlu); Esra İlbeyli (Dilek Gökdere); Erhan CihangiroÄŸlu (Öykü Selçuk);
Ferhat Özgür (Mehmet Kıvanç Gökmen); Gülçin Aksoy (Esin Kocuk);
Kaan Kızılgün (Kaan Kızılgün); Onan KaragözoÄŸlu (Burçak TaÅŸkın);
Orhan Cem Çetin (Melike Bayık); Türkay Çotuk (Onur Kaya)
 
 
KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Serginin baÅŸlığı olarak seçilen ve Latince bir terim olan Melior Mundus (Daha İyi Dünya) 20. yüzyılın ve küreselleÅŸme sürecinin distopyalarına karşın, ütopyanın insana özgü bir seçenek olarak varlığının ifadesidir.
 
Serginin alt baÅŸlığını oluÅŸturan “Karamsarlığı daha iyi zamanlara bırakın'' ise John Berger'in Arjantin’de rastladığı ve dünyaya sunarak popülerleÅŸtirdiÄŸi bir duvar yazısıdır. Bu ifade umudu iÅŸaret eder. Umut, olumlu ve iyimser bakış daha iyi bir dünyanın en önemli gereksinimidir. 
 
21. yüzyılda insanlığın içinde bulunduÄŸu sosyo-politik baskılar ve ekonomik sıkıntılar, bir bakıma II. Dünya Savaşı sonrası yaÅŸanan durumu baÅŸka bir boyutta anımsatıyor. Yıkım her ne kadar o dönemdeki gibi fiziksel ve görünür olmasa da kırılan ve çatırdayan katmanlar ‘insanlığı’ psikolojik olarak bir çöküÅŸe sürüklemekle kalmıyor, aynı zamanda temel deÄŸerlerini korumasını da zorlaÅŸtırıyor. 
 
Ancak, umut, savaÅŸ halindeki topraklarda yaÅŸayanları bile ayakta tutuyor. Toplumsal adaletsizlik karşısında kitleleri umut birleÅŸtirebiliyor. Toplumsal umudun  geleceÄŸini aradığı esnada umudu canlı ve gündemde tutmanın  görsel dilini kurgulamayı amaçlayan sergi, John Berger’in  resim yapmanın yaygın bir gereksinime yanıt veren bir direniÅŸ olduÄŸunu ve umutlanmayı teÅŸvik edebileceÄŸi önermesine de dayanıyor. 
 
Duvar yazısı ülkemizde de önemli bir toplumsal iletiÅŸim aracıdır ve özellikle Gezi Parkı olaylarında kamusal bilinçlenme baÄŸlamında etkin olmuÅŸtur. ÇoÄŸul bir kitlenin eylemi olan Gezi Parkındaki toplumsal hareketin içeriÄŸinde de umut güçlü bir biçimde vardı. 
Duvar yazısı ile güncel sanat arasındaki iliÅŸki sanatın geniÅŸ kitleye ulaÅŸabilmek için kamusal alanda var olma ve etkin olma söylemine dayanıyor. 
 
Kamusal alan toplumun hakikati sözel bir edimden daha etkin yansıtabileceÄŸi alandır. Son dönemde geliÅŸen siyasal baskılarla hakikatin dile getirebileceÄŸi baÅŸlıca alanlar daralmakta ve araçsallaÅŸtırılmaktadır. DüÅŸünen, hisseden, özgürce üretmek ve ifade etmek isteyenlerin nefes alabileceÄŸi alan daraldığında sorular beliriyor: Dozunda bir karamsarlığın, insanı iÅŸlerlikli teoriler üretmeye yönlendirdiÄŸine dair inanışın aksine, yaÅŸanan toplumsal süreçler, kötümser bulanıklığın insanı hapsettiÄŸi duraÄŸanlık ve eylemsizlik halkasını mı geniÅŸletiyor? Bireylerin ve toplumun psikolojisini, günlük yaÅŸamını, hayal dünyasını ayrıca genel yaÅŸam ve estetik algısını olumlu anlamda destekleyecek, ussal bir iyimserlik dengesini kurmak konusunda sanatın soruları ve önerileri neler olacak? Ve bir ÅŸekilde sanat ve sanatçı, kendi geleceÄŸiyle de iliÅŸkili bu sorulara kendi yöntemiyle cevaplar arayacak ve yeni sorular soracak. 
 
Sanatın her dönemde kendi yöntemleriyle yorum ve  denetimi ele alarak en kötü günlerde bile insanları uyaracak ve olası çıkış yolları gösterecek ışığı yakmayı hedeflemesi umudu besleyen bir üretimdir.
 
*Daha İyi Dünya/ Better World
 
Devamı ›


 

Herkesin Farklı Bir Rengi Vardır

Tarih : 26.05.2015

Sergi Açılışı: 26 Mayıs 2015 Salı, 19:00
Film yapımcısı ve sinema bölümü öÄŸrencisi Tunuslu Selim Cherif'in fotoÄŸraf sergisi 26 Mayıs-1 Haziran 2015 tarihleri arasında halka sanat/galeri'de!
Selim Cherif projesi hakkında ÅŸunları söylüyor:
Projemi "Herkesin Farklı Bir Rengi Vardır" olarak adlandırdım.

Devamı ›


 

Sanat nerede?( Sanat nedir? yerine)

Tarih : 14.05.2015

Sergi Tarihleri: 14-24 Mayıs 2015
Sergi Açılış: 14 Mayıs 2015 PerÅŸembe, 19:00
 
14-24 Mayıs 2015 tarihlerinde halka sanat/ galeri’de gerçekleÅŸecek Sanat nerede? sergisi bu sorunun cevabını bir kaç farklı ÅŸekilde arayışa çıkıyor.Sergilenen iÅŸler, birlikte sergi yapmayı hiç düÅŸünmemiÅŸ iki
insanın günlük diyaloglarının sonuçları niteliÄŸindedirler. Bu kendiliÄŸinden oluÅŸan paylaşımların sergilenme ve diÄŸer insanlarla da paylaşılma olasılığı  halka sanat projesi’ nde geliÅŸti ve sonrasında bu baÅŸlık eklendi.
 
Nazan Külür, halka sanat/ rezidans binasının karşısında bulunan Kordelio Pastanesi’ nin sahibidir. Åžahane bir pastacı olmasının yanında, mozaik, seramik,  cam üfleme, batik ve benzeri konularda da sanatsal beceriye sahiptir. Müzeler veya popüler kültür yoluyla hepimizin bildiÄŸi sanat eserlerinin kopyalarını yapan Nazan, pastanesinin duvarlarında ve raflarında da bu kopyaları sergiler. Yaptıkları hakkında son derece mütevazi olan Nazan, sanat ile yaÅŸama sözünü yıllar önce kendi kendine vermiÅŸ, bir ÅŸeyler üretme ihtiyacını da yıllar boyunca geliÅŸtirdiÄŸi ustalığı ve becerisini kullanarak sürekli gidermiÅŸtir. 
 
Slobodan Dan Paich, halka sanat projesi’ ndeki rezidans programı konukluÄŸu süresince  neredeyse her sabah Nazan Külür’ ün yerine kahvaltı yapmaya gitti. ÇoÄŸunlukla ıspanaklı, kıymalı veya peynirli börek, bir bardak çay ve bir kase çorba sipariÅŸ etti. Nazan Külür’ün yarattığı estetiÄŸi ve zanaatı onurlandırmak için, yemeÄŸinden arda kalanları her seferinde tabağın içinde bıraktı ve aynı özeni göstermeye çalışarak yeniden düzenledi. O gün tabakta ne sunulduysa- ıspanak, peynir veya hamur gibi - ondan geriye kalanlar, tabağın içinde bazen sadece bıçak ve çatal, bazen de elle düzenlenerek resimlere dönüÅŸtürüldü. Bu sunumlar sadece o ana ait oldukları için, Nazan Külür her seferinde onları fotoÄŸrafladı. Sonrasında, fotoÄŸrafların Nazan’ın diÄŸer eserleriyle birlikte sergilenme fikri ortaya çıktı. 
 
halka sanat projesi 2015 Mayıs ayında, rezidans sanatçısı Slobodan Dan Paich ve Kordelio Pastanesi’nin sahibi Nazan Külür’ün diyaloglarından ilham alarak gerçekleÅŸen Sanat Nerede? adlı sergiye ev sahipliÄŸi yapıyor olacak. 
 
Devamı ›


 

İsimsiz

Tarih : 22.04.2015

halka sanat projesi'nin 5 Åžubat - 5 Mayıs 2015 tarihleri arasında ağırladığı sanatçı Suwan Kim, rezidans programı süresince ürettiÄŸi iÅŸleri halka sanat/ galeri'de sergiliyor.
Sergi 22 Nisan - 5 Mayıs 2015 tarihleri arasında gezilebilir.
Açılış: 22 Nisan ÇarÅŸamba 19:00
Devamı ›


 

Uygun Bir Yer Ararken...

Tarih : 18.04.2015

Performans sanatçısı Manuel De Marco'nun video seçkisi 18 Nisan- 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de.
Açılış: 18 Nisan 2015 Cumartesi, 19:00

Sergi: 18 Nisan 2015 Cumartesi- 17 Mayıs 2015 Pazar
Performans: 18 Nisan 2015, 19:30
http://www.manueldemarco.altervista.org/it.news.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devamı ›


 

İtiraf et, korkuyorsun!

Tarih : 20.02.2015

Sergi Tarihleri: 20 Åžubat 2015- 05 Nisan 2015
Açılış: 20 Åžubat 2015, 19:00
 
halka sanat projesi 20 Åžubat- 05 Nisan 2015 tarihleri arasında “İtiraf et, korkuyorsun!” isimli grup sergisine ev sahipliÄŸi yapıyor. Mülkiyet, otorite, aidiyet, doÄŸa, kentleÅŸme, sosyal, bireysel ve politik kimlik gibi temalar
üzerinden korkma hali üzerine yoÄŸunlaÅŸan sergi; resim, heykel, video, yerleÅŸtirme, fotoÄŸraf, ilüstrasyon ve sanatçı kitabı gibi farklı mecralarda çalışan onbeÅŸ sanatçının iÅŸlerinden oluÅŸuyor.
Sergiye katılan sanatçılar; Abdulkadir Avcı, Sadık Arı, Esra İlbeyli, Semih Dilekçi, Cansu Turan, Gözde Kırksekiz, Vahhab Ayhan, Toprak Bek, Emre İnce, Arzu Cansu Attal, Öykü Ersoy, Gökçen Dilek Acay, Taylan Öztürk, Ömer KoçaÄŸ, Danielle Catalli.
 
Sergi, 20 Åžubat 2015 saat 19.00'daki açılışın ardından, Pazartesi ve PerÅŸembe günleri randevuyla, diÄŸer günler 11:00-19.00 saatleri arasında gezilebilir. 
halka sanat/ galeri: CaferaÄŸa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24/1 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Çok Sesli Manzara

Tarih : 05.02.2015

Sergi Tarihi: 5 Åžubat 2015– 17 Åžubat 2015
Sergi Açılış: 5 Åžubat 2015, 19:00
Ses Performansı: 5 Şubat 2015, 20:00

Çevre tasarımcısı ve sanatçı Carmen Bouyer ve tasarımcı, ressam Geoffroy Pithon iÅŸbirliÄŸi ile yapılan sanatsal proje ve araÅŸtırma sergisi  "Çok Sesli Manzara" 5- 17 Åžubat tarihleri arasında halka sanat/galeri’de gösteriliyor.

Devamı ›


 

Bellek Sarayı

Tarih : 02.01.2015

02- 9 Ocak 2015, Cuma, 19:00 halka sanat / galeri'de!
Rachel Leah Cohn halka sanat projesi'ndeki rezidans sürecinde Katar, Doha ve Kadıköy'de geçirdiÄŸi zamanlardan ona kalan görsel deneyimleri bir araya getiren bir kolaj serisi oluÅŸturdu.

Natürmortlar olarak sunulan bu görüntüler; doÄŸaçlama bir seyahat günlüÄŸü veya gelecekte gerçekleÅŸtireceÄŸi performanslara dair anlatıların bir derlemesi gibiler.

Devamı ›


 

Yetimler, İtina Edenler ve Mandalalar Üzerine

Tarih : 25.12.2014

Halle/Saale’de bulunan Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Akademisi bursuyla İstanbul’a gelen üç genç sanatçı, Martin Wöllenstein, Karla König ve Sarah Schuschkleb üç ay boyunca geçirdikleri rezidans deneyimi sırasında bireysel projeleri üzerinde çalıştılar. 
 
Üçünün ortak noktası sanatı, yeni çevreler keÅŸfetme ve megakent İstanbul’un insanı bunaltan boyutlarına yaklaÅŸma stratejisi olarak kullanmak olup, her biri farklı sanatsal yaklaşımlar benimsemiÅŸtir. 
Çalışma sürecinin sonunda ortaya çıkan iÅŸler, halka sanat projesi’nin Kadıköy’deki galeri mekanında 25 Aralık 2014 saat 19.00’da gerçekleÅŸecek olan açılışın ardından bir süreliÄŸine izlenebilir.
 
Martin Wöllenstein, Büyükada’daki eski Rum Yetimhanesi’nin kurduÄŸu hayalden ve binanın dramatik tarihinden derinden etkilenerek, devasa bir kentsel dönüÅŸümden geçmekte olan İstanbul’da ev ve barınma sorunu üzerine odaklanıyor. Kentin tarihi mahallelerinde, yıkılmış ev enkazlarından topladığı tahtalarla, bir oda yaparak, bu evsiz mobilyaları, insanların geniÅŸ ifadeyle yetim kaldığı ya da yetim kalma tehlikesini yaÅŸadıkları mekanların önüne yerleÅŸtirip fotoÄŸraflıyor. Sergide bu mobilyalar ve çektiÄŸi fotoÄŸraflardan bir seçki yer almaktadır.
 
Karla König, insanların nesne ve mekanların bakımını üstlenmeleri olgusuna kendinden ve İstanbul ekseninde edindiÄŸi gözlemlerden yola çıkarak bakıyor. Her gün sürdürdüÄŸümüz zihin, beden, nesne ve mekan arasında baÄŸlantı kurmamıza yol açan eylemleri keÅŸfe çıkıyor. Sanatsal incelemelerinin ekseni üç adıma yayılıyor. Yüzeye ve içe bir bakış, beden ve nesnenin duyular dünyasının uzantıları olarak etkileÅŸimine dair bir video ve kamusal alanda gerçekleÅŸen heykel/ müdahale.
 
Sarah Schuschkleb mandala fikri ve ÅŸeklini meditatif ve geçici bir ÅŸekil ve eylem olarak yorumluyor. Bu anlamda, büyük ÅŸehirlerin kaosunda, kiÅŸinin fiziksel varlığını hissedebileceÄŸi, bir merkeze oturtabileceÄŸi ve tutunabileceÄŸi giyilebilir heykeller geliÅŸtiriyor. Hareket eden birey, nesne ve beden arasındaki ortak yaÅŸantıdan doÄŸan bir iliÅŸkinin ortasına konumlandırılıyor ve yeni bir bedensel deneyim mümkün hale geliyor.
Devamı ›


 

Işığın Peşinde İçten Gelen Öyküler (performans) // Elde ve El Üstünde (sergi)

Tarih : 20.12.2014

Sergi ve Performanslar Dizisi
14 - 30 Ocak 2015
Sergi Açılış: 17 Ocak 2015, 17.00
Performanslar: 17-18 Ocak ve 24-25 Ocak 2015, 19:00

halka sanat projesi - Artship İnisiyatifleri 2015'te birlikte proje üretmeye devm ediyor ve yeni çaÄŸdaÅŸ sanat yapıtları üretirken içsel süreçleri yansıtmaya özen gösteriyorlar. Bu birlikteliÄŸin yeni halkası Elde ve El Üstünde adlı sergi ve Işığın PeÅŸinde İçten Gelen Öyküler adlı performanslardan oluÅŸuyor.
Performans katılımcıları: Belkıs TaÅŸkeser, NeÅŸe Åžahin, Maryam Panos, Gizem Pilavcı, Mert Masalcı, Cansu Attal, Hayati Çitaklar, Stephan Blumerg, Mete Özel, Ezgi Çitaklar ve Slobodan Dan Paich.
Performanslara katılan sanatçılardan NeÅŸe Åžahin, Belkıs TaÅŸkeser, Hayati Çitaklar, Gizem Pilavcı, Mert Masalcı, ve Slobodan Dan Paich'in iÅŸlerinden oluÅŸan Elde ve El Üstünde adlı sergi 14-30 Ocak 2015 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de izlenebilir.

Devamı ›


 

Güncel Nadire Kabinesi 1: Toplama, Saklama ve Sergileme Üzerine Etnografik Bir Deneme

Tarih : 02.12.2014

Contemporary İstanbul 2014’ten halka sanat/ galeri’ye
 
Bu yıl 13-16 Kasım 2014 tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde, 9. kez gerçekleÅŸtirilen çaÄŸdaÅŸ sanat fuarı Contemporary İstanbul’a sanat inisiyatifleri bölümünde katılan halka sanat projesi, fuarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi “Güncel Nadire Kabinesi: Toplama, Saklama ve Sergileme Üzerine Etnografik Bir Deneme” adlı kavramsal sergisini kendi galeri mekanına taşıdı.
Modern müzenin atası sayılan nadire kabineleri (cabinet of curiosity) fikrinden ilham alan sergi, halka sanat projesi’nin birlikte çalıştığı sanatçıların bu kavram etrafında gruplanabilecek güncel üretimlerini sergiliyor. 
 
Güncel Nadire Kabinesi baÅŸlığı altında Gökçen Dilek Açay, Nazlı Çetiner, Kayde Anobile, Sadık Arı, Sezgi Abalı Attal, Åžinasi Göktürkler, DoÄŸu Çankaya, Zoe Scoglio ve İskender Giray’ın iÅŸlerini halka sanat/galeri’de izlemek mümkün. Sergiyi kavramsallaÅŸtıran İpek Çankaya, sergi küratörleri İpek Çankaya ve Sezgi Abalı Attal.
 
KAVRAMSAL ÇERÇEVE
I. NADİRE KABİNESİ NEDİR?
Nadire kabinesi (cabinet de curiosité ya da wunderkammer) Aydınlanma Dönemi öncesi Avrupa’da, özel koleksiyon oluÅŸturma ve bunu bireysel estetikle sergileme fikrini yaÅŸama geçiren ilk serbest düzenleme mekanı olarak bilinir. 
Modern müzenin atası sayılan nadire kabineleri, koleksiyonerin zevki ve öznel sınıflandırma biçimi doÄŸrultusunda her türlü nesnenin biriktirilip yan yana konabildiÄŸi ve bu yolla izleyende tuhaf bir duygu yaratan, kendine özgü bir estetik çekiciliÄŸe sahiptir.
Nadire kabineleri, doÄŸanın harikalarından (naturalia) yapay nesne ve sanat ürünlerine (artificalia), zamanı ve mekanı kaybetmeye yarayan bilimsel aletlerden (scientifica), hareketli ve sesli heykelciklere (automata), uzak toprakları hatırlatan parçalardan (exotica), doÄŸanın türlü tuhaflıklarına ve ucubelerine (mirablia) ve kabinelerin görsel dünyasını pekiÅŸtiren ve koleksiyonların aklı, fikri ve içinde taşıdığı hayali anlatan yazılı malzemeler, metinler, haritalar, kataloglar ve kitaplara (bibliotheca) uzanırdı. 
“Güncel Nadire Kabinesi” geçmiÅŸin bu esiniyle yola çıkıp, bugünün sanatçılarının bu kavramlar etrafında gruplanabilecek güncel üretimlerini sergiliyor.
 
II. NEDEN ETNOGRAFİK BİR DENEME?
Serginin alt baÅŸlığının “Toplama, Saklama ve Sergileme Üzerine Etnografik Bir Deneme” olmasının bir nedeni var. 
Etnografik araÅŸtırmaya çoÄŸunlukla kültürel antropologlar baÅŸvuruyor. Orijinal haliyle, ya etnik araÅŸtırmalarda, ya da belli bir coÄŸrafi yeri araÅŸtırırken tercih edilen, gündelik süreçlere müdahale etmeden, gözleme dayalı olarak kültürün incelendiÄŸi ve belgelendiÄŸi yöntem. Buna karşın günümüzde herhangi bir topluluÄŸun ya da grubun kendine özgü bir kültürü olduÄŸu varsayımından yola çıkışla söz konusu grubun incelenmesini de kapsıyor.
 
III: halka sanat projesi’NİN YAKLAÅžIMI:
Buradan hareketle bu seçkide yaptığımız halka sanat projesi’yle çalışmakta olan sanatçıların nadire kabinesi konseptiyle iliÅŸkilendirilebilecek iÅŸlerini, yaratım süreçlerine müdahale etmeden, bir potada buluÅŸturup bir arada sergilemek. 
İşlerin birbirleriyle konuÅŸuyor olması iki nedene baÄŸlanabilir: Birincisi, kimi sanatçının iÅŸini kavramsal çerçeveye yanıt olarak üretmesi, ikincisi ise halka’nın çevresini oluÅŸturan sanatçıların bağımsız üretimlerinin, alttan alta, zorlamasız olarak iÅŸleyen ve ortak paydaÅŸlıklarda buluÅŸulmasını saÄŸlayan, geniÅŸ bir grubun bağımsız halkaları olarak da görülebilecek duygudaÅŸlığının bir sonucu olması. 
Bu yüzden serginin içeriÄŸini, bir sanat inisiyatifi olarak halka sanat projesi’nin üzerinde durduÄŸu bazı meselelerin ve ruh hallerinin bir yansıması olarak okumak mümkün. İşlerin çoÄŸunun insana, insan psikolojisine ve insan-doÄŸa-sanat iliÅŸkisine dair irdelemeler ve sorular akla getirmesi ve bunların nadire kabinelerinin de biriktirdiÄŸi nesnelerle ya da bir hayali koleksiyonerin bizzat kendisiyle somutlaşıyor olması bu koleksiyoner kimliÄŸine ve kabine koleksiyonlarına bir gönderme niteliÄŸindedir. 
Sergide yer alan farklı iÅŸlerin birbirleriyle farklı katmanlarda buluÅŸması aralarında zorlamasızca geliÅŸen bütünlüÄŸün organikliÄŸine iÅŸaret eder.  
Yine bu çerçevede, günümüzün yerleÅŸik sergileme estetiÄŸi tercih edilmiyor. Bunun yerine kabinelerin ruhunu yansıtan bir aradalık, özel alanda sergilemeye gönderme, sıkışıklık ve karışık yerleÅŸtirmeler özellikle yeÄŸleniyor. 
 
IV. SANATÇILAR VE İŞLERİ
Güncel bir kabinenin parçaları olarak sunulan sanatçı iÅŸlerinin her biri, nadire kabinesi sahibi olan hayali bir koleksiyoneri temsil edebilecek ve onun tarafından bir araya getirilebilecek iÅŸler olarak kurgulandı. Bu yönüyle sergi bir sanat fuarı içinde yer almasına karşın kavramsal bütünlüÄŸü olan bir kurguya iÅŸaret ediyor. 
Nazlı Çetiner bu hayali koleksiyonerin gezi kıyafetini tasarladı; kabinesi için dünyanın uzak köÅŸelerinden, naturalia’dan exotica’ya, ve belki nicelerine yayılan, en nadide parçaları toplamaya kararlı bir gezgin yarattı. 
Sadık Arı mürekkeple Vanitas resimlerine göndermeler taşıdığı düÅŸünebilecek çizimleri yaptı; adeta geçmiÅŸe ait bir dünyayı haritalandırdı, koleksiyonerin sanat arÅŸivine ekledi. 
DoÄŸu Çankaya’nın hayvan heykelleri, aklın aydınlanmasından günümüze, insan-doÄŸa diyalektiÄŸinde doÄŸanın maruz bırakıldığı muameleyi, sanatçının bir toplayıcının sahiplenme içgüdüsüyle yaptığı her bir canlıyı, kendi dünyasında dondururcasına bir koruma çemberinden geçirmesiyle kabinedeki yerine yerleÅŸtirdi. Bu tavırla artificalia ile naturalia’yı tek potada buluÅŸturdu. 
Kayde Anobile’nin üzeri balmumu akıtma manzara tablosu yeri ve zamanı bilinmeyen tekinsiz bir dünyanın kapılarını aralarken, Dilek Gökçen Açay, insanın modernite sonrası çatışmalarını ve keÅŸif nesnesine dönüÅŸümünü adeta o dönemden kalma bir sunum tekniÄŸiyle çözümledi. 
Zoe Scoglio insan ve hayvan arasında yarattığı ürkücüsü bütünlükle kabinelerin mirablia bölümünde referans olabilecek bir video ile sergiye dahil olurken, İpek Çankaya’nın halka sanat projesi’nin ilk üç yılını, ruhunu, hayallerini ve gerçeklerini anlattığı kitabı kabinenin bibliotheca bölümünün raflarında yerini aldı. 
İskender Giray mekanik ışıklı yerleÅŸtirmesiyle adeta kabinelerin automata bölümüne günümüzden bir yapıt kattı ve serginin temasını ve çözümleniÅŸini derinleÅŸtiren bir katman eklemiÅŸ oldu. 
Åžinasi Göktürkler’in ikizlenmiÅŸ hayvan figürleri ve yarı gizli görselleri psikolojik çözümleme testlerini çaÄŸrıştırırken, bir yandan da barındırdıkları siluetlerle bireysel algılarımızı güvenilmez hale getirdi.
Sezgi Abalı Attal’ın üç parçadan oluÅŸan fotoÄŸrafları ise Rodin’in DüÅŸünen Adam’ına yeni bir bakış katan ve düÅŸünen kadının, tarihin her döneminde, kendisini içinde bulduÄŸu zorlayıcı durumların resmini çekti. Serinin ana parçası olan iÅŸ, sanat tarihinin katmanlarına, üstatlarına, aile büyüklerine ve kadınsal çıkmazlara saygı niteliÄŸinde.  
 
 
Sergiyi kavramsallaÅŸtıran: İpek Çankaya
Küratörler: İpek Çankaya – Sezgi Abalı Attal
 
Devamı ›


 

Bilişsel Başarısızlık

Tarih : 17.12.2014

1-12 Aralık 2014 tarihleri arasında ağırladığımız İspanyol sanatçı Clara Cortes Garcia'nın Rezidans programı süresince oluÅŸturduÄŸu iÅŸlerini 17 / 24 Aralık 2014 tarihleri arasında halka sanat / galeri'de bulabilirsiniz. 

Açılış : 17.12.2014 ÇarÅŸamba 19:00
 
BiliÅŸsel BaÅŸarısızlık modellerin sentetik diriliÅŸi, var olan bir ÅŸeyin anısı olarak soyutlaÅŸmış çevreyi gösteren görsellerin bir derlemesi.
Devamı ›


 

Kendinden AÅŸikar

Tarih : 04.12.2014

20 Ekim- 15 Aralık, 2014 tarihleri arasında ağırladığımız New York, A.B.D.’li sanatçı Julian Vadas'ın rezidans programı süresince ürettiÄŸi iÅŸleri 12 .12.2014 / 06.01.2015 tarihleri arasında halka sanat / galeri'de bizlerle paylaşıyor.
 
Açılış: 12.12. 2014 Cumartesi, 19:00
Devamı ›


 

ÖZ (ÇEKİM) HATIRALAR

Tarih : 29.11.2014

1-28 Kasım tarihleri arasında ağırladığımız Yeni Zelandalı sanatçı Gina Matchitt rezidans programı süresince ürettiÄŸi iÅŸleri 29 Kasım Cumartesi saat 17:00'da halka sanat/ galeri'de paylaşıyor! 

Açılış: 29.11.2014, Cumartesi,17:00

 

Devamı ›


 

Parçalar ve Bölümler

Tarih : 30.10.2014

12-31 Ekim tarihleri arasında ağırladığımız Paula Lopreiato, rezidans programı süresince ürettiÄŸi iÅŸleri 30 Ekim PerÅŸembe saat 19:00'da halka sanat/ galeri'de paylaşıyor! 
 
"Parçalar ve Bölümler" adlı sergi multimedya yerleÅŸtirmesinden oluÅŸuyor.
 
Açılış: 30.10.2014 PerÅŸembe,19:00
 
Sergi Tarihleri: 30.10.2014-05.11.2014 
 
 
Bizler sadece parçalar halinde görürüz / göz açıp kapayıncaya kadar, bir kalp atışında / parçalar ve bölümler halinde / ve belki de tamamen hatırlayamayacağınız birkaç ÅŸey daha var / ve siz parçalar ve 
 
bölüm halindesiniz. / Parçalar ve Bölümler (Laurie Anderson’ın “pieces and parts”/”parçalar ve bölümler” adlı ÅŸarkısından düzenlenmiÅŸ bir metin)
Devamı ›


 

Zamanda Dalgalanmalar

Tarih : 21.10.2014

Sanatçımız Juan delGado'nun  "Zamanda Dalgalanmalar" adlı video seçkisi 21.10.2014- 05.11.2014 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de!

 

 

 

 

 

Devamı ›


 

Beyaz Çizgi

Tarih : 15.11.2014

halka sanat projesi ve San Francisco'dan Artship - Crossroads İnsiyatifleri 15 Kasım - 10 Aralık 2014 tarihlerinde "Beyaz Çizgi" adlı sergiyle tekrar bir araya geliyor. 2012'den beri halka sanat projesi ve Artship kültürler arası paylaşıma açık, çaÄŸdaÅŸ iÅŸler üretmek, sözlü anlatılar biriktirmek ve sunmak konusunda iÅŸbirliÄŸi yapıyor.
Devamı ›


 

Kutsal Alanın İçsel Bakışı

Tarih : 21.09.2014

30 AÄŸustos-25 Eylül 2014 tarihleri arasında halka sanat/ rezidans'ın konuÄŸu olan Mehwish Iqbal 27 Eylül'de halka sanat/ galeri'de "Kutsal Alanın İçsel Bakışı" isimli sergisi ie izleyicilerle buluÅŸuyor.
 
“PratiÄŸim geçmiÅŸteki sosyal, kültürel ve politik durum kapsamındaki kiÅŸisel deneyimlerden doÄŸan eklektik meselelerin bir sentezi. Güncel çalışmam “Kadının ÇaÄŸdaÅŸ Toplumdaki Rolü, Küresel Göç Fenomeni ve İnsan Davranışının Kalıpları” üzerine. İlgim bu tarihi ve sosyal açıdan meselelerin etrafında bir söylem yaratmakta yatıyor.
Devamı ›


 

Zamanda Sesler, Gökyüzünde Gölgeler

Tarih : 20.09.2014

1-28 Eylül tarihleri arasında ağırladığımız Anne Murray, rezidans programı süresince ürettiÄŸi iÅŸleri 20 Eylül saat 18:00'de halka sanat/ galeri'de paylaşıyor! 
"Zamanda Sesler, Gökyüzünde Gölgeler" sergisi tarihteki sesler hakkında. Kendimizi doÄŸrudan ifade edemediÄŸimizi hissettiÄŸimiz zaman ,sanat zamanla bizim sesimiz haline geliyor.
Devamı ›


 

Haliç Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Tasarım Programları Bölümü Yılsonu Öğrenci Sergisi-2

Tarih : 17.06.2014

 Haliç Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Tasarım Programları Bölümü 1-2. sınıf öÄŸrencilerinin bitirme projelerinden oluÅŸan sergi halka sanat/ galeri'de!

Sergi Tarihleri: 17-24 Haziran 2014 

Devamı ›


 

Yolunda Gitmeyen Åžeyler Var

Tarih : 03.05.2014

“Yaptıklarım karmaşık, belki basit, belki de çoÄŸu zaman anlamsız; ÅŸu an için çıkış yolundan çok uzaklaÅŸan, fakat uzaklaÅŸtıkça bir o kadar da yakınlaÅŸan bir ütopya. Parçaların soruyu çözmek için deÄŸil de bilakis güçlendirmek için bir arada olmaları aslında bir dışavurum; sayıları simgelediÄŸi kompleksler yalanlar ve zaaflar ile doÄŸru orantılı."  Emre Ezelli

Devamı ›


 

Bizim İnsanlarımızdan Hikayeler

Tarih : 19.04.2014

Artship Initiatives’den Slobodan Dan Paich ve halka sanat projesi iÅŸbirliÄŸiyle hazırlanan, daha önce Sirkeci Tren Garı ile halka sanat / galeri’de eÅŸ zamanlı açılan sergimiz, bu kez 19-23 Nisan 2014 tarihleri arasında Mimarlar Odası İstanbul Karaköy binasındaki sergi salonunda izleyicisiyle yeniden buluÅŸacak.

Devamı ›


 

Ballerina

Tarih : 09.04.2014

 
"Derin bir saygıyla başımı eÄŸerek sonunda anladım ki, yaÅŸadığım sürgünün dramı, verdiÄŸi acılara bakmaksızın, yerlerinden edilmiÅŸ, kendi ülkelerinde yerlerinden edilmiÅŸ milyonlarca insanın gerçek trajedisinin yalnızca soluk bir yansımasıdır (Alfredo Molano).
 
Ve ÅŸunu ekleyebilirim:  kendi ülkelerinde ruhlarından edilmiÅŸ bizlerin…” Maria Teresa Gonzalez
Devamı ›


 

Doğu'nun Yüzleri

Tarih : 08.03.2014

DoÄŸu Çankaya özel seçkisi halka sanat galeri'de!

 “DoÄŸu’nun Yüzleri” Nisan 2013’te DoÄŸu Çankaya ile Alper HasanoÄŸlu’nun ortaklaÅŸa geliÅŸtirdikleri kitap-sergi projesi kapsamında ilk kez TeÅŸvikiye Galeri/Miz’de sergilenmiÅŸ olan DoÄŸu Çankaya’nın yaÄŸlıboya resimlerinden derlenen bir seçkidir.  
Orijinal proje kapsamında Alper HasanoÄŸlu’nun Radikal Gazetesinde yayınlanmış yazılarından bir derleme olan “İliÅŸkilerin Günlük Hayatı” adlı kitabı DoÄŸu Çankaya tarafından resimlenmiÅŸ ve aynı baÄŸlamda sanatçı tarafından “Günlük Hayat Portreleri” adlı bir seri oluÅŸturulmuÅŸtur.
Devamı ›


 

İçimdeki Deniz

Tarih : 21.02.2014

21-26 Åžubat 2014, 13:00-19:00, halka sanat/ galeri'de! 
Açılış: 21 Åžubat 2014 Cuma, 19:00
 
Yabancı bir ÅŸehre geldiÄŸimde, her zaman bu yerdeki biricik detayları bulmaya çalışırım: Sanırım bu, İstanbul için  BoÄŸaz'dır. Denizi izleyerek saatler geçirdim; ve bence bu, megakent'in ruhu, enerjinin özü ve aynı zamanda büyük ÅŸehir yaÅŸamının bir aynası gibi. 
Devamı ›


 

İçindekiler

Tarih : 21.01.2014

halka sanat projesi ve Artship Crossroads İnisifiyatifleri'nden 'İçindekiler' adlı sergi 21 Ocak 2014, 19:00, halka sanat/ galeri'de açılıyor.
Sergi ve Bağlantılı Etkinlikler:
Musa Dağdeviren- Sanat olarak yemek tarifleri ve yapımı
Slobodan Dan Paich- KumaÅŸ üzerine çay ve mürekkeple çizimler
Sergi ziyaret günleri ve saatleri: 21-29 Ocak 2014, 11:00- 19:00
Musa DaÄŸdeviren, ve onun elden ele, damaktan damaÄŸa taşınan "unutulmuÅŸ yemekler ve yok olan lezzetlerin süren geleneklerle iliÅŸkisi" hakkındaki derin düÅŸüncesi, yayınlamakta olduÄŸu Yemek ve Kültür dergisinde ve Kadiköy İstanbul'daki lokantası Çiya'nın günlük ikramlarında, ifadesini bulmaktadır. Neyin sanat olduÄŸuna iliÅŸkin anlayışını geniÅŸletmek ve güzel sanatlar, uygulamalı sanatlar ve zanaat arasındaki ayrımların eritilmesine katkıda bulunmak için usta ÅŸef Musa DaÄŸdeviren bu projeye katılmaya davet edilmiÅŸtir.
Slobodan Dan Paich'in kumaÅŸ üzerine gerçekleÅŸtirdiÄŸi çay ve mürekkep çizimleri tekstil üreticileri, dokumacılar, boyamacılar, ve nakkaÅŸlara bir saygı niteliÄŸi taşımakta olup; aynı zamanda bitkiler, bulutlar, binalar ve insanlar gibi içsel ve dışsal dünyaya ait imgelerin simgesel görsel dilini bir keÅŸiftir.Çalışma sanatçının geçen yıl halka sanat projesi'nde baÅŸladığı denemelerin devamı niteliÄŸini taşımaktadır. 

http://www.artship.org/ensemble_2014_ingredients-exhibition.html

 

 

 

Devamı ›


 

Bizim İnsanlarımızdan Hikayeler/ Performans

Tarih : 16.01.2014

halka sanat projesi ve Artship Crossroads İnisiyatifleri sizi geçen yüzyılın tren yolculuklarından ilham alan sergi ve mini performanslara davet ediyor.Etkinlikler Sirkeci Tren Garı ve halka sanat/ galeri'de eÅŸ zamanlı olarak gerçekleÅŸecek.
 

27 ve 28 Aralık 2013'te Sirkeci Tren Garı'nda gerçekleÅŸen performanslardan sonra 17 ve 18 Ocak 2014, Cuma ve Cumartesi günleri saat 20:00'de halka sanat/ galeri'de de performanslar gerçekleÅŸecek!

https://vimeo.com/halkaartproject

Devamı ›


 

Bizim İnsanlarımızdan Hikayeler

Tarih : 20.12.2013

Artship Crossroads İnisiyatifleri ve halka sanat projesi sizi geçen yüzyılın tren yolculuklarından ilham alan sergi ve mini performanslara davet ediyor.

Etkinlikler Sirkeci Tren Garı ve halka sanat/ galeri'de eÅŸzamanlı olarak gerçekleÅŸecek.

Devamı ›


 

halka sanat/ galeri açıldı!

Tarih : 01.11.2013

Hiç bir kurumsal desteÄŸe dayanmayan, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir sanat inisiyatifi olarak 2011 Mayıs’ında kurulan halka sanat projesi yaz sonunda açtığı yeni mekânının resmi kutlamasını “Kusura Bakmayın Çok DeÄŸiÅŸtiÄŸim İçin Sizi Tanıyamadım” adlı sergiyle yapıyor.
Devamı ›


 

Kusura Bakmayın Çok Değiştiğim İçin Sizi Tanıyamadım

Tarih : 01.11.2013

"Babam öldüÄŸünde, koca bir kütüphane yanıp kül olmuÅŸtu adeta." 
Laurie Anderson (Ugly one with the jewels'dan)
Devamı ›


 

halka sanat projesi Çağdaş Sanat Haftası BRERART Milano'da

Tarih : 23.10.2013

23-27 Ekim tarihleri arasında Milano'da düzenlenmekte olan ÇaÄŸdaÅŸ Sanat Haftası BRERART'a davet edilen halka sanat projesi, RESIDENCIES4ART adlı sergiye genç sanatçı ÖYKÜ ERSOY'un iÅŸleriyle katılıyor. 
Devamı ›


 

Ruhlar-Hanı

Tarih : 13.09.2013

halka sanat projesi Hintli sanatçı mukundoom'un "Ruhlar-Hanı" adlı segisine ev sahipliÄŸi yapıyor.

Sergi 13-29 Eylül arasında, Pazar hariç her gün halka sanat/ galeride, 12.00 - 19.00 arasında izlenebilir.

Devamı ›


 

Kenar

Tarih : 06.08.2013

halka sanat projesi AÄŸustos ayı rezidans sanatçılarından Rachel Wolfson 6-10 AÄŸustos 2013 tarihleri arasında Kenar // Edge adını verdiÄŸi sergisini halka sanat/ rezidans'ta açıyor. Sanatçı serginin açılış gününde saat 19.30'da halka sanat/ rezidansta bir de sanatçı konuÅŸması yapacak.

Devamı ›


 

DeÄŸiÅŸen Ufuklar

Tarih : 29.07.2013

halka sanat projesi Temmuz ayı rezidans sanatçılarından Juan Duque bu sergiyle göçebe eÄŸilimlerin dünyayla nasıl etkileÅŸim halinde olduÄŸunu gösteriyor.

Devamı ›


 

"Hemen Hemen Hiç" / The Bonnafont Gallery, San Francisco

Tarih : 01.06.2013

1-15 Haziran 2013 tarihlerinde San Fransisco'daki The Bonnafont Gallery'de açılan bu sergi, samimi ve ÅŸiirsel iÅŸler üretmek için en minimal kaynakları kullanan küçük bir grup ÅŸovudur.

Devamı ›


 

halka sanat projesi destekliyor: Taking Site!

Tarih : 21.04.2013

Nisan 2013'te halka sanat projesi, 5533 Istanbul ve D21 sanat alanı Leipzig tarafından gerçekleÅŸtirilen "Taking Site!" adlı projeye destek oluyor.

Devamı ›


 

Sana Saraylar Vadetmedim

Tarih : 19.02.2013

halka sanat projesi, 19 – 28 Åžubat 2013 arasında Sana Saraylar Vadetmedim adlı sergiye ev sahipliÄŸi yapıyor.

Devamı ›


 

Hamarat Arzular

Tarih : 09.02.2013

halka sanat projesi aracılığıyla tanışan dört sanatçı Derya Hanife Altan, Burcu Büyükünal, Aleksandra Farazin ve Julie Upmeyer Hamarat Arzular’da bir araya geliyor.

Devamı ›


 

İstanbul x Taipei Rüya Projesi & Gözlerindeki Melankoli

Tarih : 31.01.2013

halka sanat projesi rezidans sanatçıları Huang Wen - Lin ve  Huang Meng- Chin izleyicileri, rezidans dönemleri süresince ürettikleri iÅŸlerini  görmeye davet ediyorlar.

Devamı ›


 

Öyküsel Anlar

Tarih : 21.12.2012

halka sanat projesi ve Artship (San Francisco) sunar: ÖYKÜSEL ANLAR
 
Zamanda olan her ÅŸey bir hikaye olabilir...
Devamı ›


 

Mutluluk ve Rahatlama

Tarih : 07.11.2012

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Elena Ballarin’in “Mutluluk ve Rahatlama” sergisi 7 – 17 Kasım 2012 tarihlerinde halka sanat projesi’nde!

Devamı ›


 

Vicki McConville & Slobodan Dan Paich

Tarih : 19.10.2012

halka sanat projesi rezidans sanatçıları Vicki McConville ve Slobodan Dan Paich 19 Ekim 2012 Cuma günü, 19:00-22:00 saatleri arasında izleyicilerle buluÅŸuyorlar.

Devamı ›


 

Kapanış Etkinliği: in several aspects

Tarih : 16.09.2012

Yaklaşık 35 yerli ve yabancı sanatçının katılımlarıyla gün geçtikçe geniÅŸleyen sergiye, her sanatçı kendi çalışmasının bir taslağıyla katkıda bulunuyor. Kapanış etkinliÄŸi // Finissage, bu kendi içinde geniÅŸleyen serginin en son halinin izleyiciler ile bulaÅŸacağı nokta oluyor.

Devamı ›


 

in several aspects

Tarih : 07.09.2012

“in several aspects” projesi sanatsal bir yöntem olarak arÅŸivlemeyi kullanıyor. Yaklaşık 25 yerli ve yabancı sanatçının katılımlarıyla gün geçtikçe geniÅŸleyen sergiye, her sanatçı kendi çalışmasının bir taslağıyla katkıda bulunuyor. Bu nesneler (örneÄŸin fotoÄŸraflar, videolar, sesler, bulunmuÅŸ görüntüler, eskizler, metinler ) birbirleriyle iliÅŸkili olarak, yayılan bir aÄŸ içinde dokunarak yeni baÄŸlantılar yaratıyor.
Devamı ›


 

Performans: Öyküsel Anlar

Tarih : 21.12.2013

halka sanat projesi'ndeki üç aylık rezidans konukluÄŸunun bir parçası olarak, Slobodan Dan Paich tarafından tasarlanıp yönetilen bu etkinlikler dizisinde, ev yapımı hikayeler performans katılımcıları tarafından taze taze örülüyor. Duruma uygun yeni ÅŸarkılar, zamanımız için söylenen eski ÅŸarkılar, oracıkta yapılanlar...PaylaÅŸmanın heyecanıyla, sizi ortaya yeni bir hikaye çıkaracak bu âna davet ediyoruz!
 
Page Break
21 Aralık 2012 Cuma:  Açık Hava Performansı
13:30 //  Moda Çay Bahçelerinin alt tarafındaki park
22 Aralık 2012 C.tesi: Ana Performans
13:30 // Tiyatro Akla Kara (Bahariye Caddesi (Tramvay Yolu) NO:92 Akyıldız Pasajı KADIKÖY)
 
Sanatçılar:
Mayram Panos, Stephan Brumberg, Luke Burke, Burcin Gokce, Elif Poshor, Sezgi Abalı Attal, Gözde Güngör, Nazlı Çetiner
 
Misafir Sanatçılar:
Derya Hanife Altan, Lucy Steggals
Devamı ›


 

Zamanadair // Aboutime

Tarih : 10.08.2012

Mekan: Kabine Nadire

Açılış: 18:00

halka sanat projesi konuk sanatçıları Carla Chaim ve Victor Leguy Kabine Nadire'de 10 AÄŸustos 2012 tarihinde açılacak "Zamanadair " isimli sergileri hakkında ÅŸu bilgiyi veriyorlar:

Devamı ›


 

İstanbul Kitabından Sayfalar

Tarih : 06.07.2012

"İstanbul Kitabından Sayfalar”

Tarih: 06/07/2012 - 17/07/2012
Açılış: 06/07/2012 - 19:00
Mekan: Kabine Nadire (Dr. Esat Işık Cad. No:12 Moda)
 
"İstanbul Kitabından Sayfalar” adlı sergi Louise Markus'un 16. Yüzyıl İslam minyatürlerinden yola çıkarak hazırlanan bir kolaj serisi. Markus, Halka Sanat Projesi Rezidans programı için hazırladığı projesini ÅŸöyle açıklıyor: 
Devamı ›


 

Boğazı Cam Teknelerle Geçmek

Tarih : 05.05.2012

Hamburg merkezli organizasyon İstanbul'da yeni bir giriÅŸim baÅŸlatıyor! Gonzoconsult Uzak DoÄŸu mallarının pazarda artış saÄŸlaması için ithal lojistik sektörünü desteklemek amacıyla yeni yollar deniyor. Gonzoconsult'ın amacı Asya'dan Avrupa'ya yapılan ithalatı artırmak. Gonzoconsult takımının ÅŸimdiki görevi Uzak DoÄŸu'da üretilen tüketim mallarının Avrupa içindeki satışına aracılık etmek. Hissedarlar, destekçiler ve herkes davetlidir.

Devamı ›


 

Gonzoconsult ve Halka Sanat Projesi İşbirliği İle

Tarih : 30.11.-0001

Heykel Performansı
Yeni giriÅŸimin açılış tarihi:
19.05.2012 Cumartesi saat 19.00  (Açılış/Kokteyl)
Kadıköy "Karaköy ve Eminönü İskelesi"  1. Kat.  Teras

"Benice Logistics, Goethe Institut, Marmara Üniversitesi GSF, halka sanat projesi, Studio İstanbul ve İstanbul Åžehir Hatları'nın deÄŸerli katkılarıyla."

Devamı ›


 

ağzı var, dili yok

Tarih : 10.04.2012

halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Julia Vaz, 10 Nisan – 04 Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul’da geçirdiÄŸi süre içinde ürettiÄŸi iÅŸlerini halka’da sergiliyor.

2 Mayıs ÇarÅŸamba akÅŸamı Moda’da gerçekleÅŸtireceÄŸi sergi ve performansta Vaz iletiÅŸim kurmak için kullandığımız dili ve iliÅŸkilerimizdeki yerini sorgularken performansa katılanlara ÅŸu soruyu sordu: EÄŸer iletiÅŸimimiz dile dayanmasa ne olur?

Devamı ›


 

Lütfen Bekleyiniz

Tarih : 06.04.2012

İngiliz sanatçı Sam Bunn, halka sanat projesi rezidans programı kapsamında İstanbul-Moda’da geçirdiÄŸi Mart ayı içinde interaktif bir heykel yerleÅŸtirme projesi geliÅŸtirdi: “Lütfen Bekleyiniz” Sanatçı yapıtını ÅŸöyle tanımlıyor: “ Bu, içinde basılacak düÄŸmeleri olan, hiçbir ÅŸeyin kendiliÄŸinden hareket etmediÄŸi, parçalara bölünmüÅŸ bir heykel-yerleÅŸtirme. Ayrıca yapıtın, performansa dayalı bir yönü bulunmakta.

”Çalışmayı Türkçe ve İngilizce olarak basılan bir Kullanma Kılavuzu tamamlıyor.

6 Nisan 2012 Cuma 19.00-22.00 saatleri arasında ziyarete açılacak olan etkinlik, 7 Nisan Cumartesi saat 11.00’den 18.00’e kadar da izlenebilecek. Sergi, aynı anda sınırlı sayıda kiÅŸi tarafından gezilebileceÄŸinden lütfen beklemeye hazır olun.

 

Devamı ›


 

Gözlem// Observation

Tarih : 28.02.2012

Gözlem// Observation is an exhibition realized by five artists Selin Bourquin (Switzerland),  Samuel  Burkhardt, Julia Herfurth and Christian Klier (Germany) and Uli Fohler (Austria) who met in Istanbul  in Fall 2011. THe project is supported b halka art project and curated by Sezgi Abalı and İpek Çankaya.

The idea of forming a collective came after the discussion on their perceptions of life in this city. Gözlem is an attempt to share their five month experience  as the foreigners who found themselves being naively caught between excitement and amazement.The discovery of the “ungraspable” matrix of life- systems, certain values, social structures, speed of life, fluctuation, quick glance on the market situation,  economic diversity, buzzingly-detailed market life,gorgeously personal exchange and consumption stories and friendly people revealed  an interesting playing ground.
The structural basis of the exhibition stands on two concepts: “Borrowing “ and “Buying" which are respectively used on social basis and market situation.
Gözlem is an attempt to share some of this perspective with the city’s inhabitants. Focusing on the evident recurrent consumption in the city, the exhibition tries to propose a foreign interpretation of some matters concerning the subject in Istanbul.
The attitude of the artist collective in the conceptual and creative process can be interpreted as being ironic and sometimes intentionally funny and clumsy.
The exhibition showcases three groups of works entitled “1 Lira- 100 KuruÅŸ”, “Mexico 66- Copy of the Copy”, and “Permanent - Collection from Moda Cad. and Dr. Esat Işık Cad. ”.

Gözlem will take place between 28.02.2012 and 03.03.2012, at Lütfiye Apt. No: 14 Moda, Istanbul.
For further information
https://www.facebook.com/groups/halkasanatprojesi/?ref=ts

Devamı ›


 

Seni Bırakıp Gitmek İstemiyorum

Tarih : 23.09.2011

halka sanat projesi'nin YoÄŸurtçu Park Caddesi No:52/17 Kadıköy adresindeki mekan açılışı 23 Eylül 2011'de Vera Korman'ın açılış için tasarladığı performans ve bunu izleyen sergisiyle gerçekleÅŸti. 

Yapıtlarını cinsel özgürlük, cinsiyet ayrımcılığı, pornografi ve görsel provokasyon gibi konular üzerinden kurgulayan Korman, yaptığı performansta izleyiciye bu ÅŸehirden onlarsız gitmek istemediÄŸini söylerken, onları bedenler üzerinden gerçekleÅŸen bir takasa dahil etti.

Devamı ›


 

Bu Åžeyler 2011

Tarih : 01.04.2011

halka sanat projesi'nin küratöryel anlamda bir araya geldiÄŸi ilk sergi, DoÄŸu Çankaya'nın 1-23 Nisan 2011 tarihleri arasında Kumbara Atölye'de gerçekleÅŸen Bu Åžeyler. 2011 baÅŸlıklı sergisi oldu.

Sergide Çankaya'nın, çoÄŸunluÄŸunu 2011 yılında ürettiÄŸi heykel, ışıklı duvar yerleÅŸtirmeleri, ahÅŸap strüktürler ve üç boyutlu resimleri sergilendi. Bu Åžeyler. 2011, tematik bir sergi niteliÄŸi taşımamakla birlikte malzeme ve içerik anlamında sanatçının yeni arayışlarının bir sonucunu oluÅŸturan yapıtları bir araya getirdi.

Devamı ›