halka sanat projesi Filtre Platformu'nun hazırladığı Provlar'a ev sahipliği yapıyor.
Provolar, kendi üslubunu araştırmaya hevesli herkesin özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saat…
Provalar’da katılımcılar, 4 hafta boyunca “gramer” konusuyla ilgili tasarım araştırmaları yapacak, deneysel üretimler üzerine çalışacak ve halka sanat projesi'nde Temmuz ayında düzenlenecek sergide sunulmak üzere eserlerini hazırlayacak. Tüm süreç ve eserler belgelenecek ve yayınlanacak.
Atölye her cumartesi 12.00 ile 15.00 arasında halka sanat projesinde düzenlenecek.
Plastik sanatlar, yazılı sanatlar, performans sanatları ve her türlü tasarım ile uğraşan herkes bu deneysel atölyeye başvurabilir. Detaylı bilgi ve kayıt için filtreplatform@gmail.com adresine e-mail atınız.
Rehber: Tolgay Keskin (Mimar/Müzisyen) ve davetlileri
Süre: 3 saat (Cumartesi, 12.00-15.00) x 4 hafta
Takvim:
2 Mart 2019: Konu
9 Mart 2019: Deney
16 Mart 2019: Kritik
23 Mart 2019: Seçki
Kontenjan: 20 Kişi
Ücret: 120 TL (KDV dahil)
Başvuru ve bilgi: filtreplatform@gmail.com
Başvuruda istenen bilgiler: İsim, meslek, telefon, e-mail, başvurma niyeti, atölyeden beklentisi (en fazla 3’er cümle), üzerine çalışacağı yöntem (görsel, işitsel, yazılı, performans), kullanacağı malzemeler, yanında getireceği malzemeler
Katılımcı neler deneyimleyecek?
• Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
• Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
• Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
• Üretimlerinden bir seçkiyi ifadeli bir şekilde sunabilmek
• Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
DETAYLI BİLGİ:
Saat programı:12.00 – 13.00: Konu hakkında bilgilenme ve açık sohbet
13.00 – 14.00: Bireysel çalışma
14.00 – 15.00: Rehber ile kişisel değerlendirme
Atölyede neler yapılacak?
Davetli konuşmacılar, o haftanın kavramına yönelik fikirlerini ve bilgilerini katılımcılara aktardıktan sonra katılımcılar ile açık sohbet düzenlenecek (Bu sohbetler, yazıya geçirilmek üzere ses kaydına alınacak). Bilgilenme ve konuşmalardan sonra katılımcılar, kavram ile paralel olarak kendi üsluplarını araştıracaklar. Yazılı, görsel, işitsel veya performansa yönelik her türlü analog/dijital araştırma serbest olacak. Katılımcılar, sağlanacak malzemeler dışında, çalışacakları malzeme ve ekipmanı yanında getirebilecekler. Çalışmalar sırasında rehberlik için atölyenin moderatörüne ve davetlisine danışılabilecek.
Haftalık çalışmaların sonunda her katılımcı kendi süreci üzerine fikirlerini açıklayacak; içine sinen ve sinmeyen kısımları belirtecek ve çalışmasını nasıl geliştirebileceği üzerine fikir geliştirecek. Diğer katılımcıların geri bildirimlerinden ziyade, kişinin kendi sürecine yabancı gözle bakabilmesi ve nesnel olarak değerlendirebilmesi amaçlanacak.
Her hafta işlenen kavramların herkesin özgün çalışmasına eklenmesiyle zenginleşecek araştırma içeriği, çalışmaların çok katmanlı olarak gelişmesini ve evrimleşmesini sağlayacak.
Bu araştırma sonucunda çıkacak ürünler ve çalışma süreci belgelenecek. Atölye çıktısı olarak ise her katılımcının kendi çalışmalarından yapacağı bir seçkiyle halka sanat projesi’nde bir sergi düzenlenecek. Konuşmaların metinlerini ve eser görsellerinin yer aldığı bir katalog yayınlanacak.
Konu: Atölyenin ilk haftasında verilen konu üzerine bireysel araştırmalar yapılacak. Ritim ve aritmi, tekrar ve fark, simetri ve asimetri, kromatik ve akromatik kavramları ile birlikte ilk tasarımlara başlanacak.
Deney: Çalışmalar devam edecek. Tıkanma, taklit ve arketip gibi süreci kolaylaştırma ile ilgili kavramlar aktarılacak.
Kritik: Çalışmalara dış gözle bakabilme üzerine çalışılacak. Sansür, teşhir, abartı, sadelik ve süreci durdurmak hakkında konuşulacak.
Seçki: Katılımcılar, sergiye dahil edecekleri süreç ve sonuç ürünleri üzerine çalışacaklar. Feda ve seçki, sunum ve cila, yöntem ve metin konuları üzerine konuşulacak.