Dağın Ruhları; Nartlar

Omuzlarda yük arttıkça,
omurgamız gençleşiyor.
Çilemiz kabardıkça,
prangamız inceliyor.
Bu kör karanlığa karşı.
 
halka sanat projesi, 18 -29 Nisan 2017 tarihleri arasinda Emrah Danacı'nın "Dağın ruhları; Nartlar" adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 
 
Sergi, Kafkasya oblastlarinin binlerce yıllık söylence ve arkeolojik bulguları ışığında 14 yapıtlık bir anlatı zinciri oluşturarak, bugün hikaye, masal formlarında dinleyip anlattığımız kült aktarımların (mitosların), günümüzün gündelik gerçekliği ile kurulabilecek her türlü bağın dışa vurumunu amaçlıyor. Bu bağlamda Danacı, gösterimdeki her ayrı yapıtın başlangıç ve tamamlanışını, beklediği kareyi nihayet yakalamış bir ara an fotoğrafçısı duyarlılığında gerçekleştiriyor.
 
Kurguda ise, kitabî tarihten çok "yazısız" çağların söylencelerinden yola çıkarken, antik Kafkasya rituel okumaları ekseninde Nart ülkesinde anaerkil imgenin, "zincir tanımaz" kahramanların refakatinde erkek egemen imgeye evrilişi gözden kaçmıyor.
 
Anlatılarını geleneksel özgün baskı metotları kullanarak aktaran Emrah Danacı, granit / çelik materyal modellemenin yanı sıra, tuval üzerine yağlı boya tekniklerini de mekansal devinim içerisinde değerlendiriyor. Estetik arayışın tarih öncesi, hatta insan türünün "ufukta" ilk belirdiği andan günümüze, birbiriyle "itişmeye" başlamasına denk geliyor olmasını ise bir tesadüften ziyade, yaşadığı yeri ihtiyaçtan doğan bir lekesel işaretleme dürtüsü olarak ele alıyor. Bu yaklaşım perspektifinde toplumsal gerçekçi etkinin, çizgiyi ve nesneyi gereksiz yumuşaklıktan kurtarıp, dünün ve bugünün sosyokültürel travmalarına yakışır şekilde kontrastlı ve köşeli kıldığına kanaat getiriyor.
 
Nart halkı: son 10 yıllık arkeoloji ve etnoloji araştırmalarında kabul gören ve çocukluk dönemimizin Kaf Dağı masallarından, eski Yunan Promethe'sine değin kaynaklık eden otokton coğrafya Kafkasya'da; bilge anne Seteney Guaşe ışığında yaşayan mitolojik kahramanlarıdır. Onlardan en son şöyle bahsedildi;
 
Kadim Kafkasya'ya ayak basan ilk gezginler yaşlı bir adamla karşılaşırlar ve sorarlar: "Sen de kimsin, nereden çıktın?"
 
İhtiyar cevaplar;
 
"Koca dünya pelte halindeyken,
yeryüzü henüz kabuk bağlamamışken,
gökleri ağlarla gerip yükseltirlerken,
toprak lavla dövülüp sertleştirilirken,
koca İdil'i, çocuklar adımlayıp geçerlerken,
yüce dağımız(Kaf) küçücük bir tümsek iken,
işte o zaman ben ak sakallıydım."
 
 
Sergi Açılış: 18 Nisan 2017 Salı, 19:00
Sergi Kapanış: 29 Nisan 2017 Cumartesi, 19:00
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat / galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul