halka sanat seminerleri 2: Sinemada Distopik Kent

17 Nisan-15 Mayıs 2013, halka sanat projesi'nde!

Ütopya, olası en iyiyi arama bilinciyle doÄŸmuÅŸtur. Bunu H.G. Wells ÅŸu cümlesiyle ortaya koymaktadır: "KeÅŸke, iÅŸte budur ütopyanın sol anahtarı."

 

Ütopyaların yaratım aÅŸaması öncelikle keÅŸke sorusuyla baÅŸlamaktadır. Çünkü "keÅŸke"nin olduÄŸu yerde baÅŸka bir alternatif daha var demektir. Ancak, karşıt kavramların birlikte ele alınması temelinde
düÅŸünüldüÄŸünde, yaratılan alternatiflerin de bakılan perspektife göre farklı algılar yaratması mümkündür. Bu noktada herkes için "iyi" tartışması ortaya çıkar. Bu tartışma baz alındığında ütopya'nın nasıl distopyayı doÄŸurabileceÄŸi de görülecektir.

halka sanat projesi tarafından düzenlenen, Kutay Ucun yürütücülüÄŸünde gerçekleÅŸecek “Sinemada Distopik Kent” semineri 17 Nisan 2013 tarihinde baÅŸlayacak. 5 Haftalık bu program katılımcıları, ütopya ve distopya kavramlarının tartışıldığı filmlerin sunduÄŸu kent tasavvurları üzerinden, farklı konu baÅŸlıklarına eÄŸilerek, distopik filmler ile birlikte kent ve kente dair olanın tartışılacağı bir yolculuÄŸa çıkarmayı hedefliyor.

Program yürütücüsü; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Åžehir ve Planlama Bölümü’nden “Kent ve Sinema BaÄŸlamında Distopik Filmler Üzerinden Kent Okumaları” baÅŸlıklı tezini tamamlayarak mezun oln Kutay Ucun, birçok film festivalinin içerisinde bulundu. Åžu anda Fil'm Hafızası ekibinde gönüllü olarak proje direktörü olarak çalışmanın yanında, profesyonel iÅŸ hayatında ise YAPI Dergisi'nin editörlüÄŸünü ve Özel Açı Koleji'nde sinema eÄŸitmenliÄŸi yapıyor. 

halka sanat projesi’nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi seminerlerden ikincisi olan “Sinemada Distopik Kent” tin içeriÄŸi ise ÅŸu ÅŸekilde;

1.Hafta
Ütopya/ Distopya kavramları, Sinema Neden Distopya Sever?

Ütopya Denen Arzu- Fredric Jameson ve BaÅŸka Dünyalar Mümkün- Derleyen: Murat Güney

2.Hafta
Dışavurumcu Alman Sineması'nda Sınıf Odaklı bir Kent Distopyası

Film: Metropolis (1927)

Modernizm Söylemi //  Caligari'den Hitler'e- Siegfried Kraucer

3.Hafta

Teknoloji Güzel(mi)dir!

Film: Things to Come (1936)

John Zerzan// Gelecekteki Ilkel

4.Hafta
Gerçekten Daha Gerçek Olanlar : Replicants!

Film: Blade Runner (1982)

Simülakra Kuramı (Baudrillard) ve David Harvey- PostmodernliÄŸin Durumu

5.Hafta
Bir Distopik Kontrol Mekanizması Olarak; Bürokrasi!

Film: Brazil (1985)

George Orwell'ın 1984'üne 1984,5 olarak bakmak!

 

Detaylar ve kayıt koÅŸulları için info@halkaartproject.net’ ten veya + 90 535 781 25 91 numaralı telefondan bilgi alınabilir.