halka-Artship 2020/21 Çevrimiçi Konuşma Serisi

Tarih : 30.11.-0001

Hepimiz içinden geçtiğimiz dijital iletişim çağında öğrenmeyi ve uyum sağlamayı sürdürüyoruz. 
halka sanat projesi ve Artship Inisiyatifleri San Francisco olarak 2012’den bu yana yaptığımız konuşma, panel ve sunumlara ekleyeceğimiz yeni halkayı bu uyum içinde yapmaya karar verdik.
Devamı ›


 

İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender

Tarih : 25.07.2024

İmgelerden Bir İpucu: küçük İskender sergisi, kitaplarından birini İpucu Bırakma Sanatı olarak adlandıran bir şairin izini, ardında bıraktığı ipuçlarını izleyerek sürüyor.
Cangüncem adlı eserindeki ifadesi ile, “şiirler, hayaller, görüntüler, açılımlar, etüdsüz belirlemeler, deneysel değinmeler, hezeyanlar ve doğaçlama yazılmış, karalanmış güncelerinden” oluşan külliyatı ve bunların hepsini yaratan karakteriyle, kültür tarihimizde telaşlı, asi, başına buyruk, kendine özgü ve benzersiz bir figür küçük İskender.
Devamı ›


 

İstanbul Performansı

Tarih : 30.11.-0001

Deniz Üstü Kanatlar: Ses, Müzik, Beden Öyküleri performansının ilk sunumu 4 Temmuz 2024 Perşembe akşamı, YAYKOOP Kadıköy'de gerçekleşti.Performans programı şöyle idi:

 1   Morin Huur Ezgisi- Müzik - Tolga Ayıklar 
 2   Hoşgeldiniz - Mete Özel - Craig Coss 
 3   Karşılamanın ve Denizin Sesi - Hareket- Olcay Karahan  
Devamı ›


 

Meditasyon Atölyesi: Farkında mısın?

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi, Betül Ülseven ve Emrah Çiftçi’nin birçok disiplinden birleştirdikleri bilgileriyle sizleri daha önce tecrübe etmediğiniz bir meditasyona davet ediyor.
Katılacağınız atölye çalışmasında “farkındalık” olgusu üzerinden kendinize bakmayı keşfedecek ve geliştirdiğimiz uygulaması kolay meditasyon ve anda kalma tekniklerini deneyimleyeceksiniz. 
Bu programda aktaracağımız pratiklerle zihin dünyanıza bir köprü kurmanızı sağlayacak ve ruh/beden dengenizi nasıl oluşturabileceğinize dair yol bulmanızda eşlik edeceğiz.
Harmanladığınız bu karma meditasyon biçimini bazen durulmak, bazen odaklanmak yada yönünüzü bulmak için hayatınızın her alanında kullanabileceksiniz.
 
 
Atölyemizde eğitmenlerimiz; neden meditasyon yapmalıyız, nefes almak neden bu kadar önemli,  meditasyon nasıl yapılır ve  kolayca alışkanlık haline getirilir, teknikleri ve uygulamaları nelerdir, zihnimiz meditasyon esnasında nasıl çalışır, kaygılı anlarımızda meditasyonu nasıl kullanabiliriz gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacaklar.
 
 
Atölye Uygulama Modeli:
*Atölye süresi yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. *Atölyeye gelirken rahat kıyafetlerle katılım önerilir.
*Atölyemiz interaktif ve uygulamalıdır ve meditasyon sırasında destekleyici müzik ve sesler kullanılacaktır
*Nefes çalışması ve meditasyon mat veya minder üzerinde gerçekleşecektir.
*Etkinliğimiz armağan ekonomisi prensibiyle çalışmaktadır. 
 
Atölye kontenjanı: 12
Tarih: 08.02.2020 Cumartesi, saat 14.00
Kontenjanımız sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak  gerekmektedir.
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
 
Eğitmenler:
 
Betül Ülseven
Global şirketlerde iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında uzun yıllar çalıştı. Profesyonel kariyerine ek olarak pozitif psikoloji, meditasyon ve yoga alanlarında eğitimler aldı. Bunların yanı sıra kuyum zanaatı, illüstratif çizim, sanat tarihi ve antika konularında aldığı uzmanlıklar sonucu antika koleksiyonerliği yapmaktadır. Sosyal beceri yeteneğini insanları iyileştirmeye adayan Betül Ülseven, Emrah Çiftçi ile oluşturdukları farkındalık tasarısına devam etmektedir.
 
Emrah Çiftci
Çevirmenlik, metin yazarlığı, yazılım geliştirme, tasarım alanlarında çalıştı. Dövüş sanatları, yoga, meditasyon gibi alanlarda eğitim alırken, kişisel gelişim, aşkın deneyimler psikolojisi, davranışsal ekonomi üzerine araştırmalar yaptı. Pek çok mistik öğreti ve okullarda deneyimleri olan Emrah Çiftci çalışmalarına Betül Ülseven ile devam etmektedir.
Doğunun içe dönük taraflarını batının dışa dönük değerleriyle birleştirdikleri yeni bir pratik oluşturdular. Kendilerini özgü bu teknik hayatın her alanında kullanılabilmektedir. Ekip olarak nefes ve farkındalık öğelerini birleştirdikleri özgün atölyeler tasarlayıp sunuyorlar ve özel rehberlik hizmeti veriyorlar.
 
Devamı ›


 

Bodrum Performansı

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul'un ardından "Deniz Üstü Kanatlar: Ses, Müzik, Beden Öyküleri" 8 Temmuz 2024 Pazartesi akşamı Bodrum Deniz Müzesi'nin ev sahipliğinde sunuldu. Performans programı şöyle idi:

  1   Morin Huur Ezgisi- Müzik - Tolga Ayıklar 
  2   Hoşgeldiniz - İpek Çankaya - Mete Özel - Craig Coss 
  3   Karşılamanın ve Denizin Sesi - Hareket- Olcay Karahan
Devamı ›


 

Fly Inwards Fly Homewards

Tarih : 28.07.2024

Kavramsal çerçevesini İpek Çankaya'nın yazdığı, Ufuk Boy ve Doğu Çankaya'nın işlerinden oluşan "Fly Inwards, Fly Homewards" adlı sergi 13 Temmuz - 7 Ağustos 2024 tarihleri arasında İtalya'nın Ostuni kentinde, Orizzonti Arte Contemporanea galerisinde sergileniyor. Serginin küratoryal yaklaşımı, kişinin evim dediği yere ulaşan gerçek veya psikolojik yolları, yeni bir yaşam deneyimi için karar verme süreçlerini ve bu yolculuğu besleyen yol arkadaşlıklarını keşfetmeye yönelik bir davettir.

Devamı ›


 

Küratoryal Perspektiften Çağdaş Sanat Dinamikleri

Tarih : 30.11.-0001

Bir Merakı Birlikte Keşfetmek ve Paylaşmak 
 
Program Hakkında:
Bu program, çağdaş sanat tarihinin köşe taşları ile çağdaş sanata akan ve onu besleyen kanallar, dolaşıma sokan ve yaygınlaştıran kurumlar, çağdaş sanat sergilerine yön veren küratoryal yaklaşımlar; özetle, çağdaş sanatın bağlamı ve dinamikleri üzerinedir. 
Devamı ›


 

Elinin Altında Hep Beyaz Bir Kağıt… İlhan Berk’e Desenler….

Tarih : 29.07.2023

Doğu Çankaya, Evren Erol ve İpek Çankaya’nın kolektif çalışması olan Elinin Altında Hep Beyaz Bir Kağıt… İlhan Berk’e Desenler…. başlıklı sergi, İlhan Berk’in şiirlerinden yola çıkarak şiirle resmin, metinle çizimin buluşma noktalarını araştırıyor. Sergi, Berk’in 1970’lerin başından, öldüğü 28 Ağustos 2008’e kadar yaşadığı ve ürettiği Bodrum’da, yakın temasta olduğu Gümüşlük Akademisi’nde, 18 - 28 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Halka Sanat Projesi işbirliği ile gerçekleşen sergide Doğu Çankaya ve Evren Erol, İlhan Berk şiirlerinden seçtikleri dizelere desenlerle yanıt verirken, İpek Çankaya da onlara sergi manifestosu ve metin temelli işlerle katılıyor.

Devamı ›


 

Deniz Üstü Kanatlar

Tarih : 30.11.-0001

Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri, sözlü geleneklere, yerli kültürlere, içe dönüşe, kişisel ve şiirsel üretimlere erişim sağlayan, hikâye anlatımlı performanstır.
Topluluk bu yaz iki temsil verecektir.Temsiller, 4 Temmuz 2024 Perşembe YAYKOOP Kadıköy'de ve 8 Temmuz 2024 Pazartesi Bodrum Deniz Müzesi'nde gerçekleşecektir.
Katılım ücreti alınmaz. Rezervasyon gereklidir.
 
Performans, sözlü geleneğin ruhuyla oluşturulan öyküler sunar. Hareket-temelli ifadeler yaratır ki topluluk buna “beden diliyle anlatılan sözsüz öyküler” adını verir. Arkaik, geleneksel, yerli, yeniden inşa edilmiş orijinal şarkılar ve müzik üzerine kısa söylemler ve icralar içerir. Türkçe ve İngilizce anlatılan öykülerin kısa özetleri program kitapçığında yer alır.
 
Topluluk üyeleri; Anadolu, Kafkasya, İran, Hindistan, Balkan, Akdeniz, Kıta Avrupası, Britanya ve Kuzey Amerika kültürlerinden taşıdıkları kültürel mirası hikayelerine katarlar.
 
Performans, San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship’in ayırt edici özelliği haline gelen, 1988'den 2022'deki vefatına kadar Artship direktörü ve topluluğun dedesi Slobodan Dan Paich tarafından geliştirilip yönetilen, kısa parçaların bir araya getirilmesi ile oluşturulan mini-tiyatro geleneğinin devamı niteliğindedir. Bu gelenek, 2011'de Halka Sanat Projesi aracılığıyla 2012 yılında Türkiye’ye gelmiştir.
Artship-Halka işbirliği, 2012 – 2020 yılları arası her yıl, İstanbul, Belgrad ve San Francisco'dan performansçılarla İstanbul’da Halka Sanat Galeri’de ve San Francisco’da farklı galeri ve bağımsız mekanlarda performanslar gerçekleştirdi.
 
2021'de, Covid-19 salgını sürerken performans, çağdaş çevrimiçi formatta sunulmaya yönelik olarak yeniden düzenlendi. Çevrimiçi sunum, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan topluluk üyelerini ve izleyicileri bir araya getirdi. Kuş Bakışı (2021), Su, Hava, Ses Öyküleri (2022), Bizi Bir Arada Tutan Öyküler (2023), Paylaştığımız Anlar: Bu da Benim Patikam (2024) çevrimiçi gerçekleşen performanslardır.
 
2022 itibariyle Halka Sanat Rezonans adını alan topluluk, çevrimiçi performansların yanı sıra farklı şehir ve mekanlarda yüz yüze performanslara devam etme kararı aldı. 2024 yazında İstanbul ve Bodrum’da gerçekleşen Deniz Üstü Kanatlar - Ses, Müzik, Beden Öyküleri yüz yüze performansların ilkidir.
Devamı ›


 

Yeni Bir Mesajınız Var! – Sözsüz İletişim Olarak Motif Geliştirme

Tarih : 30.11.-0001

Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği katkılarıyla
 
Motiflerin, geleneksel dokuma sanatında ayrı bir anlamı vardır. Bu motifler sayesinde dokuma ürünleri, zanaat üretimi olmanın yanı sıra bir ifade aracı olarak da kendilerini belli eder. Bazen dilekte bulunmak bazense doğrudan bir mesaj vermek için kolektif olarak geliştirilmiş olan bu motifler, yüzyıllar boyunca hayatta kaldı. Peki bugün kendimizi ifade edeceğimiz bir mesaj ileten motiflere hala ihtiyacımız var mı? Kendimizi tasarımlarla ifade edebiliyor muyuz? Yeni örgülerimizle ne gibi mesajlar verebiliriz? Eğer bu konuları tartışmak ve göndermek istediğiniz mesajları içeren yeni motifler geliştirmek isterseniz sizi bu atölyeye bekliyoruz!
Yeni Bir Mesajınız Var: Sözsüz İletişim Olarak Motif Geliştirme atölyesinde, Bilge Merve Aktaş eğitmenliğinde katılımcılarla öncelikle hangi konular hakkında iletişim kurmak istedikleri tartışacağız ve ardından konuşulan konular hakkında görseller tasarlayacağız. Geliştirdiğimiz tasarım motiflerimizi ise 20x20 cm ölçüsünde hep birlikte öreceğiz.
 
*Atölyeye katılım ücretsizdir ve herkese açıktır. Katılımcıların temel düzeyde örgü örmeyi bilmeleri beklenmektedir. 
 
*Katılımcılar örgü için yanlarında 10 numara şiş getirebilir.
 
*Kontenjan sınırlı olduğundan mutlaka kayıt yaptırmak gerekmektedir. 
 
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com – 0531 897 64 05 
Aynı atölye iki ayrı gün gerçekleşecektir. Her iki günden birine kayıt yaptırabilirsiniz.
 
Atölye günleri:
 1. Grup: 23 Ağustos Cuma,  15.00 - 18.00
 2. Grup: 25 Ağustos Pazar, 15.00-18.00
 
Eğitmen: Bilge Merve Aktaş
Bilge Merve Aktaş İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans çalışmasını Koç Üniversitesi, Tasarım Teknoloji ve Toplum programında geleneksel kadın zanaatları ve tasarım düşüncesi ilişkisi konusunda yaptı. Tez çalışması için el örgüsü çorapları yapıcılar hareketiyle yorumladı. 2016 yılından beri Finlandiya’da bulunan Aalto Üniversitesi Tasarım bölümünde doktora çalışmasına devam etmekte. Doktora araştırmasında malzemenin düşünme biçimlerimizi, zanaat yapım sürecini ve dünyayı deneyimleyişimizi aktif bir şekilde nasıl etkilelediğini inceliyor. Şimdiye kadar pek çok tasarım dersi verdi ve yayınları çeşitli uluslararası platformlarda yayınlandı. 
 
Akademik çalışmalarına şu linkten (https://www.researchgate.net/profile/Bie_Aktas3lg) ulaşabilir, kendisine ilham veren kişisel fotoğraflarını ise şu hesaptan (https://www.instagram.com/bmaktas/?hl=en) görüntüleyebilirsiniz
 
halka sanat projesi: Caferağa Mah. Dr. Esat Işık Cad. Ruşenağa Sk. Moda, Kadıköy
Devamı ›


 

Dünyaya Orman Denir

Tarih : 25.05.2023

Çok yıllı açık hava sanat etkinliği Seeds of Art (Sanat Tohumları)’nın ilk yıl sergisi “Dünyaya Orman Denir”, Bodrum'da yer alan Barbaros Farm arazisinde gerçekleşiyor. Sergi mütevazi ölçeğinde, küresel yaşam krizlerine ve sistematik sorunlara karşı oluşan bilinç ve dayanışmaya katılıyor. Çiftlik arazisi içinde bulunan çam ormanına kalıcı eserler bırakmayı hedefleyen sergi,öz kaynaklarını uyumla kullanarak kendisini gerçekleştiren bir canlı, kendine yeterli bir sistem ve tüm canlılar için besleyici, koruyucu ve kapsayıcı örnek bir model olan ormanı sanatsal ifadelerle ilişkilendirmenin yollarını araştırıyor. 
Devamı ›


 

Performans: Paylaştığımız Anlar: Bu da Benim Patikam

Tarih : 30.11.-0001

San Francisco, Belgrad, İstanbul, Ayvalık, Bodrum ve Denizli'den katılımcıların oluşturduğu "halka art resonance" performans grubu, 10 Mart Pazar Türkiye saati ile 21.00'de, Zoom'da, sözlü hikaye geleneğini takip eden yeni öykülerini anlatıyorlar.

Devamı ›


 

Hikaye Anlatımlı Performans: Paylaştığımız Anlar: Bir Arada Tutan Öyküler

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi 2012'den bu yana her yıl San Francisco'lu Artship Initiatives ile birlikte,  Artship'in 2022 yılı sonunda aramızdan ayrılan direktörü Slobodan Dan Paich'in yönetiminde hikaye anlatımlı performanslar gerçekleştirdi. Bu performanslar, kısa parçaların bir araya getirilmesiyle oluşan ve 1988 yılından bu yana Artship Tiyatrosu temsillerinin özelliği haline gelmiş olan bir tür mini tiyatro geleneğinin devamı biçimindedir. Performansların oluşum süreci “insana özel” çalışma olarak adlandırır. halka-Artship performansları, Artship'in Kapsayıcı Sanat adını verdiği ve sözlü anlatım gelenekleriyle farklı disiplinlere ve yerli kültürlere kapı açan, aynı zamanda içe dönmeye, kişisel ve şiirsel işlerin üretimine uzanan sürecin bir uzantısıdır. 2012-2020 arası, halka-Artship işbirliği, her yıl biri İstanbul'da halka sanat'ın mekanında diğeri San Francisco'da olmak üzere yılda en az iki performans sundu. Covid-19 küresel sağlık krizi ile birlikte tamamen farklı bir dünya deneyimlendikçe performans tarzının samimiyetini yeniden düzenleyerek ve Türkiye, Sırbistan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nden kişilerin paylaşacakları ifadelerin bütünlüğünün korunacağını umarak buluşmalar bu yeni formatta elektronik ortamda olmaya başladı.

Şimdi, 2023 yılı ilkbaharında halka art Resonanace olarak gerçekleşecek performans, "Paylaştığımız Anlar: Bir Arada Tutan Öyküler", Slobodan Dede'nin hatırasına ithaf edildi. Performansçılar: Göksel Altınışık Ergur, Burak Ayaz, Tolga Ayıklar, Craig Coss, İpek Çankaya, Hitesh Gautam, Jelena Jovanović, Olcay Karahan, Ana Diane Landelle, Mete Özel, Catrina Sheen, Ali Tahbaz, Kerry Yates  

Hem performansçıların hem de izleyicilerin farklı coğrafyalardan katılım sağlamaları sebebiyle etkinlik dili İngilizce'dir.
Tarih: 26 Mart 2023 Pazar
Saat: 10.00 (San Francisco), 18.00 (Londra), 20.00 (İstanbul)
Zoom kontenjanı: 100 kişi
Zoom bağlantısı edinmek için eposta adresimiz: halkasanatprojesi@gmaill.com

 

 

Devamı ›


 

Garden Maidens - Martha Zlatar

Tarih : 11.11.2022

Garden Maidens fotoğrafçı ve sanatçı koçu Martha Zlatar'ın yakın dönem fotoğraflarından oluşan sergisinin başlığı. Sergi, halka sanat projesi'nin işbirliği ile Arthip İnisiyatifi'nin İstanbul'daki merkezi Resonance Istanbul mekanında sergileniyor. Bir mekan sergisi olmasının ötesinde Garden Maidens sanatçısının katılımı ve anlatımıyla Zoom üzerinden izlenecek. Sergi açılışı ve çevrimiçi buluşma 20 Kasım 2022 Pazar günü İstanbul saatiyle 21.00, Pasifik saatiyle 10.00'da Zoom'da.

Devamı ›


 

Provolar: Hız

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Filtre Platform'un gerçekleştirdiği Provalar atölyesinin 3. modülüne ev sahipliği yapıyor.
 
Provolar: Hız, Kendi üslubunu araştırmaya hevesli herkesin özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saat…
 
Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar’da katılımcılar, 4 saat boyunca yaratımın aşamaları, tıkanma, taklit ve arketip, abartı ve aşırı tasarım, süreci durdurma ve seçki üzerine bilgilenecek; “hız ”konusuyla ilgili tasarım araştırmaları yapacak, deneysel üretimler üzerine çalışacak ve halka sanat projesinde Temmuz ayında düzenlenecek sergide sunulmak üzere eserlerini hazırlayacak. Tüm süreç ve eserler belgelenecek ve yayınlanacak. Atölye 26 Mayıs Pazar günü 14.00 ile 16.00 saatleri arasında halka sanat projesinde düzenlenecek. 
Plastik sanatlar, yazılı sanatlar, performans sanatları ve her türlü tasarım ile uğraşan herkes bu deneysel atölyeye başvurabilir.
 
Detaylı bilgi ve kayıt için filtreplatform@gmail.com adresine e-mail atınız. 
 
Rehber: Tolgay Keskin (Mimar/Müzisyen/Yaratıcı Girişimci)
Tarih: 26 Mayıs 2019, Pazar
Süre: 4 saat (14.00-18.00)
 
Program: 14.00-14.40: Yaratım süreçleri hakkında Tolgay Keskin’in bilgilendirmesi
14.45-15.15: Hız üzerine açık sohbet
15.15-16.15: Prova
16.15-16.30: Ara Sunum
16.30-17.30: Prova
17.30-18.00: Sunum
 
Kontenjan: 12 Kişi
Başvuru ve bilgi: filtreplatform@gmail.com 
 
Katılımcı neler deneyimleyecek?
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Üretimlerinden bir seçkiyi ifadeli bir şekilde sunabilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
Bilgilendirme konuları:
Yaratım sürecinin aşamaları, tıkanma, taklit, arketip, sansür, teşhir, abartı, sadelik, süreci durdurmak, feda ve seçki, sunum ve cila, yöntem ve metin
 
DETAYLI BİLGİ:
 
Tolgay, katılımcıları yaratım süreçleri ve süreçlerde karşılaştığımız kritik noktalar üzerine bilgilendirecek. Sonra katılımcılar ile “hız” konusu üzerine bir açık sohbet düzenlenecek. Bu sohbet, yazıya geçirilmek üzere ses kaydına alınacak. “Hız” üzerine fikir geliştiren katılımcılar, konu zemininde kendi üsluplarını araştıracaklar. Yazılı, görsel, işitsel veya performansa yönelik her türlü analog/dijital araştırma serbest olacak. Katılımcılar, sağlanacak malzemeler dışında, çalışacakları malzeme ve ekipmanı yanında getirebilecekler. Çalışmalar sırasında rehberlik için atölyenin rehberine danışılabilecek.  
 
Devamı ›


 

Hikaye Anlatımlı Performans: Su ~ Hava ~ Ses Öyküleri

Tarih : 30.11.-0001

2012'den bu yana her yıl yeni bir performans sunan halka sanat projesi ve Artship Initiatives- San Francisco ortak üretimlerinin 11. yılında yeni öykülerini izleyicilerle buluştuyor. Bu sene, geçen sene olduğu gibi Zoom üzerinden bir araya geliyoruz. Farklı saat dilimlerinden ve dünyanın farklı kentlerinden gelen katılımcılar için etkinlik İngilizce olarak gerçekleşiyor. 27 Mart 2022 İstanbul saatiyle 21.00'de Zoom'dayız.

Devamı ›


 

Provalar: Bozunum

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Filtre Platformu'n gerçekleştirdiği Provalar atölyesinin 2. modülüne ev sahipliği yapıyor.
 
"Provalar: Bozunum", kendi üslubunu araştırmaya hevesli herkesin özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saat…
 
Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar’da katılımcılar, 4 hafta boyunca “bozunum” konusuyla ilgili tasarım araştırmaları yapacak, deneysel üretimler üzerine çalışacak ve halka sanat projesinde Temmuz ayında düzenlenecek sergide sunulmak üzere eserlerini hazırlayacak. Tüm süreç ve eserler belgelenecek ve yayınlanacak. 
 
Atölye her Cumartesi 12.00 ile 15.00 arasında halka sanat projesi'nde düzenlenecek. 
 
Plastik sanatlar, yazılı sanatlar, performans sanatları ve her türlü tasarım ile uğraşan herkes bu deneysel atölyeye başvurabilir. Detaylı bilgi ve kayıt için filtreplatform@gmail.com adresine e-mail atınız. 
 
Rehber: Tolgay Keskin (Mimar/Müzisyen) ve davetlileri
Süre: 3 saat (12.00-15.00) x 4 hafta
Takvim: 6 Nisan:   Konu
      13 Nisan: Deney
      20 Nisan: Kritik
      27 Nisan: Seçki
 
Kontenjan: 10 Kişi
Ücret: 120 TL (KDV dahil)
Başvuru ve bilgi: filtreplatform@gmail.com 
 
Başvuruda istenen bilgiler: İsim, Meslek, Telefon, E-Mail, Başvurma niyeti, Atölyeden beklentisi (en fazla 3’er cümle), Üzerine çalışacağı yöntem (görsel, işitsel, yazılı, performans), Kullanacağı malzemeler, Yanında getireceği malzemeler
 
Katılımcı neler deneyimleyecek?
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Üretimlerinden bir seçkiyi ifadeli bir şekilde sunabilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
DETAYLI BİLGİ
 
Saat programı:12.00 – 13.00: Konu hakkında bilgilenme ve açık sohbet
13.00 – 14.00: Bireysel çalışma
14.00 – 15.00: Rehber ile kişisel değerlendirme
 
Atölyede neler yapılacak?
Davetli konuşmacılar, o haftanın kavramına yönelik fikirlerini ve bilgilerini katılımcılara aktardıktan sonra katılımcılar ile açık sohbet düzenlenecek (Bu sohbetler, yazıya geçirilmek üzere ses kaydına alınacak). Bilgilenme ve konuşmalardan sonra katılımcılar, kavram ile paralel olarak kendi üsluplarını araştıracaklar. Yazılı, görsel, işitsel veya performansa yönelik her türlü analog/dijital araştırma serbest olacak. Katılımcılar, sağlanacak malzemeler dışında, çalışacakları malzeme ve ekipmanı yanında getirebilecekler. Çalışmalar sırasında rehberlik için atölyenin moderatörüne ve davetlisine danışılabilecek. 
 
Haftalık çalışmaların sonunda her katılımcı kendi süreci üzerine fikirlerini açıklayacak; içine sinen ve sinmeyen kısımları belirtecek ve çalışmasını nasıl geliştirebileceği üzerine fikir geliştirecek. Diğer katılımcıların geri bildirimlerinden ziyade, kişinin kendi sürecine yabancı gözle bakabilmesi ve nesnel olarak değerlendirebilmesi amaçlanacak. 
 
Her hafta işlenen kavramların herkesin özgün çalışmasına eklenmesiyle zenginleşecek araştırma içeriği, çalışmaların çok katmanlı olarak gelişmesini ve evrimleşmesini sağlayacak.
Bu araştırma sonucunda çıkacak ürünler ve çalışma süreci belgelenecek. Atölye çıktısı olarak ise her katılımcının kendi çalışmalarından yapacağı bir seçkiyle halka sanat projesi’nde bir sergi düzenlenecek. Konuşmaların metinlerini ve eser görsellerinin yer aldığı bir katalog yayınlanacak. 
 
Konu: Atölyenin ilk haftasında verilen konu üzerine bireysel araştırmalar yapılacak. Ritim ve aritmi, tekrar ve fark, simetri ve asimetri, kromatik ve akromatik kavramları ile birlikte ilk tasarımlara başlanacak.
 
Deney: Çalışmalar devam edecek. Tıkanma, taklit ve arketip gibi süreci kolaylaştırma ile ilgili kavramlar aktarılacak
 
Kritik: Çalışmalara dış gözle bakabilme üzerine çalışılacak. Sansür, teşhir, abartı, sadelik ve süreci durdurmak hakkında konuşulacak.
 
Seçki: Katılımcılar, sergiye dahil edecekleri süreç ve sonuç ürünleri üzerine çalışacaklar. Feda ve seçki, sunum ve cila, yöntem ve metin konuları üzerine konuşulacak.
Devamı ›


 

Contemporary Istanbul 2021

Tarih : 30.11.-0001

İlk kez Haliçte, Tersane İstanbul'da düzenlenmekte olan 16. Contemporary İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında yeniden izleyicimizle buluşuyoruz. Fuarlar, ticari satış kanalları olarak sanat piyasının etkin unsurlarından biridir. Türkiye'nin en büyük çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul, sekiz yıldır, halka sanat projesi'ni 'Kurumlar-İnisiyatifler' segmentinde fuara davet etmektedir. Biz de özgün perspektifimizi geniş bir kitleye sunmaktan mutluyuz. Kendi yolunu belirleyen, hem kişisel hem de kolektif inisiyatiflerle varlığını sürdüren bağımsız bir sanat grubu olarak Türkiye'de çağdaş sanat alanında üretmeye, üretimlerimizi paylaşmaya ve farklı kanallarda yüz yüze geldiğimiz herkesle buluşmaya devam ediyoruz. 

Fuar 5-6 Ekim 2021 tarihlerinde ön izleme, 7-10 Ekim 2021 arasında ise genel izleyiciye açık olacaktır.

Tersane Istanbul adres: Keçeci Piri, Hasköy Cami Sk. No:27, 34445 Beyoğlu/İstanbul

 
 
Devamı ›


 

Fotoğraf – Odak – Paylaşım – Günümüzde Her Yerde / Bilge Ekşi

Tarih : 11.05.2022

Serginin temel odağı; kişisel ifade, fotografik erişilebilirlik, çoklu kullanım ve anlamlarıdır. En genel ve sosyal olarak alakalı olanlardan biri ise günlük yaşamın sözel olmayan niteliklerini kutlamaya, paylaşmaya ve aktarmaya yardımcı olan “hatırlama” arzusudur.Serginin temel odağı; kişisel ifade, fotografik erişilebilirlik, çoklu kullanım ve anlamlarıdır. En genel ve sosyal olarak alakalı olanlardan biri ise günlük yaşamın sözel olmayan niteliklerini kutlamaya, paylaşmaya ve aktarmaya yardımcı olan “hatırlama” arzusudur.

Devamı ›


 

Film Atölyesi: Film Estetiği, Felsefesi ve Film Eleştirisi

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi, sinema akademisyeni Prof. Dr. Defne Özonur'la 3 haftalık bir film atölyesine ev sahipliği yapıyor. Atölyenin ilk 2 haftasında film teorisi, 3.haftasında ise; film analizi çalışılacaktır.
 
Atölyenin amacı:
Bir sanat eserini eleştirmek, eserin temel eğilimini ortaya çıkarmak demektir. Yani eser, bilerek ya da bilmeyerek neyi hedeflemekte, nereye yönelmektedir? Dolayısıyla film eleştirisinin de temel amacı; bir filmin gizli veya açık, bilinçli veya bilinçsiz nasıl bir dünya görüşünün taşıyıcısı olduğunu ortaya çıkarmak ve seyircinin filmi nasıl anlamlandırabileceğini göstermektir. Bu ise, filmin derin anlamındaki felsefi düşünceyi (dünya görüşü olarak okuyun) ortaya çıkararak mümkün olacaktır. 
 
Bu amaçla atölye; 
*egemen/ana akım sinema (“gişe filmleri”), 
*sanat/yönetmen sineması (“bağımsız filmler” ya da “festival filmleri”) ve üçüncü sinema’dan (“politik filmler”) çeşitli film örnekleri ile, 
bir filmin estetik ve felsefi okumasının nasıl yapılacağı üzerine olacaktır.
 
Seçilen filmler atölye boyunca bu bağlamda incelenecek ve katılımcıların filmleri çok boyutlu analiz edebilmelerini sağlayacak teorik ve pratik çerçeve sunulacaktır.
 
Atölye boyunca cevaplanması planlanan sorular şöyledir:
- Egemen ya da ana akım sinema, sanat ya da yönetmen sineması, üçüncü sinema nedir? 
- Film felsefesi nedir? 
- Felsefi eleştiri nasıl yapılır?
- Film estetiği nedir?
- Gerçekçilik estetiği nedir?
- Film estetiğinin felsefi boyutları var mıdır?
- Filmin derin anlamı; estetik ve felsefi boyutları ile nasıl okunur?
- Yönetmen filmini çekerken, estetik, felsefe ve gerçeklik ilişkisinin neresinde durmaktadır?
- Film gerçeği yansıtır mı? Sinema ve gerçeklik ilişkisi nedir?
- Bir sinema filminin maddeci eleştirisi ve idealist eleştirisi nedir? Arasındaki farklar nelerdir?
- Eleştirel gerçeklik ve toplumcu gerçeklik ne anlama gelmektedir?
- Her film politik midir?
 
Atölye Tarihleri:
7 Nisan 2019 Pazar, 15:00 -18:00
14 Nisan 2019 Pazar, 15:00 -18:00
21 Nisan 2019 Pazar, 15:00 -18:00
 
Kontenjan : 10 kişi
Atölye ücreti: 300 TL / 200 TL (öğrenci)
 
Atölye katılımcıları 3 haftanın sonunda atölye katılım belgesi alacaklardır. 
 
Detaylı bilgi ve kayıt için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 42 83
 
Devamı ›


 

Aroma Eskizleri- Çevrimiçi Sergi Turu

Tarih : 30.11.-0001

Burak Ayaz, Anadolu coğrafyasında bulunan otlar, dünya çapında kullanılan baharatlar ile geleneksel tariflerin yeniden inşasından doğan görsel projesi Aroma Eskizleri için bir sergi turu ve proje sunumu gerçekleştiriyor. 4 Temmuz saat 17.00'de ürettiği minyatür boyutlardaki organik heykellerini ve hikayesini anlatıyor, kamerasıyla bizlere sergisini gezdiriyor. Aroma Eskizleri, Ayaz'ın Orta Asya, Afrika ve Akdeniz coğrafyalarının folklorunu da içeren ve şiirsel imgelerle sonuçlanan disiplinler arası araştırmasına dayanıyor. Etkinliğin paylaşılması, halka sanat projesi'nin kültür yelpazesinin farklı noktalarına değinme ve sanatçılarla izleyicileri anlamlı özgün pratikleri paylaşmada bir araya getirme gayretinin sonucu ve Artship Initiatives ile yürüttüğü işbirliğinin ürünüdür.

Küratör: Slobodan Dan Paich, Artship Initiatives
Etkinlik Direktörü: İpek Çankaya, halka sanat projesi
Etkinlik Zoom üzerinden gerçekleşecektir. Katılım için bize yazın: halkasanatprojesi@gmail.com
 
Devamı ›


 

Portakal Kabuğu – Yumurta Kabukları & Dostlar: Gıda kalıntılarından minyatür işler / Olcay Karahan

Tarih : 18.01.2022

2019 yılından bu yana halka sanat projesi ve Artship İnisiyatifleri'nin projelerinde yer alan performans sanatçısı ve hikaye anlatıcısı Olcay Karahan bu kez görsel üretimlerini topluluğumuzla paylaşıyor. Sergi; Artship Resonans İstanbul Girişimi'nin Moda'daki mekanında. Serginin çevrimiçi açılışı, 30 Ocak 2022 Pazar günü saat 21.00'de Zoom üzerinden gerçekleşiyor. Zoom; erişim alanımızı genişlettiğinden, etkinliği Türkçe ve İngilizce yapmaya karar verdik. Serginin detayları şöyle:

Devamı ›


 

Provalar Atölyesi: Gramer

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Filtre Platformu'nun hazırladığı Provlar'a ev sahipliği yapıyor.
Provolar, kendi üslubunu araştırmaya hevesli herkesin özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saat…
 
Provalar’da katılımcılar, 4 hafta boyunca “gramer” konusuyla ilgili tasarım araştırmaları yapacak, deneysel üretimler üzerine çalışacak ve halka sanat projesi'nde Temmuz ayında düzenlenecek sergide sunulmak üzere eserlerini hazırlayacak. Tüm süreç ve eserler belgelenecek ve yayınlanacak. 
 
Atölye her cumartesi 12.00 ile 15.00 arasında halka sanat projesinde düzenlenecek. 
 
Plastik sanatlar, yazılı sanatlar, performans sanatları ve her türlü tasarım ile uğraşan herkes bu deneysel atölyeye başvurabilir. Detaylı bilgi ve kayıt için filtreplatform@gmail.com adresine e-mail atınız. 
 
Rehber: Tolgay Keskin (Mimar/Müzisyen) ve davetlileri
Süre: 3 saat (Cumartesi, 12.00-15.00) x 4 hafta
Takvim: 
2 Mart 2019: Konu
9 Mart 2019: Deney
16 Mart 2019: Kritik
 23 Mart 2019: Seçki
 
Kontenjan: 20 Kişi
Ücret: 120 TL (KDV dahil)
Başvuru ve bilgi: filtreplatform@gmail.com 
 
Başvuruda istenen bilgiler: İsim, meslek, telefon, e-mail, başvurma niyeti, atölyeden beklentisi (en fazla 3’er cümle), üzerine çalışacağı yöntem (görsel, işitsel, yazılı, performans), kullanacağı malzemeler, yanında getireceği malzemeler
 
Katılımcı neler deneyimleyecek?
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Üretimlerinden bir seçkiyi ifadeli bir şekilde sunabilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
DETAYLI BİLGİ:
Saat programı:12.00 – 13.00: Konu hakkında bilgilenme ve açık sohbet
13.00 – 14.00: Bireysel çalışma
14.00 – 15.00: Rehber ile kişisel değerlendirme
 
Atölyede neler yapılacak?
Davetli konuşmacılar, o haftanın kavramına yönelik fikirlerini ve bilgilerini katılımcılara aktardıktan sonra katılımcılar ile açık sohbet düzenlenecek (Bu sohbetler, yazıya geçirilmek üzere ses kaydına alınacak). Bilgilenme ve konuşmalardan sonra katılımcılar, kavram ile paralel olarak kendi üsluplarını araştıracaklar. Yazılı, görsel, işitsel veya performansa yönelik her türlü analog/dijital araştırma serbest olacak. Katılımcılar, sağlanacak malzemeler dışında, çalışacakları malzeme ve ekipmanı yanında getirebilecekler. Çalışmalar sırasında rehberlik için atölyenin moderatörüne ve davetlisine danışılabilecek. 
 
Haftalık çalışmaların sonunda her katılımcı kendi süreci üzerine fikirlerini açıklayacak; içine sinen ve sinmeyen kısımları belirtecek ve çalışmasını nasıl geliştirebileceği üzerine fikir geliştirecek. Diğer katılımcıların geri bildirimlerinden ziyade, kişinin kendi sürecine yabancı gözle bakabilmesi ve nesnel olarak değerlendirebilmesi amaçlanacak. 
 
Her hafta işlenen kavramların herkesin özgün çalışmasına eklenmesiyle zenginleşecek araştırma içeriği, çalışmaların çok katmanlı olarak gelişmesini ve evrimleşmesini sağlayacak.
Bu araştırma sonucunda çıkacak ürünler ve çalışma süreci belgelenecek. Atölye çıktısı olarak ise her katılımcının kendi çalışmalarından yapacağı bir seçkiyle halka sanat projesi’nde bir sergi düzenlenecek. Konuşmaların metinlerini ve eser görsellerinin yer aldığı bir katalog yayınlanacak. 
 
Konu: Atölyenin ilk haftasında verilen konu üzerine bireysel araştırmalar yapılacak. Ritim ve aritmi, tekrar ve fark, simetri ve asimetri, kromatik ve akromatik kavramları ile birlikte ilk tasarımlara başlanacak.
 
Deney: Çalışmalar devam edecek. Tıkanma, taklit ve arketip gibi süreci kolaylaştırma ile ilgili kavramlar aktarılacak.
 
Kritik: Çalışmalara dış gözle bakabilme üzerine çalışılacak. Sansür, teşhir, abartı, sadelik ve süreci durdurmak hakkında konuşulacak.
 
Seçki: Katılımcılar, sergiye dahil edecekleri süreç ve sonuç ürünleri üzerine çalışacaklar. Feda ve seçki, sunum ve cila, yöntem ve metin konuları üzerine konuşulacak.
Devamı ›


 

Aroma Eskizleri

Tarih : 15.06.2021

Aroma Eskizleri, Burak Ayaz'ın folklor araştırmaları, Anadolu coğrafyası, otlar ve dünya çapında baharat kullanımı ile geleneksel tariflerin yeniden inşasından doğan görsel projesidir. Bu sanatsal ifade, Orta Asya, Afrika ve Akdeniz coğrafyalarının folklorunu da içeren şiirsel imgelerle sonuçlanan disiplinler arası bir araştırmaya dayanmaktadır.
Ayaz bu kavramlara olan ilgisini şöyle ifade ediyor:
Devamı ›


 

halka-Artship Bahar 2021 - Sunumlar

Tarih : 30.11.-0001

2020'de içinden geçtiğimiz şartlar yeni bir dönemin kapılarını açmıştı. Zamanla iyice anlaşıldı ki bu yeni dönemde şartların bizi yönetmesinin önünü kesmeli, çalışma ve buluşma biçimlerimizi güncellemeliydik. Bu yüzden, geçen Kasım ayında başladığımız yeni formatla bir dizi etkinlik daha sunuyoruz. Yine deneysel yanları var ama yine her türlü ihtimale kucak açmaya hazırız.
Bu yıl, halka sanat projesi olarak 11. yılımızda, bizim gibi bir sanat inisiyatifi olan San Francisco merkezli Artship Initiatives ile ortak projeler üretmeye başlamamızın 10. yılına giriyoruz. Bahar 2021'de etkinlik dizimiz üç adet çevrimiçi sunum ile başlıyor. Her etkinlik tek gösterim olduğu için dünyanın farklı yerlerinden bir araya sunum sahiplerinin ve katılımcıların dil birliğini sağlayabilmek adına etkinlik dilimiz İngilizce olacak. Detaylar görsellerde...
Devamı ›


 

Üç Kadın Üç Yol

Tarih : 15.11.2020

Çok yönlü ve farklı sanatsal görüşlere açık bir inisiyatif olarak özgün çalışmaları, kişisel ve şiirsel sesleri destekleyen halka sanat projesi STEP Istanbul 2020 Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında Baysan Yüksel, Belkıs Taşkeser ve Sevda Bad'ın işlerinden bir seçki sunuyor.
halka’da kadınların ağırlığı ilk günden bu yana, yaşamın akışı içinde kendiliğinden gelişen, belirgin bir özellik olarak görülür. Ancak bu durum cinsiyetçi bir yaklaşımdan ileri gelmez.
Devamı ›


 

Bir Arzu Nesnesi Olarak Yemek'in Tarihi: Elma

Tarih : 30.11.-0001

Tohumu Pişirmek Atölye Serisi -1: Bir Arzu Nesnesi Olarak 'Yemek'in Tarihi: Elma

Michael Pollan’ın, Arzunun Botaniği adlı kitabından esinlenerek hazırlanan, “Bir Arzu Nesnesi Olarak 'Yemek'in Tarihi: Elma” başlıklı "tohumupişirmek" atölye serisinin ilki olarak gerçekleşecek bu atölyede; yemeğin, tohumdan başlayıp varoluşumuzu besleyen “pişirme ve yeme” eylemlerini içine alan sürecine dahil olacağız. Ana malzememiz olan elmanın hikâyesini dinlerken bir yandan da mutfağa girip onu, arzuladığımız lezzetli bir yemeğe dönüştüreceğiz.

Hikaye...
Elma sadece rengiyle göz okşayıcı, kokusuyla iştah açıcı bir meyve olmakla kalmaz aynı zamanda sembolizminde dişiliği ve erilliği, varoluşunda iyiliği ve kötülüğü barındıran insanlığı bir ısırıkla arzunun ve zevkin tadına varmanın yanı sıra; Tanrı’nın bilgeliğine ulaşma “günah”ına sokup yeryüzüne konduran meyvedir. Bir meyve olarak elma, varlığımızda barındırdığımız iki kutupluluğu ve varlığına atfedilen günahın ayrılıksılığını ifade etmekle de kalmaz; o aynı zamanda yekpare ve kusursuz yaratımıyla bütünlüğün, birliğin, dengenin ve canlılığın da bir tezahürüdür.


Atölye...
Birlikte; yerel üreticilerin doğa dostu yöntemlerle yetiştirdiği ürünlerle hazırlayacağımız yemeğimizin ana malzemesi olan elmayı pişirerek bir başka forma dönüştürürken bireysel varoluşumuza yüklediğimiz anlamları ve kendimizi de hazırlayacağımız yemekle beraber pişirip, tadacağız.

"tohumupişirmek" atölyelerinin ilk kurgulanan ve daha sonrasında •TaT• atölyelerine ilham olan, tohumupişirmek uygulamalı atölyeler serisi ● elma ● damağımıza değen her bir malzemenin, sadece yenilebilir olmakla kalmayıp aynı zamanda kişisel hikayelerinin de hayatımıza kattığı tatları farkedebilmek, anlayabilmek ve sindirip dönüştürebilmeye alan açmak ve kendi kişisel hikayemize de kullandığımız malzeme ve sezgilerimiz yardımıyla bakabilmek için yaratılmıştır.

Kullanılan malzemenin hikayesi ve kendi kişisel hikayemizle yakınlaştığımız bu atölye tanımlı olmaktan çok sürece, açılan alana ve bu alana gelen her bir damağa teslimiyetle kendi alanımız ve kendi sürecimizle hep birlikte şekillendireceğimiz bir atölye olmaya niyet ediyor.

Atölye; duymak, dinlemek, ifade etmek, paylaşmak ve yaratmaktan oluşan iki ana kısımdan oluşuyor. İlk kısımda elmanın kişisel hikayesini keşfe çıkarken ikinci kısımda keşfettiklerimizle kendi hikayelerimizi pişiriyoruz.

tohumupişirmek atölyelerinin süreci, katılımcıların ve o an yaratılan alanın enerjisine göre şekilleniyor. Bu atölyede asıl niyet pişirme pratiğinden önce içe dönerek bedenimiz, duyularımız ve ruhumuzla bir araştırma yapmak ve bunu tat duyumuz ve genel geçer tat algımıza yeniden bakarak yapmak. Tüm bu süreçleri tecrübe ederken, çemberde açtığımız alanda bireysel ve çoklu çalışmak. Ve elbette içerdeki yolculuğumuzu, pişirmek için seçtiğimiz malzemelerle yaratacağımız ve tadacağımız yemeğe taşımak.

Katılımcılar için mümkün olduğunca rahat bir atölye süreci geçirmeleri açısından her bir katılımcının mümkünse tok karnına (4 saatlik bir sürecimiz olacak), rahat kıyafetler, not alacak defter-kağıt ve kalemle gelmelerini; dileyenler için, yanlarında çemberimizin merkezine koymak için kendileri için manevi açıdan değerli bir obje getirmelerini rica ediyoruz.


Tarih: 30 Haziran 2018 Cumartesi
Saat: 13.00 - 17.00 
Katılımcı sayısı: 8
Katılım ücreti: 235 TL + KDV
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 4283

*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.


Eğitmen...

Berna Çol:
Ankara'da yemek pişirmenin ritüel sayıldığı damak tadına düşkün bir ailenin içine doğdum. Öyle ki, mutfağımız sabah gün doğmadan bizimle uyanır, bizlerle birlikte uykuya dalardı. Yetişkinliğime kadar yemek benim için hem gözümü ve midemi doyurmak için tutkuyla gerçekleştirdiğim bir eylem hem de kokuları ve tatları keşfe çıktığım bir oyun alanıydı. Üniversitede siyaset bilimi ve gıda politikaları üzerine akademik kariyer yaparken dünyayı bilim kadını olarak değiştiremeyeceğime karar verdim. Şüphesiz bu kararımda bir filmin esas kızının söylemiş olduğu “Dünyayı hukuk okuyarak değil, yemek pişirerek değiştirebileceğimi anladım” repliğinin kalbimce işitilmesinin de payı vardı. O gün bugündür hem kendimi hem de
yemeği umutla pişiriyorum. Malzemelerimi kendi içime küçük dokunuşlarla lezzetli yolculuklara çıkmak için özenle seçiyorum.
Yolculuğumu ve malzemelerin sihirli dokunuşlarını meraklı damaklar, açık kalplerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Mutfakla yakından ilgili olduğunu düşündüğüm ekoloji, gıda toplulukları ve hareketleri, yemek sosyolojisi, topluluk oluşturma ve kolaylaştırıcılık pratikleri, kadın çemberleri ve çeşitli şifa yöntemleri ile ilgileniyor, eğitimler alıyor ve paylaşıyorum; çeşitli topluluk ve hareketlerin içinde aktif olarak yer alıyor; ilgi alanlarımı tezgahıma taşıyorum.
Yemeğin sihrini paylaştığım “Tohumu Pişirmek” serüvenime tatlar, hikayeler ve kalpten paylaşımlarla devam ediyorum. Bütün bunların ötesinde, derinden hissettiğim büyük değişimlerin değil; kimi zaman da minik ve saklı lezzetlerin yolculuğumuzun amacı olduğudur.

Devamı ›


 

Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak

Tarih : 11.02.2020

halka sanat projesi 22 Şubat – 22 Mart 2020 tarihleri arasında küratörlüğünü Bahar Güneş ve Öykü Demirci’nin üstlendiği “RÜZGARDA AKAN ATLAR YA DA YUVADAN UÇMAK” sergisine ev sahipliği yapıyor. 
İpek Çankaya’nın tematik metninden yola çıkan sergi, Baysan Yüksel, Belkıs Taşkeser, Doğu Çankaya, Emrah Danacı, İpek Çankaya, Murat Germen, Nancy Atakan, Neriman Polat, Richard Bartle, Sevda Bad, Sevil Tunaboylu, Sezgi Abalı, Sadık Arı, Slobodan Dan Paich ve Yasemin Nur’un resim, fotoğraf, yerleştirme ve heykellerini bir araya getiriyor.
 
Rüzgarda Akan Atlar (Horses Fluent in the Wind) Sylvia Plath’ın Gözdeki Zerre (Eye-Mote) adlı şiirinden bir alıntıdır. Rüzgarı ve atı yan yana düşününce gücü, hızı, dizginlerden kurtulmayı ve yeni ihtimalleri kucaklamayı zihne üşüştüren bu tanım içindeki şiirsel dokunuşla daha duyarlı hale gelir. Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak, halka sanat projesi’ne sekiz yıl yuva olmuş bir mekana veda ederken onu kutlama sergisidir. Yuvadan uçmak deyimi büyüyüp aile ocağından ayrılmak anlamına gelir. Bu deyim bir yanıyla, korunaklı bir mekanı ve içindekileri geride bırakmayı bir yanıyla da kendi ayakları üzerinde durarak yeni ilişkiler kurmayı ve eskileri yeniden tanımlamayı ifade eder.
 
Yuvadan uçmak romantik bir ifade olduğu için hüzünlü bir yanı bulunduğunu kabul etmek gerekir. Ancak içinde taşıdığı umut, gelişim ve başarı daha büyüktür. Uçmak için uçabilme yetisine sahip olmak, bu eylemi gerçekleştirecek kadar cesur olmak, yeni ufukların getireceği bilinmezler kadar, kişiyi kendisi yapan özelliklere, öz gücüne odaklanmak demektir. Ayrıca, evi yuva yapan insan topluluğuna ve aile bağına bir gönderme yapar. İçinde yaşadığımız zamana “seçili aile” olgusu damga vurmaktadır. Bu olgu, kan bağı yerine bizi bir araya getiren dayanışma, ortak amaç ve ilgilerde buluşma ve sevgi gibi mekana bağlı olmayan buluşmalarla kendini gösterir.
 
Rüzgarda Akan Atlar ya da Yuvadan Uçmak halka sanat projesi’ne sekiz yıl yuva olmuş bir mekanı arkada bırakırken burada geçen zamana, üretilen işlere ve bir araya gelen kişilere bir teşekkür ifadesidir. Yuvadan uçmak bize ne ifade ediyor, bu duruma nasıl tepki veriyoruz, nasıl başa çıkıyoruz ya da çıkamıyoruz gibi temanın düşündürdüğü sorular etrafında şekillenen sergi bugüne kadar halka sanat projesi ile sergi yapmış ve işlerinde temanın ortaya attığı sorulara yanıt veren sanatçılardan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturur.
 
Sergi Açılış: 22 Şubat 2020 Cumartesi, 18.00
Sergi Ziyaret: 23.02 – 23.03.2020 arası Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Adres: Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sokak No:8 Moda Kadıköy
 
Devamı ›


 

halka-Artship 2021 - Performans

Tarih : 30.11.-0001

Bahar 2021 döneminin performansı Kuş Bakışı adını taşıyor. Çevrimiçi platforma taşıdığımız ilk performans olma özelliği taşıyan Kuş Bakışı dünyanın farklı yerlerinden hikaye anlatıcıları, müzisyen ve dansçıları izleyicimizle buluşturuyor. Tek gösterimlik etkinlikte dil birliğini sağlamak için öykülerin dili İngilizce olacak. Detaylar görsellerde.

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Soğuk Yöntem Sabun Atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. 

Devamı ›


 

Toprağın Şarkısına Prelüd

Tarih : 31.12.2019

Görsel Sanatçılar Aynı Şiire Yanıt Veriyor-2
 
Projenin Kökeni ve Ortaya Çıkışı ile Kış 2020 Sergisi:
Sanatsal sürecin içsel mantığı kolaylıkla açıklanamaz. Motivasyonları çok ender olarak onurlandırır, hatta ender olarak saygı görür. Çünkü bitmiş yapıt bir ürün gibi ele alınır, bu yüzden bizi karşılıklı olarak besleyen ve kültürün kökenini oluşturan paylaşım kanalları genellikle karanlıkta kalır.
Devamı ›


 

halka-Artship 2021 Çevrimiçi Sohbet

Tarih : 30.11.-0001

On Yıldan Süzülenler ve Devamlılık Üzerine

Slobodan Dan Paich & İpek Çankaya

İşbirliklerinin 10. yılında bu on yıldan süzülenler ve geleceğe atılan adımlar üzerine yüksek sesli düşünüyorlar. Geceye katılan bazı yakın dostları da bu yolculuk hakkındaki fikirlerini bizlerle paylaşacaklar. Bahar 2021'de her etkinliğimiz tek gösterim olduğu için dünyanın farklı yerlerinden bir araya sunum sahiplerinin ve katılımcıların dil birliğini sağlayabilmek adına etkinlik dilimiz İngilizce olacak. Detaylar duyuru görselinde.

Devamı ›


 

Contemporary Istanbul 2020

Tarih : 30.11.-0001

2020 biterken, halka sanat projesi bu yıl yedince kez Contemporary Istanbul çağdaş sanat fuarında yer alıyor.
Fuarı, çağdaş sanatı izleyen geniş kitlelerle iletişime geçmenin bir yöntemi olarak gören inisiyatif bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen fuarda önceki yıllarda kişisel ya da grup sergilerinde birlikte olduğu Lale Altuner, Ozan Yavuz ve Tanya P Johnson’ın işlerine yer veriyor. Bu yılki seçkinin diğer iki üyesi Halka Sanat Projesi kurucu ekibinden Doğu Çankaya ve Halka Sanat Projesi ekip üyesi, genç sanatçı Sevda Bad.
Covid-19 salgını nedeniyle Contemporary Istanbul bu yıl 21 Aralık 2020 – 06 Ocak 2021 tarihleri arasında çevrimiçi düzenleniyor.
Fuar http://virtual.contemporaryistanbul.com adresinden ziyaret edilebilir.
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. 

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Süreci Kutlamak

Tarih : 30.11.2019

Dokuzuncu yılında halka sanat projesi kültürel yaşama emek vermeye devam ediyor. halka’nın katkısı, doğuştan gelen ve her zaman var olan sanatsal yeteneğe değer vermek ve hem yeni sanatçılara görünür olup seslerini duyurmaları için alan açarak cesaretlendirmek hem de deneyimli sanatçılarla kurduğu iş birlikleri aracılığıyla farklı bakış açılarını paylaşmak bağlamında kendini gösteriyor. 2019’un sonuna doğru halka’nın bu çok yönlü perspektifi kendisini “Süreci Kutlamak” adlı sergi ile ortaya koyuyor.
 
Sergi, halka sanat projesi’nin uzun soluklu proje ortağı San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship Initiatives’in Sanat Direktörü Slobodan Dan Paich’in ortaya attığı fikir etrafında, aynı zamanda güncel halka ekibinin de bir üyesi olan, İstanbul merkezli genç sanatçı Sevda Bad’ın ilk sergisi olma özelliğini taşıyor.
 
Sergide Sevda Bad’ın halka-Artship ortaklığının bu yılki son etkinliği olarak arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inşa edilmiş ve özgün müzik ve şarkılarla beslenen, sözlü anlatım geleneği ruhundan gelen ve Aralık 2019 sonunda gerçekleşecek olan “Güz Yaprakları Tutununca Toprağa Geleceği Besler” başlıklı hikaye anlatımlı performansın provalarından anlara odaklanan çizimleri yer alıyor.
 
 “Süreci Kutlamak” birbiri içine geçmiş olan bir kaç süreci birden kelimenin gerçek anlamıyla kutluyor. Bu süreçler şöyle sıralanabilir: Bu yılın hikaye anlatımlı performansı için hareket temelli parçalar geliştirme süreci, yeni bir sanatçının bu sürece yanıt niteliği taşıyan bir dizi çizim üretme süreci ve Artship’in 40 yılı aşan Uluslararası Kamusal Alanda Sanat deneyimi etrafında şekillendirdiği projeler geliştirme, iş birlikleri kurma, uygulama ve paylaşma süreçlerine ev sahipliği yapma süreci. 
 
Kısacası, bu sergi ve ardından gelen performans aracılığıyla halka’nın İstanbul’a kattığı, hem çağdaş hem de zamansız olanı sunarak sanat dünyasının güncel paradigmalarını zenginleştiren bir süreç ve vizyondur.
 
İpek Çankaya
halka sanat projesi Direktör & Küratörü
 
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bal Tadında Arıcılığa Giriş Eğitimi atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Kuşaklar: Kendi Gelen Devamlılık

Tarih : 16.10.2019

Sanatsal ifadelerin çeşitliliği içinde, çağdaş sanatçıların dünyaya yanıt vermenin farklı yollarını yarattığı bugün halka sanat projesi kapılarını yetişmekte olan sanatçılara, sanatın potansiyeline ve yerleşik kalıplar ve kabuller üzerine kurulmadığı biçimlere açıyor. Bu yolla insan varlığını kutlayan yeni döngülere ev sahipliği yapıyor.
halka sanat projesi ve San Francisco merkezli sanat inisiyatifi Artship Initiatives sekiz yıldır süren bir işbirliği yapıyorlar; yılda beş ay birlikte sergi ve hikaye anlatımlı performanslar gerçekleştiriyorlar, bu etkinliklerden bir seçki yıl içerinde San Francisco’da geliştiriliyor ya da tekrarlanıyor. Bu süre zarfında Artship Initiatives Sanat Direktörü Slobodan Dan Paich, halka sanat projesi rezidans programı konuğu olarak bir çok serginin yaratımında yer aldı. Sanat dünyasında bir dede olarak yeni nesli buyur etmekten mutlu oldu.
Kuşaklar: Kendi Gelen Devamlılık 11 yaşındaki Derin Baldemir ile 74 yaşındaki Slobodan Dan Paich’in çizimlerini bir araya getiriyor.
Sergi 8 Kasım 2019 Cuma, saat 19.00’da Moda’da, halka sanat projesi’nde açılıyor.
Ziyaret: 8 Kasım - 8 Aralık, 2019 Pazartesi hariç her gün 12.00 - 19.00
 
Devamı ›


 

Ben Bunu Yerdim: Kurgusal Bir Mutfak Yolculuğu Projesi

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Rezidans programı Jordan Draper, Freddie Watkins ve Janna Ullrich'in multimedya projesine ev sahipliği yapıyor.
Sanatçılar, bu etkinlikte Londra’dan İstanbul’a gelen bir trende karşılaşmaların ortaya çıkardığı kurgusal ve gerçeküstü bir yemek kitabının görsel ve işitsel ögelerini bizlerle paylaşıyorlar.
 
Proje, Jordan Draper’ın tahmin edilemez kurgusal yemekler üzerine olan “Ben Bunu Yerdim” isimli hikaye anlatma oyunundan yola çıkıyor. Bu oyunlar sanatçılar oyuncuların sadece yemek değil muhteşem ortamlar, hikayeler, derin kişisel deneyimler ve komik karşılaşmalar da yarattığı absürt ve gerçek üstü bir deneyim yaratmanın peşine düşüyorlar.
 
Jordan Draper, Freddie Watkins ve Janna Ullrich geçtiğimiz üç haftanın gerçek üstü yemek programı sunucuları olarak gerçekleştirdikleri tren yolcuğu sırasınca vagonları ve yerel mekanları hikaye anlatımı için birer sahneye dönüştürdüler. Etkinlik bu projenin görsel ve işitsel sunumudur. 
 
26 Ocak Pazar günü saat 14.00'te bize katılın ve bu gezginlerin yerel karşılaşmalarla güçlenen tren yolcuğuna ve süreçte gerçekleştirdikleri projeye tanıklık edin. 
— 
 
Jordan, oyunlara, yaşam tarzına ve mimariye odaklanan göçebe bir modüler tasarımcıdır. Öz ve kültür hakkındaki bakış açılarımızın sürükleyici deneyimler yoluyla nasıl değişebileceğini sorgulamayı amaçlar.
https://www.jordandraper.com/
 
Freddie Watkins Londra merkezli bir sosyal tiyatro uygulayıcısı, oyun tasarımcısı ve aktör. Performatif sanatı kişisel veya toplumsal kimlikleri açıklığa kavuşturmak için kullanır.
https://www.instagram.com/fear_here_and_terror_there/
 
Janna Ullrich, Amsterdam merkezli bir tasarımcıdır, festival enstalasyonları ve oyunların platformlarının tasarımını yapar. Bunun yanında katılımcıların oyun yoluyla yeni sosyal etkileşimlere girmelerini sağlamak için araçlar geliştirmektedir.
http://jannaullrich.de/
 
Etkinlik Tarihi: 26.01.2020 Pazar, saat 14.00
Mekan: Caferağa Mh. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
 
Not: İşitsel bölümü değerlendirmek için İngilizce bilgisi gerekmektedir ancak proje dilsel ögelerden ibaret değildir.
 
Etkinliğin sesli kısımlarını dinleyebilmek için lütfen kulaklık ve akıllı telefonlarınızı getirmeyi unutmayın!
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Solucan Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Mahalle Direkleri Projesi - Galeri Olarak Sokak

Tarih : 11.10.2019

halka sanat projesi, Artship Initiatives San Franciso işbirliği ile 18 Ekim - 3 Kasım 2019 tarihleri arasında “Mahalle Bayrak Direkleri Projesi / Galeri Olarak Sokak” sergisine ev sahipliği yapıyor. Proje, San Francisco merkezli Artship Initiatives'’in Kuzey Oakland’daki  Golden Gate mahallesi halkı için mahallelilerle birlikte 1986-1991 tarihleri arasında oluşturulan yarı-kalıcı heykellere ait dökümantasyonu içeren serginin eş-küratörlüğünü Slobodan Dan Paich ve ipek Çankaya yapıyor.
 
Sanat aracılığıyla topluluk oluşturma inşasının örneği olarak tasarlanan bu proje; belirli bir formül olmadan kendi matrisi ve çizgisiyle sanatsal konsept, şekillendirme ve küratörlük becerileri aranmaksızın başladığı şey olmaktan çıkıp kendi sınırlarını aştığı sanatçı ve mahalle halkıyla oluşturulmuş 5 yıllık bir çalışmanın eseridir. Proje; sanatçının rolü nedir ve sanatçı böyle bir mahalle ortamında ne yapar?  Yaratıcı süreçlerde sanatçı mahalle halkıyla paylaşılırken sanatsal duyarlılıklar, vizyon ve tutarlı görsel dil nasıl sürdürebilir? sorularını kendi dinamiğinde yanıtlar.
 
Açılışı 18 Ekim Cuma, saat 19.00’da gerçekleşen sergi, Mahalle Bayrak Direkleri Projesi’ne ait yazı görsel ve video içeren çeşitli dökümantasyonlardan oluşuyor.
 
Sergi açılış: 18 Ekim.2019, Cuma, 19:00 
Sergi ziyaret: 19.10 – 03.11.2019, 
Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No :8 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi ve San Franciscolu sanat inisiyatifi Artship’in 8 yıldır süren işbirlikleri, hikaye anlatımlı performanslarla devam ediyor. 
 
“Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği” başlığını taşıyan bu yılki etkinlik, 27- 28 - 29 - 30 Aralık 2019, saat 20.00’de gerçekleşiyor. Performans arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inşa edilmiş ve özgün müzikler ve şarkıları hikaye anlatım geleneğiyle bir araya getiriyor.
 
Performans, sözlü anlatı geleneği ruhundan beslenen yaşanmış ya da özgün hikayeleri izleyiciyle paylaşıyor.
 
4 gün boyunca devam edecek “Güz Yaprakları Yere Tutunduklarında Beslerler Geleceği" adlı
hikaye anlatımlı performanslara davetlisiniz.
 
Performansın fikir babası ve yönetmeni: halka sanat projesi, rezidans programı sanatçısı Slobodan Dan Paich, 
Performans sanatçıları: Tolga Ayıklar - Ekin Can Göksoy - Jelena Jovanovic - Olcay Karahan - Mete Özel - Eda Yapanar
 
Etkinlik tarihleri: 27-28-29-30 Aralık 2019, saat 20:00
Etkinlik ücretsizdir. Yer kapasitesi sınırlı olduğundan rezervasyon gereklidir.
 0541 733 42 83 // atolyehalka@gmail.com
 
Mekan: halka sanat projesi Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
 
 
 
 
 
Devamı ›


 

Mekan Ruhuna Yolculuk

Tarih : 20.08.2019

halka sanat projesi 8 Eylül- 6 Ekim 2019 tarihleri arasında küratörlüğünü Bahar Güneş ve Öykü Demirci’nin üstlendiği Mekan Ruhuna Yolculuk sergisine ev sahipliği yapıyor. İpek Çankaya'nın yazdığı kavramsal çerçeveden hareket eden sergi, Doğu Çankaya, Ece Gökalp, Gözde İlkin, İhsan Oturmak, İpek Çankaya, Richard Bartle ve Yasemin Özcan’ın resim, fotoğraf, yerleştirme ve heykellerini bir araya getiriyor.
 
Serginin Kavramsal Çerçevesi şöyle:
Kültür sosyolojisinde en geniş tanımıyla kültür “bütün yaşam biçim” olarak algılanırken, daha özelleşmiş ama daha ortak kabul gören tanımında “sanatsal ve entelektüel etkinlikler” olarak ifade edilir. Raymond Williams’a göre kavram, geleneksel sanatlar ve entelektüel üretim biçimlerinin ifadesi olmaktan çıkarak, bugün bu genişlemiş alanı kurgulayan, sanattan felsefeye, dilden gazeteciliğe ve diğerlerine kadar bütün bir “imgesel pratikler”i kapsar hale gelmiştir. 
 
Kültürün sanatla olduğu kadar tarihle, antropoloji, arkeoloji ve coğrafyayla yakından bağı yadsınamaz. Mekân Ruhu-Akdeniz Yazıları adlı eserinde, Lawrence Durrell; kültür, insan, çevre ilişkisini “Bizler genellikle “kültür”ü insan iradesinin yarattığı bir çeşit tarihsel örüntü olarak görürüz, benim için bu artık kesin bir doğru değil” sözleriyle farklı bir boyuta taşır. Durrell, insanların kültürel üretimlerinin yaşadıkları mekânın ruhunu taşımaktan öteye geçtiğini belirtir. Mekân ruhu, insana öyle bir işler ki, yapıtlar ve onu üreten insanlar, içinde bulundukları (üretildikleri) mekânın imzasını taşırlar. Bu mekân bir coğrafyadır. Kent ya da kırsal olabilir. Ama hem tarihtir, hem bugündür. Hepsi arasında bir bağdır. Durrell bu durumu mekânın bağlayıcılığı olarak adlandırır. Mekân üç boyutunun ötesinde algılanmaya başlamasıyla kişiyi bir zihinsel sürece yönlendirerek mekân ruhunun temsil ettiği bütünü ve şeyi bulmaya yönlendirir.
 
Dünya bu kadar savaş, yıkım, istila, yer değiştirme ve iç içe geçme gördükten sonra taşıdığımız yerel ya da ulusal özelliklerin saf ve ırksal olduğunu iddia etmek mümkün mü?
Durrell’e göre yerel karakter ve insan peyzajın ifadesidir, kuşaktan kuşağa aktarılan kalıcı öğe peyzajın doğasında mevcut olan ve yok olmayan kendini ifade yeteneğidir. İnsan doğanın bir parçası olarak onun enerji  alanında ve döngüsünde yaşar. Bu bilgi insanda değiştirilemez bir bilinçle yer alır. Doğa yasalarının ve doğal peyzajın içinde aktarımda bulunan bir araca dönüşür insan.
 
Yaratıcı insanın peyzajla olan ilişkisi ise özellikle ilginçtir. Durrell’in ifadesiyle “Bu açıdan bakıldığında yolculuk herkes için - ama en çok da kök salacağı, yaratıcılık yeteneğini kullanacağı besleyici topraklar arayan sanatçı için- çok önemli bir tür sezgi bilimi haline gelir.
Herkes kendi “bağlaşıklarını” böyle bulur -kafasının birden fikirlerle dolup taştığını hissettiği peyzajlar vardır; ruhunun yarısının uykuya daldığı ve kalem kâğıt düşüncesinin bile midesini bulandırdığı başka peyzajlar.”  
 
Peki, ya bu yolculuk sonucu, bir sanatçı bir yerle derinden bağlandığını hissedip orada kök salarsa ne olur? Üretimlerinde mekânın ruhu ve peyzaj değerleri kendini nasıl belli eder?
İnsanlar yaşadıkları peyzajın yansımalarıysa bu yansıma sanatsal üretimlerde nasıl ortaya çıkar? Renkleri, malzemesi, duygusu, sorusu, araştırma konusu ya da diğer kurucu nitelikleri nasıl değişir?
 
Bu noktada peyzajın anlamına bir parantez açmak yerinde olabilir. Durrell orijinal metninde peyzajı landscape kelimesiyle ifade eder. Kelimelerin dilden dile aktarımında oluşan farklılıklar ve anlam değişmeleri göz önüne alındığında Mekân Ruhuna Yolculuk sergisi peyzajı coğrafya geleneğindeki yeriyle ele almaktadır. Birçokları coğrafyanın aslında yerlerin karakteri, mekânsal organizasyonu, farklılıkları ve benzerlikleri üzerinde durması gerektiği konusunda hemfikirdir. W.D. Meining’e göre bu anlamda her peyzaj kendine özgü karakteri olan bir yer olarak kabul edilebilir. Bu anlamıyla da kendine özgü karakteri olan yerin Durrell’in bakış açısında insanın kurucu öğesi olarak ele alınması anlamlıdır.
 
Mekân Ruhuna Yolculuk, Durrell’in bakış açısından yola çıkışla bir mekânın bir yapıt üzerindeki etkilerini tartışır. Mekân ruhunun kültürün çeşitli katmanlarını beslediği ve uzun soluklu bir yolculuğun belirleyici olduğu üretimleri bir araya getirir. Bu yolculuk kısa dönemli yer değiştirmelerden farklı olarak bir yerin köklerine inme ya da kök salma anlamı taşır. Bir mekândaki görünmez kalıcılığın, mekânla özdeş yaşayan ve artık kendisi de mekânın bir ifadesi haline gelen sanatçıların işlerinde kendini dışa vuruş biçimlerini araştırır. 
 
Sergi Açılış: 08 Eylül Pazar, 19.00
Mekan: halka sanat / galeri
Ziyaret: 08 Eylül - 06 Ekim 2019, Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bokashi Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Kitle Üretimi ve Bireysel Yaratım

Tarih : 30.11.-0001

Gereksizler Kutusu ve Provalar sergilerinin düşündürdükleri üzerine herkesin katılımına açık bir sohbet düzenliyoruz. Bu açık sohbet, sergilerin temsil ettiği iki uç tasarım yöntemi arasındaki gerilim sürecinde ortaya çıkan çeşitli konular ve kavramlar üzerine olacak:
 
Tekil olmak ve kopyalanmak, paha ve takas edilebilirlik, toplumsal ve bireysel kodlar, kitsch ve pazarlama, duygusal üretim ve makineleşme/androidleşme, dürtüsellik ve sezgisellik, öznel değerler ile nesnelerle kurduğumuz bağ. 
 
Mekan: halka sanat projesi
Caferağa Mahallesi, Ruşanağa Sokak, No:8, Moda, Kadıköy
 
27 Temmuz 2019 Cumartesi
17.00-19.00
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Keçe Bebek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Söyleşi: İzleyici Geliştirme Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Yeditepe Üniversitesi, Sanat Yönetimi bölümü öğrencilerinden Melisa Yalçın ve Sevda Bad ile ''İzleyici Geliştirme'' üzerine söyleşimizi gerçekleştirdik.

-Kurumunuz ve misyonunuz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 
-halka sanat projesi 2011 yılının Mayıs ayında bir sanat inisiyatifi olarak kuruldu. Ticari bir galeri olmayı başından beri düşünmemişti ve hiç olmadı. Kendine ait bir manifestosu var ve ilk 9 yılında bu manifestonun taşıdığı ipuçlarını gerçekleştirmek üzerine çalıştı. Büyük sözler ve gösterişli adımlardan her zaman uzak durdu. Hatta halka sanat projesi adını oluştururken de bunun ilk sinyalini verdik. Çünkü halka sanat projesi bütün harfler dahil küçük yazılır. Bunun anlamı da aslında o tevazuyu, alçak gönüllülüğü hep tutmak ve unutmamak. Çünkü günümüzde her şey çok büyük, çok kuvvetli aslında kendini olmadığı şekilde yansıtıyor. Biz bunun tam tersi hep yavaştan aldık. Küçük küçük adımlarla gitmeyi kendimize görev edindik. Proje olması da mesela böyle bir tercih. Çünkü bir proje biter, diğeri başlar. O kendi içinde devam eden bir süreçtir. Halkanın aslında vizyonunda hep bir süreci tamamlayıp yeni bir sürece geçmek var ama hiçbir zaman ‘oldum, tamam’ dememek var. Halka sanat adındaki o ikili oyunda aslında bir başka özelliği. Evet bu halka sanat ama 16 milyon İstanbul, 80 milyon Türkiye değil. Tabii ki buradan yakaladığı insanlar var ama herkese açık bir şeyi oluşturabilmek için aslında küçük bir nüveden başlamak gerektiğine inanıyorum. Etrafımızda önce küçük sağlam bir zincir oluşturup; bu zincir bu mahalledeysek biz, buradaki insanlarla ve gelen insanlarla başlıyor zincir. İstanbul çok büyük bir yer.  Sanat piyasasında merkezi ama mesela Kadıköy merkezi değil. Bizim Kadıköy’de olmamız da o ana eksenden uzak olma tercihimizden dolayı geliyor. Biz burada kendi çevremizi oluşturmaya başladık. 

halka’nın manifestosunu incelerseniz; tamdır, bütündür, köşeleri yoktur. Başladığı yerde biter, bittiği yerde yeniden başlar, içine alarak büyür ve içindekilerle halka olur. Bir büyük zincirin bağımsız parçasıdır. İsterse başka zincirlere eklemlenebilir; iş birlikleri bunun bir örneği mesela. Yani hem kendi başına bağımsız ama kendini soyut ve dünyadan ya da yaşadığı çevreden uzak gören bir yapıda da değil. Hep o misyona geri dönüp orda vadettiğimiz şeyleri gerçekleştirmeye çalıştık, misyonumuzu o anlamda manifestoyla birleştiriyorum. 

Biz üç arkadaş bu sanat inisiyatifini kurduk. Bir tanesi ilk altı ay içinde ayrıldı. İkinci arkadaşım da 2016’da ayrıldı ama hiçbir zaman kurucular üstünden ilerlemedi, her zaman katılan, kendi yeri olarak büyüten insanlarla ilerledi. Bu insanlar da Türkiye’de şu an da bence sana yönetimi alanından geldiğim içinde gördüğüm; okullu ve genç insanlar. Bunlar hem sanat üreticileri hem sanat yöneticileri ya da potansiyel olarak öyle olacaklar. Bunların da kendilerine bir küçük laboratuvar alanı olarak görebilecekleri birçok yere ihtiyacı var fakat böyle yerler yok. halka’nın da bir diğer misyonu bunu gerçekleştirmek. Teorik olarak okulda öğrendikleri ya da başka bir ülkenin teorisi olarak öğrendikleri bir şeyi burada deneyimlemek ve bu ‘’Türkiye şartlarında bu uygun mu?’’ ‘’Bu şekilde mi işleliyor?’’ bunu test etmek ve kendi seslerini duymalarına yardımcı olmak. Burayı küçük bir kuş yuvası gibi düşünüyorum ben, belli bir olgunluğa geldikten sonra buradan uçup artık ne yapmak istediğine karar verdiğinde devam edecek insanlar. Tabi belli bir fikirdaşlık, gönüldaşlık olması lazım, ki inisiyatifin en önemli özelliği bu para konularak yapılacak bir şey değil. Emek koyarak, yürek koyarak, düşünce koyarak, üretmek ve bunu düşünerek yapmak. Biz Çevreyi de bu şekilde oluşturduk.
 
 
-İzleyici geliştirme stratejileriniz nelerdir?
-Ben bu strateji kelimesine biraz takılıyorum. Bu misyonlar, vizyonlar, stratejiler, hedefler bunlar aslında içinde yaşadığımız sistemin bize verdiği nosyonlar ve bizden onların cevabını istiyor. Halbuki burada birebir onlara uymak zorunda değiliz. Burada derken; halka’ yı ,Türkiye’yi kastetmiyorum genel olarak bu alandan bahsediyorum. Alanın farklı işleyiş yapıları var.  Bir tamamen piyasa odaklı çalışanlar var bir de kendi özgün sesini bulanlar var. Belki bizim en temel stratejimiz; piyasanın dışında durup ama reddederek değil, kendi kolumuzun mesafesinde olan insanlara ulaşmak. Moda o anlamda güzel bir yer. Bizim insanlara ulaşmamız dışında insanlar bize ulaşabiliyor. Çünkü buraya gelen ve yaşayan, kültür ve sanat etkinliklerine ilgili, genç bir nüfus var. Fakat onların çoğu kafe müşterisi olarak, sokaklarda gezen insanlar. Bizim birincil hedefimiz; onları içeri çekmek. Kol mesafesi burada çok önemli yani gerçekten içeri giren elinin dediği bir insana aslında cazip gelmek bu da içerde yaptığın işin gücüyle mümkün. Yani bir kere girdikten sonra birebir bir ilişki kurmak. Bizim etkinliklerimize katılan birçok insan; hep tekrar tekrar gelen insanlardır, takip ederler, yok olmazlar ve birkaç sene sonra bir etkinliğin uygulayıcısı olur. Mesela onunda sanatsal bir ilgisi vardır ve bir proje getirir ya da ‘Bir kurs yapmak istiyorum’ der eğiticisi olur. Dolayısıyla hem bir izleyici yetiştirmek sonra da o izleyiciyi tekrar kendi sistemimizin içine katarak sanatsal paylaşımcı kişi haline getirme yolunda gidiyoruz, bu bir strateji. Bununda en temel şeyi gazetelere dergilere ilan vererek değil, reklam üzerinden tanıtım üzerinden yürümek değil, sesini kendi elinin kolunun yettiği yerlere duyurmak, tabi buna dijital medyayı da katıyorum. Sadece kapıdan geleni içeri almak değil buradan da dışarıya çıkan şeyler var. Ama aldıktan sonra harmanlayarak büyütmek.
 
 
-İzleyici kitlenizi arttırmak için sosyal medyayı verimli bir şekilde kullanabiliyor musunuz?  Sosyal medya verilerini ölçüm yapmakta kullanıyor musunuz?
-Sosyal medyayı tabi ki kullanıyoruz. Az evvel dediğim gibi sanat dergilerine, gazetelere reklam vb. şeyler vermediğimiz için, paralı televizyon programlarına katılmadığımız ve çekim yaptırmadığımız için; sosyal medya en çok kullandığımız mecra. Geri dönüşleri iyi oluyor, bizde hızlı geri dönüş yapıyoruz. Belli bir izleyici kitlemiz var. Duyurularımızı Facebook, Instagram üzerinden ve yaptığımız newsletter’ larla yapıyoruz. Bire bir mekana gelip de e-mail bırakanlara da geri dönüş yapıyoruz. Bence o kurduğumuz sıcak ilişkinin karşılığını alıyoruz. O newsletter’lara cevaplar geliyor. Mesela son sergimizi ertelemek zorunda kaldık çünkü ekibimizde yaşanan bir vefat vardı. Newsletter ile duyurduk ve birebir ‘Başınız sağ olsun’ diye cevaplar aldık. Onun dışında araştırma şirketine geri dönüşleri hesaplatmak, saydırmak gibi bir geri dönüş ölçümlemesi yapmıyoruz.
 
 
-İzleyici ölçümü için ne tür materyaller veya teknikler kullanıyorsunuz?
-Newsletter da uyguladığımız networkün öyle bir ölçümleme sistemi var. Yolladığımız newsletter’ı kim olduğundan, kaç kişi açmış, kaç kere tıklamış, hangi sayfalara en çok gitmiş hepsini görebiliyoruz. Mesela bir newsletter’a 5-6 tane event koyduysa neler daha çok ilgi çekmiş, web sitesine yönlenmiş mi tıklamış mı onların hepsi mevcut. Aynı şekilde Facebook’dan da, Instagram’dan da haftalık raporlar geliyor. Tıklanmalar, bir öncekilerle kıyaslamalar ve artışları takip ediyoruz. Mesela bir newsletter diğerinden daha az tıklandıysa içeriğine tekrar dönüp bakıyoruz. Belki de o dille yazmamak gerekiyor; belki daha açık ve net, oyunlu yazmak gerekiyor. Örneğin; bir keresinde newsletter’ımız hakkında yorum almıştık. Girişe ‘’Çok heyecanlı bir ay başlıyor.’’ yazmıştık. İzleyicimiz fazla betimleyici bir bulmuştu. Çok güzel bir yorumdu ve ‘’O heyecanı ben okuyunca duyayım, bana heyecanlı bir ay olduğunu baştan söylemeyin.’’ demişti. Ama tabi bu da kişisel bir tercih o öyle istiyor başkası da ‘Aa! Ne heyecanı?’ deyip içine giriyor. İnsanları dinlemek gerekiyor. Mesela şimdi sıfat seçerken fazla heyecanlı olmayan sıfatlara gidelim diyorum.
 
 
-Kurumunuzda izleyici tespiti ile ilgili bir çalışma var mı?
-Var. Kapıdan girenlere eğer e-mail adreslerini bırakmak ve bizle iletişim halinde olmak istiyorsa bir form veriyoruz. Soruyoruz, biz sormadan bırakmak isteyenlerde oluyor. Sonrasında onları data base’imize ekliyoruz ve onların her birini gruplandırıyoruz. Eğer sanat çevresindense; işbirlikçileri, sanatçılar, genel izleyici, medya gibi alt gruplara ayırıyoruz.
 
 
-Program sürecinde çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
-Takvimin birbirinden farklı gereksinimi olan alt kolları var. Her birini farklı şekilde ele alıyoruz. Sergi takvimi aynı zamanda uluslararası sanatçı programının takvimi, workshop’ların takvimi. Hepsinin farklı dinamikleri oluyor ve mekanı birbiri için önünü kesmeyecek şekilde ve boşlukları dolduracak şekilde entegre etmemiz gerekiyor. Rezidans programı için şuan da 2019’u bitirdik. Artık 2019 için sanatçı kabul etmiyoruz. Çünkü hangi aylarda onların olacağını biliyoruz. Bu ne demek? Bir sanatçı programa katıldığı zaman burada iş üretiyor. Sonra katılım süresinin sonunda onun sergilemesi için bir zaman dilimine ihtiyacı var. O yüzden rezidans sanatçısı olduğu zaman sürecin sonunda ona bir etkinlik takvimi çıkartıyoruz. O takvimde bizim genel sergilerimizle çakışmamalı ya da çakışıyorsa da ona göre hareket ediyoruz ve mekanı ikisine de yetecek şekilde bölüyoruz. Bağımsız sergileri 2 ya da 3 aydan önce almamaya çalışıyoruz. Çok sıkışık ve ani açılmış bir zaman dilimi yoksa eğer. Diyelim ki bir sergi iptal oldu yerine yedekte bekleyenler ya da daha önce değerlendirmediklerimizden birini koyabiliyoruz. Yani ideali tabi 6-8 aylık yapmak ama rezidans programı hareketli bir şey ve onların buraya gelebilmesi bazen çok kısa zaman kalana kadar belli olmuyor. Çünkü fon alıp gelenler var, işini ayarlayıp gelenler var, vize problemi olanlar var. Bunlar netleşmediği içinde her zaman yedekli çalışıyoruz. O olmazsa yerine bir şey koymamız gerekiyor.   Yani o takvim sürekli açık drive’da bir dosya var. Orada hem rezidansı görüyoruz hem sergileri görüyoruz. Mesela sergi açılışıyla workshop’un da çakışmaması lazım. Workshop’ları genelde 1-2 ay önceden alıp programa oturtuyoruz. 
 
 
-Etkinlik öncesinde ve sonrasında geri bildirim alma çalışmalarınız var mı?
-Mesela geçen sene bir sergi yaptık ve sergi de form verdik. Bu form serginin içeriği ve sergilenme biçimi ile ilgiliydi. İzleyicinin görüşlerini; ‘Bunu tarihsel çerçeveden yapılmış bir sergi olarak değerlendiriyor musunuz?’ ‘Verdiği bilgiler açısından 1 ile 5 arası değerlendirin.’ gibi. Sergi sonunda da bütün feedback’leri edinmiştik. 
 
 
-İzleyici veya katılımcı olarak gelenler bilinçli mi? Sizce motivasyonları nedir?
-Eğer atölye katılımcısıysa çok bilinçli, neye katıldığını ne yapmak istediğini iyi biliyor. En son film atölyesi yaptık. Birbirine yedi benzemez alandan gelen insanlar vardı ama ortak bir paydada buluşuyorlardı. Sergilerinde içeriğine göre gelen izleyici profili değişiyor. Ne sergisi yaptığını ya da onu nasıl sunduğumuza göre kimlerin gelip ne kadar ilgilendiği değişiyor. Yaş grubu, kadın- erkek vs.
 
-Rekabet içinde veya işbirliği içinde olduğunuz kurumlar var mı?
-Ben rekabete inanmıyorum ama işbirliği içinde olduklarımız var. Uluslararası işbirliklerimiz var. Uzun süredir devam eden San Francisco’lu bir Artship inisiyatifleriyle işbirliğimiz var. Her sene İstanbul’da ve San Francisco’da aynı sergi ya da performansların tekrarları oluyor. Bir burada, bir orada, bir Türkçe, bir İngilizce gibi. 
Bir de son iki senedir yaptığımız Kanada ile bir işbirliğimiz var. Daha önce Almanya’dan, İtalya’dan kurumlarla da işbirlikleri yaptık. Erasmus projelerine ev sahipliği yaptık. Türkiye içerisinde de bazı sanat inisiyatifleri ile ortak projeler düzenledik. Kadıköy bölgesinde olanlarla birlikte bir projede oldu. Yani işbirliklerine açık bir kurumuz.
 
 
-Yeni izleyici geliştirmek için izlediğiniz bir yol var mı? Böyle bir gereksinim duyuyor musunuz?
-Dört seneye yakın permakültür kolektifi ile bir işbirliği yaptık. Bunlar çevre tasarımı, bahçe tasarımı, gıda, beslenme, ev hijyeni ile ilgilenen insanlar vardı. Bu grubu aslında içeri almamızın sebebi tamda buydu. Yeni izleyici derken sanat alanı dışındaki izleyiciler diyebilirim. Mesela onlar bizim için önemliydi çünkü dünyaya ve çevresine bu kadar duyarlı olan insanlar eğer sanatsal aktivitelerle çok ilgilenmiyorlarsa aslında potansiyel olarak iyi sanat izleyicileri. Kendileri bilmiyor olabilir ama böyle bir sanat mekanında bu tarz toplantıları yaptıkça içeride olan biteni görmeyi ve oraya yeni izleyici olarak kazandırılmaya başladılar. Biz buna 2013 yılında yapmaya başlamıştık. O dönemde bir sanat mekanında bu tarz aktiviteler yoktu. Son iki senede İstanbul’un bir çok yerinde ki galeri ve müzelerde çiçek yetiştirme, toprak ile ilgili workshoplar yer almaya başladı. Bir bilinç oluştu. Biz bence bunun öncüsü olduk. Son bir senedir permakültür etkinliklerini yapmıyoruz ama katılımcıların bazıları bizim izleyicimiz oldu. O gruptan gelenler kazandırılmış kitle oldu.
 
 
 
-İzleyicinin kurumunuzdan nasıl bir deneyimle çıkmasını istiyorsunuz?
-İlgisi uyanmış, heyecanlanmış, merak etmiş ve kendiyle bir bağ kurmuş olarak çıkmasını istiyoruz. Çünkü burada edinebileceği en iyi şey bence bir yapıt satın almak değil, o yapıtı izlerken onun bir parçası olduğunu hissetmek, içinde kendinde bir şey bulmak ya da mesela merakını uyandırmak. Eğer bilmediği bir şey ise gittiği zaman onu araştırmaya, okumaya devam etmesini körükleyecek bir kıvılcım vermek.
 
 
-Galerinizin konumu bakımından avantajlarınız ve dezavantajlarınız nelerdir?
-Avantajlarından biri ‘’Bizi nasıl buldunuz?’’ denildiğinde ‘’Geçerken, yürürken’’ vb. gibi cevaplar geliyor. Dolayısıyla bu konumun öyle bir avantajı olduğunu düşünüyorum. Dezavantajı da tabii ki ne de olsa çok yerleşik bir kanı var çünkü İstanbul’da sanat; Beyoğlu, Tophane, Beşiktaş şimdiler de Nişantaşı ve Maslak’ta. Ama her zaman Avrupa Yakası. Biz onun dışında olduğumuz için hep ‘karşı taraf’, ‘diğer taraf’. Zaten biliyorsunuz Khalkedon körler ülkesi demek. Yani görmeyenler ve görülmeyenler burada. Biraz algıda seçicilik var. Mesela bazı rehberler, haritalar, dergilerde çağdaş sanat dünyası dendiği zaman daha çok o tarafı koyuyorlar. Bizim girmediğimizi izleyici fark edip ‘Siz burada yoksunuz’ diyen oldu. Kadıköy’de ki son bir senede artan damarı çok benimsemediler bence. Aslında biz tek değiliz, belki en eskiyiz. Bu yer değirmeni çevresi, Kadıköy, Moda çok gelişti. Biraz ona ana göbekten uzak olmamızın piyasa bakışı açısıyla dezavantajı olabilir. Ama bizim için bir sakıncası yok. 
 
 
-Kurumunuza yeni izleyici kazandırmak için eski programlar üzerinden değişiklik yapıyor musunuz? Yoksa yeni programlar mı yaratıyorsunuz?
-Yapıyoruz. Mesela bir atölyeye başladığımızda başka bir atölyenin temelleri atılabiliyor. Yani aslında eski programdan çıkıp yeni bir içerik oluşturuyoruz. Bir öncekiyle dirsek temaslı ama birebir aynı değil. İstenen içerikleri tekrarlıyoruz. Bunlar daha çok kurslarda, eğitimlerde geçerli. Yoksa sergilerde çeşitliliğe önem veriyoruz. Bir yaptığımızı bir daha yapmak değil, daha önce kendine bir yer bulmamış insanlara alan açmak bizim için önemli. 
 
 
-Ekonomik anlamda Türkiye zor bir süreçten geçmekte bu yılın zorluğunu üzerinizde hissediyor musunuz?
-Türkiye her zaman zor bir süreçten geçiyor. Her geçtiği süreç en zoru bu galiba dedirtiyor ama o da bir şekilde geçiyor. Tabii ki her zaman bir baskı var. Burada ekonomik anlamda en büyük baskı giderek soylulaştırmaya girmesi. Moda şuanda o anlamda en üst limitlerde sanırım. Ki sanatçılar Kadıköy tarafına zaten soylulaştırmaya giren Beyoğlu, Cihangir ve Tophane gibi yerlerden kaçarak gelmişlerdi. Bütün dünya ülkelerinde de böyledir. Berlin, Londra, Paris, New York’ta da böyle oldu. Sanatçılar gittikleri yeri yaşanır hale getirdiler. İnsanlarıyla birlikte rehabilite oldu ve güzelleşti. Ne zaman ki güzelleşti o zaman ’para etmeye’ başladı. O zaman da sanatsal ortamda yaşam satmaya başladılar. Burada ise fiyatlar deli gibi arttı. Kiralar çok arttı. Burada ayakta kalmak 1-2 sene öncesine kadar daha zorlaştı. Çünkü ev sahipleri mülklerinin artık çok daha değerli olduğunu düşünüyorlar. Bizim eski mekanımızdan çıkmamızın da sebebi buydu. Bizden sonra girenler bizim ödediğimizin beş katını ödüyor. Ama bu düzen böyle gidemez. O kiracı o fiyatı iki ay beş ay ödeyecek sonra tıkanacak, ev sahibi hiçbir şey almamaya başlayacak ve içerden dışarıya çıkaramadığı bir kiracı olacak.
Devamı ›


 

Rezidans Sergisi: Üç Ay Bekleyemem!

Tarih : 20.08.2019

2011’den bu yana otuzun üzerinde ülkeden gelen seksenin üzerinde sanatçı, küratör ve kültürel araştırmacıyı ağırlayan ve birlikte projeler yapan halka sanat projesi Rezidans Programı Ağustos 2019'da Hong Kong merkezli sanatçı Chan Wai Lap'i ağırladı.
Son yıllarda zihni tazelemenin bir yolu olarak yüzme egzersizlerine başlayan sanatçı zamanla halka açık havuzlar ve yüzme kültürünü bir araştırma konusu haline dönüştürdü. Hong Kong'daki deneyimlerinin yanı sıra Berlin, Paris ve Londra'ya yaptığı seyahatler sırasında sanatçı halka açık yüzme havuzlarında bir dizi gözlem ve çalışmalar gerçekleştirerek, bu mekanların bir kentin kültürü, tarihi, mimari estetiği, insanların etkinlikleri ve yaşam biçimleri üzerine düşünme alanı olduğunu keşfetti. Bu bağlamda, New York çevresindeki yüzme havuzlarını incelemek için New York Görsel Sanatlar Okulu'ndaki sanatçı rezidans programına katıldı.
İstanbul deneyimi üzerinden ilerlettiği projesinde Chan Wai Lap, İstanbul’un suyla ilişkili mekanlarındaki gözlem ve deneyimlerinden yola çıktı. Bunlara eklenen, beklenmeyen karşısında verdiği tepkiler ve yeni karşılaşmalar da bir dokümantasyon sürecinin ilk nüvelerini oluşturdu. 
Açılışı 29 Ağustos 2019 Perşembe saat 19.00’da gerçekleşecek olan sergi 30 – 31 Ağustos’ta 12.00 -19.00 saatleri arasında görülebilir.
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Amigurumi Ayıcıktan Anahtarlık atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Yolculuğa Hazırlık: Gelişmekte olan performansın İstanbul ön gösterimi

Tarih : 30.11.-0001

İşbirliklerinin sekizinci yılında halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco Istanbul'dan dört sanatçıyı gerçekleştirecekleri performansı birlikte yaratmak ve içinde yer almak için San Francisco'ya davet ediyor.  Temmuz 2019'da San Francisco'da gerçekleşecek bu çalışma şu adı taşıyor:
Güz Yaprakları - Yere tutunduklarında beslerler geleceği
25 Mayıs saat 20.00'de halka sanat projesi'nde gerçekleşecek olan etkinliğin dili San Francisco'ya hazırlık olarak İngilizce olacaktır. 
Aynı çalışma Aralık 2019'da İstanbul'da Türkçe olarak gerçekleştirilecektir.
Performansçılar: Tolga Ayıklar, Bora Eke, Ekin Can Göksoy, Olcay Karahan, Mete Özel, Eda Yapanar
Performansı büyüten dedesi Slobodan Dan Paich
Devamı ›


 

Yeni Sergi: Gereksizler Kutusu ve Provalar

Tarih : 07.07.2019

Filtre Platform’un, iki uçtaki yaratım süreçlerini sorgulayan projeleri “Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ve “Provalar”, Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla, 26 Temmuz - 04 Ağustos 2019 tarihleri arasında halka sanat projesi'nde gerçekleşiyor.
 
“Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri” ile kitle için seri üretimin sonuçları ortaya konuyor. Evlerde bulunan eşyalar üzerinden kitsch, seri üretim, eşyalar ile kurulan psikolojik bağ ve gereksizlerin üzerimizde yarattığı etkiler tartışılıyor.
halka sanat projesi’nde 2 ay boyunca yürütülen “Provalar” atölyesinde ortaya çıkmış çalışmalardan oluşan sergide ise, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde araştıran katılımcıların farklı disiplinlerdeki özgün tasarım araştırmaları sergileniyor.
 
Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil, Merve Midilli, Naz Çetin, Nursel Akhan, Tolgay Keskin
 
Gereksizler Kutusu: [S]atsan [S]atılmazın Envanteri
Sanatçılar: Nursel Akhan, Tolgay Keskin
Sergide görecekleriniz, yabancı diyarlarda bulunmadı; evlerimizden çıktı! Bu yabancılaşmış sızıntı nesneler evimize -mahremimizin mabedine- kendimize yabancılaştığımız bir dönemde veya sahte bir “gaza geliş” anında yerleşmişler. Bizi temsil etmiyorlar ama bir nedenle çöpe de gidemiyorlar veya satılamıyorlar.
İşte Nursel ve Tolgay, evlerinden atamadıkları gereksiz nesneleri kutulara koyarak belirli zamanlarda bir törenle takas ettiler. Nesnelerin çoğu kitsch, bazıları kaybolmuş bir bütünün parçası, bazıları da kullanımdan kalkmış eşyalar idi. Ancak tüm nesnelerin ortak değer teşkil edeceği yer belliydi: bir sergi!
Serginin ana bölümü sürekli sergilenecek nesnelerden oluşuyor. Bir bölüm ise ziyaretçilere ayrıldı!* Eğer evinizde Gereksizler Kutusu’na layık nesneleriniz varsa, onları da sergideki haklı yerlerine yerleştirebilirsiniz. Bir şekilde hayatınızda olmasını istediğiniz bu bölümdeki bir nesneyi de alabilirsiniz.
*Geliştirdikleri fikirlerin, bu serginin etkileşimli kısmına verdiği cesaret için Bahar Ahu Sağın ve Emre Seymenoğlu’na teşekkür ederiz.
 
Provalar: Gramer ve Bozunum
Sanatçılar: Alican Karakaya, Burçin Midilli, Emre Yorgancıgil*, Merve Midilli, Naz Çetin, Tolgay Keskin 
halka sanat projesi’nde aylık olarak düzenlenen iki atölyenin katılımcıları, özgün yaratım yöntemlerini “gramer” ve “bozunum” temaları zemininde istedikleri tekniği kullanarak araştırdılar.
 
Tolgay Keskin’in yürütücülüğünde, yaratıcılığın kişinin iç dünyasından seyirciye kadar uzanan aşamalarındaki özellikleri hakkında bilgilendiler ve atölye temaları üzerine sohbet ettiler. Sanat yazarı/küratör Sinan Eren Erk, Dramaturg Can Özdemir ve Sanat Yönetmeni/Küratör Bahar Güneş’in konuşmacı olarak katılımlarıyla tıkanma, taklit, mimesis, abartı, aşırı tasarım, sansür, sunum ve sergi düzeni üzerine konuştular.
Farklı disiplinlerden gelen katılımcılar; resim, heykel, edebiyat, mimarlık ve dans gibi çok farklı alanlarda çalıştılar.
*Emre Yorgancıgil’e atölyenin teknik yapısının düzenlenmesindeki desteği için teşekkür ederiz.   
 
Filtre Platform:
Yaratıcı potansiyeli keşfetmeyi amaçlayarak alternatif ve yenilikçi yöntemler ile sanat/tasarım etkinliği organizasyonu, kürasyon ve danışmanlık hizmeti veren mobil bir yaratıcı platformdur.
Instagram / Facebook: filtreplatform
www.filtreplatform.com
 
Sergi Açılış: 
26.07.2019 Cuma, 19.30 – 21.30
 
26.07 – 04.08.2019
Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
halka sanat projesi
Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda 
Kadıköy 34710 İstanbul 
www.halkaartproject.net
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Evde Bahçe atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Sanatçı Söyleşisi ve Sergi: Tegera

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Purple Fire Publications tarafından yeni yayınlanan kitapları Tegera’da yer alan şiirlerden bir okuma ve söyleşi için ortak yazarlar George Gerard, Ramazan Saral ve Terriann Walling’i konuk ediyor. 
 
TEGERA’NIN ÖYKÜSÜ
Tegera’nın döngüsel dünyasında zamansızlığın üç yolcusu buluştu. Şiir, düz yazı ve öyküler yoluyla yedi diyara uçtular. Üçü de zamanın ve mekanın bir yanılsamadan ibaret olduğunun ve kişinin varoluşunu ancak bu kısıtlardan tam anlamıyla kurtulursa gerçekleştireceğinin birer örneği oldu. Kitap ayrıca Yaren Gezer’in göksel resimlerini içermektedir.
Sanatçı Söyleşisi 20 Nisan 2019 Cumartesi, 16 :00'da gerçekleşiyor.
 
Ayrıca, 20-21 Nisan 2019 Cumartesi 13:00’ten Pazar 19:00’a kadar Yaren Gezer’in Tegera kitabı için yaptığı görsel çalışmalar sergilenecektir.
 
Devamı ›


 

Bu Benim Fotoğrafım

Tarih : 26.06.2019

Bu Benim Fotoğrafım | This is a Photograph of Me halka sanat projesi ile Kanadalı sanat inisiyatifi Arts Assembly’nin iki yıllık küratöyal değişim projesi COMMON GROUND | UYUŞMA TEMELİ’nin ikinci yıl sergisidir. Sergi önce, 13 – 30 Haziran 2019’da Vancouver’da, ardından, 03 Temmuz – 18 Ağustos tarihleri arasında halka sanat projesi’nde izleyiciye sunulmaktadır. 
Kanada merkezli sanatçılar Tanya P. Johnson ve Terriann Walling’in işlerini gösteren İstanbul ayağı, projenin her iki yılına ait belge, yazı ve görselleri de içeren bir dokümantasyondan oluşur. Sergi başlığı Kanadalı şair ve yazar Margaret Atwood’un aynı adlı şiirinden esinlenilmiştir. 

Küratör: İpek Çankaya
Galeri koordinatörü: Bahar Güneş
Sergi ekibi: Sevda Bad, Mehmet Can Çökük
 
Kavramsal Çerçeve:
Bu Benim Fotoğrafım | This is a Photograph of Me kişinin yaşam, ölüm, yoksunluk, savunmasızlık, direnç ve dönüşüm gibi bireysel deneyimleri nasıl karşıladığını ve bu durumlar kısıtlayıcı engeller haline geldiğinde onlarla mücadele ya da barışma yollarını sorgular. Diğer bir deyişle sergi, insanlık durumu olarak kabul edilen ve kişinin kimliğinin oluşmasına etki eden, ya da kendini tam olarak gerçekleştirmesinin önünde beliren engelleri, bunlara verdiği tepkileri ve her türlü kısıtlı erişimin ne anlama geldiğini araştırır. 
Kısıtlı erişim birbiriyle ilişkili durum, mekan ve ilişkilerde deneyimlenir. Serginin iki sanatçısı Tanya P. Johnson ve Terriann Walling’in görsel ve metinsel işleri, duyulmamış ya da yanlış anlaşılmış bireysel sesleri ve kişinin kendisi ve kökleriyle yeniden bağ kurma arayışını tartışmaya açar. 
Serginin sorduğu sorulardan bazıları şöyledir: Kendimizi nasıl gerçekleştiririz; kendini gerçekleştirmek sadece kişinin kendisi ile mi ilgilidir; bizi bütünlük duygusuna götüren yol ne olabilir; birey olarak görünür olmak nedir, varlığımızı kısıtlayan durumlara başkaldırmak, onlarla mücadele etmek ya da uzlaşmak nasıl olabilir? 
Serginin kavramsal çerçevesi iki eksen üzerine oturmaktadır. Bu eksenlerden ilki 2017 sonunda COMMON GROUND | UYUŞMA TEMELİ projesi ilk ortaya çıktığında araştırma zemini olarak belirlenen üç kavramdır. Bu kavramlar insanlık durumu, kısıtlı erişim ve denge ya da denge yitimidir. Projenin birinci yılında Lara Ögel ile Merve Ünsal’ın işlerini gösteren Tutma | Hold adlı sergi bu kavramları fiziksel (meskun) mekanda varoluş ve prekarite anlamında incelerken, ikinci yıl sergisi ilk yıla cevap olarak onları farklı bir bağlama oturtur. Bu bağlam, kendini ifade etmenin sınırlanışı ve bireysel kimliktir. Böylece ortak kavramlardan yola çıkan ama kendi özgün yollarını oluşturan iki sergi, iki odak noktası ve bir alışveriş belirmiş olur. 
Kavramsal çerçevenin ikinci kurucu ekseni ise Margaret Atwood'un sergiye adını veren şiiridir. Güçlü bir kadın sesi tarafından kaleme alınan, derin bir kırılma, görünmezlik ve ölümle yüzleşme anlatısı kadar, şiirin ifade dili ve tonu da serginin rengini belirlemeye öncülük eder. Johnson ve Walling'in işleri derin ve duyarlı düşünceyle yaratıcılığın özgün ve incelikli ifadeleri olarak Atwood'un yüksek sesle bağırmayan ancak büyük bir ustalıkla okuru derinden etkileyerek avucunun içine alan, özü dolu tonuna yanıt niteliği taşır.

03 Temmuz – 18 Ağustos 2019
halka sanat projesi İstanbul
Sergi ziyaret: Pazartesi ve resmi tatiller hariç her gün, 12.00 -19.00
 
 
Devamı ›


 

Görsel Deneyim Atölyesi: Bakmak Bilmektir

Tarih : 30.11.-0001

 
Kayıt ve bilgi için: https://goo.gl/forms/4EeX96lAMv5wLWq62
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.
 
Bu atölye çizim yapma egzersizlerini kullanarak, gözlem yapmayı öğrenmenin en az nasıl çizim yapılacağını öğrenmek kadar zihin açıcı bir deneyim kazandıracağını düşünen kişiler içindir. 
“Harita bir arazi değildir; her birimiz aynı araziyi farklı tasarlarız. Insanlık tarihi boyunca haritalar insanların dikkati, ihtiyaçları ve motivasyonları ölçeğinde ortaya çıkan, zaman içinde bir andır.”
Her düşünme biçimine karşılık gelen bir görme biçimi vardır.
Atölye, çevremizdeki dünyayı algıladığımız gözlerimizi kullanışımızda bir canlanmayı kışkırtmaya yönelik hazırlanmıştır. Çizim yapmak bunun için bir araç olarak kullanılacaktır. Yapılacak olan egzersizler, çizim yeteneklerimiz hakkında herhangi bir yargıya varmak için değil, kendi algımızın ve ifademizin farkına varmak için kullanılacaktır.
 
ATÖLYE İÇERIĞİ VE AKIŞ:
2 günlük bu atölye çizim yoluyla, çevremizdeki dünyanın normal kabul edilen genel algısının ötesinde, daha derin ve duyarlı bir kavrayış yakalamak ve dış dünyayı gözlemleme yeteneğimizi geliştirmek için tasarlanmıştır.
1. GÜN: Dış mekanda defter ve kalemlerle uzaktan görülen bir manzara çizilecektir. Bu egzersiz her katılımcının imgelerle nasıl ilişki kurduğunu ve kendi “dünyayı algılama biçimi doğrultusunda” görsel bir bilgiyi nasıl edindiğini anlamasını sağlayacaktır. Bu egzersizin ardından hep birlikte bir tartışma yürütülecek ve bu “serbest” çizimin derin önemi hakkında bir değerlendirme yapılacaktır.
2. GÜN: İç mekanda yapılacak çizimlere odaklanılacaktır. 50x70cm kağıtlara karakalem egzersizleri yapılacaktır. Burada amaç her katılımcının mekan ve boyut algısını fark etmesini sağlamaktır. Sonrasında “gözlemlediğimizi düşündüğümüz şey ile bunun teknik terimlerle gerçek biçimi” arasında bir karşılaştırma egzersizi yapılacaktır. Atölye yapıcı fikir alışverişleri ve eleştirilerle sona erecektir.
 
* Atölye için az derecede İngilizce bilmek yeterlidir.
Tarih: 14 - 15 Nisan 2018
Saat: 11.00-17.00 
Eğitmen: Patricia Cordoba
Katılımcı sayısı: 10
Katılım ücreti: 200 TL / Öğrenci: 150 TL
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 4283
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Devamı ›


 

Şairler Konuşuyor

Tarih : 30.11.-0001

kafagöz şiirsanat dergisi, Şairler Konuşuyor. etkinliğinin üçüncü programında genç şair Sırrı Can Kara’yı ağırlıyor. Bende Bir Leke adlı ilk şiir kitabı geçtiğimiz aylarda KAPLUMBaA Yayınları tarafından yayımlanan genç şair Sırrı Can Kara ve KAPLUMBaA Yayınları’nın kurucusu, editör, yazar Alsem Charles Roidi, kafagöz şiirsanat dergisini hazırlayan şairler Ali C Yoksuz ve Berf Çakmakçı’nın sorularını yanıtlayacak. 
 
Etkinlik 10 Şubat Pazar günü saat 15.00’te Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla halka sanat projesi'nde gerçekleşecek.
 
Katılım ücretsizdir.
kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
Devamı ›


 

Şeytan Tüyü

Tarih : 22.05.2019

İngiliz sanatçı Richard Bartle halka sanat projesi’nde gerçekleşen yeni sergisi Şeytan Tüyü | Luck of the Devil’de bir kez daha 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’in çalışmalarından yola çıkıyor. 
 
Şeytan Tüyü | Luck of the Devil, Bartle’ın ilk kez 2005’te Londra’da Royal Academy’de açılan Turks (Türkler) sergisinde Siyah Kalem’in yapıtlarıyla karşılaşmasının ardından geçen on dört yılın ve bu sürede sanatçının Türkiye üzerine yaptığı dilsel, tarihsel ve kültürel araştırmalarının sonucunu işaret ediyor. 
 
Geçen yıl halka sanat projesi’inde gerçekleştirdiği ilk sanat rezidansı sırasında Bartle, Siyah Kalem’in toplumsal gözlemler olarak yorumladığı çalışmalarına eğilmiş, bu sürecin sonucunda bir dizi heykel ve asamblajdan oluşan sergi, Bir Göçebe Masalı | A Nomad’s Tale ortaya çıkmıştı.
 
Sanatçının işlerinde çıkış noktası olan Siyah Kalem, İslam sanatına dair yapıt üreten diğer sanatçılara kıyasla adeta antropolojik çalışmalar olarak değerlendirilebilecek üretimleri ile ayrıksı bir yere sahiptir. Özgün fırçası ve mürekkeple aktardığı gözlemlerinde Orta Asya ve İpek Yolu üzerindeki Türkleri, göçebe yaşamı, gelenekleri, karakterleri ve toplumsal karşılaşmaları nüktedan bir anlatıya dönüştürür.
 
Şeytan Tüyü | Luck of the Devil, Siyah Kalem’in demonlar olarak adlandırılan hayali, güzel şeytanlarına ilişkin çizimlerini merkeze alır. Bartle, kaynak olarak YKY tarafından yayınlanan, Mazhar Şevket İpşiroğlu’nun kaleme aldığı Bozkır Rüzgarı: Siyah Kalem adlı kitaba başvurmuştur. Sanatçıya esin veren bu kitapta, demonlara ait farklı sahneleri içeren grotesk ama sevimli bir dizi illüstrasyon, içinden ahlak dersleri çıkarılacak masalsı sahneler halinde karşımıza çıkar. Şeytan Tüyü | Luck of the Devil bu demonları konu edinen on beş resmiyle iki heykelinden oluşur. Demonlar, Bartle tarafından bir dizi toplumsal gözlemin aracı olarak kullanılmıştır. Resimler konu itibariyle bugün için de anlamlı bir dizi durumu ele alır. 
 
Bartle, Siyah Kalem’in demonlarını tuvalinde orijinallerinden daha büyük bir ölçeğe taşır; içlerini boşaltır ve kendi imgelemiyle doldurur. Ortaya çıkan işler, siyasi yorumlarla sosyal gözlemlerin oyuncu ve renkli bir karması ve sanatçının kendi demonlarını dışa vurduğu resimler olur. Tuval üzerine resim formundaki yapıtlar günümüz İstanbul’unun dokusu ve anlatısıyla Siyah Kalem’in original paleti ve tekniğini harmanlar.   
 
Sergi Açılış: 
13.06.2019 Perşembe, 18.00 – 21.00
 
13.06 – 21.07.2019
Pazartesi hariç her gün, 12.00 – 19.00
 
halka sanat projesi
Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda 
Kadıköy 34710 İstanbul 
www.halkaartproject.net
 
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Sıcak Yöntem Sabun Atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. 

Kayıt ve bilgi için : permakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Söyleşi: Ozan Yavuz - Göç,Travma ve Temsiliyet Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Ozan Yavuz  halka sanat projesi'nde devam eden "Zambak ve Ahlat" sergisi kapsamında "Göç, Travma ve Temsiliyet Üzerine" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. 
Söyleşinin ana ekseninde, göç sonrası yaşanan travma ve bellek aktarımının kesilmesi ile ortaya çıkan görsel, yazınsal ve sözlü temsiliyetlerin olasılıkları ve üçüncü kuşağın bellek kaybına karşı ortaya koyduğu temsil stratejileri tartışılacak.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Soğuk Yöntem Sabun Atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. 

Kayıt ve bilgi için : permakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Zeytin Yetiştiriciliğine Giriş / 2.Bölüm Budama ve Toprak Bakımı Atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. 

Kayıt ve bilgi için : permakulturkolektifi@gmail.com 

Devamı ›


 

KIYIYA VURANLAR: Sözlü ve Sözsüz Yeni Öyküler

Tarih : 30.11.-0001

Bir yandan genç sanatçılara görünürlük sağlamak ve seslerini duyurma olanağı vermek, aynı zamanda da kariyerini sürdüren sanatçılara farklı bakış açılarını paylaşmaları ve ortak çalışmalara katılmaları anlamında kültürel yaşama katkı vererek varlık gösteren  halka sanat projesi, San Francisco’lu sanat inisiyatifi Artship Initiatives ile hazırladığı programlara 2018 biterken yeni bir halka ekliyor. 
 
Aralık 2018’de diğer etkinliklerin yanı sıra hikaye anlatımlı samimi performanslar izleyici ile buluşacak. 
 
Kıyıya  Vuranlar  // Washed Ashore arkaik, geleneksel, yerel, yeniden inşa edilmiş ve özgün müzik ve şarkılarla samimi bir hikaye anlatımı programıdır. Sözlü anlatı geleneği ruhuyla topluluk yeni öyküler yaratır, eski öyküleri ilk defaymış yeniden anlatır.
 
Katılan sanatçılar: Tolga Ayıklar, Ekin Can Göksoy, Bora Eke, Natalie Koski-Karell, Mete Özel, Kristen Rulifson
Performansın fikir babası ve yönetmeni: halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Slobodan Dan Paich
 
Etkinlik tarihleri: 21-22-23-24 Aralık, saat 20:00
Etkinlik ücretsizdir.
Mekan: halka sanat projesi Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
Yer kapasitesi sınırlı olduğundan rezervasyon gereklidir. 0541 733 42 83 // atolyehalka@gmail.com
 
Devamı ›


 

Kayıtsızlık Şenliği

Tarih : 23.02.2019

halka sanat projesi, küratörlüğünü Bahar Güneş ve Öykü Demirci’nin yaptığı Kayıtsızlık Şenliği adlı sergide Baysan Yüksel, Cins, Çağrı Saray, Didem Erbaş, Doğu Çankaya, Horasan, Işıl Eğrikavuk - Jozef Erçevik Amado, İpek Çankaya ve Murat Germen’in resim, fotoğraf, video ve şiir yerleştirmelerini bir araya getiriyor.
 
Sergi Açılış: 10 Mart 2019 Pazar, 18:00
 
“Bu dünyayı ne tersine döndürmenin ne onu yeniden düzenlemenin ne de bilinmeyene doğru hızla ilerleyen bu uğursuz koşuyu engellemenin mümkün olduğunu anlayalı uzun zaman oldu. Mümkün olan tek bir direniş vardı: dünyayı ciddiye almamak.” 
                                                                                                                                                                                                                                                                                 Milan Kundera
 
Kayıtsızlık; akla ilk gelen sinik çağrışımıyla aldırışsızlık, aldırmazlık, ilgisizlik, umursamazlık anlamına gelir. Milan Kundera “Kayıtsızlık Şenliği” adlı romanında kelimenin diğer bir gücünden bahseder: “Kayıtsızlık alaydan, satirden ve sarkazmdan daha güçlüdür.” Bu cümleyi şu şekilde yorumlamak mümkün: Bir şeye, bir kişiye ya da bir duruma kayıtsız kalmak aslında onun varlığını sorgulamaktır. İlk bakışta edilgen bir sorgulayış gibi algılansa da bu verilecek her türlü tepkiden, en saldırgan olanından bile, daha büyük bir etki yaratır çünkü bir şeye kayıtsız kalmak aslında onu yok saymaktır. Elindeki erkin değersizleşmesi “yok hükmünde” durumuna düşmesidir. Her çıkış kendine bir özne bulduğu ve yanıt aldığı sürece var olur. Bu anlamıyla kayıtsızlık karşı durulanın sembolik varlığını ve gücünü elinden alır.
 
Günümüzde kendine özgü duruşların yitirildiği, tek tip kalabalıkların çoğaldığı, şiddetin her türlüsünün normalleştirildiği, farklı kültürlerin sınırlarını kaybettiği, kendine muktedir çoğunluğa benzemeyenin ötekileştirildiği, doğasını kaybeden yapılarda, bir direniş biçimi olarak kayıtsızlık başka bir anlam temsil ediyor.
 
Adını Kundera’nın aynı adlı romanından alan "Kayıtsızlık Şenliği" sergisinde kayıtsızlık her gün içinde yaşadığımız ve beraber yarattığımız bu çağı kabullenip ve onunla bütünleşip hiçbir şeyi sorgulamadan yaşamak anlamına gelmez. Tam tersi, olumsuz olanı görüp olumsuz olmayanı arayıp bulmaktır. Bir kaçış planı değil iyi olanın verdiği ilhamla kendi bakışını belirtmektir. Ne kadar yaygın ya da benimsenmiş gibi görünse de süregidene aldırış etmeden kendi yanıtlarını üretmektir. Bireyin daha iyi bir dünya olasılığına inancını hiç kaybetmediği “olmak” ve “oluş” un ezeli ve ebedi olduğu, kendini gerçekleştirmenin ve özneleşmenin önüne geçen her durumla bir savaştır.
 
Kayıtsızlık Şenliği’nde davetli sanatçılar, yaşadıkları ve gözlemledikleri dünyada, dünyayı ciddiye alma ya da almama yöntemlerini ve kendi kayıtsızlık biçim ve çözümlerini ortaya koyuyorlar.
 
Sergi, kişisel öykülerin ve hayal kırıklığı, mücadele, umut, direnç gibi insani ve yaşamsal tepkilerin, geniş bir eksen üzerinde her türlü erkle çarpıştığı alanı mihengi noktası olarak ele alıyor ve bu dünyaya ilişkin sorular, arayışlar ve ilhamların üzerinde yükselen bireysel ya da kolektif varoluş biçimlerinin sanatsal karşılıklarını irdeliyor. 
 
İçinde bulunduğu çağa ve çevreye farklı yaklaşım ve yanıtları olan sanatçıları buluşturan sergi, umuda yönelik politik, şiirsel ya da nüktedan anlatım dillerini bütüncül bir hikaye kurmak niyetiyle yan yana getiriyor.  
 
Sergi Ziyaret: 10 Mart - 14 Nisan 2019, Pazartesi hariç 12:00 - 19:00
 
Adres: halka sanat projesi - Caferağa Mh. Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No:8 Moda Kadıköy
Devamı ›


 

Forum: Sergi Düzenlemenin Karmaşık ve Farklı Motivasyonları ve Yöntemleri

Tarih : 30.11.-0001

Bir sergiyi ortaya çıkaran belirgin usullerin yanında çok sayıda pratik, kişiler arası, kurumsal ve hatta çevresel unsur bulunur. Forum, bu alanda çalışan farklı deneyimlere sahip profesyonellerin bir sergi düzenlerken göz önüne aldıkları yöntemlerle, deneyimlerini belirleyen motivasyonları paylaşıma açıyor.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bahçeye / Balkona Hazırlık Atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi için ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Işığa Doğru

Tarih : 15.02.2019

halka sanat projesi, 21 Şubat - 05 Mart 2019 tarihleri arasında Kanadalı sanatçı Colleen O'Brien'ın "Işığa Doğru" sergisine ev sahipliği yapıyor. Kendisini 1920’leri etkili Kanadalı sanat grubu Group of Seven (Yediler Grubu)’nun çizgisinden giden bir sanatçı olarak tanımlayan O’Brien, halka sanat projesi Konuk Sanatçı (Rezidans) Programının Şubat ayı konuğu.
“Işığa Doğru” O'Brien’in rezidans süresi boyunca yarattığı en yeni resimlerini bir araya getiriyor.
Devamı ›


 

Zambak ve Ahlat

Tarih : 19.01.2019

“Ne zambak ne ahlat, ne Krin ne de Alfatlı; her ikisi de olan zamanlar, insanlar, coğrafyalar ve mekanlarla doludur Balkanlar. Hayaletsi olanlar geri gelir, yeni bir ev olasılığı akla gelir, kayıp bakışlar aranır ve masum olan, ilk olana yolculuk başlar.”
 
Ozan Yavuz kişisel bellek arayışından aile tarihine, oradan da günümüzün en yoğun sorunlarından birine, göçe ilişkin bir sergi ve araştırma projesi ile halka sanat projesi’nde izleyiciyle buluşuyor. 
 
“Zambak ve Ahlat” sergisi ve onu getiren hafıza arayışı süreci, sanatçınıngöçmen bir ailenin üçüncü kuşak ferdi olarak Balkanlar’ın her zaman karşılaştığıtravmatik etkiden yola çıkıyor. Evin ne olduğunu anlayabilmek için kişisel geçmişine, aile tarihine ve Balkanlar’a uzanan yolculukta geri dönüşler tıpkı Angelopoulos’unUlis’inBakışı’nda ya da Odysseus’un yolculuğunda olduğu gibi, kahramanın izleri kaybettiği, kişisel yolculuğun başka bir arayışa dönüştüğü ve hatırlamanın imkansızolduğu karşılaşmaları beraberinde getiriyor.
 
Balkanlar’ı anlatırken karşılaşılan bu gerçekler Yavuz için,dedesinin Alfatlı lakabının 1926’da Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç edilen köy olduğunu öğrendiğinde bunun yeni bir ev olasılığı olduğu fikrini edinmesiyle anlamlanıyor.
 
Sergi, masum bakışa veher şeyin başladığı yere dönüşeyönelik bir araştırmanın ve belki de her şeyinyeniden anlamlanacağı hayali topraklara dönük arayışın estetik ve belgesel çıkarımları etrafında şekilleniyor. “Zambak ve Ahlat” olasılıklar zinciriyleinisiyatik boşluğu doldurabilmenin getirdiği umudun ve göç travmasının sonraki kuşaklar üzerindeki etkilerini sorguluyor.Sergide Ozan Yavuz’un fotoğraf, video, buluntu nesneler ve foto-yerleştirmeleri yer alıyor.
 
Sergi Açılış: 19 Ocak 2019, 18.00
Sergi Ziyaret: 20 Ocak – 17 Şubat 2019, Pazartesi hariç hergün12:00 – 19:00
Mekan: halka sanat projesi, Dr. Esat Işık Cd. RuşenağaSk. No.8 Moda-Kadıköy
 
Devamı ›


 

Provalar2: Hız

Tarih : 30.11.-0001

Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar, kendi sesini aramaya hevesli tasarımcı ve sanatçıların özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saattir. Provaların bu seferki konusu “HIZ”. Hız üzerine konuşacağımız açık sohbetten sonra katılımcılar, hız kavramı zemininde analog veya dijital çizim, yazım, yapım, tasarım vb. gibi kendi belirleyecekleri herhangi bir yöntemde üretimlerini gerçekleştirecek ve paylaşacak.
 
* Etkinlik ücretsizdir.
* Katılımcılar kullanacakları her tür malzemeyi yanlarında getirebilirler.
*Oturma kapasitesi sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0216 550 29 90
 
PROVALAR Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla gerçekleşmektedir.
 
ÇAĞRI METNİ:
Eğer bir sanatçıysanız, çevrenize kocaman bir duvar örmek ve o duvarın içinde sezgilerinizi takip ederek kendi bildiğiniz yolda ilerlemek istersiniz. Seyircilerin göreceği, tutkularının tutsağı olmuş bir adam veya kadındır, işte o dünyadaki en ilham verici gösteridir.
 
… her zaman kendimi performansın içinde kaybetmeye ve bir sonraki provada şovu iyileştirmek için kullanılacak notlar alan bir eleştirmene dönüşmeye çalışırım!
 
Gururla ve neşeyle prova yapın, …
 
- Philippe Petit (Yaratıcılık: Kusursuz Suç’tan)
 
Mekan: halka sanat projesi
Tarih: 17.11.2018
Saat: 16.00-18.00
Katılımcı Sayısı: 10 kişi
 
Program: 
16.00 – 16.30 Buluşma, bilgilendirme ve sohbet
16.30 – 17.30 Prova
17.30 – 18.00 Sunum
 
 
KATILIMCI NELER DENEYİMLEYECEK?
 
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
FİLTRE PLATFORM HAKKINDA:
 
Filtre Platform; sanat ve tasarım ile ilgili konularda araştırmayı, fikir geliştirmeyi ve yaratmayı sağlayan davetkâr ve sosyal bir yaratıcı platformdur. Çeşitli ortaklıklar ile kentin çeşitli mekânlarında atölyeler, konuşmalar ve geziler düzenler. Hazine avcısı gibi keşfetmeye önem veren Filtre Platform, süreçlerin, etkinliklerin ve ürünlerin özgün, alternatif ve yaratıcı olmasına odaklanır.
Filtre; malzemeleri, algıyı ve bakış açılarını dönüştürmeye yarayan bir araçtır. Filtre Platform da aynı şekilde dönüştürücü ve ilham doludur. Sanat/Tasarım profesyonelleri ve öğrencileri ile sanat ve tasarıma meraklı olan herkesi keşfetmeye, yaratmaya, dönüşmeye ve dönüştürmeye davet eder.
instagram: https://www.instagram.com/filtreplatform/
facebook: https://www.facebook.com/filtreplatform/
e-mail: filtreplatform@gmail.com
Devamı ›


 

Kişisel Harita Yapım Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Sanatçı Çiğdem Menteşoğlu’nun tarih boyunca haritanın sanatsal bir dışavurum ve ifade aracı olarak kullanımı hakkında bilgi veren ve  haritanın kişiselleştirilmesi üzerine renkli, görsel örneklerle dolu sunumu halka sanat / galeri’de sizleri bekliyor. Seminer sonrası katılımcıları “kendi haritanızı kendiniz yapın” atölye uygulamasına davet ediyoruz.
 
Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan haritalara farklı bakmayı amaçlayan bu etkinlikte; sizleri seçeceğiniz bir yerin haritasını yapmaya ya da var olan haritasını dönüştürmeye, yeniden şekillendirmeye bekliyoruz. Harita görsellerinden yararlanarak, resim, çizim ve kolaj tekniğinde kendi kişisel (özgün) haritalarımızı biçimlendireceğiz.  
Seçeceğiniz yer; yaşadığınız semt, mahalle, bir şehir, yer olarak algıladığımız sizin için anlamı olan herhangi bir şey olabilir. 
Ayrıca kartografi ve sanat ilişkisi ve  haritanın sanatsal ifade aracı olarak kullanımı hakında teorik bilgi verilecektir.
 
Not: Katılımcılardan, atölye çalışmasına gelirken seçtikleri yerlerin A4 ya da A3 boyutunda (isteğe göre) birkaç harita görselini  beraberinde getirmeleri istenecektir. İstediğiniz bölge, şehir, ülke ya da size bir anlam fade eden herhangi bir yerin haritasını çıktı alabilirsiniz.
 
Çiğdem Menteşoğlu Chatzoudas 
Trabzon Güzel Sanatlar Lisesi’nin ardından, 2004 Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü tamamladım. 2005-2006 yıllarında Çek Cumhuriyetinde güzel sanatlar okudum. Fotoğraf ve baskı çalıştım. Seyahat etmek, insan ve yol, aidiyet hissi teması beni hep ilgilendiren genel konular olmuştur. Bu süreçte, macera içeren seyahatlerim ve deneyimlerim oldu. O dönemde başlayan, yer, harita, sınırlar, seyahat özgürlüğü, yer ve duygu ilişkisine olan ilgim 2008 de Fransa’da bursla gittiğim sanatçı rezidansı programında kendini açığa vurdu. Böylece harita ve coğrafya ile ilişkili çalışmalarım başladı. Sonrasında da farklı bağlamlarda çalışmalarım devam etti. Araştırmalarım sürecinde sanatta yeterlik tezimi de yine bu konuda “Sanatta Kartografik Yaklaşımlar” adı ile tamamladım. Halen; geniş anlamda yerleşim, insan-yer ilişkisi teması altında daha çok kişisel deneyime ve imgeleme dayanan farklı tekniklerde ama özellikle resim ve çizim pratiğinde çalışmalarımı sürdürmekteyim.
 
Tarih: 24 Mart 2018 Cumartesi
Saat: 13.00 - 16.00 
 
 
Eğitmen: Çiğdem Menteşoğlu
www.cigdemmentesoglu.com
 
Katılımcı sayısı: 10
Katılım ücreti: 120 TL
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 4283
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
halka sanat / galeri: Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Devamı ›


 

Buluşma: Şairler Konuşuyor

Tarih : 30.11.-0001

kafagöz şiirsanat dergisi, Şairler Konuşuyor. etkinliğinin ilk programında şair Burak Acar’ı ağırlıyor. 2008 yılında yayımlanmış olan Ateş Akvaryumu’ndan tam on yıl sonra Tabiat Abi ile okurlarını sevindiren Burak Acar, kafagöz şiirsanat dergisini hazırlayan şairler Ali C Yoksuz ve Berf Çakmakçı’nın sorularını yanıtlayacak. Etkinlik 3 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin katkılarıyla halka sanat projesi'nde gerçekleşecek. 
kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Kaşar Peyniri atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Çekim Merkezi Olarak Şiir: Görsel sanatçılar tek bir şiire yanıt veriyor

Tarih : 11.11.2018

halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco işbirliklerinin sekizinci yılında şiir etrafında kurguladıkları bir sergi gerçekleştiriyorlar. İki kardeş disiplin şiir ve görsel sanatların ilişkisel ve ilham verici yönlerine vurgu yapan sergi, davetli sanatçıların Şirin Tufan’ın bir şiirine verdikleri görsel yanıtları bir araya getiriyor.
 
Katılan sanatçılar: Lale Altunel, Doğu Çankaya, Emrah Danacı, Tomáš Hetmánek, Hülya Küpçüoğlu, Çiğdem Menteşoğlu, Slobodan Dan Paich, Eylül Damla Uzun
 
Sergi açılış:24.11.2018 Cumartesi, 18:00
 
Sergi ziyaret: 25.11 – 25.12.2018, Pazartesi hariç her gün 12.00 – 19.00
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cd. Ruşenağa Sk. No :8 Moda Kadıköy İstanbul
 
Serginin merkezini oluşturan şiir şöyle:
I see pictures of persons
Ageless, ruthless
Lost in the pages of abandoned books
I see faces
Rigid, cold
Seeking for stories
All obscure and dirty
Bloodsuckers, dream catchers
Pouring wine on empty letters
Drawings signs with
Disillusioned feathers.
Where have you gone
All mighty soul of mine
You betraying I
All nude and dark
Poisoned by the lies of Eros
All painted in stainless colours.                           
 
Şirin Tufan / 28 Kasım 2016
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Provalar

Tarih : 30.11.-0001

Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla
Eğer bir sanatçıysanız, çevrenize kocaman bir duvar örmek ve o duvarın içinde sezgilerinizi takip ederek kendi bildiğiniz yolda ilerlemek istersiniz. Seyircilerin göreceği, tutkularının tutsağı olmuş bir adam veya kadındır, işte o dünyadaki en ilham verici gösteridir.
 
… her zaman kendimi performansın içinde kaybetmeye ve bir sonraki provada şovu iyileştirmek için kullanılacak notlar alan bir eleştirmene dönüşmeye çalışırım!
 
Gururla ve neşeyle prova yapın, …
 
- Philippe Petit (Yaratıcılık: Kusursuz Suç’tan)
 
Filtre Platform’un deneysel atölyesi Provalar, kendi sesini aramaya hevesli tasarımcı ve sanatçıların özgün yöntemleri üzerine çalışması için yaratılan felekten bir saattir. Provaların ilk konusu “Gramer”. Gramer hakkında konuşacağımız açık sohbetten sonra Mimar/Müzisyen Tolgay Keskin, biçim gramerleri hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Sonra katılımcılar, gramer kavramı zemininde analog veya dijital çizim, yazım, yapım, tasarım vb. gibi kendi belirleyecekleri herhangi bir yöntemde üretimlerini gerçekleştirecek ve paylaşacak.
 
* Etkinlik ücretsizdir.
* Katılımcılar kullanacakları her tür malzemeyi yanlarında getirebilirler.
 
Mekan:   halka sanat projesi
Tarih:      20.10.2018
Saat:    16.00-18.00
Katılımcı Sayısı: 10 kişi
 
Program:      16.00 – 16.30 Buluşma, bilgilendirme ve sohbet
                     16.30 – 17.30 Prova
                     17.30 – 18.00 Sunum
 
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0216 550 29 90
 
 
KATILIMCI NELER DENEYİMLEYECEK?
 
Üst baskılardan bağımsız olarak bir konu ile ilgili kendini araştırmak
Yaratıcılık yöntemleri hakkında bilgilenmek ve özgün yöntemini geliştirmek
Kendi kendine kritik verebilmek; üretiminin içine sinen ve sinmeyen kısımlarını kendin keşfedebilmek
Başka tasarımcılar/sanatçılar ile tanışmak
 
FİLTRE PLATFORM HAKKINDA:
 
Filtre Platform; sanat ve tasarım ile ilgili konularda araştırmayı, fikir geliştirmeyi ve yaratmayı sağlayan davetkâr ve sosyal bir yaratıcı platformdur. Çeşitli ortaklıklar ile kentin çeşitli mekânlarında atölyeler, konuşmalar ve geziler düzenler. Hazine avcısı gibi keşfetmeye önem veren Filtre Platform, süreçlerin, etkinliklerin ve ürünlerin özgün, alternatif ve yaratıcı olmasına odaklanır.
Filtre; malzemeleri, algıyı ve bakış açılarını dönüştürmeye yarayan bir araçtır. Filtre Platform da aynı şekilde dönüştürücü ve ilham doludur. Sanat/Tasarım profesyonelleri ve öğrencileri ile sanat ve tasarıma meraklı olan herkesi keşfetmeye, yaratmaya, dönüşmeye ve dönüştürmeye davet eder.
instagram: https://www.instagram.com/filtreplatform/
facebook: https://www.facebook.com/filtreplatform/
e-mail: filtreplatform@gmail.com
 
 
 
 
Devamı ›


 

Tekrar Görüşene Dek

Tarih : 12.09.2018

Carian Project ekibinden yeni sergi
Eş-Küratörler: Taryn Tomasello, Marga Karayol, İpek Çankaya
 
Kimin hikayesi anlatılır ve aklımızda ne kalır?
Neden toprağı bir yerden bir yere taşırız?
Bedenlerimizi yabancı bir çevreye nasıl entregre ederiz?
 
Bu sergi Carian Project (Karya Projesi)’ni oluşturan iki sanatçı olan Marga Karayol ve Taryn Tomasello’nun dostluklarından aldıkları ilhamla, Muğla’nın Turunç ilçesinde bulunan Antik Amos Kenti’ne ait arkeolojik alanda yeni bir yapıt ürettikleri ve kadim Karya uygarlığını çevreleyen gizeme odaklandıkları, uzak-mesafeli bir işbirliğidir. 
 
Geçen iki yılda Karayol harabeleri ve çevreleyen kırsal alanı düzenli olarak ziyaret etmiş, notlar almış, fotoğraflamış ve ıslak çamur toplamıştır. İki sanatçı haftalık video görüşmelerle araştırmalarının sonuçlarını paylaşmış, yeni fikirler tartışmış, birbirlerini cesaretlendirmişlerdir.Eylül 2018’de Tomasello Karayol’la Turunçta buluştu ve iki sanatçı Amos’ta bu sergiyi oluşturan son ve yoğun üretim aşamasını gerçekleştirdiler.
 
 
İnteraktif ve dokunulabilir bir sergi olan “Until We Meet Again - Tekrar Görüşene Dek” izleyiciyi onların bu deneyiminin bir parçası olmaya davet ediyor. Açılış gecesinde Amos çevresinden toplanan ıslak çamur kullanılarak ziyaretçiler kendi heykellerini yapmaya davet edilecek. Bunun yanında son iki yılda kolektif olarak üretilen fiziksel ve deneysel işler mekanda yerlerini alacak.
 
Carian Project (Karya Projesi) Muğla, Turuç’ta yaşayan Marga Karayol’la Portland Oregon ABD’de yaşayan Taryn Tomasello’nun mekana özgü işbirliği projesidir.
 
Mekan: halka sanat projesi
Dr. Esat Işık Cad. Ruşen Ağa Sok. No: 8 Moda, Kadıköy İstanbul
Sergi Açılışı:6 Ekim 2018 Cumartesi, 19:00 
Sergi Ziyaret: 7 – 31 Ekim, Çarşamba - Pazar 12:00 - 19:00, diğer günler randevu ile (Lütfen arayınız: 0541 733 42 84)
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Zeytin Yetiştiriciliğine Giriş atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Zanaat ve Sanat: Bölünmeye Karşı Köprüler

Tarih : 30.11.-0001

Konuşma, tekstile ait malzeme ve tekniklerin günümüzde görsel sanatlarda, tiyatroda ve el işinde kullanılmasına yönelik deneyimlerin ve düşünce süreçlerinin paylaşılması üzerinedir. Tarihsel süreçten bakıldığında sanat ve zanaat, farklı niyet ve odak noktaları taşıdıkları anlarda bile birbirlerini etkileyen ve geliştiren iki alandır.
 
Konuşmanın amacı, bu iki disiplin arasındaki ilişkinin boyutlarını farklı deneyimler etrafında tartışmak, aralarında bir bölünme ya da hiyerarşi oluşturmadan köprü kurmaktır. Her biri, hem kendi içinde kuşaklar arası bir aktarım nesnesi görevi görmekte, hem de ortak bir paydadan beslenmektedir. Bu yönleriyle de sınırsız bir yenilenme önerirler.
 
Konuşmanın odağını dikiş, dokuma, nakış gibi tekstil temelli malzeme ve teknikler oluşturmaktadır. Davetli konuşmacıların her biri, çalışma alanı kapsamında, çağdaş sanatta, tekstil sanatında, tiyatroda ve tekstil temelli zanaatlarda edindikleri bilgi ve deneyim süreçleriyle bakış açılarını paylaşacaklardır.
 
Davetli Konuşmacılar: Semra Gür Üstüner, Dilek Yalçın Demiralp, Slobodan Dan Paich, Moderatör: Dr. İpek Çankaya
 
Etkinlik dili Türkçe’dir. Sn. Paich çeviri: Öykü Demirci
*Etkinlik ücretsizdir, yer kapasitesi nedeniyle kayıt olmak gerekmektedir: atolyehalka@gmail.com // 0541 733 42 83
Etkinlik Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşmektedir.
 
19 Mayıs 2018 Cumartesi, 16:00 – 18:00, halka sanat/ galeri
Caferağa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Moda, Kadıköy
Devamı ›


 

Written in Dualities // Karşıtlıklara Yazılı

Tarih : 03.09.2018

halka sanat projesi, yeni sezonun ilk sergisinde Clara Cortés García'nın işlerine ev sahipliği yapıyor. "Written in Dualities // Karşıtlıklara Yazılı", sanatçının İstanbul'da bulunduğu süre boyunca zihninde yer eden katı ve sıvı, karanlık ve aydınlık, sakinlik ve gürültü, yeni ve eski gibi ikili karşıtlıklardan ilhamla geliştirdiği bir sanatsal araştırma projesidir. García, bir video ve bir fotoğraf yerleştirmesinden oluşan sergisinde İstanbul'u neredeyse çevreleyen suyu ve kentin dokusunun bir diğer büyük bölümünü oluşturan mimari çevreyi irdeliyor. Son yıllarda fiziksel mekanlarda soyut form arayışına giren sanatçı, Jean Baudriallard'ın simülasyon ve simülakra kavramlarını temel alan persfektifini kendi sanatsal araştırmalarında anahtar olarak kullanıyor.
 
Clara Cortés García Ağustos ayında halka sanat projesi'nin sanatçı rezidans programına dahil olmuştur.
 
Sergi Açılış: 6 Eylül 2018 Perşembe, saat 19:00
Sergi Ziyaret: 7 - 30 Eylül 2018, Pazartesi, Salı hariç 12:00 - 19:00
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekolojik Mimariye Giriş atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Konuşma Serisi: Beğeni

Tarih : 30.11.-0001

NE KADAR VE NASIL KONTROLÜNDEYİZ?
Beğeninin teknik, anlamsal (semantik), psikolojik, ekonomik ve politik yönleri üzerine konuşma serisi
Yaratıcının ve izleyicinin beğenilerine yönelik bakış açılarını, nedensellikler ile çok boyutlu araştırıyoruz. Beğeni konusunu, her oturumda farklı bir yönüne odaklanarak sanat tarihinden ve günümüzden örnekler ile inceliyoruz. Beğeninin göreceliliğini birlikte sorguluyoruz. 
Devamı ›


 

Dinle Neyden - Bir Derin Dinleme Yolculuğu

Tarih : 30.11.-0001

Kamyar Houbakht - Seda Seyrek (Neyestan-Dinlemenin Hikmeti)
Fatih Oral ( Neyzen)
 
Dinle Neyden-Bir Derin Dinleme Yolculuğu
Dinle bu ney nasıl şikâyet ediyor
ayrılıkları nasıl anlatıyor:
Beni Neyestan'dan* kestiklerinden beri
feryadımdan herkes ağlayıp inledi.
Ayrılıktan parça parça olmuş kalp isterim ki, içimdeki bu özlemi paylaşayım. 
Aslından uzak düşen kişi, yine vuslat zamanını arar.
 
Hz. Mevlana Celaleddin Rumi
(*Neyestan: Kamışlık)
 
 
 
Kamyar Houbakht, Seda Seyrek ve Fatih Oral, sizi bir yolculuğa davet ediyorlar. Neyestan'a doğru, kendimize, özümüze doğru. Bu pazar günü gündelik hayatın koşturmacasına, şehrin hızına hazır biraz ara vermişken, Hz. Mevlana'nın Mesnevisi ve Ney eşliğinde derin dinlemeyi tecrübe edeceğimiz bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan halka sanat projesi mutluluk duyuyor! 
 
Atölyede, Ney eşliğinde Mesneviyi okumanın yanında, onun dinlemenin hikmetine dair anlamını konuşacak; Tasavvuf şiiri ve felsefesinin ve Doğu'nun kadim hikmetinin gündelik hayatımıza nasıl kılavuz olabileceğini birkaç pratik çalışma ile keşfedeceğiz. Bu çalışmalar, ruhun sembolik ve tasvirlerle konuşan dilini anlamaya, sesini işitmeye yönelik, diyalog, çizim ve tahayyül çalışmasıdır.
Gelirken yanınızda getirmeniz gereken sadece varlığınız ve dinlemeye ve işitmeye gönüllü olan kulaklarınız.
 
Tarih: 4 Mart 2018, Pazar
Saat: 14:00-16:00
halka sanat / galeri: Caferağa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com 
 
Atölyeye katılımı için alt limit 20TL'dir. 
 
Kamyar, Seda ve Fatih bizlere şöyle sesleniyorlar: Armağan ekonomisinin bize bir hediye olduğunu biliyoruz. "Gönlünüzden ne koparsa" ilkesiyle sağlamayı arzu ettiğiniz daha fazla katkı olursa armağanlarınızı sevgiyle kabul edip hayata daha çok şey vermek istiyoruz. 
 
Kamyar Houbakht
 
2008 yılında ruhumu aramak için iş dünyasından ayrıldım. O zamandan bu yana, hikmete, özellikle Anadolu ve İran diyarlarının hikmetine duyduğum aşkı keşfediyorum. Kitaplardan ve hikayelerden öğrendiğim kadim hikmeti günlük yaşam anlayışıma getirmenin yollarını öğreniyorum. 2012 yılında ise insanlara bire bir koçluk seansları, atölyeler ve doğada inzivalar ile ruhun kılavuzluğunda yolculuk yapacakları alanlar açmaya başladım. Bu alanı açma ve tutma biçimim, kökleri hem kadim hikmette hem de yeni bir liderlik anlayışında bulunan tecrübeler ile şekillendi. Bunlardan bazıları, İşraki Felsefe, Teori U ve büyük anneannemin yaşam biçimi.
 
Seda Seyrek
 
13 yaşında bağlama öğrenmeye başladığımdan beri Anadolu müziği ile iç içeyim. Lise ve üniversite yıllarında dostlarımla kurduğum topluluklarda müzik yaptım. Bir dönem üniversitede İngilizce dersleri verdim ve çevirmenlik yaptım. 2013 yılında özüme ve köklerime doğru çıktığım yolculuk ise beni sadece müziğe değil, mukaddes olana ve batıni manaya yeniden bağladı. Aynı süreçte Farsça öğrenmeye karar vermemle tanıştığım İran diyarının kadim hikmeti ve Anadolu ile ilişkisi de gündelik yaşamıma kılavuz olmaya devam ediyor. Ruhsal yolculuk ve kolektif bilince dair kadim bilgi ve yeni pratikler ile alanlar açmayı öğreniyorum. Bu alanlarda hizmet etmem için bana mürşitlik eden hikmet ve öğretiler şunlar: Anadolu, İran ve genel olarak Doğu'nun müzik, şiir, tasavvuf öğretisi ve sözlü geleneği; çember adabı, topluluk yaşamı ve beraber üretme alanlarında öğrendiklerim.
 
https://soundcloud.com/seda-seyrek
 
Fatih Oral
 
Neyde çeşitli tavırları inceleyen Fatih Oral, Türk tasavvuf musikisi ve klasik Türk musikisinin yanı sıra, Türk halk müziği, jazz gibi farklı türler üzerinde de çalışmaktadır.
 
Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı biteren Oral, profesyonel hayatında pek çok sanatçıyla sahne paylaşmıştır. Bir süre İSMEK’te de ders vermiş, halen M.E Bakanlığında öğretmen olarak çalışmaktadır.
 
2008 yılından beri Tümata grubunun bir üyesi olan Oral, grubun yurt içi ve yurt dışındaki çok sayıda konserinde neyzen olarak görev almıştır.
 
https://www.youtube.com/channel/UCZGynE9QNkQg4XJOrdLbu0g
https://soundcloud.com/fatih-oral
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bahara Hazırlık atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Ne Bana Sen, Ne Sana Ben

Tarih : 27.06.2018

TUTMA | HOLD çok yıllı bir kültürel ve küratoryal değişim projesi olan ve iki bağımsız sanat inisiyatifi olan İstanbul’dan halka sanat projesi ile Vancouver’dan ARTS ASSEMBLY tarafından geliştirilen Common Ground | Uyuşma Temeli'nin birinci yıl projesidir. İki yıla yayılan projenin ilk aşamasında ARTS ASSEMBLY İstanbul’da, ikinci aşamasında ise halka sanat projesi Vancouver’da yaşayan yerel sanatçılarla işbirliği yaparak yaklaşık iki hafta süren programlar hazırlamaktadır. Projenin ilk ayağı Ağustos 2018’de İstanbul’da, ikinci ayağı Haziran 2019’da Vancouver’da gerçekleşmektedir. Proje aynı zamanda m-est.org işbirliği ile yapılmaktadır. Common Ground | Uyuşma Temeli İstanbul ve Vancouver’ın coğrafi sınırlarını aşan bir yaygınlıkta dillendirilen ortak sosyal ilgilere odaklanır. Proje, fiziksel alanda varoluş ve prekarite ile kendini ifade etmenin sınırlanışı ve bireysel kimlik olarak iki ayrı bölümden oluşur.
 
TUTMA | HOLD
 
Projenin birinci yılında ARTS ASSEMBLY, İstanbul’da Merve Ünsal ve Lara Ögel’le iki haftaya yayılan bir dizi program hazırlamaktadır. Sanatçılar ilk yılın proje başlığı olan TUTMA | HOLD kapsamında meskun mekan ve yer tutmanın toplum ve kültürel üretimle ilişkisi kavramlarını ele aldıkları bir iş üretmektedirler. "Ne Bana Sen, Ne Sana Ben" başılığını taşayan bu sergi ve bağlantılı okuma grupları halka sanat projesi ev sahipliğinde gerçekleşmektedir.
 
Lara Ögel’in işi yüzeylerin, vücut yüzeylerinin, rüyaları yazdığınız, onları korumak için sakladığınız yüzeylerin şifa haline odaklanmaktadır.
Merve Ünsal’ın işi imgelerin eli kulağında gözden kayboluşlarının bir renk, potansiyel bir hareket olmaları üzerine odaklanmaktadır.
 
 
Sergi Açılışı: 9 Ağustos 2018 Perşembe, 19.00 - 22.00
Sergi Ziyaret: 9 -18 Ağustos, 2018, Sergi Çarşamba’dan Pazar’a 12.00 - 19.00, diğer günler randevu ile ziyaret edilebilir. Randevu için:0541 733 42 83
 
Sanatçı Konuşması: 12 Ağustos 16.00 Pazar
Moderatör: Meichen Waxer
Okuma Grupları: 15 Ağustos 15.00 Çarşamba
*** Pazar ve Çarşamba günleri için lütfen kayıt olun:
atolyehalka@gmail.com
0541 733 42 83
 
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Mozzarella Peyniri atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Bir İhtimal Daha Var: Açık Mekan ve Sanatçı Kolektifleri Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

Bir araya gelme pratiğinde entelektüel, ideolojik ve aksiyona dayalı motivasyonlar nedir? Kolektivitenin günümüz dinamikleri içinde ürettiği model nedir? Kolektif gruplar hangi yollarla sistem ve üretim şartlarını değiştirebilir, kamusal alanda hangi stratejileri ele alır, hangi alternatif formları yaratır? Kolektif sanat grupları, sanat sistemi içinde nasıl bir yerde konumlanır ve nasıl direnç gösterir? Öznellik/tekillik arası sınırlar netliğini kaybeder mi? Müşterek hedefler ve ortak yollar belirlenebilir mi?

Kasa’da 19 Ocak-24 Şubat arasında, Hafriyat’ı merkezine alan 6 haftalık süreç, kolektif sanat gruplarının yapıları, farklı yöntem ve stratejileri, dağılma ya da dönüşüm süreçleri, problematikleri ve olasılıkları ile bir model olarak kolektivitenin mümkünlüğü üzerine bir hatırlama, kesişme ve çarpışma alanı yaratmakla ilgileniyor.
Açık Mekan'da halka da kendi hikayesini anlatan bir yerleştirme yaptı. Diğer katılımcı kolektiflerin işleriyle beraber 24 Şubat'a kadar görülebilir. 

Konuşma tarihleri:

19 Ocak, 17:00 Hafriyat
24 Ocak, 17:00 Emre Zeytinoğlu, Vahit Tuna
31 Ocak, 17:00 Beral Madra, Feyyaz Yaman
7 Şubat, 17:00 Asena Günal, Ezgi Bakçay
14 Şubat, 17:00 Fatih Özgüven, Ayşe Erek
21 Şubat, 17:00 Kolektifler Açık Konuşma


Kolektifler Açık Mekan

Altı Aylık
Atılkunst
Artık Mekan
Bandrolsüz
BAS
birbuçuk
ÇokAyaklılar
Darağaç Projesi 
Dramaqueer Sanat Kolektifi
HAH
halka sanat projesi
Hallederiz İnş. Kooperatifi
HAYAKA ARTI
Hazavuzu
HER HÂL
Karapembe Karşı Sanat Kolektifi
Kartonkitap
Kendine Ait Bir Oda 
Loading 
Mardin'de Çağdaş Sanat Konuşmaları
Mars
Maquis Projects 
Merkezkaç
Mtaär
Noks
Oda Projesi
Oddviz
Pasaj
Pelesiyer
PiST/// 
Sanatorium
Taşeron
Yaygara
Yoğunluk
Videoist
xurban_collective
5533
216
 
Devamı ›


 

Bir Göçebe Masalı

Tarih : 18.05.2018

Bir Göçebe Masalı adlı sergide İngiliz sanatçı Richard Bartle 14. Yüzyıl minyatür ressamı ve hikaye anlatıcısı Mehmet Siyah Kalem’ın toplumsal gözlemlerinden yola çıkıyor. Siyah Kalem’in çalışmaları Bartle için hem günümüz İstanbul’unu yorumlamakta bir ayna olurken, hem de kendi hikayesiyle Siyah Kalem’in anlattığı hikaye arasında bir aracı görevi görüyor. Bartle maddi gerçeklik, mimari özellikler, politik manzara gibi kavramları ve geleneksel el sanatlarını kullanarak anlatıya ve temsile ait fikirlerini bir potada buluşturuyor. Sergi Bartle’ın bu süreç sonunda ürettiği bir dizi yeni işi içeriyor.   
 
Bartle işlerinde Siyah Kalem’in minyatürlerini yorumlamakla kalmıyor; onları, yepyeni bir karşılaşmalar ve bağlantılar dünyası oluşturmak için görsel bir araç olarak kullanıyor. Bu sayede sanatçı, İran, Anadolu ve Orta Asya’yı içine alan 14. Yüzyıl İpek Yolu ile hala hem bu kültürünlerin izlerini, hem de yeni bir çağın özelliklerini taşıyan  bir geçit noktası olarak varlığını sürdüren 21. Yüzyılın kozmopolit İstanbul’unu bir göçebe vizyonuyla birbirlerine bağlıyor.  
 
Açılışı 8 Haziran Cuma saat 19:00’da halka sanat/ galeri’de gerçekleşecek sergi, 9 Haziran – 22 Temmuz 2018 tarihleri arasında Çarşamba’dan Pazar’a 12:00 – 19:00, diğer günler randevu ile ziyaret edilebilir. İngiltere Sheffield’te yaşayan Richard Bartle Nisan – Haziran 2018 arasında üç ay süresince bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin rezidans programı katılımcısı olarak İstanbul’da bulunuyor.
 
halka sanat/ galeri: Caferağa Mh. Bademaltı Sk. No:24 Moda Kadıköy
0216 550 29 90
directors@halkaartproject.net
www.halkaartproject.net
 
 
 
Devamı ›


 

Her Şey Dönüşür

Tarih : 27.04.2018

halka sanat/ galeri 18 Mayıs – 5 Haziran 2018 tarihleri arasında Her Şey Dönüşür adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, Olivia Lorgan-Jones ile Slobodan Dan Paich’in zanaat ve sanat temelli işlerini bu ifade biçimleri arasında bir hiyerarşi yaratmadan, aralarında bir diyalog oluşturacak biçimde bir araya getiriyor. “Her Şey Dönüşür” örülerek yapılmış nesneler ve giysilerle, bunlara yanıt olarak ortaya çıkan çay ve mürekkep çizimlerinden oluşuyor. Bu şiirsel dostluk ve alışveriş sanatın sınırlarını ve sanatın içinde zanaatın yerini yeniden düşünmemizi öneren mütevazi ama kararlı bir etkileşim alanı yaratmayı hedefliyor.
 
Serginin açılışı; 17 Mayıs 2018 Perşembe, saat 19.00'da halka sanat / galeri' de "Güzel Doku'nuş: Kumaşın İfade Gücüne Övgü sergisiyle aynı anda gerçekleşecektir.
 
Sergi Açılış: 17 Mayıs 2018 Perşembe, 19:00
Sergi Kapanış: 5 Haziran 2018 Salı, 19:00
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Arkaik Yankılar ve Günümüz

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun 6 yıldır süren 2017 İşbirliği 22-23-24-25 Aralık 2017, 20:00'da hikaye anlatımlı performanslarla halka sanat rezidans'ta sürüyor.
 
Binlerce yıl boyunca, sıcak yaz günlerinde bir zeytinin altında, kışın soğuğunda bir ateşin etrafında toplanıldı. Bugünün koşuşturmacasında ve yoğun kentsel baskıları altında insana özgü bu bağa hala ve hep gerek var diye düşünüyoruz. 4 gün üst üste gerçekleşecek hikaye anlatımlı performanslarda siz de bize katılmaya ve bu yaklaşımı paylaşmaya davetlisiniz.
 
Gecenin anlatıcıları ve müzisyenler
Jelena Jovanovic
Solist, Müzikolog
 
Timuçin Çakaloz
Heykeltıraş, Geleneksel Taş Oymacısı, Müzisyen, Hikaye Anlatıcısı
 
Mete Özel
Kurgu Yazarı, Şair, Çevirmen, Hikaye Anlatıcısı
 
Ekin Can Göksoy
Yazar, Kültür Tarihçisi, Hikaye Anlatıcısı
 
Bora Eke
Görsel Sanatçı, Hikaye Anlatıcısı
 
Emrah Danacı
Görsel Sanatçı 
 
Fikir babası ve yönetmen: Slobodan Dan Paich
Performans dili Türkçedir.
 
*Oturma kapasitesi sınırlı olduğundan yer ayırtmak için lütfen arayınız.: 0541 733 4283
 
Mekan: halka sanat / rezidans 
Caferağa Mah, Dr.Esat Işık Cad, Ruşenağa Sokak, No:8 Moda, Kadıköy, İstanbul
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Toprak Ana Günü

Tarih : 30.11.-0001

Bu etkinlik Slow Food Balkon Bahçeleri Birliği, İstanbul Permakültür Kolektifi, halka sanat projesi ile bizlerle birlikte olacak tüm iyi, adil, temiz üretime gönül veren üreticilerimizin ve sanatçı dostlarımızın sizlere armağanıdır.

Terra Madre – Toprak Ana Günü, Slow Food’un doğumgünü olan 10 Aralık’ta Slow Food Birliklerinin, geleneksel yerel gıda üretimini ve gıdanın çeşitliliğini kutlamak için düzenlediği bir gündür.

Bu bağlamda, dünyadaki Gıda Toplulukları ve Slow Food Birlikleri, yerel gıdayı, biyoçeşitliliği ve sürdürülebilir gıda üretimini kutlamak için çeşitli etkinliklerle biraraya gelir. Bu sene, tema ‘Geleneksel gıdayı ve biyoçesitliliği korumak’ ve ‘sürdürülebilir gıdaya gelecek nesiller adına sahip çıkmak’ olarak belirlendi.

Ortak duyarlılıklar etrafında bir araya gelen üç oluşum Slow Food Balkon Bahçeleri Birliği, İstanbul Permakültür Kolektifi ve halka sanat projesi olarak sizi 10 Aralık 2017 Pazar günü Terra Madre - Toprak Ana Günü’nü birlikte kutlamaya davet ediyoruz.

Günün Programı şöyle:

halka sanat/ rezidans

13:00 –15:00 - Asma Yaprakları Üzerine Resim Atölyesi

*Atölyeye katılım için ön bilgi gerekli değildir ancak fiziksel kapasitemiz nedeniyle kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com / 0541 733 4283
 

halka sanat/ galeri

13:00 –15:30 - Yerel Üreticilerle Sohbet ve Ürün Tadımı

15.30 –Terra Madre- Doğaçlama Dans Performansı - Yıldız Güventurk

Yerel üreticilerle Sohbet bölümünde toprağına, biyoçeşitliliğe, sürdürülebilir gıdaya kendilerini adamış halde üretim yapmaya devam eden ve ürünlerini bizlerle paylaşan çok değerli üreticilerimizden yaşadıklarını, yaptıklarını, yapmak istediklerini dinleyeceğiz.

  • Gündönümü Çiftliği – Aysun Sökmen
  • Gekoo - Özlem Atabaş
  • Nar Çiftliği –Nardane Kuşçu
  • Zeytinliboğaz Çiftliği – Selçuk Şahin

Onların yanı sıra yanımızda olamayıp, ürünleri ile katılacak üreticilerimiz ve Slow Food birliklerimiz var.

  • Jade Çiftliği – Berin Ertürk – Adapazarı Slow Food Konviviyumu Lideri
  • Şile Bi Ovacık – Fatma Çam Denizci – Şile Palamut Birliği Lideri

 

Gelin bize katılın, birlikte güzellikleri çoğaltalım...

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Evde Bahçe atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Güzel Doku'nuş: Kumaşın İfade Gücüne Övgü

Tarih : 26.04.2018

Yedi yıldan bu yana sürmekte olan halka sanat projesi ve Artship Initiatives San Francisco birlikteliği her yıl hikaye anlatımlı bir performansa sahne olur. Hikayelerin özü gibi, anlatımda kullanılan kumaşlar, dokumalar, örtüler ve giysiler de anlatıların bütününe özenle işlenen ögelerdir. Kumaşların yarattığı simgesellik, anlatım gücü ve atmosfer oluşturma özelliği performanslara sözler ve jestler kadar yer; anlatıyı zenginleştirir. Onlar, kullanılan diğer malzemeler gibi öykülerin yüzü, aracısı ve destekleyicisi olurlar. Sözlü anlatı geleneğini günümüze zamansız öykülerle uyarlayan bu performansların görsel yüzünü temsil ederler. 
 
18 Mayıs – 5 Haziran 2018 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de yer alan “Güzel Doku’nuş” insanlığın süregelen en eski başarılarından biri olan kumaşa övgü niteliğinde bir tekstil sergisidir. Son yedi yıldır halka/Artship hikaye anlatımlı performanslarında kullanılan kumaş ve benzeri malzemelerden ve Artship’in önceki işlerinde kullanılmış ve hayatta kalan bazı öncül parçalardan oluşur. 
 
 
Sergi Açılış: 17 Mayıs 2018 Perşembe, 19:00
Sergi Kapanış: 5 Haziran 2018 Cumartesi, 19:00
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

ALMA: Galiçya'da Bir Müzik ve Doğa Deneyimi

Tarih : 30.11.-0001

Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği, Wapapura’nın hazırladığı, ALMA: Arte, Legado, y Medio Ambiente adlı kısa belgeselinin uluslararası ilk gösterimine ev sahipliği yapıyor.
Belgesel, İspanya’nın Galiçya bölgesinde yer alan ve 12. yüzyılda yapılmış olan bir manastırda hayata geçirilen bir müzik ve doğa rezidansını anlatıyor. Yani, doğa ve müzik eşliğinde kadim bir akustik mekanda bir araya gelmeyi konu alıyor.
Gösterimde Wapapura’nın direktörü Rafael Kotcherha Campora bir de sunum yapacak ve izleyicilerle bir sohbet gerçekleştiriyor.
 
Belgesel gösteriminin dili İngilizce'dir, konuşmaların çevirisi yapılacaktır.
Etkinlik, aynı zamanda dernek merkezi olan halka sanat/ galeri’de 29 Kasım 2017 Çarşamba saat 20:00’da gerçekleşiyor.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine Giriş Kursuna ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Göründüğü Gibi Değil

Tarih : 30.03.2018

halka sanat projesi 22 Nisan – 13 Mayıs 2018 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü öğrencilerinden oluşan bir grup sergine ev sahipliği yapıyor. “Göründüğü Gibi Değil” başlıklı sergide Selin Akan, Elif Zeynep Aydın, İrem Nur Bayar, Ebru Demir, Neslihan Doruk, Ezgi Güler, Deniz İşeri, Cansel Asena Özer ve Sebahat Yavuz, öznel kimliklerinden referans alarak içinde bulunduğumuz yüzyılın kaotik sorunu ‘kimlik’i farklı malzemelerle yüzeylere aktarıyorlar. 
Devamı ›


 

ci 2017 Contemporary İstanbul

Tarih : 30.11.-0001

14-17 Eylül 2017

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

B1- 002 no'lu standtayız.

ci 2017 Contemporary İstanbul'da buluşalım!

 

Devamı ›


 

Sezgisel Resim Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Sezgisel Resim Atölyesi ile içimizdeki çocuktan yola çıkarak, çocukların içine rüzgarların esintisiyle, güneşin sıcaklığı ve sevginin şefkatiyle ve en çok da zamanla yeşerecek bir tohum atmak istiyoruz.

Önce farklı resim örnekleri gösterip üzerine konuşacağız. Onlar sevdiklerini, değer verdiklerini, akıllarında yer edenleri, belki anılarını anlatacaklar. Sonra, elimizin altında bulunduracağımız farklı malzemeler üzerine resimler çizeceğiz. Kimi zaman mürekkebin üzerine düşen suyun ya da çayın renkleri nasıl sihirle dağıtacağını keşfedeceğiz. Ardından yaptıkları resimlerin hikayelerini , onlar için ifade ettiklerini beraberce, bir masal gibi keyidler dinleyeceğiz. Onlar bizlerin geleceği ve hepsi çok kıymetliler.

*Etkinliğimiz 7-12 yaş grubu çocuklarımız için uygundur.

Bora Eke:
Hayal kurmayı çok seven, kendine özgü bir insan. Birçok hayali olunca da kimi zaman biraz dış dünyanın şartlarını ve biraz da kendi iç dünyasını yansıtan bir yaşam sürdürmeye gayret ediyor. En büyük zenginliğin kalbimize ve ruhumuzun derinliklerine inen anılar olduğuna inanıyor. Onları yazılarla ve fotoğrafla paylaşmayı deneyimliyor. Bir gün elindeki bir peçete kağıdıyla başlayan resim hayatına 2 yıldır eğitim kaygısı olmaksızın, çizimlerinden oluşmuş hikayeler anlatarak devam ediyor.
Oyun, yazma, fotoğraflar, gezi, aşçılık, doğa, yoga, sanat… Hepsi biraz Bora hakkında. 


Tarih: 18 Şubat 2018 Pazar
Saat: 12.00 - 14.00 

Eğitmen: Bora Eke
www.boraeke.com 

Katılımcı sayısı: 15
Katılım ücreti: 50 TL
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.

halka sanat / galeri: Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul

Devamı ›


 

Place, I want to be

Tarih : 23.03.2018

Emrah Karakurum, Ersin Gök ve Ferit Katipoğlu “Place, I want to be” adını verdikleri grup sergilerinde insanın mekanla olan ilişkisinin niteliğini, koşullarını ve boyutlarını bireysel pratikleri içinde fotoğraf aracılığıyla sorguluyorlar. 
Sanatçı Ece Eldek serginin bağlamını şöyle yorumluyor: İnsanı hayvanlardan ayıran en belirgin özelliklerden biri, faniler içinde ölümsüz olanı olmasıdır herhalde. Evrende doğada sonsuz ve ölümsüzlükle çevriliyken, kendini de ölümsüz kılmak için devamlı üretir. Mekan da onun bu bağlamda geriye bıraktıkları içindedir. Aynı zamanda kendine mahrem olan özel bir yer belirlediği, tüm koşullandırmalarıyla içinde var olduğu; tüm sorumluluklarıyla, gün be gün eksilttiği duygu ve araçlarla içini doldurduğu, içe dönük bir küp.
 
Sergi, 31 Mart - 18 Nisan 2018 tarihleri arasında bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin Moda’daki galeri mekanında izleyiciyle buluşuyor.
 
Sergi Açılış: 31 Mart 2018 Cumartesi, 19:00
Sergi Kapanış: 18 Nisan 2018 Çarşamba, 19:00
 
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 11:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
 
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
 
Ferit Katipoğlu YTÜ – Sanat Bölümünde Fotoğraf - Video Programı'nda okurken İnci Eviner ve Kutluğ Ataman gibi sanatçıların video projelerinde çalıştı ve post-prodüksiyonunu üstlendi. Bu sırada çeşitli karma sergilere işleriyle katıldı. Fotoğraf, video ve çeşitli medyalar ile üretim yapmaya devam ediyor, aynı zamanda da profesyonel olarak reklam yönetmenliği yapıyor ve ilk uzun metraj filmini hazırlama sürecinde.
 
Ersin Gök, bir çok reklam ve sinema filminin görüntü yönetmenliğini yapmış ve yeni projelerde çalışmaya devam etmektedir. Emrah Karakurum ve Ersin Gök’ün Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde aynı sınıfta yer alması, bireysel üretimlerinin dışında ortak üretimler gerçekleştirmelerine olanak sağladı. Bunlardan biri olan Fotomat E-dergi o dönemin iki dilde yayın yapan bağımsız ilk e-dergi olma özelliğine sahiptir. Sonrasında ise kökleri İzmirde atılmış olan Genç Fotoğraf İnisiyatifini İstanbul-Galata’da, bir grup olarak oluşturdukları GFİ Galeri ile bütünleştirerek fotoğraf üretimindeki genç ve yeni fotoğrafçılara bağımsız alan sağlamışlardır. Bireysel çalışmaları çeşitli festival ve galerilerde sergilenmiştir. İki fotoğrafçıda üretimlerinin yanı sıra sinema ve reklam sektöründe profesyonel hayatına devam etmektedir.
 
Devamı ›


 

Toplantı: Ortak Zemin: Gıda

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Işıl Eğrikavuk'un yaptığı ''Komşuda Pişer, Bize de Düşer'' sergisi kapsamında birbuçuk ekibi, gıda müştereği üzerine akıl yürüten ya da üretimlerini kolektif bir biçimde yapan kişi ve oluşumların bir araya geleceği "Ortak Zemin: GIDA" başlıklı bir toplantı düzenliyor. 

Toplantıda, gıda süreçleri üzerine düşünüp eyleme geçen oluşumlar ve çalışmalarında kolektif üretimi ele alan sanatçılar bir araya gelerek gıda etrafında şekillenen alternatif üretim ve tüketim pratikleri ile bu alandaki ihtiyaçlara odaklanıyor. Katılımcılar, deneyimlerini paylaşacakları kısa sunumların ardından ortak hareket imkânlarını konuşacaklar. 

birbuçuk, çalışmalarına iklim değişikliği ve enerji ekonomisti-dansçı Ayşe Ceren Sarı, çevre/sistem bilimci-sanatçı Serkan Kaptan ve küratör Yasemin Ülgen’in koordinasyonunda devam ediyor.

www.facebook.com/birbucukproje/

14 Ekim 2017 - saat 14:00 - 18:00 
halka sanat projesi: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak, No:24, Moda, Kadıköy

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan etkinlik, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir.

Yer sınırı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Detaylı bilgi ve katılım formu için atolyehalka@gmail.com adresine başvurularınızı bekliyoruz. 
İlk kayıt yaptıran 20 kişi katılımcı olacaktır. 5 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden katılamayacaklar olursa, toplantı öncesi kendileriyle iletişim kurulacaktır.

Devamı ›


 

Bilmeden Geri Dönmek

Tarih : 16.03.2018

“Bilmeden Geri Dönmek”, halka sanat projesi rezidans sanatçısı Jenny Rafalson’un kimlik kavramı üzerine kurduğu bir sergi/araştırma projesidir. Rafalson dört yıldan bu yana sürdürmekte olduğu çalışmasında kendi öyküsünden yola çıkarak göç ve yer değiştirmenin kimlik üzerinde yarattığı etkilerin ve farklı kültürlerin ortak payda olarak aynı kişide buluştuğu zaman ortaya çıkan yansımanın görsel izlerini sürüyor. 
Sovyetler Birliği dağılmadan önce bu topraklarda doğan ve küçük bir çocukken ailesiyle İsrail’e göç eden sanatçı artık olmayan bir ülkenin, olmayan vatandaşı olmayı, Rusya’nın kendi belleğinde kalan izlerini, göçmen olarak Tel Aviv’de büyürken hissettiklerini, sanatsal bir süzgeçten geçirip ele alıyor.
Devamı ›


 

Gösterim ve Konuşma: İstanbul'un Artığı

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Isil Egrikavuk'un yaptığı Komşuda Pişer Bize de Düşer' sergisi kapsamında, Artıkişler Kolektifi "İstanbul'un Artığı" başlıklı film gösterimi ve söyleşi gerçekleştiriyor. 

İstanbul’da kişi başına günde 1 kilodan fazla atık düşüyor. Bu şehirde insanlar her gün yaklaşık 20 bin ton atık üretiyor. Bitmeyen bir döngünün içinde işlenmiş maddeler hammaddeye, hammaddeler yeniden işlenmiş maddelere dönüşürken şehirli, kendi artığı ile bu şehirde istemese de iz bırakıyor.

İstanbul’un Artığı, sokağa atılan/bırakılan atığı fotoğraf ve video kamerasıyla takip ederek, atık toplayıcıların gündelik yaşamları ve kullandıkları kent mekanlarına odaklanıyor. Videogramlar, İstanbul’un iki farklı merkezi olan Beyoğlu ve Ümraniye’deki atık toplayıcıların hızla dönüşen İstanbul’a ne şekilde eklemlendiğinin izini sürüyor. Diğer yandan geçmiş yıllardan (2014 öncesi) videolarla bir hafıza birlikteliği kuruyor.

Kentsel dönüşüm, iş güvenliği, çocuk işçi emeği, etnik kimlik, göç ve memleket, futbol ve yerel seçimler gibi farklı ama aynı zamanda birbirine geçen olgu ve pratiklerin atık toplayıcıların yaşamlarına etkisini bedenleşen kamerasıyla görüyor, görünür kılıyor, kentin farklı mekanlarına atıkçıların gözünden bakıyor. Kentte çevresel atık, emek koşulları ve göçmen kimliklerin kesiştiği ortak meselelerin odağında bir görsel hafıza oluşturuyor.

artıkişler kolektifi güncel görsel kültür ve sanat alanında anaakım olmayan, kolektif üretim ve alanları yaratmaya çalışan bir video kolektifidir. Kentsel dönüşüm, soylulaştırma, zorunlu göç, mültecilik, kentiçi emek, arşivleme ve kolektif toplumsal hafıza gibi Türkiye’de toplumsal yaşamın farklı kırılma alanlarını sorgulayan güncel ve tematik çalışmaları benzer çizgideki gruplarla paylaşma, kolektif alanlarda sergileme ve gösterim prensiplerini izler.

7 Ekim 2017 - saat 16:00 - 19:00 
halka sanat projesi: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak, No:24, Moda, Kadıköy

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan etkinlik, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir.

Yer sınırı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Detaylı bilgi ve katılım formu için atolyehalka@gmail.com adresine başvurularınızı bekliyoruz. 

İlk kayıt yaptıran 30 kişi izleyici olacak. 5 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden katılamayacaklar olursa, etkinlik öncesi kendileriyle iletişim kurulacak.

Devamı ›


 

Fragmanlar

Tarih : 16.01.2018

4 Şubat - 18 Mart 2018 tarihleri arasında Doğu Çankaya'nın Fragmanlar adlı sergisi, kurucularından olduğu bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi'nin galeri mekanında izleyiciyle buluşmayı bekliyor. 
Sergi, Çankaya'nın 2 Şubat 2018'de vizyona giren Cebimdeki Yabancı filminde yer alan yapıtlarını içeren bir seçkiden oluşuyor. Seçkide yer alan figüratif ve soyut resimler, desenler ve üç boyutlu nesneler sanatçının farklı dönem üretimlerinden kesitler sunuyor.
Devamı ›


 

Yarı Yıl Tatili Atölyeleri

Tarih : 30.11.-0001

Bu yarı yıl tatili için hazırlığımızı yaptık. Üç başlık altında birbirinden farklı atölyeler oluşturduk. Bu üç başlık şöyle: Minik Eller Hamur Yoğuruyor, Kuşaktan Kuşağa El Becerisi ve Boyama ve Hikayelerle Doğa ve Çocuk.

Bilgi ve Kayıt için: atolyehalka@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Anne-çocuk ya da baba-çocuk olarak gelin, buyrun Murat Demirtaş'la mutfağa girip pizza ya da minik ekmek topları ve simit yapın. Tabii ki sonunda afiyetle ve birlikte yiyin. Bahar ve Fadıl İnam'la Çift Taraflı Topaç Boyama atölyesine gelin. Topaçla oynamış ya da kendi anne babasından duymuş ebeveynler bu kez kendi çocuklarıyla bu oyunu ve hikayesini paylaşsın. Beraber boyasın ve oynasın. Ya da Küçüken Kağıt atölyesinde çocuklar boyadıkları kağıtların fırınlanıp nasıl küçüldüğünü görsün. İster annesine bir kolye ucu, ister babasına bir anahtarlık ucu yapsın.

Eğer Dilek Yalçın Demiralp'le tasarladığımız atölyelere katılırsanız da, hem mantarların dünyasını keşfe, onlar için ailecek küçük kutular yapmaya, hem de tohumun hikayesini dinleyip hazırlayacağımız fitilli saksılara büyük - küçük elele tohum ekmeye davetlisiniz. 

Atölyeler, bir ebeveynleri eşliğinde çocukların beceri gelişimini desteklemeye, bu arada eğlenmeye, kuşaklar arası paylaşıma ve bilgilenmeye yönelik olarak tasarlandı.

Devamı ›


 

Sanatçıyla Sohbet: Tomas Hetmanek

Tarih : 30.11.-0001

Tomas Hetmanek halka sanat/ galeri'de devam eden "Portreler" sergisi kapsamında; sergilediği fotoğraflardan yola çıkarak 19.yüzyıla ait bir teknik olan wet plate collodion (ıslak plaka kolodyon) ve alternatif baskı teknikleri üzerine bir söyleşi gerçekleştiriyor. 

Ele alınacak konular arasında: 
- Ambrotype/cam, tintype/metal plaka üzerine çekilen fotoğraflar
- Cyanotype (mavi baskı)
- Salt print (tuz baskı)
- Kontakt baskılar
- Gümüşsüz baskılar

23 Ağustos 2017, Çarşamba saat 19:00'da halka sanat / galeri'de!

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permekültür Kollektifi'nin düzenlediği Bokashi Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi:  ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Bunu Ben Çektim

Tarih : 11.01.2018

halka sanat projesi, misyonu doğrultusunda sosyal sorumluluk projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda, İzmir’in kültürel çeşitliliğini çocukların gözünden yansıtan “Bunu Ben Çektim” fotoğraf sergisi, halka sanat/galeri’de izleyiciyle buluşuyor.
 
Serra Akcan (Nar Photos) ve Sinan Kılıç (Mahzen Photos) serginin ortak yürütücülüğünü yapıyor. Konak Belediyesi’nin davetiyle İzmir’de giden fotoğrafçılar, Konak Kent Tarih Birimi ekibiyle birlikte Agora’da yaşayan çocuklarla bir atölye düzenlemişlerdi. Sergi, bu atölye sonucunda, çocukların Basmane'den Kadifekale'ye, Agora'dan İkiçeşmelik'e kadar Konak'ın tarihi semtlerinde çektikleri fotoğraflardan oluşuyor. Sergide ayrıca, Serra Akcan’ın İzmir’de kaldığı süre boyunca çektiği fotoğraflar da alıyor.
İlk gösterimi Aralık 2016’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sergi 18 Ocak - 31 Ocak 2018 tarihleri arasında Kadıköy’de, bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin galeri mekanında izlenebilir.
 
Sergide fotoğrafları sergilenen çocuklar:
Abdurrahman Mennan, Ahmet Yeşilçimen, Aslı Fullar, Berat Cem Şafak, Efe Kızılaslan, İlknur Arsoy, Mahsun Özkul, Muhammed Cerrah, Murat Çınar Kurt, Narin Gök, Nazar Sepetli, Rasim Ağas (Ömer), Ruvin Kuraycı (Robin), Sıdıka Muhammed, Soner Çopnur, Tuana Ertan, Yasin Türkan
 
Sergi Dönemi:18 Ocak –31 Ocak 2018
Sergi Resepsiyonu: 24 Ocak 2018 Çarşamba, 19.00
Mekan: halka sanat/ galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda İstanbul
Sergi Ziyaret: Çarşamba’dan Pazar’a 12:00 – 19:00, diğer günler randevu ile.
 
Devamı ›


 

Dirty Ear Forum

Tarih : 30.11.-0001

Ses, çeşitlilik ve radikal dinlenme

Dirty Ear Forum ses araştırmaları üzerine deneysel bir platformdur. Ses ve dinleme üzerine çalışan, seçilmiş bir grup uygulamacı ve düşünürü bir araya getirerek, bu konuda yaptıkları araştırmaları paylaşmalarını sağlamayı amaçlar. Her defasında farklı yerlerde ve farklı çerçevelerde gerçekleşir.

Forumun merkezinde, bireysel bakış açılarını ve pratiklerini ortak bir aktiviteye dönüştürme ve sesi beraber çalışma sürecini mümkün kılan somut ve kavramsal bir platform olarak öne çıkarma isteği yatar.

Bu proje, sesi, ortak alanın çeşitli formlarını yeniden düşünmemizi ve yeniden biçimlendirmemizi mümkün kılan bir araç olarak ortaya çıkarıyor. Sesin fiziksel olarak temas edilemezliğini, mekanın içinden akıp sınırları aştığını ve görünmezliği ile bir tanımı veya ifadeyi olanaklı kılamadığını ele alır. Sesin bu dinamik ve kimi zaman zorlu özellikleri Forum’un merkezinde konumlanıyor.

Dirty Ear Forum’un bu edisyonu halka sanat projesi ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleşiyor.

halka sanat projesi’nin rezidans binasında yer alacak enstalasyon, üç gün boyunca her sesin sürekli olarak kaydedildiği bir ses güncesi özelliğine sahip olan işten oluşuyor. Hoparlörle dolu bir odada, günlük seslerin birleşiminin sürekli olarak tekrarlandığı bu ses yerleştirmesi, amplifikasyon yöntemi ile şekilleniyor. Yaptıkları her şeyi, tanıştıkları her kişiyi kaydeden katılımcılardan gelen veriler de düşünülünce, bu iş yaşadığımız hayatın işitsel bir bileşimi olarak karşımıza çıkıyor.

Dirty Ear Forum’un bu edisyonu halka sanat projesi ev sahipliğinde, İstanbul’da gerçekleşiyor. Proje kapsamında hazırlanan bir ses yerleştirmesi de ziyarete açık olacak. Detaylar şöyle:

Dirty Ear Forum kapalı grup toplantıları: 3-5 Mayıs 2017 - halka sanat/ galeri. Katılımcılar: Brandon LaBelle, Reuben de Lautour, Şirin Özgün, Jeremy Woodruff, Ebru Yetişkin

Ses Yerleştirmesi Ziyaret: 3-5 Mayıs 2017, 13:00 – 15: 00 - halka sanat/ rezidans

Dr. Esat Işık Cad. Ruşenağa Sokak No:8 Moda Kadıköy

 

Devamı ›


 

Botanik İlhamlar

Tarih : 27.12.2017

Botanik İlhamlar Sergisi
Marija Jovanovic ‘in sanatının temel konusunu, insanın onu korumak veya yıkmak şeklinde olan doğa ile ilişkisi oluşturuyor. Onun resimlerindeki figürler, günümüz dünyasında giderek yalnızlaşan ve kendini dış dünyaya ancak doğa aracılığıyla ifade edebilen insanı simgeliyor. Jovanovic , resimlerinde karşımıza sıkça çıkan terrariyumların hava geçirmez (hermetic) dünyalar ve her biri farklı şekillerde büyüyen köksüz hava bitkilerinin (aeroplant) ise farklı insanların temsili olduklarını söylüyor. Bitkileri, yaşamak için daha iyi, daha güvenli ve daha konforlu bir yer arayan mültecilere benzetiyor
 
Sanatçıyla sohbet
halka sanat projesi ve San Francisco’dan Artship İnisiyatifleri işbirliklerinin 6. yılında Marija Jovanovic'in "Botanik İlhamlar" sergisini Istanbullu izleyiciyle buluşturuyor.
 
Marija Jovanovic son birkaç yıldır hava-bitkilerine duyduğu ilgiden hareketle bu botanik türleri keşfederek kutlamak için bir dizi çizim yarattı. 
Bu çizimleri içeren sergi 6 Ocak 2018 Cumartesi saat 20.00'de sanatçıyla sohbetle başlıyor. 
İzleyen 4 gün boyunca 7-8-9-10 Ocak'ta 15.00-20.30 saatleri arasında açık olacak sergi süresince Jovanovic mekanda bulunacak. Sergide ayrıca sanatçının diğer ilgilerini yansıtan çizimler de yer alıyor. 
 
*Etkinlikte simültane Türkçe çeviri yapılacaktır.
 
 
Sergi Dönemi: 07 - 10 Ocak 2018 
Sanatçıyla Sohbet: 6 Ocak Cumartesi, 20:00 
Sergi Ziyaret: Pazar - Çarşamba , 15:00 - 20:30
 
Mekan: halka sanat / rezidans - Caferağa Mahallesi, Doktor Esat Işık Cad. Ruşenağa Sokak No:8 Moda, Kadıköy, İstanbul
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permekültür Kollektifinin düzenlediği Koku atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Pek Yakında-2

Tarih : 30.11.-0001

2. GÖSTERİM // 29 Mart Çarşamba saat 20:00

Bir araya geliyoruz, güzel bir film izliyoruz. Birazcık da atıştırıyoruz. Siz de katılmak isterseniz haber verin!

0216 550 29 90

Mekan: halka sanat / rezidans

Ruşen Ağa Sokak No:8 Moda

Devamı ›


 

Kur - Koru - Hayal Et

Tarih : 11.11.2017

halka sanat projesi  ve San Francisco’lu sanat İnisiyatifi Artship İnisiyatiflerinin işbirliği 6. yılında, 2016 yılında başladıkları çok yıllı sergi projesi “Kur - Koru – Hayal Et“ ile devam ediyor. Aralık 2017'de gerçekleşen ikinci yılında sergi, yapıcı bir bakış açısı ile dünyamıza, geçmişine ve ileride olabileceği biçimine bir şükran niteliği taşıyor. Farklı önceliklerden gelen katılımcıların sunduğu fikirer, bu sergide  mümkün olan en geniş ortak zeminde bir araya gelirken en geniş ifadesini buluyor. Bu seneki serginin küratörlüğü halka sanat projesi kurucu direktörü İpek Çankaya ve halka sanat/rezidans sanatçısı ve Artship İnisiyatifleri sanat yönetmeni Slobodan Dan Paich tarafından gerçekteştirilmiştir.

Katılan sanatçılar: Timuçin Çakaloz, Emrah Danacı, Patricia E. Kelly, Terriann Wailing, George Gerard, Omar Hameed 

Sergi Dönemi: 07  Aralık  2017 -  15 Ocak 2018

Sergi Resepsiyonu: 14 Aralık 2017, 19:00 

Sergi Ziyaret: Çarşamba - Pazar 12:00 - 19:00, diğer günler randevu ile

Mekan: halka sanat/galeri - Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması: Murat Germen'le Fas'ta Rezidans Tecrübesi

Tarih : 30.11.-0001

Bu buluşma, Fas’taki bağımsız kültür ve sanat inisiyatiflerini ve mekanlarını konu edinmektedir. Etkinlikte, Murat Germen, Nisan 2013 ayında Rabat’taki “Le Cube” adlı bağımsız sanat mekanında gerçekleştirdiği sanatçı rezidansı sırasında edindiği tecrübeyi aktarak ve bu kurumlarda çalışan kültür-sanat yönetici ve sanatçıların portreleriyle, mekanların belgesel fotoğraflarını da kapsayan serisine ilişkin örnekler paylaşacaktır. Bu bağlamda "bağımsız sanat(çı)", "kar amacı gütmeyen sanat inisiyatifleri" gibi genel kavramlar tartışmaya açılacaktır. Germen konuşmasında sanat bir bağımlılık mıdır, bağımsız sanat(çı) var mıdır sorularına yer verecektir.
Etkinliğin ev ssahibi Halka Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'dir. Konuşma 30 Mart 2017, Perşembe saat 19:00'da, dernek merkezi olan halka sanat / galeri'de!
Devamı ›


 

Su Nesneleri

Tarih : 08.11.2017

halka sanat projesi ve Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun, 6 yıldır süren işbirliği, çeşitli görsel sanatlar pratiklerine tasarım, kültür mirası, hortikültür fikirleri ve el sanatları geleneklerinden gelen çalışmaları dahil etmeye özen göstermektedir.
Bu sergi, Artship / halka İstanbul koleksiyonunda yer alan tarihi araçlar aracılığıyla gündelik yaşam nesnelerinin sunumunda anlatımcı yaklaşımı keşfetmeyi hedeflemektedir.

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Doğal Baskı atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Pek Yakında

Tarih : 30.11.-0001

"Pek Yakında" film günleri ile sevdiğimiz filmler eşliğinde yemekli ve sohbetli geceler düzenliyoruz. 
Sinema günlerinin ilk filmi olan Pedro Almodovar' ın yönettiği, 2006 yapımı İspanya filmi Volver'i, Sangria ve Tapas eşliğinde, minderlerimize ayaklarımızı uzatarak sıcak bir ortamda seyretmeye hepiniz davetlesiniz. 

*Etkinlikler armağan ekonomisi prensibiyle gerçekleşmektedir.

Tarih : 8 Mart 2017 Çarşamba, 20:00

Yer: halka sanat / rezidans 
Caferağa Mahallesi, Dr. Esat Işık Caddesi, Ruşen Ağa Sok. No: 8 Moda, Kadıköy
Bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83

Devamı ›


 

Kvetch -Mızmızlar

Tarih : 30.10.2017

halka sanat projesi 4-26 Kasım 2017 tarihleri arasında kurucu sanatçılarından Doğu Çankaya'nın yeni işlerinden küçük bir bölüm gösteriyor. Sergide, Kvetch -Mızmızlar- adını taşıyan seriden, sekiz yağlı boya resim ve onlara eşlik eden on yedi suluboya çalışma yer alıyor. Çankaya'nın zaman zaman farklı bağlamlara yerleştirmeyi sevdiği sayılar, işaretler, gizemli ipuçları ve kodlar Kvetch -Mızmızlar- serisinde insan formuyla buluşuyor. Sanatçı bu buluşmalarda güleryüzlü bir anlatımla, izleyicileri, zihinlerinde oluşabilecek çağrışımlara ve yeni anlamlandırmalara kendilerini açmaya davet ediyor.

Kvetch -Mızmızlar- Çarşamba'dan Pazar'a her gün 12:00 - 19:00 arasında, diğer günler randevuyla halka sanat projesi galeri mekanında görülebilir.

Adres: Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

Telefon: 0 (216) 550 29 90

 

 

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kollektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkollektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Buluntu Benlik

Tarih : 29.09.2017

halka sanat/ galeri 18 Ekim - 1 Kasım 2017 tarihleri arasında Lale Altunel’in üçüncü kişisel sergisini izleyicilerle buluşturuyor. “Buluntu Benlik” sergisinde işlerin ana teması Lale Altunel’in her gün

karşılaştığı bir imge yardımıyla bilinçdışında gerçekleştirdiği kazı etrafında
şekilleniyor.   

 

"Buluntu Benlik” duvara sıçrayıp kuruyan bir parça betonun edindiği rastlantısal formunu temel alıp içsel bir araştırmaya yöneliş sonucunda ortaya çıkar. Sergide yer alan çalışmalar; sanatçının her gün karşılaştığı bu formu, zamanla gerçekliğinden uzaklaştırarak ve içselleştirerek yeniden yorumlamasından oluşur.

 

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kollektifinin düzenlediği Probiyotik Beyaz Peynir atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Performans: Gerçek ve Hayali Koordinatlar

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi ve San Francisco'dan Artship İnisiyatifleri işbirliğiyle, içinden hikaye/imge/şarkı geçen performanslar dizisi bu sene halka sanat/rezidans'ta gerçekleşiyor.  

Oturma kapasitesi sınırlı olduğu için lütfen yeriniz ayırtın: 0541 733 42 83 

Gerçekleştirenler: Neşe Şahin - Mete Özel - Bora Eke - Erman Evcil – Kübra Akdoğan

Fikir babası ve yönetmen Slobodan Dan Paich
 
Etkinlik takvimi: 16,17,18,19 Kasım 2016, saat 19:00

Mekan: halka sanat/ rezidans Ruşen Ağa Sokak No:8 Moda

 

Devamı ›


 

Komşuda Pişer Bize de Düşer

Tarih : 11.08.2017

14 Eylül Perşembe günü saat 18.00'de açılışı gerçekleşecek sergide, sanatçı kolektifleri dadans, HAH ve Pelesiyer, bu sergi için ürettikleri yeni işlerini sergileyecek. Aynı zamanda, video kolektifi artıkişler; sanat ve ekolojiyi bir araya getiren birbuçuk ve İstanbul Permakültür Kolektifi sergi kapsamında paralel etkinlikler düzenleyecek.
 
Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonu sağlanan sergi, Brighton Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Glasgow Caledonian Üniversitesi arasında 
düzenlenen, ortak bir akademik çalışma kapsamında
gerçekleştiriliyor. Protesto estetikleri konulu çalışma, sanatsal üretim ve politik protesto hareketlerinin kesişim noktalarını araştırıyor. Bu doğrultuda sergi, ortak üretim, dayanışma, pişirme, yeşertme ve dolayısıyla komşuluk fikirleri, sessiz görünseler de protesto biçimleri olarak görülebilir mi sorusunu soruyor.
 
Kolektif üretime odaklanan sergi, sanatsal anlamda bireyselliği bırakıp ortak bir isim altında üretmeye, ekolojik anlamda birlikte yeşertmeye ve gastronomik anlamda birlikte yemek yapma ve tüketmeye yer veriyor. Bu kapsamda sanat kolektiflerinin üreteceği işlere, atölye çalışmaları, video gösterimi ve söyleşilerin dahil olduğu etkinlik programı eşlik edecek. Ayrıca, dadans kolektifi, 14 Eylül Perşembe akşamı gerçekleşecek açılışa özel bir performans sunacak. 
 
Işıl Eğrikavuk küratörlüğünde ve Jozef E. Amado koordinatörlüğünde gerçekleşecek sergide yer alan paralel etkinlikler:
14 Eylül Perşembe @ 19.00: "Evcilik" Performans | dadans Kolektifi 
16 Eylül Cumartesi: Murat Demirtaş’la Ekşi Mayalı Ekmek Atölyesi | İstanbul Permakültür Kolektifi
23 Eylül Cumartesi: Dilek Yalçın Demiralp ile Evde Bahçe Atölyesi | İstanbul Permakültür Kolektifi
7 Ekim Cumartesi: “İstanbul’un Artığı” Video Gösterimi ve Konuşma | artıkişler Kolektifi
14 Ekim Cumartesi: "Ortak Zemin: GIDA" Başlıklı Toplantı | birbuçuk Kolektifi
 
*Sergi süresinde düzenlenecek tüm etkinlik ve atölye çalışmaları ücretsiz gerçekleşecek. Katılım için kayıt olmak gerekmektedir. Etkinlik detayları için halka sanat projesi ile atolyehalka@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Krem ve Merhem atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

ARTİST 2016'ya kendi sergimizle katılıyoruz!

Tarih : 30.11.-0001

LOTUS YİYENLERİN ÜLKESİNDE

halka sanat projesi, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Artist 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na, Lotus Yiyenlerin Ülkesinde başlığını taşıyan bir grup sergisi ile katılıyor. 
Sergi, fuarın bu yılki teması olan Umulmadık Topraklar’a gerçekçi olduğu kadar umutvar bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Lotus Yiyenlerin Ülkesinde, ilhamını Homerus’un Odysseus Destanı’ndaki bir öyküden alıyor. 
Sergi, “ya geri dönebileceğimiz bir toprak parçası ya da kendimizi ait hissettiğimiz bir yer bir kalmadığı gün ne olacak?” sorusunun, dünyanın her yerinde, gittikçe artan bir şiddette hissedildiği çağımızda, yaşanılanların farkında olup, kendi perspektiflerinden hayata bakarak, olan bitene, olmasından korkulanlara ya da olması arzu edilenlere mütevizi bir ışık tutuyor. 
Lotus Yiyenlerin Ülkesinde resimden yerleştirmeye, heykelden fotoğraf ve videoya varan farklı mecralarda işleri bir araya getiriyor. 
Sergi sanatçıları: Sezgi Abalı, Burak Ata, Carmen Bouyer, Doğu Çankaya, İskender Giray, Selma Hekim, Yasemin Nur, Slobodan Dan Paich, Niyazi Selçuk, Sevil Tunaboylu 
Kavramsal çerçeve: İpek Çankaya
 
Devamı ›


 

Portreler

Tarih : 12.07.2017

halka sanat / galeri 9 Ağustos- 29 Ağustos 2017 tarihleri arasında İstanbul’da yaşamını ve çalışmalarını sürdüren Çek sanatçı Tomas Hetmanek’ in ilk kişisel fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor.

Tomas Hetmanek çalışmalarında 19. yüzyıla ait bir teknik olan wet plate (ıslak plaka) tekniğini kullanıyor. Fotoğraflar büyük format kamera ile cam plakalar üzerine çekiliyor. Gerekli kimyasalların hazırlanmasından fotoğrafın son cilasının atılmasına kadarki süreçte tüm işlemler, 150 yıl öncesinde yapıldığı şekliyle fotoğrafçı tarafından gerçekleştiriliyor. Tomas, hem ambrotypelar (cam plaka üzerine çekilen fotoğraflar) hem de ıslak plaka negatifler üretiyor. Bu negatiflerin baskısını da salt print, cyanotype ve gum bichromate gibi geleneksel yöntemlere sadık kalarak yine kendisi yapıyor. İlhamını ise piktoryalist akımdan alıyor.

Sanatçı, “Portreler” serisinde görüntüyü olduğu gibi aktarmayı hedefleyen klasik portre yaklaşımının aksine, fotoğraflanan kişiliğin izleyici/fotoğrafçı tarafından nasıl algılandığına, nasıl anlamlandırıldığına odaklanıyor.

Serginin ana teması, tanımadığımız bir insanla karşılaştığımız anda yarattığımız hayal ve olasılıklarla dolu o uçucu anı yakalamak; beklenen, özlenen hayali kişilerin birer temsiliyetleri, geçici tabiatlarının farkında olduğumuz sıradan insanların içinde keşfetmeyi umduğumuz arketipik kişilikler, bir insanla tanışma paradoksunun, aynı anda hem kazanıp hem kaybetme paradoksunun birer yansıması etrafında şekilleniyor.

Tomas Hetmanek’ in 9 Ağustos’ da açılışı gerçekleşecek olan “Portreler” sergisi,  Çarşamba’dan Pazar’a 11:00 - 19:00 saatleri arasında diğer günler randevu ile ziyaret edilebilir. 

Sergi Açılış: 9 Ağustos 2017 Çarşamba, 19:00

Sergi Kapanış: 29 Ağustos 2017 Salı, 19:00

Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 11:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla

Mekan: halka sanat/galeri

 

www.tomashetmanek.com

https://www.instagram.com/tomashetmanek/

tomashetmanek@gmail.com

Devamı ›


 

Tadımlık Çini Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Yeni yıl için bardak altlığınızı kendiniz tasarlamak ister misiniz?
 
Tüm dünyayı kendine hayran bırakan Türk el sanatlarından çini sanatı nedir, nasıl yapılır, ve felsefesi nedir merak ediyorsanız, ve dahi kendi ellerinizle yaptığınız çini bir eserim olsun isterseniz, sizi halka sanat galeri’ de 23 Aralık 2017, Cumartesi saat 12.00'de gerçekleştireceğimiz atölyeye bekliyoruz.
 
Atölyede kuşlar teması üzerinden çini sanatına kuş uçuşu bakıp kendi bardak altlığımızı yapıyor olacağız. Tasarlanan ürünler yeni yıldan önce sırlanıp fırınlanacak ve size ulaştırılacak.
 
Esra R. Akçay Duff kimdir?
Türk el sanatlarına tezhip, hat ve ebruyla 15 yaşında başladı. Kore ve İngiltere’de seramikle ilgilendi. Kore’de ayrıca Kore ve Çin hattı çalıştı. 2010 yılından beri tutkuyla çini tasarlayıp, boyuyor. Çiniye olan tutkusu sadece renklerle dans etmenin ötesinde, tasarım incelikleri ve çininin ve motiflerin tarihsel yolculuğuyla da ilgili. Çevirmenlik, İngilizce doğa ve sanat öğretmenliğinin yanı sıra Kitap Okuyan Çocuklar adlı çocuklar okusun, keşfetsin, hayal kursun diye uğraşan bir sivil oluşumun kurucusu ve koordinatörü. Çocuklar için Oyun Kitaplıkları tasarlayıp, erken okur-yazarlığın etkileri üzerine akademik araştırmalar yapıyor. 
 
 
Tarih: 17 Aralık 2017 Pazar
Saat: 12:00 - 15:30 
Eğitmen: Esra R. Akçay Duff
 
Katılımcı sayısı: 10
Katılım ücreti: 130 TL
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
 
halka sanat / galeri: Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Devamı ›


 

ci 2016 Contemporary İstanbul'da buluşalım

Tarih : 30.11.-0001

03-06 Kasım 2016

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

B1- 103- 4 no'lu standayız.

http://www.contemporaryistanbul.com/en/program/art-initiatives.htm

 

Devamı ›


 

Mavi Rüya

Tarih : 12.07.2017

halka sanat projesi, rezidans mekanında 20 - 30 Temmuz tarihleri arasında Ceyda Oskay ‘ın "Mavi Rüya" enstalasyonuna yer veriyor. Oskay bu sergi için halka sanat/ rezidans'ın bir odasını dönüştürüyor.
Bu çalışma; doğal çivit mavi boya ile boyanmış parçalar ve cyanotype mavi baskı parçalarından oluşan farklı, tuhaf resimler, bulut desenli ama gerçek gökyüzünü saklayan perdeler, kapalı bir kapının önünde duran açık kapı imgesi ve diğerlerinin bir arada sergilendiği bir oda enstalasyonu. Enstalasyonda kullanılan her iki teknik ile mavinin benzer tonları elde edilmesine rağmen, biri güvenli bir boya, diğeri de toksik. Çivit doğal olduğu için güvenli bir boya olarak görülüyor ve tedavi amaçlı da kullanılmıştır. Cyanotype tam tersi, içinde siyanit bulunduğu için toksik ve ölümcül olabilir. Oskay, bu iki tekniği birleştirerek, bir ev ortamına kurulan bu enstalasyonda; bir mekanın, kişinin, veya durumun verebileceği güven ve güvensizlik ile ilgili çelişkili hisleri yansıtıyor.
 
Enstalasyonun yanında mekanda sanatçının sulu boya çalışmaları, ekoprint ve kumaş kitapları da sergilenmektedir. Kumaş defterlerde, kumaşın, eski giysi gibi kendine has, coğunlukla içgüdüsel hikayesini, zihinsel, mantıksal, ancak şiirsel bir formata aktarılmaktadır.
 
Ceyda Oskay:
Ceyda Oskay Chicago Sanat Enstitusu Okulunda (SAIC), Chicago Universitesinde, İstanbul Moda Akademisi'nde ve Central Saint Martins'de sanat okumuştur. İşlerini Türkiye, Yunanistan, İzlanda, ABD ve Kuveyt'te sergilemiştir. Farklı teknikler ve malzemeler ile iş üretmesine rağmen daha cok tekstil enstalasyon sanatçısıdır. Son yillarda Kuveyt Sadu House'da (geleneksel tekstil dokuma enstitüsünde) sanatçı rezidansı yönetti, tiyatro icin kostüm tasarladı ve halıcılardan doğal boya teknikleri öğrendi.
 
Sergi Açılış: 20 Temmuz 2017 Perşembe, 18:00
Sergi Kapanış: 30 Temmuz 2017 Pazar, 18:00
 
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 18:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat / rezidans
Caferağa Mah. Dr. Esat Işık Cad. Ruşen Ağa Sok. No:8 
Kadıköy
https://www.facebook.com/events/1447483775318907
directors@halkaartproject.net
0216 550 29 90
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Evde Bahçe atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Açık Duyuru

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Ruth Burke'un projesine katılımcı olarak eşlik etmek ister misiniz? 
 
halka sanat projesi rezidans programı katılımcısı, Amerikan sanatçı Ruth Burke her yaş, ırk, etnik köken, uğraş, cinsel tercih, sosyo-ekonomik geçmiş ve biyolojik cinsiyetten kadını, sözlü bir kişisel tarih anlatımı projesine katılmaya davet ediyor. Sanatçı, kadınların, Türkiye’deki ataerkil kültür deneyimlerini irdeleyen bir dizi görüşme gerçekleştirmek istiyor. Bu görüşmeler, sözlü tarih anlatımıyla, kadın hikayeleri ve deneyimlerinin çağdaş bir resmini oluşturacak ve kadınlar tarafından yürütülen bir galeride gerçekleştirilip paylaşılacak. Bunu yaparken Burke’ün amacı, çoğu kez erkekler tarafından yazılan tarihe kadınların seslerini eklemek ve gücü bu kez kadınlara vermek olacak. 
 
Burke sizin hikayelerinizi dinlemek ve onları, deyim yerindeyse, heykel diline çevirmek istiyor. Her görüşme birebir olacak. Ardından, sanatçı görüşmelerin CD’ye yazılış bir kopyasını görüşme yapılan kişiye verecek. Bu hikayeler, görüşmecinin arzusu dışında sergide ya da halka açık bir ortamda kullanılmayacak. Her görüşme bir heykelle temsil edecek. 
 
Sanatçı, görüşmecileri fiberden yapacağı heykellerin oluşturulma sürecinde de davet ediyor. Burke heykelleri yaratma sürecini paylaşan katılımcılara emekleri ve zamanları karşılığında mütevazi bir maddi katkı ile teşekkür edecek. Kendisi Türkçe bilmiyor olsa da görüşme yaptığı katılımcıların kendilerini ana dillerinde ya da kendilerini en rahat hissettikleri dilde ifade etmelerini istiyor. Bu yüzden gerekli olursa çeviri için yardım alacak. 
 
Görüşmeleri gerçekleştirmek için Ruth 6 Haziran’dan itibaren Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 12:00’dan 14:00’a kadar halka sanat/ galeri’de olacak. Ayrıca önceden randevulaşarak bu sürenin dışına çıkmak da mümkün. Günü kararlaştırmak için directors@halkaartproject.net adresine epostalarınızı bekliyoruz. 
 
Burke 20 Haziran’a kadar görüşmelerine devam edecek. Sanatçı heykelleri 24 Haziran’a kadar bitirmeyi hedefliyor. Sergi ise 28 Haziran’da açılacak. 
 
Bu kolektif girişime katılmanızı içtenlikle diliyoruz. Eğer katılmak isteyeceğiniz düşündüğünüz kişi ya da oluşumlar varsa bu epostayı iletmenizi rica ederiz. 
Devamı ›


 

halka'da 2017 Kışının En İyileri

Tarih : 29.06.2017

2017’nin ilk altı ayında beraber çalışmaktan mutluluk duyduğumuz, işleriyle bizi güzel yolculuklara çıkaran 6 sanatçı, tek bir sergide halka sanat/ galeri’de buluşuyorlar.
  
halka sanat projesi, Ocak - Haziran 2017 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de bireysel sergiler açmış olan altı sanatçıyı bir grup sergisi kapsamında bir araya getiriyor. “halka’da 2017 Kışının En İyileri” başlığını taşıyan sergi, birbirinden farklı yaratıcı süreçlerden geçerek farklı tekniklerle üretilmiş işlerden oluşan bir seçkiyi Temmuz ayı boyunca yeniden izleyiciye açılıyor. 
 
Seçki kapsamında, Semra Gür Üstüner’in kadın kimliğinin yaşam veren öznel varlığı etrafında şekilelndirdiği, kumaşı ana malzeme olarak kullandığı çalışmaları, Koenraad Marinus van Lier’in yağlı boya katmanlarıyla biçimlendirdiği renkli soyutlamalar aracılığıyla yeniden inşa ettiği manzara ve doğal izlenimleri yer alıyor. Sergide yer alan işlerinde, Cumhur Okay Özgür günümüz insanının birbirinden kopuşu ya da bir anlamda, piksel piksel ayrışmasının merkez noktasını oluşturduğu, Camus'den Kafka'ya distopik romanlardan ve yabancılaşma teması üzerine kurulu eserlerden yola çıkarak, izleyiciyi metinler arası okumalara ve görsel bağlar kurmaya davet ediyor.  
Emrah Danacı, binlerce yıllık söylence ve arkeolojik bulguları ışığında, bugün hikaye, masal formlarında dinleyip anlattığımız kült aktarımların (mitosların), günümüzün gündelik gerçekliği ile kurulabilecek her türlü bağın dışavurumunu özgün baskı teknikleriyle sunuyor. Lale Altunel, dini temsil biçimleri ile günümüzün bebek hatıra eşyalarını bir araya getiren sergi ikona geleneğinin bir dil olarak kullanıldığı ahşap üstüne akrilik resimler ve balmumu mulajları aracılığıyla, hayvanların katlandıkları çileyi hatırlatmayı ve kutsiyetlerini ilan etmeyi amaçlıyor.
Doğu Çankaya, karışık teknikle gerçekleştirdiği resim ve heykel yerleştirmelerinde insanın dünyayla ve kendi doğasıyla olan ilişkisine, var olma ve yaşama biçimlerine, derin ve gerçek bir acıyla yaklaşıyor. Yapıtlardaki dramatik figürler, insan doğasının acı veren ve acı çeken yönlerinin yansımalarını sunuyor.
 
 
6 Temmuz 19.00’da açılışı gerçekleşecek sergi, 6 Ağustos tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
 
Sergi Açılış: 6 Temmuz 2017 Perşembe , 19:00
Sergi Kapanış: 6 Ağustos 2017 Pazar, 19:00
 
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy- İstanbul
Devamı ›


 

Asma Yapraklarına Çizim Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Bir masanın etrafında oturuyoruz. Beraber üretip Toprak Ana Günü kutlamalarını şenliğe dönüştürüyoruz.
 
Slow Food Türkiye Balkon Bahçeleri, İstanbul Permakültür Kolektifi ve halka sanat projesi tarafından birlikte kutlanan Terra Madre - Toprak Ana Günü kapsamında gerçekleşen Asma Yapraklarına Çizim Atölyesi 10 Aralık 2017 Pazar, 13.00 -15.00 saatleri arasında gerçekleşecektir. 
Atölye, Toprak Ana gününu kutlama niteliğinde ücretsizdir; ancak fiziksel kapasitemiz nedeniyle kontenjan vardır..
 
Atölye yönetmeni: halka sanat projesi, rezidans programı sanatçısı Slobodan Dan Paich.
 
*Oturma kapasitesi sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.
Kayıt ve bilgi için: 0541 733 4283 / atolyehalka@gmail.com
Devamı ›


 

Gölgeler

Tarih : 05.07.2017

İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı sergisi, evrenin İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı sergisi, evrenin farklı yüzlerinin, evrensel ve güncel portrelerini aynı anda sunan bir seçkiden oluşuyor. Yapıtlar, adalet, umut-umutsuzluk, karanlık-gölge, hırs-çatışma gibi evrensel temaları dünya, doğa ve insan doğası arasındaki çelişkilerden yola çıkarak işliyor. 
 
Kendine rağmen, kendi eliyle altını oyan insan temsili, bir diğerinin sonunu hazırlarken kendi geleceğini yok eden bilinçsiz bilinç ve köşeye sıkışmış çaresiz güce dair ögeler yapıtlarda yer buluyor. Giray’ın, çoğunlukla kötücül dayatmaları mercek altında aldığı işleri, her yere rağmen içlerinde umudu, güzeli ve kusursuzu da barındırıyor.
 
Tanığın adı: Adalet, HES (hayat=su), Ağaca Ağıt, Işığın Altında, Kararsız Denge ve Karakoncolos adlarını taşıyan altı heykel “Gölgeler” seçkisini oluşturuyor. 
 
İlk bakışta aralarında bir bütünlük yokmuş duygusu yaratsa da yapıtların ortak paydaları bulunuyor. Bu ortak paydalar, heykellerin tema ve malzemelerinde türlü karşıtlıkları yan yana getirmesi; çoğu zaman “parlayan zırhlarının altına gizlenmiş türlü zayıflıkları ve kötücülleri” ilk bakışta anlaşılma kolaycılığına kaçmadan izleyiciye sunması ve Giray’ın kişiliği ve formasyonu sebebiyle hepsinin bilimsel bir evren bilgisinden süzülerek sanatsal bir vicdanı ortaya sermeleri olarak sayılabilir.
 
Heykellerin bir diğer özelliği ise evrensel temaların yanında yerel kültür bilgisiyle, yer yer antik kaynaklarla besleniyor olmaları. Yunan mitolojisinde ilahi adaletin simgesi Themis’ten, Anadolu ve Yunan kaynaklarında adı geçen öcü Karakoncolos’a kadar yakın coğrafyamızın izlerini taşıyan mitolojik figürler, Akdeniz sinemasının ustası Fellini’ye selam yollayan ya da modern bilimin ve çağdaş teknolojinin içinden geçerek izleyici her seferinde şaşırtan farklı işlerin tam yanı başında duruyorlar. 
“Gölgeler” seçkisini oluşturan heykellerin bir aradalığı, bügün çevremizde olan bitenin yansıtılmasından öte, izleyiciyi “yeni” bir durum düşünmeye ve ufkunda tasarlamaya davet ediyor.
 
 
halka sanat projesi, 5 Temmuz – 6 Ağustos 2017 tarihleri arasında İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı heykel seçkisine evsahipliği yapıyor. 
Sergi Çarşamba’dan Pazar’a hergün 12:00 – 19:00 saatleri arasında, diğer günler randevuyla izlenebilir.
 
Mekan: halka sanat/ galeri
Adres: Caferağa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda-Kadıköy 
İletişim: 0216 550 29 90
 
farklı yüzlerinin, evrensel ve güncel portrelerini aynı anda sunan bir seçkiden oluşuyor. Yapıtlar, adalet, umut-umutsuzluk, karanlık-gölge, hırs-çatışma gibi evrensel temaları dünya, doğa ve insan doğası arasındaki çelişkilerden yola çıkarak işliyor. 
 
Kendine rağmen, kendi eliyle altını oyan insan temsili, bir diğerinin sonunu hazırlarken kendi geleceğini yok eden bilinçsiz bilinç ve köşeye sıkışmış çaresiz güce dair ögeler yapıtlarda yer buluyor. Giray’ın, çoğunlukla kötücül dayatmaları mercek altında aldığı işleri, her yere rağmen içlerinde umudu, güzeli ve kusursuzu da barındırıyor.
 
Tanığın adı: Adalet, HES (hayat=su), Ağaca Ağıt, Işığın Altında, Kararsız Denge ve Karakoncolos adlarını taşıyan altı heykel “Gölgeler” seçkisini oluşturuyor. 
 
İlk bakışta aralarında bir bütünlük yokmuş duygusu yaratsa da yapıtların ortak paydaları bulunuyor. Bu ortak paydalar, heykellerin tema ve malzemelerinde türlü karşıtlıkları yan yana getirmesi; çoğu zaman “parlayan zırhlarının altına gizlenmiş türlü zayıflıkları ve kötücülleri” ilk bakışta anlaşılma kolaycılığına kaçmadan izleyiciye sunması ve Giray’ın kişiliği ve formasyonu sebebiyle hepsinin bilimsel bir evren bilgisinden süzülerek sanatsal bir vicdanı ortaya sermeleri olarak sayılabilir.
 
Heykellerin bir diğer özelliği ise evrensel temaların yanında yerel kültür bilgisiyle, yer yer antik kaynaklarla besleniyor olmaları. Yunan mitolojisinde ilahi adaletin simgesi Themis’ten, Anadolu ve Yunan kaynaklarında adı geçen öcü Karakoncolos’a kadar yakın coğrafyamızın izlerini taşıyan mitolojik figürler, Akdeniz sinemasının ustası Fellini’ye selam yollayan ya da modern bilimin ve çağdaş teknolojinin içinden geçerek izleyici her seferinde şaşırtan farklı işlerin tam yanı başında duruyorlar. 
“Gölgeler” seçkisini oluşturan heykellerin bir aradalığı, bügün çevremizde olan bitenin yansıtılmasından öte, izleyiciyi “yeni” bir durum düşünmeye ve ufkunda tasarlamaya davet ediyor.
 
 
halka sanat projesi, 5 Temmuz – 6 Ağustos 2017 tarihleri arasında İskender Giray’ın “Gölgeler” adlı heykel seçkisine evsahipliği yapıyor. 
Sergi Çarşamba’dan Pazar’a hergün 12:00 – 19:00 saatleri arasında, diğer günler randevuyla izlenebilir.
 
Mekan: halka sanat/ galeri
Adres: Caferağa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda-Kadıköy 
İletişim: 0216 550 29 90
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Hellim Peyniri atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Açık Prova

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi İstanbul & Artship İnisiyatifleri, San Francisco Hikaye Anlatımı- Performans 

2016 Performans Sezonu Birinci Etkinliği 

2016 yazında Artship/halka işbirliğiyle, San Francisco'da gerçekleşecek olan performansın, izleyiciye açık samimi paylaşımı. Mete Özel, Neşe Şahin, Belkıs Taşkeser'in yer aldığı performans, Slobodan Dan Paich'in fikir babalığı ve yönetmenliğinde ve sanatçı grubunun yakın işbirliğinde geliştirmektedir. 

Devamı ›


 

Aslında Hep Aynı Kişi Ağlıyor

Tarih : 21.05.2017

halka sanat / galeri Doğu Çankaya'nın 2016 yılında başladığı "Aslında Hep Aynı Kişi Ağlıyor" serisinden yeni çalışmaları sergiliyor. Sanatçının karışık teknikle gerçekleştirdiği resim ve heykel yerleştirmeleri insanın dünyayla ve kendi doğasıyla olan ilişkisine, varolma ve yaşama biçimlerine, derin ve gerçek bir acıyla yaklaşıyor. İnsan doğasının acı veren ve acı çeken yönleri, sergideki dramatik figürlerde kendini dışa vuruyor. Yapıtların kahramanları (ya da anti kahramanları) insan ve hayvan figürleriyle temsil edilirken, seride bir araya getrilen yapıtlarda iki tür ve iki dünya arasındaki geçişe vurgu yapılıyor. Sergide, üç adet 100x100cm, beş adet 60x60cm resimle üç farklı heykel yerleştirme yer alıyor.

Sergi 13 Mayıs - 12 Haziran 2017 arasında Çarşamba'dan Pazar'a 12.00 - 19.00 saatleri arasında, diğer günler randevuyla ziyaret edilebilir.  

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

 
Misafir Etkinlik
 
İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Soğuk Yöntem Sabun atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Doğu ve Batı Sanatında Geometri

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi - Artship İnisiyatifleri 2016// 2. Sanat Konuşması
 
06 Mayıs 2016, Cuma, 19:00-21:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Aslıhan Erkmen ve Slobodan Dan Paich'in ikinci kez bir araya geleceği "Doğu ve Batı Sanatında Geometri" sanat buluşmasına herkesi bekliyoruz. 2015 yılında Sakarya
Devamı ›


 

Masumlar

Tarih : 30.05.2017

halka sanat / galeri 8- 21 Haziran 2017 tarihleri arasında Lale Altunel’in kişisel sergisini izleyicilerle buluşturuyor.
Masumlar sergisinin ana teması, hayvanların bugüne dek katlandıkları, bugünden sonra da katlanacakları çileyi hatırlatmayı, kutsiyetlerini ilan etmeyi amaçlıyor.

Sergide yer alan çalışmalar; dini temsil biçimleri ile günümüzün bebek hatıra eşyalarını bir araya getiren sergi ikona geleneğinin bir dil olarak kullanıldığı ahşap üstüne akrilik resimler, balmumu mulajlar ve yün örgü heykellerden oluşmaktadır. 

Lale Altunel Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Anasanat Dalı’nda Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarını tamamladı.
Altunel, 2016 yılında rezidans sanatçısı olarak Madrid’de Museo La Neomudejar C.A.V’da ilk kişisel sergisini açmış, yurt içi ve yurtdışında sergi ve festivallere katılmıştır.

Sergi Açılış: 8 Haziran 2017 Perşembe, 19:00
Sergi Kapanış: 21 Haziran 2017 Çarşamba, 19:00

Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

www.halkaartproject.net
directors@halkaartproject.net
Tel: 0216 550 29 90

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Solucan Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Yiyeceğini Bulmak ve Atık Bırakmamak Üzerine

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship Crossroads İnisiyatifleri- San Francisco 

29 Aralık 2015 Salı,19:00, halka sanat/ galeri'de!

Basit, kolay ulaşılabilir yabani yiyecek kaynakları hakkında bilgi ve pazar ürünlerinin ardından atık bırakmama yöntemleri

Devamı ›


 

Başka Yollar Başka Bilgeler İstanbul

Tarih : 15.04.2017

halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Karin van Roosmalen 2 aylık İstanbul deneyimini bir sergi ile sonlandırıyor. Başka Yollar Başka Bilgeler İstanbul adlı sergide van Roosmalen'in halka sanat/ rezidans orta stüdyoda yaptığı duvar resmi ile bir yerleştirmesi yer alıyor. Ayrica sergi açılışında genç şair Melve Balcıoğlu'nun şiirlerinden yola çıkarak gerçekleştireceği bir performansla van Roosmalen'in videosu yer alacak.
 
Sergi 19 Nisan 2017 Çarşamba, saat 19:00'da açılıyor. Sergi ziyaret 20-25 Nisan arası 14:00 - 19:00 saatleri arasında. Randevu için 0541 733 42 83'ten randevu alınabilir.
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Kumdaki Ayak İzleri

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatifleri- San Francisco 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans

Uzun bir aradan sonra halka sanat/ rezidans küçük ve samimi gruplar halinde izleyiciye açılıyor! halka sanat projesi ile San Francisco'dan Artship İnisiyatifleri'nin 2012'den bu yana gelişerek süren ortak projeleri bu yıl birbirine bağlı bir sergi (Aydınlanmış İzler) ve hikaye anlatımlı performans dizisi (Kumdaki Ayak İzleri) ile sürüyor.
Devamı ›


 

Sosyal Proje: Peace of Art

Tarih : 08.04.2017

Mayıs'a kadar uzatıldı.
halka sanat projesi Nisan ayında Avrupa’nın en büyük öğrenci ağı olan ESN’in yerel şubeleri olan ESN Yeditepe ve ESN Okan şubelerin birlikte yazdıkları Peace of Art adlı projeye ev sahipliği yapıyor. Avrupa Komisyonu’nun desteklediği birçok öğrenci organizasyonu bünyesinde bulunduran ESAA tarafından desteklenen proje, İstanbul’da yaşayan mülteci çocukların akranları olan Türk çocukları ile birlikte çeşitli dallardaki sanat atölyelerine katılmaları temelinden hareket ediyor. Proje, yaşadıkları büyük trajediye rağmen mülteci çocukların yeni kentsel ortamlarında, yeniden hayal kurabilmelerine ve yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmalarına yardım etmek için bir fırsat yaratmayı amaçlıyor. 
Sanatın birleştirici gücü ile birlikte çocukların sosyal entegrasyonlarını hızlandırmak, iletişim kabiliyetlerini güçlendirmek, çeşitli sanat dallarında ilgilerini ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yukarıda adı geçen yerel ESN şubeleri arayıcılığıyla çeşitli Avrupa ülkelerinden gelmiş Erasmus öğrencileri de bu projeye katılım gösteriyorlar.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Avrupa’nın da kültürel yapısına yeni renkler eklenirken ESN nesli olarak çok kültürlülüğü hareketliliğin temeli kabul eden ESN’in genç organizatörleri Peace of Art projesinde sanatın birleştirici gücü altında çocuk katılımcılara bu çok kültürlülüğünün zenginliğini hissettirmeyi ve sivil toplum kuruluşlarıyla kurumları daha büyük çapta projeler düzenleme konusunda heveslendirmeyi hedefliyorlar. 
 
Kar amacı gütmeyen bir sanat inisiyatifi olan halka sanat projesi’nin katkılarıyla düzenlenecek atölyeler baskı sanatları, enstrüman yapımı, dans, beden perküsyonu, yoga, resim, kukla yapımı, müzik, sulu boya ve fotoğraf konu başlıklarından oluşuyor. Çocukların bu atölyelerde ortaya çıkaracağı yaratıcı işler, 13 – 16 Nisan 2017 tarihleri arasında, halka sanat/ galeri’de izlenebilir.
Sergi Açılış: 13 Nisan 2017 Perşembe saat 19:00
Sergi Ziyaret: 14-16 Nisan 2017, 12:00 – 19:00
Adres: Caferağa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy
İletişim: directors@halkaartproject.net 
esnokan@esnturkiye.org
esnyeditepe@esnturkey.org
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Tentür atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Okyanus Aşmak

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- İstanbul & Artship İnitsiyatifleri - San Francisco 2015 Hikaye Anlatımı / Performans (İngilizce)
 
16 Aralık 2015 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Artship - San Francisco üyesi olan ve Zia adıyla bilinen Maureen Burchert ilk kez İstanbullu halka/Artship hikaye anlatıcıları Mete Özel, Neşe Şahin, Belkıs Taşkeser ve Mayram Panos ile bir araya geliyor. Konuk solist ve müzikolojist: Jelena Gligorijevic Jovanovic 
 
Devamı ›


 

Dağın Ruhları; Nartlar

Tarih : 09.04.2017

Omuzlarda yük arttıkça,
omurgamız gençleşiyor.
Çilemiz kabardıkça,
prangamız inceliyor.
Bu kör karanlığa karşı.
 
halka sanat projesi, 18 -29 Nisan 2017 tarihleri arasinda Emrah Danacı'nın "Dağın ruhları; Nartlar" adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 
 
Sergi, Kafkasya oblastlarinin binlerce yıllık söylence ve arkeolojik bulguları ışığında 14 yapıtlık bir anlatı zinciri oluşturarak, bugün hikaye, masal formlarında dinleyip anlattığımız kült aktarımların (mitosların), günümüzün gündelik gerçekliği ile kurulabilecek her türlü bağın dışa vurumunu amaçlıyor. Bu bağlamda Danacı, gösterimdeki her ayrı yapıtın başlangıç ve tamamlanışını, beklediği kareyi nihayet yakalamış bir ara an fotoğrafçısı duyarlılığında gerçekleştiriyor.
 
Kurguda ise, kitabî tarihten çok "yazısız" çağların söylencelerinden yola çıkarken, antik Kafkasya rituel okumaları ekseninde Nart ülkesinde anaerkil imgenin, "zincir tanımaz" kahramanların refakatinde erkek egemen imgeye evrilişi gözden kaçmıyor.
 
Anlatılarını geleneksel özgün baskı metotları kullanarak aktaran Emrah Danacı, granit / çelik materyal modellemenin yanı sıra, tuval üzerine yağlı boya tekniklerini de mekansal devinim içerisinde değerlendiriyor. Estetik arayışın tarih öncesi, hatta insan türünün "ufukta" ilk belirdiği andan günümüze, birbiriyle "itişmeye" başlamasına denk geliyor olmasını ise bir tesadüften ziyade, yaşadığı yeri ihtiyaçtan doğan bir lekesel işaretleme dürtüsü olarak ele alıyor. Bu yaklaşım perspektifinde toplumsal gerçekçi etkinin, çizgiyi ve nesneyi gereksiz yumuşaklıktan kurtarıp, dünün ve bugünün sosyokültürel travmalarına yakışır şekilde kontrastlı ve köşeli kıldığına kanaat getiriyor.
 
Nart halkı: son 10 yıllık arkeoloji ve etnoloji araştırmalarında kabul gören ve çocukluk dönemimizin Kaf Dağı masallarından, eski Yunan Promethe'sine değin kaynaklık eden otokton coğrafya Kafkasya'da; bilge anne Seteney Guaşe ışığında yaşayan mitolojik kahramanlarıdır. Onlardan en son şöyle bahsedildi;
 
Kadim Kafkasya'ya ayak basan ilk gezginler yaşlı bir adamla karşılaşırlar ve sorarlar: "Sen de kimsin, nereden çıktın?"
 
İhtiyar cevaplar;
 
"Koca dünya pelte halindeyken,
yeryüzü henüz kabuk bağlamamışken,
gökleri ağlarla gerip yükseltirlerken,
toprak lavla dövülüp sertleştirilirken,
koca İdil'i, çocuklar adımlayıp geçerlerken,
yüce dağımız(Kaf) küçücük bir tümsek iken,
işte o zaman ben ak sakallıydım."
 
 
Sergi Açılış: 18 Nisan 2017 Salı, 19:00
Sergi Kapanış: 29 Nisan 2017 Cumartesi, 19:00
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat / galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Şifalı Maserat Yağlar atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com
Devamı ›


 

Pixels

Tarih : 23.03.2017

halka sanat projesi 23 Mart - 02 Nisan, 2017 tarihleri arasında Cumhur Okay Özgür'ün Pixel's adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Günümüz insanının birbirinden kopuşu ya da, bir anlamda, piksel piksel ayrışması çalışmaların merkez noktasını oluşturuyor. Camus'den Kafka'ya distopik romanlardan ve yabancılaşma teması üzerine kurulu eserlerden yola çıkan sanatçı, izleyiciyi işleri aracılıyla metinler arası okumalara ve görsel bağlar kurmaya davet ediyor. Sergide Özgür'ün 7 adet akrilik çalışması yer alıyor. Cumhur Okay Özgür halen Batman Üniversitesi Resim Bölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışıyor. 
 
Sergi Açılış: 23 Mart 2017 Perşembe, 19:00
 
Mekan: halka sanat/ rezidans
Caferağa Mahallesi Ruşen Ağa Sokak No:8 Moda Kadıköy
 
Sergi Ziyaret: 12.00 - 19:00 (hafta sonu) - 15:00 - 19:00 (hafta içi)
Randevu ve iletişim: 0216 550 29 90
Devamı ›


 

Yaratıcı Drama Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Çiğdem Aksüt ile Yaratıcı Drama Atölyesi
 
Yaratıcı drama, bir grubu oluşturan üyelerin yaşam deneyimlerinden yola çıkarak bir amacın veya düşüncenin doğaçlama, rol oynama ve beden hareketi kullanımından yararlanarak canlandırılmasıdır. Yaratıcı drama atölyelerinde,
 
Yaratıcılık ve estetik gelişime katkıda bulunma
Hayal gücünü geliştirme
Grup halinde çalışma, problem çözme, olayları değerlendirme, kendini tanıma ve tanımlama, empati kurma becerilerinin geliştirilmesi
Sosyal gelişim
İletişim becerilerinin ilerletilmesi hedeflenmektedir.
 
Her meslek grubundan, 15 yaş üstü yetişkinler için düzenlenecek, cumartesi ve pazar olmak üzere toplam 8 saat sürecek atölyemizde ısınma çalışmalarının ardından, oyun oynama, doğaçlama ve müzik aracılığıyla bedensel etkileşim pratiklerinden yararlanacağız.
 
 
Çiğdem Aksüt
 
2010 yılında Yeditepe Üniversitesi GSF Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Eugenio Barba ve Julia Varley atölyelerine katıldı. TAL atölye çalışmaları ve kamera önü oyunculuk eğitimi aldı. Uluslararası Altenburg Gera Tiyatrosu ve Tiyatro medresesi atölye çalışmalarına katıldı. 2013’de Fatih Akın’ın yönettiği “The Cut” isimle filmde rol aldı. 2014 yılında Almanya’da Theater § Philarmoni Thüringen’de Troyalı kadınlar oyununda oynadı. Şu an Versus Tiyatro’nun Kanlı Düğün isimle oyununda rol alıyor.
 
 
Tarih: 18 Kasım Cumartesi ve 19 Kasım Pazar
Saat: 12:00 – 16.00
Eğitmen: Çiğdem Aksüt
Katılımcıların rahat kıyafetler giymeleri önerilmektedir.
 
 
Katılımcı sayısı: 10
Katılım ücreti: 180 TL
 
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
 
halka sanat / galeri: Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Devamı ›


 

Bir Resim Aşkına

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi- Artship İnisiyatifleri 2015- Sanat Konuşması
 
04 Aralık 2015, halka sanat/ galeri'de!
 
Aslıhan Erkmen ve Slobodan Dan Paich 
 
Hans Holbein'in "Elçiler Tablosu" üzerine iki sanat tarihçisinin analiz, yorum ve yanıtları (Sunum dili İngilizce)
Devamı ›


 

Equilibrium

Tarih : 01.03.2017

halka sanat/ galeri 9-31 Mart 2017 tarihleri arasında 2013 yılından bu yana İstanbul’da yaşayan Hollandalı sanatçı Koenraad Marinus van Lier’in “Equilibrium” adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.
 
Sergide sanatçının 34 adet yağlı boya resmi yer alıyor. 
Sanatçı işlerinde doğada var olan akıştan ilham alarak görsel bir denge arayışının peşine düşüyor. Van Lier, bu sergide yer alan resimlerinde yağlı boya katmanlarıyla biçimlendirdiği renkli soyutlamalar aracılığıyla manzara ve doğal izlenimleri yeniden inşa ediyor. Organik biçimlerin yeniden üretildiği yapıtlar, herşeyin birbiriyle bağlantılı oluşunu ve farklı ölçeklerde, döngüler halinde ilerleyişini simgeliyor.
 
Yağlıboyanın önemli bir yer tuttuğu uzun bir resim geleneği içinden gelen Koenraad van Lier için bugün resimli imgeler yaratmak, dijital çağda el yapımı benzersiz bir iz bırakmak anlamı taşıyor. 
Orta okul çağından bu yana çizim, resim ve fotoğraf çalışan van Lier, Amsterdam merkezli Gerrit Rietveld Sanat Akademisi Mimari Tasarım Bölümü ‘nden mezun oldu. 1990’ların sonundan itibaren dijital sanatla uğraştı.2008’de Amsterdam’da dijital sanata eğilen Born Digital adlı kâr amacı gütmeyen bir oluşum başlattı. 
 
İstanbul’a yerleştikten sonra yeniden yağlıboya resme dönen sanatçı dijital çalışmalarını arka planda bırakmaya ve pikseller yerine fırçaya sarılmaya ağırlık verdi. Burgazada’da doğayla, toprakla ve deniz manzarasıyla bir araya gelişinin ardından kosmozun 4 elementi -su, ateş, toprak ve hava- kendisine sonsuz bir ilham kaynağı oldu. 
 
Sergi Açılış: 09 Mart 2017 Çarşamba, 19:00
Sergi Kapanış: 31 Mart 2017 Pazar, 19:00
Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 11:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla (0216 550 29 90)
Devamı ›


 

Seramik Atölyesi: Çamurdan Öyküler

Tarih : 30.11.-0001

Ben bir öykünün kahramanı olsam, nasıl bir öykünün nasıl bir kahramanı olurdum? Öyküm hangi ormanda geçerdi? Hangi çölde, hangi okyanusta? Yalnız mı olurdum, yoksa yarim, yaverim, dostum, ailem de olur muydu yanımda? 
Ben bir öykü anlatacak olsam, bana dair, deneyimlerime dair, nasıl başlamak isterdim? Nasıl bitirirdim? 
Ben bu öyküyü toprakla buluşturmak istesem, ne renk kil elime alırdım? Hangi şekilleri yaratırdım? Onları nasıl birbirine bağlardım? 
Ben öykümü seramiğe dönüştürmek istesem neler yaratırdım? 
//
Bu atölyede birlikte bir serüvene çıkıyoruz. Her birimiz biricik öyküsünü anlatırken onu toprakla buluşturuyor olacak. Anlattıkları şekil buluyor, renkleniyor, somutlaşıyor olacak. 
Belki yorucu, çok sıcak, ya da fazlasıyla sakin geçen bir günü, kendi öykülerimizde kaybolup kendimizi çamurda tekrar bularak tamamlıyor olacağız. 
Bir çemberde pek çok öykü pek çok kahraman olacağız. 
 
Mahasti Kia:
1967 Tahran-İran'da sanatçı bir ailede dünyaya geldi. Okul yıllarını İran ve Hindistan'da geçirdikten sonra lisans eğitimimi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Tasarım Bölümü'nde, Türkiye'de tamamladı. Uzun yıllar çeşitli reklam ajanslarında veya freelance grafik tasarımcısı olarak çalışmanın yanı sıra Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nde ders verdi.
Bir kaç yıl önce de, şimdi ana çalışma alanlarından biri haline gelen seramik sanatını öğrenmeye başladı. Önce Tophane sonra Kadıköy'de, seramik kursları, sanatsal projeler gerçekleştirdiği Monad Sanat Atölyesini açtı.
Açık Radyo için felsefe, sanat, edebiyat, dil, müzik ve ezoterizmi birleştiren Tabula Rasa ve Aleph programlarını hazırladı ve sundu.
20 yaşındayken meditasyon yoluyla yaşadığı bir uyanışı takiben, daima ruhsallık, gizemcilik, yaratıcılık ve sanat arasında köprü kurmaya çalıştı ve sonunda bir yaşam koçluğu programını tamamlayarak çalışma alanını genişletti. Şu anda Türkiye'de koçluk seansları ve tematik seramik atölyeleri sunmaya devam ediyor.
 
 
Tarih: 11 Kasım Cumartesi 2017
Saat: 12:00 - 14:30 
Eğitmen: Mahasti Kia
 
Katılımcı sayısı: 12
Katılım ücreti: 100 TL
Kayıt ve bilgi için: atolyehalka@gmail.com
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
 
halka sanat / galeri: Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24 Kadıköy 34710 Istanbul
Devamı ›


 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2015

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2015 20-21-22 Kasım tarihlerinde İstanbul Anadolu yakası,Caddebostan Kültür Merkezi'nde!

Program için ayrıntılı bilgi: 

http://www.surdurulebiliryasam.org/istanbul/#ckmprogram

Devamı ›


 

Kırmızı Bir Öykü

Tarih : 12.03.2017

halka sanat/ galeri 16-30 Mart 2017 tarihleri arasında Yeni Sanatçılar Serisi kapsamında Semra Gür Üstüner’in “Kırmızı Bir Öykü” kişisel sergisine kapılarını açıyor. halka sanat projesi’nin 2016 yılı sonunda başlattığı Yeni Sanatçılar Serisi’nin ikinci konuğu olan Üstüner, tekstil sanatı altında, kumaşı ana malzeme olarak kullanan işler üretiyor. İşlerin ana teması kadın kimliğinin yaşam veren öznel varlığı etrafında şekillleniyor. 

Sanatçı sergide yer alan çalışmalarında doğanın döngüsü içindeki kadının mucizevi rolünü, kültürel kodların baskılayıcı unsurları yüzünden otosansür geliştiren kadın kimliğini “kadın olmanın dayanılmaz ağırlığı” teması altında yeniden ele alıyor. Kullandığı farklı tekstil malzemeleriyle (kumaş, doğal boya ile renklendirilmiş kumaş, yün elyafı ve iplik) kadınlara ithafen oluşturulan eserler, kadının toplumsal rollerini irdeliyor.

“Kırmızı Bir Öykü” sanatçının 2015'ten bu yana üzerinde çalıştığı ve son üç ayda üretmeye başladığı 14 adet yeni işini içeriyor. Sergi Çarşamba’dan Pazar’a 11:00 – 19:00 saatleri arasında, diğer günler randevu ile Kadıköy Moda’da halka sanat projesi’nin galeri mekanında izlenebilir.


Semra Gür Üstüner, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsi’nde Sanatta Yeterlilik Programını tamamladı. Akademik hayatına Marmara Ünversitesi Tekstil Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak devam ediyor.

Sergi Açılış: 16 Mart 2017 Çarşamba, 19:00
Sergi Kapanış: 30 Mart 2017 Pazar, 19:00

Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Mekan: halka sanat/galeri
Caferağa Mahallesi, Bademaltı Sokak No:24 Moda Kadıköy İstanbul

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Fermantasyon atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Açık Çağrı: Kayıp Aranıyor!

Tarih : 30.11.-0001

Yaratıcı bir oyuna hazır mısınız?

halka sanat projesi rezidans sanatçısı Ryan Griffith sizi kurgusal bir bulmacanın parçalarını bir araya getirmeye çağırıyor.

30 Ekim 2015 Cuma, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

"İkiz kardeşim İstanbul’da izini kaybettirdi. Adı Yakup, ama etrafta takma bir isimle dolaşıyor, hatta buralıymış gibi yapıyor olabilir. Üst dudağında küçük bir yara izi var, bolca yemeye, içmeye ve dans

Devamı ›


 

Kur - Koru - Hayal Et

Tarih : 17.11.2016

halka sanat projesi, San Francisco’lu sanat İnisiyatifi Artship İnisiyatifleri ve İstanbul Permakültür Kolektifi arkeoloji, permakültür ve sanatı bir araya getiren bir sergi ve konuşmalar serisine başlıyorlar. 
Artship İnisiyatiferi Sanat Yönetmeni Slobodan Dan Paich tarafından ortaya atılan sergi fikri ve kavramsal çerçeve, Paich ile birlikte halka sanat projesi’nden İpek Çankaya ve İstanbul Permakültür Kolektifi’nden Dilek Yalçın Demiralp’in eş küratörlüğünde geliştirilip yürütülüyor.
 
Uzun soluklu ve çok ayaklı olması planlanan çalışmalar Aralık 2016’da düzenlenecek bir sergiyle başlıyor. “Kur Koru Hayal Et" başlıklı sergi, dünyamızın geçmişine, bugününe ve gelecekte olabileceği haline yapıcı bir bakışla yaklaşan bir şükran niteliği taşıyor. Sergide geçmişe ve bugüne ait belgesel malzemeler ve güncel sanat üretimleri birlikte sunuluyor. Sergi ortak paydada buluşan farklı ve çeşitli ifade biçimlerinin birliktiğinden doğuyor. 
 
Katılan sanatçılar: Ahunur Özkarahan - Bahar Bozacı - Başak Kızıltoprak - Carmen Bouyer - Craig Coss - Doğu Çankaya - Emilia Izquierdo - Emine Boyner Kürşat - Neşe Şahin - Peri Sharpe - Slobodan Dan Paich - Susan Matthews - Stephania Scarsini - Tatiana Stolpovic - TheArthur Wright
 
Sergi Açılış: 14 Aralık 2016 Çarşamba, 19:00 // Sergi Kapanış: 22 Ocak 2017 Pazar, 19:00 // Sergi Ziyaret: Çarşamba- Pazar, 12:00 – 19:00, Diğer günler randevuyla
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Zehirsiz Ev atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması/ Mehr Javed

Tarih : 30.11.-0001

28 Eylül 2015 Pazartesi, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçılarından Mehr Javed ile düzenlediğimiz sanatçı buluşmasına bekleriz! Samimi bir sohbet ortamında geçecek buluşmada Javed çağdaş resim hakkındaki düşüncelerini paylaşacak ve bu bağlamda kendi işlerini anlatacak. Buluşmada ayrıca sanatçının İstanbul deneyimleri hakkında bilgi sahibi olacağız ve rezidans programımıza katıldığı süre boyunca yaptığı bazı çalışmalardan örnekler göreceğiz. Sunumun sonunda soru-cevap bölümümüz olacak. İlgilenen herkesi bekleriz.

Devamı ›


 

Lotus Yiyenlerin Ülkesinde

Tarih : 15.11.2016

halka sanat projesi, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen, Artist 26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na, Lotus Yiyenlerin Ülkesinde başlığını taşıyan bir grup sergisi ile katılıyor. 
Sergi, fuarın bu yılki teması olan Umulmadık Topraklar’a gerçekçi olduğu kadar umutvar bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Lotus Yiyenlerin Ülkesinde, ilhamını Homerus’un Odysseus Destanı’ndaki bir öyküden alıyor. 
Sergi, “ya geri dönebileceğimiz bir toprak parçası ya da kendimizi ait hissettiğimiz bir yer bir kalmadığı gün ne olacak?” sorusunun, dünyanın her yerinde, gittikçe artan bir şiddette hissedildiği çağımızda, yaşanılanların farkında olup, kendi perspektiflerinden hayata bakarak, olan bitene, olmasından korkulanlara ya da olması arzu edilenlere mütevizi bir ışık tutuyor. 
Lotus Yiyenlerin Ülkesinde resimden yerleştirmeye, heykelden fotoğraf ve videoya varan farklı mecralarda işleri bir araya getiriyor. 
Kavramsal çerçeve: İpek Çankaya
Sergi sanatçıları: Sezgi Abalı, Burak Ata, Carmen Bouyer, Doğu Çankaya, İskender Giray, Selma Hekim, Yasemin Nur, Slobodan Dan Paich, Niyazi Selçuk, Sevil Tunaboylu 
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Kaşar Peyniri atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Arkadaşınız davetlidir.

Tarih : 30.11.-0001

4-9 Eylül 2015 tarihleri arasında, TASC Ablett & Brafield halka sanat/galeri’nin bir bölümüne düşünmek, konuşmak, kendilerini ifade etmek için halka açık bir yemek masası yerleştirerek kendilerine bir ortam yaratacaklar. Yemek masası ve sandalyeler dışarıdan gelen ziyaretcilere açık olacak. İsteyenler istedikleri sürece sanatçılara katılacak onlarla sohbet edecek hatta
Devamı ›


 

Doğa’nın Ritmine Dönüş

Tarih : 23.09.2016

Ahunur Özkarahan’ın son dönem baskı çalışmalarını içeren sergisi, 4 – 20 Ekim 2016 tarihleri arasında, 8-9-10 Ekim hariç hergün, 12:00 - 19:00 arası halka sanat’ta izlenebilecek.
Sergide, şehir hayatının insanlar ve çevre üzerinde yarattığı olumsuz etkileri geriye çevirme, tekrar doğal olana dönme idealinden hareketle küresel ısınma, iklim değişikliği, nüfus artışı, temiz ve doğal gıdaya ulaşamama, yeterli yeşil politikaların olmayışı ve ölçüsüz tüketim alışkanlığı gibi meseleler üzerine kafa yormakta olan sanatçının çinko ve bakır plakalar üzerine, dijital ve klasik baskı tekniklerini birleştirdiği çalışmalarını görmek mümkün.
Ahunur Özkarahan Kimdir?
Ahunur Özkarahan, liseyi Koç Özel Lisesi’nde okudu. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı bölümünü bitirdi. Daha sonra Amerika’da California State Üniversitesi’nde ‘Computer Arts’ alanında yüksek lisansını tamamladı.
Koç Özel Lisesi ve Robert Kolej’de ‘Eğitim Teknolojileri Koordinatörü’ olarak çalıştı ve aynı zamanda özgün baskı resim tekniği sanat çalışmalarına da devam etti. 2006¬2009 yılları arasında IMOGA’da baskı resim atölye programına katıldı (IMOGA¬ İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi). 2008¬2009 yıllarında, Edinburgh Printmakers’da photopolymer baskı resim tekniği üzerinde çalışmak üzere İskoçya’ya gitti. Londra’da bulunan Central Saint Martins College UAL’de özgün baskı teknikleri ile ilgili eğitimler aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şu anda Yeditepe Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar alanında doktorasını yapmakta ve ayrıca kendi atölyesinde çocuklara ve yetişkinlere özgün baskı resim dersleri vermektedir.

 

Devamı ›


 

Tel Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

22 Ekim Pazar günü 12.00 - 16.30 saatleri arasında Ufuk Boy eğitmenliğinde gerçekleşecek olan Tel Atölyesinde materyal olarak kullandığımız tel çeşitleriyle 2 ve 3 boyutlu formlar üreteceğiz. Katılımcılar deneyim gerekmeksizin form tekniklerinin temel bilgilerini öğrenecekler ve 3 boyutlu form yapabilme becerisini kazanacaklar. Ayrıca, kullanım yerlerine göre tel çeşitleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Tellerle üretebileceklerimizin sınırı olmadığı bu sıradışı yolculuğa sizleri de bekliyoruz.

Devamı ›


 

AÇIK ÇAĞRI: Çocukluk Hikayelerinizi Bizimle Paylaşmak İster Misiniz?

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi rezidans sanatçıları Regina Dürig ve Christian Müller  09 Ağustos 2015 Pazar günü saat 19:00’da izleyicilere iki farklı proje sunuyorlar: İlki, şiirsel belgesel olan "Çocukluk Hikayeleri", ikincisi ise doğaçlama yapılacak canlı performans "Envanter".
Devamı ›


 

Kediköy

Tarih : 26.07.2016

Gizemler şehrin her yerinde! Her saniye, fark edilmeyen sayısız olayla dolu. Benim seçici algım bir kamerayla tuzak kurularak çekilmiş fotoğraflarla tazeleniyor. Kamera fiziksel ve zihinsel tanıklar olmadığı anlarda ne yakalar? Bütününü anlaması imkansız olan ve böylelikle esrarengiz kalmayı başaran, başka bir yaşama dair küçük bir kavrayış... Tıpkı bizimle aynı kentsel ortamı paylaşan, ama buna rağmen kendi dünyalarında yaşayan kediler gibi. Fotoğrafların yaratıldıkları şartlar hakkında bilgi eksikliği, içinde özgürlük barındıran bir yorum çeşitliliğine neden olur.

 
Laura Stach
laurastach@hotmail.de
 
Açılış: 26.07.2016 - 17:00
Kapanış: 28.07.2016 - 19:00

halka sanat / galeri 
Caferağa Mah. Bademaltı Sok. No:24/1
Kadıköy 34710 Istanbul
+90 216 550 29 90
www.halkartproject.net
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Evde Bahçe atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Sanatçı konuşması/ William Huberdeau

Tarih : 30.11.-0001

29 Temmuz 2015 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçısı yazar William Huberdeau konuşmasında hikaye anlatıcılığında etnik gelenekler ve onların doğasından bahsedecek. Katılımcılar konuşmanın sonunda kendi hikayelerini yazıp paylaşabilecekler. 

Devamı ›


 

Havlayan köpek ısırmaz

Tarih : 13.07.2016

Havlayan köpek ısırmaz - Siniša Janjić Re

Sanatçı bu sergisinde hem bireysel, hem de evrensel paradigmaları ve arketipleri sunmaktadır. Resminde sunduğu objeler ve şekiller Re'nin dünya görüşünün, kendine has bakış açısının bir örneğidir. Resimlerdeki renk oyunları ve enerjik hareketler her birimizde bulunan duyguları ve içgüdüleri yansıtır; izleyiciyi bir gözlemciden çok katılımcı yapar. 

Her resim bir soru yöneltir ve aynı zamanda bu soru için izleyiciye bir muhtemel cevap sunar. Bütün diğer cevapları bulmak size kalmıştır.

İzleyicilerin hayal gücünün harekete geçmesine direk olarak ilham vereceğini, düşünmeye sevk edeceğini bunun yanı sıra düşündüklerini yapabileceğini umut eder, çünkü havlayan köpek ısırmaz. 

Başlangıç: 13.07.2016 19:00
Bitiş: 26.07.2016 19:00

halka sanat/ galeri
Caferağa Mah. Bademaltı Sok. 24/1 Moda, Kadıköy/İstanbul
+90 216 550 29 90


 

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bokashi Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-3

Tarih : 30.11.-0001

24 Haziran 2015 Çarşamba, 19:30, halka sanat/ galeri'de!

Müzik ile çevre mücadelesi arasında nasıl bir ilişki var? halka sanat projesi ve Çevreci Etkinlikler’in üçüncüsünü gerçekleştireceği “Çevre ve Sanat Buluşmaları”nda işte bu soruya yanıt arayacak. 24 Haziran 2015, Çarşamba günü halka sanat/ galeri'de gerçekleşecek etkinliğimizde konuğumuz müzisyen “Kırmızı Nazmi Akyıldız”… 
Devamı ›


 

Bir Empati Haritası

Tarih : 28.06.2016

Empati kayıt edilebilir mi? Nasıl sözlü ve yazılı dili aşar? Bu çalışma sezgisel bir işbirliği projesidir.
 
Başlangıç amacı ataerkil kültürde kadınların seslerini yükseltmek olarak belirlenmiş olsa da, proje ilerleyen aşamalarda bundan öteye geçmiştir. Türkçe bilmeyen biri olarak sanatçı, röportaj yaptığı kişileri anlamada bilişsel olarak sansürlüydü, ta ki sonradan ropörtajlar İngilizce’ye çevrilene kadar. 
Sanatçı, bu samimi görüşmelerinde dil aracılığıyla konuşmak yerine başka şeyleri dinlemeye daha istekliydi ve empatinin iletilmesini dinlemeyi tercih etti. Bundan dolayı, soyut çizim haritalarıyla görüşmeci ile görüşme yapılan kişi arasındaki empatiyi ortaya koydu. Akabinde onları kumaştan heykellere çevirdi. Eğer görüşmeci de isterse, heykelleri işbirliği sonucu beraber yaptılar. 
 
halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Ruth Burke'ın katılımcılarla birlikte yaptığı bu çalışmalar 28-30 Haziran tarihlerinde 11:00-19:00 arasında ziyaret edilebilinir. 
 
halka sanat/ galeri: Caferağa mah. Bademaltı sok. No: 24/1 Moda Kadıköy- 0216 550 29 90 
www.halkaartproject.net 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Soğuk Yöntem Sabun atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması / Kevin Todd

Tarih : 30.11.-0001

 
halka sanat projesi'nin 8-24 Haziran 2015 tarihleri arasında ağırladığı Avusturalya, Maroochydore'dan Kevin Todd, rezidans programı süresince yaptığı çalışmaları bizlerle paylaşıyor!
 
Sanatçı üretken sanat ile yakından ilgilenen özellikle İstanbul'un mimarisi açısından önemli bir parçası olan İslam sanatına karşı çalışmalar yapıyor. Ona göre üretken anlamda İslam ve digital sanat arasında bir bağlantı var.
Kevin Todd, halka sanat/ galeri'de oluşturduğu duvar resimleri ile üzerinde çalıştığı temayla ilgili fikirlerini 21 Haziran 2015'de bizlerle paylaşıyor.
 
http://www.toddartist.com/
Devamı ›


 

Denemeler 'Sarımsak'

Tarih : 08.06.2016

13-18 Haziran 2016, halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 13 Haziran 2016, Pazartesi, 19:00

 

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Sanatçı Konuşması / Gauthier Oushoorn

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi 25 Mart - 25 Nisan 2015 tarihleri arasında ağırladığı Belçika'lı sanatçı Gauthier Oushoorn Rezidans Programı süresince ürettiği projelerini 09 Mayıs 2015 Cumartesi Saat 18:00'de halka sanat/ galeri'de bizlerle paylaşıyor!
Devamı ›


 

ARASI

Tarih : 11.06.2016

ARASI grup sergisi 11 Haziran 2016, saat 19:00'da halka sanat/ galeri'de açılıyor. Sergi, fikir sahibi Onur Aziz Öztekin’in davet ettiği sanatçılarla, toplamda beş sayı olarak basılan Arası Fanzin’den yola çıkışla, şimdiye kadar baskıda siyah beyaz görülen tüm işlerin orjinallerinin yer alacağı bir fanzin-sergi niteliği taşıyor. Arada olma, arada kalma, boşluk, geçişkenlik, disiplinler arasılık, hayatlar ve kavramlar arasılık gibi konuları irdeliyor. Sergide yer alan sanatçılar; Onur ( abdülaziz) Öztekin, Deniz Yenihayat, Aykut Beysi, Cins, Bilge Yararel, Büşra Ünver, Ceren Çelik, Emre Gökdel, Özlem Ünlü, Biğkem Karavus, Güneş Gögen, Kristal Güngörün, Sare Taylan, Ezgi Eflatun Tatlısu, Selma Hekim, Kadir Yiğit Us, Özalp Eröz, Ekin İdiman, Elvin Karaaslan, Esat Cavit Başak, Aslı Akıncı, Polat Canpolat, Aslı Canpolat, Emel Alpsarı, Çiğdem Menteşoğlu, Tugay Doğrayıcı, Onur Kek, Bora Üçer, Kıvılcım Güngörün, Albert Jongstra, Tuba Girgiç, Dora Dinçer, Mina Edirne, Ceyda Kariptaş, Hilal Can, Hakan Selçuk Bacak, Esra Aydın, Emel Başarık Aytekin, Hunt, Elif Çiftçioğlu

11- 25 Haziran 2016 tarihleri arasında, Pazartesi hariç her gün, 11:00-19:00 saatleri arasında izlenebilir.

Devamı ›


 

Evde Bahçe Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Işıl Eğrikavuk'un yaptığı ''Komşuda Pişer, Bize de Düşer'' sergisi kapsamında yer alan atölyelerden ikincisi İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Dilek Yalçın Demiralp'le Evde Bahçe Atölyesi.

Atölyenin içeriği şu şekilde: 
Kendi saklı cennetinizi oluşturmak için evinizin illa ki bir bahçesi olması gerekmiyor ya da o evin uçsuz bucaksız içinde kaybolacağınız büyüklükte de olması gerekmiyor. Siz, kalbiniz ve elleriniz, o mekanı cennete dönüştürmek için yetersiniz. Hele bir de o saklı cennete yenebilir bitkilerle birşeyler yaparsanız değmesin kimse keyfinize. Sadece sizin değil, arıların, kelebeklerin, kuşların ve evinize gelecek uğur böceği gibi sürpriz konukların da mutluluğu olacak bu. Minik bir balkon, çatı, teras ya da bir bahçe çok güzel bir şekilde sizin ellerinizle dönüşebilir; mutfak ihtiyacınızın bir kısmını, içeceğiniz çayların hammaddesini oradan sağlayabilirsiniz. Nasıl mı? O da bizim sırrımız atölye günü birlikte keşfedeceğimiz, sizin, bizim ve evinizin saklı cennetinin sırrı, kimseye söylemeyin ya da örnek olun ki, herkes yapsın...

- Doğa bizim içimizde, permakültür tasarımı yaparken mıntıka analizinde mutlaka 5.bölgeye oturttuğumuz ve farkında olmadığımız bir doğa parçası var. Sizin de evinizde vardır ama farkına bile varmamışsınızdır, atölye gününe kadar. O zaman hemen farkına varalım. Nasıl mı? Permakültür neymiş diye üzerinde konuşurken, mıntıka ve dilim analizi yaparken...

- Saksılarımız, bitki kaplarımız nasıl olacak, kendi kendine sulasın ister misiniz o kaplar bitkilerinizi? O zaman onlar hakkında bilgi edinelim hepbirlikte...

- Toprak nedir? İyi bir toprak nasıl olmalıdır? Bu işin sırrı nerede saklı derseniz de toprağı yatıralım büyütecimizin altına.

- Evde humus üretmek mümkün mü? Sesinizi duyuyorum evet evet... O zaman haydi kompost çeşitlerine bakalım ve sizin için en uygunu hangisi onu seçelim.

- Evimize nasıl bir güneş geliyor? Az, çok, kavurucu... Kış ve yaza göre güneşin eğimi nasıl değişiyor? Hiç bunun gözlemini yapmış mıydınız? Bugünden sonra başlayacaksınız, hazır olun!

- Tohum dediğimiz şey nedir? Nasıl bir seçim yapalım? Bize en uygunu hangisidir? Hatta hediye tohumlarımız bile olabilir, sürpriz sürpriz...

- Hangi bitkiler evde saksı içinde yetiştirilebilir, hayallerinizle sınırlısınız. Ama temelde neler yapabiliriz ona bir bakalım isterseniz.

- Tohum tamam, toprak tamam, güneş tamam, ya su? Onun için ne yapabiliriz? Ona da çözüm bulalım...

- Saksılar hazır, bitkiler üşümesin, yorganları da olsun değil mi? O zaman malç! Nedir şu adını duyup durduğumuz şey, malç malç malç...

- Hangi bitki hangi bitkiyi sever? Kardeş bitkiler kimlerdir? Ağaç birliktelikleri nedir? E tasarım yapıyoruz dememiş miydik? Bunları da bilmek gerekir.

Sonrasında komşuda pişer, bize de düşer...

Komşu komşunun bitki çayına muhtaçtır gibi sözleri hatırlamakta fayda var...

23 Eylül 2017 - saat 11:00 - 15:30 - halka sanat projesi, Moda

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan atölye, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir. İlk kayıt yaptıran 20 kişi arasından çekilecek kurayla belirlenecek 12 kişi katılımcı olacaktır. 8 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden gelen olmazsa, kendileriyle iletişim kurulacaktır. 

Kayıt için atolyehalka@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

DİLEK YALÇIN DEMİRALP
İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nden mezun oldu.
2012 yılında Mustafa Bakır ve Rhamis Kent’ten Permakültür Tasarım Sertifikasını aldı.
2013 yılında Mustafa Bakır’ın eğitmenliğinde ”PDC Eğitmen Eğitimi” kursuna, Senem Tüfekçioğlu’nun eğitmenliğinde ”Pratik Ev Permakültürü” kursuna ve Art of Hosting‘e katıldı.
2014 yılında Steve Read’in İstanbul’da verdiği Permakültür Tasarım Sertifikası kursunda asistanlık yaptı.
2013 Şubatında İstanbul Permakültür Kolektifi‘ni, Seda Ergazi ile birlikte kurdu. Bu tarihten itibaren permakültür ve topluluk oluşturma ile ilgili kursları, atölyeleri, eğitimleri hem tasarlıyor, hem düzenliyor, hem de katılıyor. 
Bunlardan bazıları:
- Doğal Arıcılık (eğitmen Debra Roberts)
- Arıcılar için Doğal Arıcılık (eğitmen Debra Roberts)
- Şehirde Permakültür (Steve Read Şubat 2014 ve Jillian Hovey Eylül 2013)
- Kompost ve Solucan Kompostu (eğitmen İlknur Urkun)
- Kompost ve Bokashi Kompostu (eğitmen Emre Rona)
- Küresel İklim Değişikliği, Biyolojik Çeşitlilik, Ormanlar (eğitmen Doç. Dr. Necmi Aksoy)
- Su: Kullanımı, Arıtımı, Hasadı (eğitmen Emre Rona)
- Dönüm Hattı (Keyline) Tasarım Yönetimine Giriş (eğitmen Owen Hablutzel)
- Şehirler ve Kırsal Bölgeler için Sürdürülebilir Yağmur Suyu Hasadı (eğitmen Owen Hablutzel)
- Şiddetsiz İletişim Semineri (kolaylaştırıcı Vivet Alevi)
- Fitoterapiye Giriş Semineri (eğitmen Şaduman Karaca)
- Toprak Yapılar Eğitimi (eğitmen Özgül Öztürk Aksu)
- Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğine Giriş Kursu (eğitmen Nazım Tanrıkulu)
- Ekoloji ve Yerel Topluluklar (Agustin Sepulveda Sariego)
- Bütüncül Yönetime Giriş ve Bütüncül Yönetim Finansal Planlama Modülleri (eğitmen Durukan Dudu)
2012 – 2014 yılları arasında özel bir anaokulunun iki ayrı şubesinde 4-5 yaş grubu çocuklara Doğa ve Çocuk dersi vermeye başladı. Aynı dersi 2014’ ten beri özel bir vakıf ilkokulunda, birinci sınıflara vermeye devam ediyor, 3.sınıflara da Yemek dersi veriyor. Okullarda permakültür çalışmaları ile ilgileniyor ve danışmanlık veriyor.
2014'ten beri Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'de eğitmenlik yapıyor.
En çok tüketenlerin şehirler olduğuna ve şehirlerde permakültürle fark yaratılabileceğine inanıyor. Çocuklarımıza, günümüzdeki düzenin negatifliklerini adım adım azaltarak daha düzgün bir gelecek bırakılabileceğini düşünüyor.
http://permacultureglobal.org/users/5132-z-dilek-yalcin-demiralp
http://istanbulpermakulturkolektifi.org/index.php/hakk-m-zda/158-dilek

Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-2

Tarih : 30.11.-0001

17 Nisan 2015 Cuma, 19:30, halka sanat/ galeri'de!
 
halka sanat ve çevreci etkinlikler çevre duyarlılığı olan sanatçıları ve sanattan konuşmak isteyen çevrecileri buluşturmaya devam ediyor. Çevre ve sinema konulu ilk etkinliğimizde davetli konuşmacımız olan yönetmen Rüya Köksal'dan sonra bu kez de sözü bir tiyatro sanatçısına veriyoruz. 
Devamı ›


 

AKM: Bir Hafıza Mekanı

Tarih : 07.06.2016

7-9 Haziran Salı- Perşembe, halka sanat/ galeri'de!

Daha fazla bilgi için: https://www.facebook.com/events/1126989560696338/

Devamı ›


 

Ekşi Maya Ekmek Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi'nin ev sahipliğinde 14 Eylül - 14 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ve küratörlüğünü Işıl Eğrikavuk'un yaptığı ''Komşuda Pişer, Bize de Düşer'' sergisi kapsamında yer alan atölyelerden ilki, İstanbul Permakültür Kolektifi'nin Fırınımdan Ekmekler- Murat Demirtaş'la düzenlediği Ekşi Mayalı Ekmek Atölyesi olacak. 
Atölyenin içeriği şu şekilde: 
Neden ekmek yapıyoruz?
Kendimize ve çevremize değer verdiğimiz için. Durmamız gerektiği için. Durup; toprağı, havayı, suyu ve bedenimizi dinlememiz için.
Her şey çok hızlı olsun istiyoruz. Ulaşım, iletişim, yeme, içme... herşey... Bütün bunlar hızlanırken, acaba biz neleri kaçırıyoruz ve ya belki de hiç hatırlamayacak şekilde kaybediyoruz. O halde DUR ve DİNLE, dedik öncelikle.
Dinlemek bize iyi geldi.
Meğer bu evrende her şey canlıymış ve hepsinin bir dili varmış. Susup dinlemek insana huzur veriyormuş. Bazen de huzursuzluk...
Huzurumuzu kaçıran noktada biz iyileşmek ve iyileştirmek için neler yapabiliriz konusu üzerine düşünürken ve dinlerken, ekşi mayanın nefis kokusu, içimizi hoş eden görüntüsüyle bize kocaman bir merhaba dedi.
O günden sonra evimiz, bedenimiz şenlendi. Bizim iyileşmemiz yetmez oldu, hepimiz iyileşelim istedik. Ekşi maya ile tanışmamız bizi, sadece ekmek yapma konusunda da olsa özgürleştirdi. Ekmek yemek için, bir fırına ihtiyacımız yok. Atalık tohumla üretilmiş temiz bir miktar un ve su bizi bağımsızlaştırdı.
Yaşasın ÖZGÜRLÜK!
Sizler de buyrunuz özgürleşmeye.
Atölyede ele alacağımız başlıklar şöyle:
1. Bölüm
- Tanışma
- Buğday (Atalık, Hibrit ve GDOlu tohum nedir?)
- Buğday çeşitleri
- Maya nedir? Neden ekşi maya kullanmalıyız?
- Kendi ekşi mayamızı nasıl yaparız?
- Ana maya ve levan nedir?
- Levan nasıl hazırlanır?
- Ekmek yaparken kullanacağımız malzemeler nelerdir?
2. Bölüm – Atölye:
- Önceden yoğurduğumuz hamurumuzu son mayalanma için hazırlama, katlama.
- Hamur yoğurma
- Mayalanma süreci
- Gıda Güvenliği
- Ekmek neden pakete girdi?
- Kaynaklar
- Mayalanma süreci tamamlanan ekmeğin fırınlanması
- Fırınlar, pişirme zamanları ve metodlarına genel bakış

16 Eylül 2017 - saat 11:00 - 14:00 - halka sanat projesi, Moda

Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Konseyi’nin (Arts
and Humanities Research Council, UK) verdiği bursla fonlanan atölye, katılım ücreti olmaksızın gerçekleştirilecektir. İlk kayıt yaptıran 20 kişi arasından çekilecek kurayla belirlenecek 12 kişi katılımcı olacaktır. 8 kişi ise yedek listede yer alacak ve asil listeden gelen olmazsa, kendileriyle iletişim kurulacaktır. 

Kayıt için atolyehalka@gmail.com adresine e-posta göndermenizi rica ediyoruz.

MURAT DEMİRTAŞ
1974 yılında İstanbul'da doğdu.
2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi G.S.F Heykel bölümünden mezun oldu. Ardından heykel yapmaya devam etti.
2005 yılında evlendi. Sinema, Reklam Filmleri ve Tiyatrolar için özel dekorlar yapan ekiplerin parçası oldu.
2010 yılında, ne varsa gıda sektöründe var diyerek bir Kafeterya açtı. Aynı yıl Eren doğdu. Ciddiyetini şimdilerde daha iyi kavradıkları gıdanın güvenliği meselesine odaklandılar.
2013 yılında, Kentsel Dönüşüm sebebiyle yıkılacak olan dükkanını kapattı ve ''ev beyi'' dönemi başladı. 2,5 yaşında olan oğulları Eren'e bakmak ve onun sosyal aktiviteleri ile ilgilenmek işi oldu.
2013 Aralık ayında, Eren ile katıldığı Slow Food Fikir Sahibi Damaklar konviviyumunun Gerçek Ekmek Atölyesinde ilk ekşi mayası ile tanıştı, bakamadı ve ekmek yapamadı. Yılmadı. Kendi mayasını üretti ve kendi ekmeklerini en güvendikleri üreticiden aldıkları un ve tuz ile yapmayı başardı.
2014 Kasım ayında ilk ekşi mayalı ekmeklerini, dostları ve akrabaları ile paylaşmaya başladı. Bu ekmekler Eren'in eğitimine kaynak oldu.
2015 Eylül ayında, Ozan doğdu. Artık daha fazla ekmek yapmak gerekiyordu.
2015 Aralık ayında, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından, "İyi Şeyler Yapan Güzel İnsanlar" konferansına konuşmacı olarak davet edildi.
Konuşmasının ardından eve gittiğinde ana haber bülteninde gördü kendini. O günden bu güne konuşmaya, bildiklerini anlatmaya, ekmeklerini paylaşmaya, öğrenmeye, çocukları ile oynamaya devam ediyor.
Gelen taleplerin hepsine cevap ver(e)miyor. Ekolojik kaygılar güdüyor, kargo kullanmıyor ve sadece yerel kalmaya çalışıyor. Dağıtımı yürüyerek, bisikletle ve toplu taşıma ile gerçekleştiriyor.
Çoğu şehirli gibi bir gün, ailesi ile birlikte kırsalda kendilerine yeten bir yaşamı hayal ediyor.

Devamı ›


 

Femina- Bedensel bir egzersiz ve laboratuvar çalışması // Katılımcılara Açık Çağrı

Tarih : 30.11.-0001

Marjolayne Auger’in Femina adlı Yüksek Lisans projesini geliştirebilmesi için tasarladığı bir egzersiz ve labratuvar çalışması

23 Şubat Pazartesi- 27 Şubat Cuma 2015 // 09:00-12:00 arası halka sanat/ rezidans’ta gerçekleştirilecektir. 

Fotoğraf: Kenneth Schwartzman

Devamı ›


 

Tutulma

Tarih : 26.05.2016

Tutulma // Eclipse (2016) halka sanat projesi rezidans sanatçısı Emilia İzquierdo’nun Mayıs 2016’da İstanbul’da, İslam astronomisi üzerine yaptığı araştırmadan kaynaklanan bir video ve çizim yerleştirmesi.
Devamı ›


 

Yetişkinler İçin Ritim Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Yetişkinler İçin Ritim Atölyesi 

Afrika ve Latin ritimlerini öğrenmek, kendine özgü enstrümanlarını tanımak, farklı kültürlere yolculuğa çıkmak, sosyalleşmek, stres atmak, eğlenmek ve keyifli zaman geçirmek için Hakan Musluoğlu’nun yürüteceği bu keyifli yolculuğa hepinizi bekliyoruz. 

Gelin 1.5 saat her şeyi bir kenara bırakıp güzel vakit geçirip kendimizi unutalım! Giderken öğrendiğiniz Afrika ve Latin ritimlerini cebinize koyup götürmeyi unutmayın…

Hakan Musluoğlu 
1977 yılında doğdu. Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Pera Güzel Sanatlar’da klasik gitar bölümünden mezun oldu. Okay Temiz ve Engin Gürkey ritim atölyelerine katıldı.Daha sonra kendi ritim atölyesini açtı. Bir çok kurum ve kuruluşlarda ritim atölyeleri düzenledi. Afrofanga adında bir müzik grubu da olan eğitmenimiz halen müzik öğretmeni olarak çalışmaktadır. 

Tarih: 20 Ağustos Pazar 2017
Saat: 15:00 - 16:30 
Eğitmen: Hakan Musluoğlu
*Tüm enstrümanlar eğitmen tarafından temin edilecektir.

Katılımcı sayısı: 20
Katılım ücreti :80 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Devamı ›


 

Yemekli Sanatçı Buluşması

Tarih : 30.11.-0001

27 Aralık 2014, Cumartesi, 20:00, halka sanat/galeri'de!
 
Bergen merkezli sanatçılar Amber Veronika Ablett ve Stacy Brafield yemek, tat ve bir masa etrafında toplanma halini kullanarak, samimi ama derinlemesine bir diyaloğu mümkün kılan bir ortam yaratmak amacıyla The Artist’s Supper Club adı altında yemekli buluşmalar düzenliyorlar. Ablett tarafından hazırlanan bu seferki buluşma ve ikramlar, Yetimler, İtina Edenler ve Mandalalar Üzerine sergisi etrafında şekilleniyor.
Devamı ›


 

Kolaj Eskizler ve Resimleri

Tarih : 05.05.2016

 Burcu Ayan Ergen'in Kolaj Eskizler ve Resimleri adlı sergisi 05 Mayıs 2016, saat 19:00'da halka sanat/ galeri'de açılıyor. Sanatçı sergide yer alan işleri için şunları söylüyor:
 
"Kolajlar benim için, bu çok parçalı yaşam içerisinde farklı imgelere açılan kapılar oldular. Bazen bilinçli bazense rastlantısal bir şekilde renk, doku ve şekillerin bir araya gelmesi
Devamı ›


 

Ailecek Ritim Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Anneler, babalar, teyzeler ve amcalar çocuklarınızla ya da yeğenlerinizle birlikte hem eğlenmeye hem de ailecek zihninizi geliştirmeye ne dersiniz? Afrika ve Latin ritimlerinin çalınacağı bu neşeli deneyimde; takım çalışması, iletişim becerisi, el ve vücut koordinasyonu, refleks, problem çözebilmek, stres yönetimi, kendini ifade edebilme, konsantrasyon gibi konularda ritmin olumlu katkıları görülmektedir. Sizleri Hakan Musluoğlu’nun yürüteceği bu keyifli yolculuğa bekliyoruz.

Hakan Musluoğlu 
1977 yılında doğdu. Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Pera Güzel Sanatlar’da klasik gitar bölümünden mezun oldu. Okay Temiz ve Engin Gürkey ritim atölyelerine katıldı.Daha sonra kendi ritim atölyesini açtı. Bir çok kurum ve kuruluşlarda ritim atölyeleri düzenledi. Afrofanga adında bir müzik grubu da olan eğitmenimiz halen müzik öğretmeni olarak çalışmaktadır. 



Tarih: 20 Ağustos Pazar 2017
Saat: 13:00 - 14:30 
Eğitmen: Hakan Musluoğlu
*Tüm enstrümanlar eğitmen tarafından temin edilecektir.

Katılımcı sayısı: 20
Katılım ücreti - Veli + Çocuk :100 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Devamı ›


 

Aysun the Sütçü-8bin100 Projesi

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi, ''aysun the sütçü'' yü 8bin100 Projesi ile 21 Aralık 2014, 11:00 - 13:00 arasında halka sanat/ galeri'de misafir ediyor.
 
''81 ilde 100er topluluk kurmayı hayal eden bir ütopya. Adı bu yüzden 8bin100!
 
Kırsala göçü hayal eden,kırsala göçmüş ve güçlenmek isteyen, birlik olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor 8bin100.Artık bir nesil insanın da bencillikten silkinip gelecek nesiller adına ekosistemi onarmaya gönül vermesi gerekli.
Devamı ›


 

Cam Üzerine Resimler

Tarih : 16.05.2016

Sergide yeralan işler üç sanatçının cam boyama tekniklerini denerken, geliştirirken ve sürdürürken geçtikleri aşamaları ve süreci gösteriyor. Neşe Sahin ve Belkıs Taskeşer, bir yıllarını kendileri için farklı bir
Devamı ›


 

Doğal Yün Boyama Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Ceyda Oskay eğitmenliğinde gerçekleşecek bu atölyede katılımcılar, yünü doğal tekniklerle önce mordanlayarak hazırlamayı, ardından da bitkilerle boyamayı öğrenecekler. Asırlardır kullanılan yün boyama tekniğiyle farklı tarifler, yöntemler ve bitkilerle doğanın gizemini gözlemleyecekler. Atölye öncesi hazırlanan sunumda bu bitkiler ve teknik ile ilgili gerekli teorik bilgiyi edindikten sonra, kendileri de bu tekniği kullanarak boyama yapabileceklerdir.
 
Tüm malzemeler atölye tarafından temin edilecektir.
 
Ceyda Oskay:
Ceyda Oskay Chicago Sanat Enstitusu Okulunda (SAIC), Chicago Universitesinde, İstanbul Moda Akademisi'nde ve Central Saint Martins'de sanat okumuştur. İşlerini Türkiye, Yunanistan, İzlanda, ABD ve Kuveyt'te sergilemiştir. Farklı teknikler ve malzemeler ile iş üretmesine rağmen daha cok tekstil enstalasyon sanatçısıdır. Son yillarda Kuveyt Sadu House'da (geleneksel tekstil dokuma enstitüsünde) sanatçı rezidansı yönetti, tiyatro icin kostüm tasarladı ve halıcılardan doğal boya teknikleri öğrendi.
 
Tarih: 22 Temmuz Cumartesi 2017
Saat: 15:30 - 18:30 
Eğitmen: Ceyda Oskay
 
Katılımcı sayısı: 10
Katılım ücreti: 130 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
 
Katılımcı sayısı : 10 kişi
www.halkaartproject.net
Devamı ›


 

Topluluk Ekonomisi: Birlikte Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil bir Toplum Yaratmanın Kolay Yolu

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifinin Düzenlediği Topluluk Ekonomisi: Birlikte Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil bir Toplum Yaratmanın Kolay Yolu konuşmacı Dr. Uygar Özesmi'yle 20 Aralık 2014, 11:00-13:00 arasında halka sanat/ galeri'de!
 
Yaşantımızda bariz bir şekilde görmesek de gezegenin yaşam destek ünitelerinin yavaş yavaş çöktüğünün farkındayız. 
 
İnsan haklarının gözetildiği ve doğa ile dost bir toplum özlüyoruz. 
Devamı ›


 

Deneyimsizler - İç Sıkıntısı

Tarih : 14.04.2016

Doğu Çankaya’nın Deneyimsizler “İç Sıkıntısı” adlı sergisi 14 Nisan’da halka sanat/ galeri’de başlıyor. Sergi, yaşamın her ölçekte, her geçen gün azalan bir çevrede,
Devamı ›


 

Transfer Baskı Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Kumaş üzerine denemeler:
Ceyda Oskay'ın yürütücüğünde gerçekleşecek olan bu atölyede katılımcılar, desen tasarımı yaparak kendi tasarımlarını yaratacaklar ve baskı teknikleri arasında çok yaygın olarak kullanılan transfer baskı tekniklerini ve metodlarını öğrenirken, transfer baskı boyası kullanarak istenilen renk ve tuşede baskılarını gerçekleştirecekler.
 
Kağıt üzerine baskıdan suluboya tarzlarını deneyerek ve bu resimleri kumaş üzerine transfer ederek farklı yöntemlerle kumaş boyayacaklar. Bu atölye sonunda ipeksi bir kumaşta, kendi yaptıkları baskı /desen /suluboya transferini elde edecekler ve bu kumaşı sonradan yastık, fular ve farklı tekstil ürünlerinde kullanabilecekler.
 
Tüm malzemeler atölye tarafından temin edilecektir.
 
Atölye tüm seviyedeki kişilere uygundur. Önceden çizim veya resim kabiliyeti gerektirmez.
 
Ceyda Oskay:
Ceyda Oskay Chicago Sanat Enstitusu Okulunda (SAIC), Chicago Universitesinde, İstanbul Moda Akademisi'nde ve Central Saint Martins'de sanat okumuştur. İşlerini Türkiye, Yunanistan, İzlanda, ABD ve Kuveyt'te sergilemiştir. Farklı teknikler ve malzemeler ile iş üretmesine rağmen daha cok tekstil enstalasyon sanatçısıdır. Son yillarda Kuveyt Sadu House'da (geleneksel tekstil dokuma enstitüsünde) sanatçı rezidansı yönetti, tiyatro icin kostüm tasarladı ve halıcılardan doğal boya teknikleri öğrendi.
 
Tarih: 22 Temmuz Cumartesi 2017
Saat: 11:30 - 15:00 
Eğitmen: Ceyda Oskay
 
Katılımcı sayısı: 12
Katılım ücreti: 130 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.
 
Atölye süresi : 3 saat 
Katılımcı sayısı : 12 kişi
Devamı ›


 

Performans: Paul Roth

Tarih : 30.11.-0001

5 Aralık 2014, Cuma, 19:00'da, halka sanat/ galeri'de!
 
paul n roth, p roth, paul nicholas roth, pnrIII, p3, nicholas p roth. emprovizör, kompozitör, alto saksafoncu, yazar, teorisyen, müzikolojist. 1983’te Buffalo, New York’da doğdu. Paul çeşitli araçlar kullanarak çalışıyor. İşleri daha az geleneksel, bazen sesin kendisi ve zaman & mekandaki organizasyonunun şaşırtıcı bir beyanatı şeklinde…
Devamı ›


 

Belgeler '15

Tarih : 16.04.2016

“Belgeler '15" sergisi, 16 Nisan'da halka sanat/ galeri'de açılıyor!
 
Galata Fotoğrafhanesi Belgesel Fotoğraf Programı 2014-15 dönemi katılımcılarından Arzu Aybat Yaşar, Ayla Onat, Fatmagül Mercan, Günseli Baki, İbrahim Murat Hülya ve İkram Kapağan'ın serilerinden
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Hellim Peyniri atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Dream Circus Project

Tarih : 30.11.-0001

BİR RÜYA VER, BİR RÜYA AL
 
Dream Circus (Rüya Sirki) rüya alemi içinde görsel araştırma yapan katılımcı ve gezgin bir sanat projesidir. Dream Circus Projesine katılan kişi, bir rüyasını veya kabusunu Daniele Catalli'ye anlatıyor ve sonra onun kaleminden çizilmiş başka bir rüyayı seçip yanında götürebiliyor.
Devamı ›


 

UYKUSUZLAR ATLASI

Tarih : 12.02.2016

12 Şubat – 12 Nisan 2016 tarihleri arasında halka sanat projesi’nin Moda’da bulunan galeri mekanı halka sanat/ galeri’de gerçekleşecek olan “Uykusuzlar Atlası” uyku kavramından hareketle yaşadığımız tarihte ve coğrafyada üzerinde durup, düşünülmesi gereken uyku metaforları üzerine yoğunlaşıyor.

Kavramsal çerçevesini İpek Çankaya’nın oluşturduğu serginin araştırdığı biraz da uykularda geçen zamanın ya da uyuyamama halinin insanı başka duygu durumlarından, başka buluşmalardan, başka ruhsal ve zihinsel arayışlardan alıkoyup koymadığı ve uykusuzların hangi uğraşlara dalıp uykulara direndikleri gibi soruların yanıtları. Bu araştırmalar izleyiciye video, resim, yerleştirme, heykel ve fotoğraf gibi araçlarla aktarılıyor. 

Niyazi Selçuk, Neriman Polat, Orhan Cem Çetin, Seçil Yersel, Doğu Çankaya, Sezgi Abalı, Şafak Şule Kemancı, İskender Giray, Mert Öztekin, Sevil Tunaboylu, Nalan Yırtmaç, Fulya Çetin, Gümüş Özdeş, Yasemin Nur Erkalır, Ekin İdiman ve Neşe Şahin’in katıldığı sergi Pazartesi hariç hergün 11.00 – 19.00 saatleri arasında izlenebilir.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

halka sanat projesi 7-8-9 Kasım tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezi'ne bekliyor!

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2014 Programı:

7 Kasım 2014 Cuma
 
12:00 Seva Kafe/ Seva Cafe (4′)
 
Sınırsız Vizyon/ Infinite Vision (35′)

12:40 Sohbet/ Talk: Ufuk Ahızka, Melike Altıntaş ve Nora Frietag (Komşu Kafe)
Devamı ›


 

Evi Haritalandırma: İçeriden ve Dışarıdan

Tarih : 26.01.2016

26 Ocak- 2 Şubat 2016, halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 28 Ocak 2016 Perşembe, 18:00

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Tentür atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

8bin100 Projesi-"Aysun the Sütçü"

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği, Aysun Sökmen'in projesini anlatacağı bu buluşma 19 Ekim 2014, Pazar, 11:00 - 13:00 saatleri arasında, halka sanat/ galeri'de!
 
''81 ilde 100er topluluk kurmayı hayal eden bir ütopya. Adı bu yüzden 8bin100!
 
Kırsala göçü hayal eden,kırsala göçmüş ve güçlenmek isteyen, birlik olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor 8bin100. Artık bir nesil insanın da bencillikten silkinip gelecek nesiller adına ekosistemi onarmaya gönül vermesi gerekli.
Devamı ›


 

Evdeymiş gibi

Tarih : 08.01.2016

08 Ocak 2016 Cuma, 11:00-19:00, halka sanat/ galeri'de!
 
Mehmetcan Serinkaya ve Micheal Irvine'in fotoğraflarının Meichen Waxer'ın çizim ve yerleştirmelerinin yer aldığı sergi; ev kavramı etrafında şekilleniyor. Evcilleştirilmişlere, yakınımızdakilere, ehlileşmemiş olanlara ve yabancı kalanlara evin hem içinden hem dışından bir bakış için davetlisiniz!
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Şifalı Maserat Yağlar atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Forum: Why Art?

Tarih : 30.11.-0001

1 Ekim 2014 Çarşamba, 18:30, halka sanat/ galeri'de! 

halka sanat projesi ve Artship İnsiyatifi sizi " Why Art?" forumuna davet ediyor. Forum İnglizce olacaktır. 

 

 

 

 

Devamı ›


 

Aydınlanmış İzler

Tarih : 17.12.2015

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatifleri San Fransico 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans 

Neşe Şahin ve Belkıs Taşkeser'den kağıt üzerine işler sergisi 

18 Aralık- 04 Ocak 2016, halka sanat/ galeri'de!

Sergi Açılış: 17 Aralık 2015 Perşembe, 19:00

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği Tatlı Maya (Nohut Mayası) Ekmek Atölyesi’ne ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi için: ipermakulturkolektifi@gmail.com
 
Devamı ›


 

Kapitel İstanbul // Daniela Ehemann- Kate Jessop

Tarih : 30.11.-0001

15 Ağustos 2014 Cuma, 19:30, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans programında ağırladığı Berlin ve Londra’dan gelen iki sanatçısının İstanbul’da oluşturdukları yeni video çalışmalarını sunar!

Devamı ›


 

Uğraşı ve Özen

Tarih : 04.12.2015

halka sanat projesi- İstanbul ve Artship İnisiyatfileri- San Francisco 2015 Sezonu Hikaye Anlatımı/ Performans/ Sergi
04-14 Aralık 2015, halka sanat/ galeri'de!

Bu sergide Artship İnisiyatifleri San Francisco'nun önceki yıllarda gerçekleştirdiği projelerde ortaya koyduğu uğraşı, topluluk oluşturma çabası ve seçilmiş belge ve imgeler izleyiciyle paylaşılacak. Ayrıca son dört yılda halka/Artship işbirliğini gösteren örneklerde yer alacak.Yerkürenin iki ayrı köşesinde, iki küçük sanat inisiyatifi neredeyse şans eseri birbirlerini buldular. Çağdaş sanatın çoğulculuğu ve farklı yolları adına halka insancıl arayışlara ve ifadelere açık, dünyanın her yerinden sanatçıların yanıında ve pek çok türü gösteren bir anlayış benimsemişti. Bu karmaya Artship insan ölçeğinde gerçekleşen işleri sergileme eğilimini, el yapımı ve özenle işlenmiş işleri ve fikirleri getirdi. Birlikte özen gösterip, birbirlerine karşılıklık vererek sade bir ortaklıkla bir arada oldular. Slobodan Dan Paich - Artship İnisiyatifleri

Bir işbirliğinin iyi bir eşleşmeden doğması olasılığı, onun zaman içinde, doğallıkla büyümesinden geçer. Bunun için, işin içindeki tarafların ortaklaşa özen göstermesi ve enerjilerini bu işe vermesi gerekir. Gelişimi ve işlevi ancak bu yolla yerinde olur.Bu açıdan, halka-Artship ilişkisi, sanatsal bağlılıkta, tonda ve motivasyonda benzerlikler taşıyan, bununla birlikte davranış ve deneyimde farklılar göstermesi olası bir bağ olduğundan, 2012’den bu yana dört yıldır süregiden projelerde besleyici bir ortaklık yaratmıştır.Bir biçimde birbirine benzeyen iki kentte, İstanbul ve San Francisco’da bulunan bu iki organizasyonun, sanat ve yönetim ekipleri, komşu kökleri ve benzer kaygıları taşımaları sebebiyle bu bağda kilit noktaları oluşturmaktadır. Etraflarında kendilerine benzer bir dünya yaratan “kişilerdir” sonuçta. İpek Çankaya- halka sanat projesi

 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi’nin düzenlediği Doğal Reçel ve Şurup Atölyesi’ne ev sahipliği yapıyoruz.
 
Kayıt ve bilgi için: ipermakulturkolektifi@gmail.com
 
Devamı ›


 

Sadakat: Umutsuzluk ve Coşku Arasında // Rafael Abreu-Canedo

Tarih : 30.11.-0001

08.08.2014 Cuma, 20:30

Sadakat, fedakarlık ve insan duyguları hakkında tek kanallı şiirsel-belgesel ön gösterimi

Bu Cuma, halka sanat/galeri’de rezidans sanatçılarımızdan Rafael Abreu-Canedo'nun “Sadakat: Umutsuzluk ve Coşku Arasında” isimli yeni şiirsel-belgeselini izlemeye davetlisiniz! 

Devamı ›


 

Tanrılar ve Kahramanlar

Tarih : 12.11.2015

12 Aralık 2015- 18 Ocak 2016 tarihleri arasında halka sanat/ galeri’de!
Sergi Açılış: 12 Aralık 2015, Cumartesi, 19:00
halka sanat projesi 12 Aralık 2015- 18 Ocak 2016 tarihleri arasında “Tanrılar ve Kahramanlar” başlıklı bir grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, varlığın yaşamındaki korkularını yenmek ya da kainattaki varlığını
anlamlı kılmak için sığındığı, gücüne - koruyuculuğuna inandığı diğer varlıklarla olan ilişkisini grotesk ve fantastik bir dille ele alıyor.
Sergideki yapıtlar gizli güçleri olduğuna inanılan totemler, tılsımlar, sunaklar, büyüler, fetiş nesneleri ya da hayvan tanrılardan oluşuyor. Onur “abdülaziz” Öztekin, Özalp Eröz, Doğu Çankaya, CİNS, Rafet Arslan, Ekin İdiman, Nazlı Çetiner, Mehmetcan Serinkaya, Mahlukat, Gözde Kırksekiz, Kadir Yiğit Us ve Kristal Güngörün’ün heykel, yerleştirme, kolaj, video, metin ve resimleri ile şekillenen sergi, halka sanat projesi’nin galeri mekanı olan halka sanat/ galeri’de Pazartesi ve Perşembe hariç hergün 11.00-19.00 arası izlenebilir.
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi için: ipermakulturkolektifi@gmail.com

 

Devamı ›


 

Çevre ve Sanat Buluşmaları-1

Tarih : 30.11.-0001

10 Temmuz 2014 Perşembe,19:00, halka sanat galeri'de!

Çevreci Etkinlikler ve halka sanat projesi, müzik, çağdaş sanat, sinema, mimarlık gibi alanlardan konuşmacıların davetli olduğu Çevre ve Sanat Buluşmaları etkinlik dizisi düzenlemeye başlıyor… 

Devamı ›


 

Dünyada Bir Köşe Festivali// Kamera Burada: Suriye'den Kısalar

Tarih : 14.10.2015

14-28 Ekim 2015 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de!

Açılış: 14 Ekim 2015 Çarşamba, 19:00

Dünyada Bir Köşe Festivali, Bidayyat, Hamisch Suriye Kültür Evi-İstanbul ve halka sanat projesi işbirliğiyle Suriye’de yaşanan farklı deneyimler üzerine düşünen bir kısa film seçkisi sunuyor. Aralarında
Gerard Agabashian, Orwa Costa, Amal Salloum, Lina Alabed, Saeed Albatal ve Ghiath-Had’ın da bulunduğu birçok yönetmenin filmleri halka sanat/ galeri, ArtHereIstanbul, Atölye Hangart ve Komşu Kafe’de festival süresince izlenebilir.Serginin açılışı 14 Ekim Çarşamba saat 19.00’da halka sanat/ galeri'de gerçekleşecek. 15-28 Ekim 2015 tarihleri arasında, Pazartesi- Perşembe hariç saat: 11:00-19:00 arasında halka sanat/ galeri'de izlenebilir.
 
Sanat Yönetmeni: Ali Atassi
Seçki: Omar Berakdar, Zolfaqar Shaarani, Fatih Gençkal
Proje Danışmanı: Şenay Özden
 
Festival hakkında:
 
Dünyada Bir Köşe, dans, tiyatro ve müzik gösterilerinden oluşan bir sahne sanatları festivali. Festival, bireysel olanla siyasi olanın çatışmasını araştıran yenilikçi ve özgün performans çalışmalarını bir araya getiriyor. Festival, yakın coğrafyalarda üretim yapan ancak birbirinin işlerini izleme, tecrübe etme ve aynı sahneyi paylaşarak diyalog geliştirme şansı bulamayan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 14-28 Ekim 2015’te ilk kez gerçekleştirilecek olan festivalde Suriye, Ermenistan, Yunanistan, Lübnan, Türkiye ve İran'dan sanatçılar yer alıyor. Festivalin yapımcılığını performans sanatları alanındaki yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapan  Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki sanatçı kolektifi Köşe üstleniyor. Kadıköy’deki çeşitli mekanlara yayılan bu festival, ülkeler arasında dolaşım olanakları çok kısıtlı olan bir coğrafyanın sanatçılarına yepyeni bir buluşma alanı Hamiş, kültür alanında fikir, deneyim ve eylem paylaşımı, iletişim ve eleştirel tartışma ortamı sağlamak amacıyla sürgünde kurulmuş yeni, bağımsız bir alandır. 
 
Bidayyat, Suriyeli belgesel, kısa ve deneysel film yapımını desteklemek için 2013’te kuruldu. Prodüksiyon desteği ve eğitimler aracılığıyla belgesel sinemayı destekleyerek Suriye’nin karmaşık ve zengin sosyolojik gerçekliklerine ışık tutmayı amaçlar. Belgesel türünü gerçekliği kaydetmekten öte onu sorgulayan bir form olarak ele alır, propaganda karşısında sanatı, status quo karşısında devrimi savunur. 
 
Hamiş, kültür alanında fikir, deneyim ve eylem paylaşımı, iletişim ve eleştirel tartışma ortamı sağlamak amacıyla sürgünde kurulmuş yeni, bağımsız bir alandır. Hamiş Suriyeli, Türkiyeli ve dünyanın diğer yerlerinden sessizleştirilmişlerin ve halkın bir parçası olduğunu savunduğu sanatçıların, akademisyenlerin, entelektüellerin ve yazarların ortak mekânıdır.
 
Festival hakkında daha fazla bilgi için:
 
https://www.facebook.com/events/168164126857280/
http://www.acornerintheworld.com/
https://www.facebook.com/acornerintheworld
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Krem ve Merhem atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Duvar resmini kim sevmez?

Tarih : 30.11.-0001

27 Haziran 2014 Cuma, 16:00, halka sanat/ galeri'de!

Rezidans sanatçımız Heidi K. Brandow ile halka sanat/ galeri'nin bahçesinde sıkıcı beyazları boyalarla rengarenk ormanlara dönüştürüyoruz.

Devamı ›


 

Escritor/a... Yazar... Nivîskar Yaratıcı eylemler, yazma süreçleri

Tarih : 12.09.2015

Yaratıcı eylemde farklı yazma biçimleri yeğleyen 7 görsel sanatçının bir araya geldiği grup sergisi Escritor/a... Yazar... Nivîskar Yaratıcı Eylemler, Yazma Süreçleri 12 Eylül 2015 Cumartesi, 19:00, halka sanat/galeri'de başlıyor.
Proje Fikri, halka sanat projesi Rezidans Programı sanatçısı Irene Pomar'a ait olan serginin eş küratörlüklerini Irene Pomar, İpek Çankaya, Sezgi Abalı Attal yapıyor.
Sergi 12 Eylül- 30 Ekim 2015 tarihleri arasında izlenebilir.
Devamı ›


 

Özgün Baskı Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Tarihsel akışta yazı ile yarışabilecek kadar eski bir görsel iletişim aracı olan baskı resim metotları, bugün hayatımıza tüm gücüyle giren elektro-mekanik ve dijital süreçlerin baskısıyla karşı karşıya olsa da, insani izler taşıyan anlatımı ile birinci elden somut bir üretime ulaşmanın yollarını gösteren benzersiz sonuçlar yaratmayı sürdürüyor.

Ağaç, çinko, linol ve taş gibi materyallerin yüzeyine çizim, oyma işlemleri uygulayıp, baskılama aşaması sonrasında iki boyutlu estetik bir form elde edilen görsel bir disiplin olan özgün baskı, sanat yapıtının "tekilliği" tabusunu yıkarken, özgün bir sonucun sınırlı sayıda tekrar edilebileceği düşüncesini de beraberinde getiriyor. Bu yönüyle bilginin peşindeki insanın tarihsel yolculuğunda ilk iletişim aracı olarak, "anlatmaya" ve "haberdar etmeye" dönük misyonunu her zaman koruyor.

Emrah Danacı bu atölyede, bizleri hazır tüketim ve seri üretim fırtınasından bir kaç saatliğine kurtulup, özgün baskı aşamaları ile hafıza ve aklın doğurganlığına tanıklık etmeye ve eve dönerken yanımızda kendimize ait, en eski, fakat hep güncel bir dünyadan bir parça götürmeye çağırıyor.

Atölye akışı baskı resmin kısa tarihine ilişkin 30 dk.’lık bir sunum ve sohbet, sonrasında 2 saatlik bir uygulamadan oluşmaktadır.

Atölyeye katılım için herhangi bir ön gereklilik bulunmamaktadır. Malzemeler temin edilmektedir.

 

Kontenjan: 12 kişi

Katılım ücreti:100 TL

Eğitmen: Emrah Danacı

*Kontenjan kısıtından dolayı kayıt zorunludur.

directors@halkaartproject.net ve 0541 733 42 83’den bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.

Devamı ›


 

Hareket Halinde

Tarih : 29.08.2015

29 Ağustos- 9 Eylül tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de!
 
Sergi Açılış: 3 Eylül 2015 Perşembe, 19:00
 
Herşeyin birbirine bağlı olduğu, herşeyin süre gittiği kentin içinde birbirlerine bağlandılar… Herşey aynı şeyin parçasıdır. (Berger & Mohr, 1975 ‘A Seventh Man’). 
Devamı ›


 

Coral Reef Tekniği ile Kağıt Heykel Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Kes ,katla, yapıstır ,dönüştür, uçur !

Tıpkı efsanedeki küllerinden doğan Simurg kuşu gibi ...

Günümüzde kağıt en çok kullandığımız malzemelerden. Atık olarak bakarsak geri dönüşüm ve tekrar kullanımı henüz yeterli değil. Bu atölyede dergilerin sayfaları üç boyutlu heykellere dönüşüp hayallerimizde uçuyor.
Magazin dergileri üzerindeki ağır işlemlerden dolayı geri dönüşümü zor olduğundan, birçok teknikle yeniden kullanılabiliyor.
Mobilyadan ev eşyasına hatta dekoratif objeye veya heykele dönüşebiliyor.
Kağıt ve birçok malzeme ile çalışan sanatçı Mine Nişanyan ile kendi geliştirdiği Coral reef tekniği ile kağıt heykel atölyesinde kağıdın sınırlarına ve nelere dönüşebileceğine inanamayacaksınız!

Katılımcı sayısı: 12
Katılım ücreti: 150 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
*Kontenjan sınırlı olduğundan kayıt yaptırmak zorunludur.

Atölye süresi : 3 saat 
Katılımcı sayısı : 6-12 kişi

Mine Nişanyan

9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımını bitirdi. Uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştı ve birçok yerli yabancı marka için kolleksiyonlar hazırladı.Türkiye ve Avrupa' da hazır giyim sektörüne tasarım danışmanlığı verdi. Van Gogh Müzesi için Van Gogh kolleksiyonunu hazırladı. Kendi ismiyle İlk kolleksiyonunu Tüm Beymenler de satışa sundu . Türkiye' de Academia en iyi tasarımcı ödülünü aldı . 
Charming Shoppes Liason offiste PD departmanını kurdu . 1999' da kendi firmasını kurdu ve gift design konusunda çalıştı. Pera Müzesi, İstanbul Modern, Santral İstanbul Müzeleri için tasarımlar hazırladı üretti. İstanbul Modern Müzesi' nde Tasarım Danışmanlığı verdi. Birçok farklı meteryal ile çalışma deneyimledi. 2009' da ofisini kapattı bir kız çocuk dünyaya getirdi. Endüstriyel üretimin arka bahçedeki çöplüğümüzü büyütmekten başka bir işe yaramadığını düşündüğü için yeni alınan her ürünün ortalama 6 ayda çöp olduğu günümüzde her türlü malzeme ile sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devamı ›


 

halka sanat projesi'nde belgesel film gösterimleri

Tarih : 30.11.-0001

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Seçkisi-2

*Fimler hakkında detaylı bilgi için devamına tıklayınız.

19 Haziran Perşembe: Çikolata Gibisi Yok

15 Temmuz Salı: Çiftliğe Bahis

26 Ağustos Salı: Dünyanın Ucundaki Bahçe

Etkinlik Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi'nin desteği ve İstanbul Permakültür Kolektifi'nin desteği ile gerçekleştirilmektedir.

Devamı ›


 

İstanbul, yakaladım seni!

Tarih : 13.08.2015

halka sanat projesi konuk sanatçısı Juliette Colin, dört haftalık rezidans sürecinde gerçekleştirdiği çalışmalarını 13-16 Ağustos tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de sunuyor!
 
Rezidans katılımcılığı boyunca, bir “flaneur” edasıyla İstanbul’u keşfe çıkan Colin bol bol fotoğraf çekti, bir blog yazmaya başladı, kaydettiği videoları paylaştı (www.julietteexploresistanbul.tumblr.com).
İstanbul, Yakaladım seni! başlıklı bu mini sergide de İstanbul deneyimlerini ve kendisine ilham verenleri küçük bir enstalasyon ve yeni bir form olarak denediği kolajlar aracılığıyla aktarıyor.
Açılış: 13 Ağustos 2015 Perşembe, 19:00
Devamı ›


 

Misafir Etinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Solucan Kompostu atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Dünya Çevre Günü

Tarih : 30.11.-0001

05.06.2014 Perşembe, 19:30, halka sanat galeri'de!
 
5 Haziran Dünya Çevre Günün'de Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nden "Thirst/ Susuzluk" filmini izleyerek toplaşıyoruz!
Devamı ›


 

Gezici Bir Makina olarak Bir Beden

Tarih : 07.08.2015

07 Ağustos 2015 Cuma, 19:00, halka sanat/galeri'de!
 
halka sanat projesi rezidans programı sanatçısı Huang Men-Chin' in küratörlüğünü yaptığı "Gezici Bir Makina olarak Bir Beden" adlı karma sergiyi 7-27 Ağustos tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de izleyici ile
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Beyaz Peynir atölyesine ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Moda'da Hıdrellez

Tarih : 30.11.-0001

5 Mayıs 2014 Pazartesi saat 18:30'da halka sanat'ta buluşuyoruz. Dilek ağacımızı Moda sahile taşıyor, çaputlarla,teflerle, dileklerle hıdrellezi kutluyoruz! Çizilecek kağıtlar, renkli kalemler, çaputlar, erikler ve çilekler bizden, dilekler sizden.

Devamı ›


 

Biz/Somos/We are/Vi är

Tarih : 21.07.2015

21-25 Temmuz tarihleri arasında Arjantin doğumlu İşveç'te yaşan Mabel Bustos'un heykel çalışmaları halka sanat/galeri'de! 
 
Sergi Açılış: 21.07.2015, Salı, 19:00
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ellerimiz Toprakta Geleceğin Bahçeleri Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Atölye Arkeoloji-Permakültür-Sanat ekseninde gerçekleştirmekte olduğumuz uzun soluklu bir projenin 1. ayağı olan Kur-Koru-Hayal Et sergisi kapsamında yapılmaktadır. Proje ortakları halka sanat projesi, Artship İnisiyatifler-San Francisco, İstanbul Permakültür Kolektifi'dir.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Çevreci Etkinlikler'imizin 1. Yılında Ne Kadar Etkiniz?

Tarih : 30.11.-0001

19 Mart 2014 Çarşamba, 19:00-21:30, halka sanat / galeri'de!

Çevreci Etkinlikler topluluğu,  Slow Food Fikir Sahibi Damaklar, Yeryüzü Derneği, İstanbul Permakültür Kolektifi ve Buğday Derneği’nden dostlarının katılımıyla “Çevreci Etkinlikler’imizin 1. Yılında Ne Kadar Etkiniz?” adlı ilk etkiliğini Halka Sanat Projesi’nde gerçekleştirecek...

Devamı ›


 

Yuvayı Tanımlamak

Tarih : 26.06.2015

halka sanat projesi, 26 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Heidi Brandow küratörlüğündeki karma sergiye ev sahipliği yapıyor!
Yer alan sanatçılar : Heidi Brandow, Khalid Eid, Ümmühan Yörük, Gözde Kırksekiz.
 
Sanatçı, "ev" kavramını "kişinin ailevi duygularını barındırdığı yer" olarak tanımlıyor. "Tanımlama" eylemini ise "belirlemek, kurmak, düzeltmek, yorumlamak ve anlamak" olarak yorumluyor. 
Sanatçı bu tanımlar üzerinden Suriye halkının "ev" kavramına nasıl baktığını sorguluyor:
"Suriye halkına yapılan insani yardım ve hizmetler konusunda öncü ülke olan Türkiye, evlerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere kapısını açarak sığınma hakkı vermiştir. Suriye'den gelen göçmenler, Türkiye nüfusunun ciddi şekilde artmasına sebep olmuş, günden güne artan bir sorun haline dönüşmüştür. Amacım, Türkiye'nin, geçici veya kalıcı olarak Suriyeli mültecilere "ev" kavramının ne anlam ifade ettiğini film ve fotoğraf yoluyla belgeleyerek sürecin bir parçası olmaktır."
Heidi Brandow, "ev" kavramının tanımlanması ve yaşanan göç sorunun çözümüne dair yaratıcı yaklaşımları Türk sanatçı ve akademisyenlerden de bekliyor. Kızılderili köklerden gelen ve Amerikalılara tanınan haklardan mahrum bırakılan Brandow, "ev" kavramını tanımlama sürecinde bireysel olarak projenin içerisinde bulunmak istiyor.
 
*Sanatçı 2015 Türk Kültür Vakfı Bursu Ödülü layık görüldü.
 
http://hkbstudio.com/2015-turkish-cultural-foundation-fellowship-award/#/-1/
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ekşi Maya Ekmek Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi için: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Kainattan Sesler

Tarih : 30.11.-0001

05 Mart 2014 Çarşamba, 19:00, halka sanat/ galeri'de!

halka sanat projesi rezidans sanatçıları; Maria Teresa Gonzalez, Mariah Dekkenga, ve Thomas Riccio yerli toplulukların şamanik şifa ritüellerinden, dokumaya, video ve fotoğraf gibi çağdaş sanat pratiklerine

uzanan geniş bir yelpazede kendi sanatsal deneyimlerini paylaşıyorlar. 



 

Melior Mundus// Daha İyi Dünya

Tarih : 23.05.2015

Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Bitirme Sergisi 23 Mayıs – 12 Haziran 2015  tarihleri arasında halka sanat/galeri'de!
 
halka sanat projesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergi, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Programı’nde öğrenim gören genç küratör adaylarının Beral
Madra ile yıl boyunca yaptıkları çalışmanın ürünüdür. Ekibin ortak çalışması ile oluşturulan kavramsal çerçeve bağlamında her küratör adayı bir sanatçıyı bu sergiye davet etmiştir. Serginin bütünü, küratör adaylarının ekip anlayışı içerisinde yaptıkları ortak çalışmanın ürünüdür.
 
 
SANATÇILAR/ KÜRATÖRLER
Ada Somuncuoğlu (Bahar Ahu Sağın); Ari Alpert  (Sılay Sıldır);
Birol Özer (Kutalmış  Bayraktar); Burak Delier (Melissa Kayserlioğlu); Esra İlbeyli (Dilek Gökdere); Erhan Cihangiroğlu (Öykü Selçuk);
Ferhat Özgür (Mehmet Kıvanç Gökmen); Gülçin Aksoy (Esin Kocuk);
Kaan Kızılgün (Kaan Kızılgün); Onan Karagözoğlu (Burçak Taşkın);
Orhan Cem Çetin (Melike Bayık); Türkay Çotuk (Onur Kaya)
 
 
KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Serginin başlığı olarak seçilen ve Latince bir terim olan Melior Mundus (Daha İyi Dünya) 20. yüzyılın ve küreselleşme sürecinin distopyalarına karşın, ütopyanın insana özgü bir seçenek olarak varlığının ifadesidir.
 
Serginin alt başlığını oluşturan “Karamsarlığı daha iyi zamanlara bırakın'' ise John Berger'in Arjantin’de rastladığı ve dünyaya sunarak popülerleştirdiği bir duvar yazısıdır. Bu ifade umudu işaret eder. Umut, olumlu ve iyimser bakış daha iyi bir dünyanın en önemli gereksinimidir. 
 
21. yüzyılda insanlığın içinde bulunduğu sosyo-politik baskılar ve ekonomik sıkıntılar, bir bakıma II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan durumu başka bir boyutta anımsatıyor. Yıkım her ne kadar o dönemdeki gibi fiziksel ve görünür olmasa da kırılan ve çatırdayan katmanlar ‘insanlığı’ psikolojik olarak bir çöküşe sürüklemekle kalmıyor, aynı zamanda temel değerlerini korumasını da zorlaştırıyor. 
 
Ancak, umut, savaş halindeki topraklarda yaşayanları bile ayakta tutuyor. Toplumsal adaletsizlik karşısında kitleleri umut birleştirebiliyor. Toplumsal umudun  geleceğini aradığı esnada umudu canlı ve gündemde tutmanın  görsel dilini kurgulamayı amaçlayan sergi, John Berger’in  resim yapmanın yaygın bir gereksinime yanıt veren bir direniş olduğunu ve umutlanmayı teşvik edebileceği önermesine de dayanıyor. 
 
Duvar yazısı ülkemizde de önemli bir toplumsal iletişim aracıdır ve özellikle Gezi Parkı olaylarında kamusal bilinçlenme bağlamında etkin olmuştur. Çoğul bir kitlenin eylemi olan Gezi Parkındaki toplumsal hareketin içeriğinde de umut güçlü bir biçimde vardı. 
Duvar yazısı ile güncel sanat arasındaki ilişki sanatın geniş kitleye ulaşabilmek için kamusal alanda var olma ve etkin olma söylemine dayanıyor. 
 
Kamusal alan toplumun hakikati sözel bir edimden daha etkin yansıtabileceği alandır. Son dönemde gelişen siyasal baskılarla hakikatin dile getirebileceği başlıca alanlar daralmakta ve araçsallaştırılmaktadır. Düşünen, hisseden, özgürce üretmek ve ifade etmek isteyenlerin nefes alabileceği alan daraldığında sorular beliriyor: Dozunda bir karamsarlığın, insanı işlerlikli teoriler üretmeye yönlendirdiğine dair inanışın aksine, yaşanan toplumsal süreçler, kötümser bulanıklığın insanı hapsettiği durağanlık ve eylemsizlik halkasını mı genişletiyor? Bireylerin ve toplumun psikolojisini, günlük yaşamını, hayal dünyasını ayrıca genel yaşam ve estetik algısını olumlu anlamda destekleyecek, ussal bir iyimserlik dengesini kurmak konusunda sanatın soruları ve önerileri neler olacak? Ve bir şekilde sanat ve sanatçı, kendi geleceğiyle de ilişkili bu sorulara kendi yöntemiyle cevaplar arayacak ve yeni sorular soracak. 
 
Sanatın her dönemde kendi yöntemleriyle yorum ve  denetimi ele alarak en kötü günlerde bile insanları uyaracak ve olası çıkış yolları gösterecek ışığı yakmayı hedeflemesi umudu besleyen bir üretimdir.
 
*Daha İyi Dünya/ Better World
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Bokashi Kompostu Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Yıldızlı Geceler

Tarih : 30.11.-0001

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında belirli Salı akşamları sevdiğimiz filmler eşliğinde halka sanat/ galeri'de yemekli, sohbetli bir gece geçiriyoruz. 

Her etkinlik için yer kısıtlı olduğundan kayıt olmak gerekmektedir. Etkinlikler armağan ekonomisi prensibiyle gerçekleştirilmektedir.

Program şöyle:

Devamı ›


 

Herkesin Farklı Bir Rengi Vardır

Tarih : 26.05.2015

Sergi Açılışı: 26 Mayıs 2015 Salı, 19:00
Film yapımcısı ve sinema bölümü öğrencisi Tunuslu Selim Cherif'in fotoğraf sergisi 26 Mayıs-1 Haziran 2015 tarihleri arasında halka sanat/galeri'de!
Selim Cherif projesi hakkında şunları söylüyor:
Projemi "Herkesin Farklı Bir Rengi Vardır" olarak adlandırdım.

Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Ihlamur Hikayeleri Baskı Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

Devamı ›


 

Belgesel Film Gösterimleri

Tarih : 30.11.-0001

Mayıs ayında, halka sanat projesi'nde Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi'nin desteği ve İstanbul Permakültür Kolektifi'nin katkılarıyla Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali'nden ücretsiz belgeseller izlemeye devam ediyoruz.

 Program şöyle:
 
Devamı ›


 

Sanat nerede?( Sanat nedir? yerine)

Tarih : 14.05.2015

Sergi Tarihleri: 14-24 Mayıs 2015
Sergi Açılış: 14 Mayıs 2015 Perşembe, 19:00
 
14-24 Mayıs 2015 tarihlerinde halka sanat/ galeri’de gerçekleşecek Sanat nerede? sergisi bu sorunun cevabını bir kaç farklı şekilde arayışa çıkıyor.Sergilenen işler, birlikte sergi yapmayı hiç düşünmemiş iki
insanın günlük diyaloglarının sonuçları niteliğindedirler. Bu kendiliğinden oluşan paylaşımların sergilenme ve diğer insanlarla da paylaşılma olasılığı  halka sanat projesi’ nde gelişti ve sonrasında bu başlık eklendi.
 
Nazan Külür, halka sanat/ rezidans binasının karşısında bulunan Kordelio Pastanesi’ nin sahibidir. Şahane bir pastacı olmasının yanında, mozaik, seramik,  cam üfleme, batik ve benzeri konularda da sanatsal beceriye sahiptir. Müzeler veya popüler kültür yoluyla hepimizin bildiği sanat eserlerinin kopyalarını yapan Nazan, pastanesinin duvarlarında ve raflarında da bu kopyaları sergiler. Yaptıkları hakkında son derece mütevazi olan Nazan, sanat ile yaşama sözünü yıllar önce kendi kendine vermiş, bir şeyler üretme ihtiyacını da yıllar boyunca geliştirdiği ustalığı ve becerisini kullanarak sürekli gidermiştir. 
 
Slobodan Dan Paich, halka sanat projesi’ ndeki rezidans programı konukluğu süresince  neredeyse her sabah Nazan Külür’ ün yerine kahvaltı yapmaya gitti. Çoğunlukla ıspanaklı, kıymalı veya peynirli börek, bir bardak çay ve bir kase çorba sipariş etti. Nazan Külür’ün yarattığı estetiği ve zanaatı onurlandırmak için, yemeğinden arda kalanları her seferinde tabağın içinde bıraktı ve aynı özeni göstermeye çalışarak yeniden düzenledi. O gün tabakta ne sunulduysa- ıspanak, peynir veya hamur gibi - ondan geriye kalanlar, tabağın içinde bazen sadece bıçak ve çatal, bazen de elle düzenlenerek resimlere dönüştürüldü. Bu sunumlar sadece o ana ait oldukları için, Nazan Külür her seferinde onları fotoğrafladı. Sonrasında, fotoğrafların Nazan’ın diğer eserleriyle birlikte sergilenme fikri ortaya çıktı. 
 
halka sanat projesi 2015 Mayıs ayında, rezidans sanatçısı Slobodan Dan Paich ve Kordelio Pastanesi’nin sahibi Nazan Külür’ün diyaloglarından ilham alarak gerçekleşen Sanat Nerede? adlı sergiye ev sahipliği yapıyor olacak. 
 
Devamı ›


 

Atölye: Soframızda Yeri Yoktur!

Tarih : 30.11.-0001

halka sanat projesi, rezidans programı sanatçısı Karin van Roosmalen ve genç şair Merve Balcıoğlu’nun katılımlarıyla bir suluboya atölyesine ev sahipliği yapıyor. Atölye, van Roosmalen’in 19-26 Nisan 2017 tarihlerinde halka sanat projesi’nde gerçekleşecek sergisiyle bağlantılı olarak, katılımcıları van Roosmalen’in duvar sergi eşliğinde Balcıoğlu’nun şiirlerini dinlemeye ve kendilerinde uyandıklarını suluboya çalışmalara dönüştürmeye davet ediyor. Atölye, şiir ve çizim aracılığıyla soyutlama denemeleri yapmak ve kişisel bir görsel dağarcık oluşturmaya dönük bir çaba taşımaktadır. Özel bir deneyim ya da malzeme getirmek gerekmemektedir.

Kontenjan: 10 kişi
Tarih: 22.04.2017 C.tesi, 15:00
Mekan: halka sanat/rezidans – Caferağa Caddesi Dr. Esat Işık Caddesi Ruşenağa Sokak No:8 Moda Kadıköy
Kayıt ve detaylı bilgi: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83

Devamı ›


 

Forum / Sanatçı İnisiyatiflerinin Doğası ve Dinamikleri

Tarih : 30.11.-0001

23 Ocak 2014 Perşembe, 20:00, halka sanat/ galeri'de!

Forum

halka sanat projesi ve Artship - Crossroads İnisiyatifleri Sunar:

Eski zamanlardan beri sanatçılar resmi ve gayri resmi biçimlerde loncalarda, okullarda, stdüyolarda ve daha yakın zamanlarda, Sürrealistler, Fütüristler, Dışavurumcular ve İngiliz Bloomsbury Grubu örneklerinde olduğu gibi, kaynaşmış gruplarda bir araya gelmişlerdir.

Devamı ›


 

İsimsiz

Tarih : 22.04.2015

halka sanat projesi'nin 5 Şubat - 5 Mayıs 2015 tarihleri arasında ağırladığı sanatçı Suwan Kim, rezidans programı süresince ürettiği işleri halka sanat/ galeri'de sergiliyor.
Sergi 22 Nisan - 5 Mayıs 2015 tarihleri arasında gezilebilir.
Açılış: 22 Nisan Çarşamba 19:00
Devamı ›


 

Shibori Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001


Bu workshopta , tekstil üzerine desen yaratmak için kullanılan cok eski bir Japon tekniği olan Shibori'nin temel ilkelerini öğreniyoruz. Beraberce bağlama, katlama, dikme, sıkıştırma ve buruşturma gibi çok farklı teknikleri kumaşlara uygulayıp, boyaya batırarak, kumaşlar üzerinde özgün desenler oluşturacagız. 

Workshop iki kısımdan oluşuyor. İlk kısımda katlama teknikleri gösterilecek, ikinci kısımda da boyama işlemi gerçeklestirilecektir. Ortaya çıkan shibori desenli ürünler (kumaş, peçete seti), katılımcılara ait olacaktır. Meraklılarına duyurulur:)

Tarih: 22 Nisan Cumartesi 2017
Saat: 11:30 - 15:30 
Eğitmen: Aslı Smith

Katılımcı sayısı: 12
Katılım ücreti: 150 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83
* Yer sınırlarımızdan dolayı atölyeye kayıt yaptırmak gerekmektedir.

Aslı Smith
Grafik tasarımcı ve illüstratör. Asli 2008’de kendi stüdyosunu kurdu.Tasarım ve illüstrasyonları pek cok dergi ve kitapta yayınlandı. (American Illustration, Communication Arts, Print), ambalaj, vitrin ve tekstilde kullanıldı. 2013'ten bu yana Istanbul'da yaşayan Asli'nın stüdyosu New York ve İstanbul'da faaliyet göstermektedir. Aslı, New School University'de Media Studies, Pratt Institute'da İletişim Tasarımı lisansüstü programlarını ve Parsons'da Fine Art Foundation Programını bitirdi. Çalışmaları ağırlıklı olarak serigrafi, blok baskı, ekolojik baskı gibi alanında yeni ve özgün baskı tekniklerini kapsamakta ve kurucu ortagi oldugu Heliotropic Studio'da renk, doku ve desen odakli atolyeler vermektedir. (heliotropicstudio.com)

Devamı ›


 

Permakültür Deneyim Paylaşımları

Tarih : 30.11.-0001

08 Ocak 2014 Çarşamba, 13:00-17:00, halka sanat projesi'nde!

Düzenleyen: İstanbul Permakültür Kolektifi

Program:

Iraz Candaş ve Eren Toydemir ile Permakültür Çiftliği Çalışmaları, 13:00-15:00

Devamı ›


 

Uygun Bir Yer Ararken...

Tarih : 18.04.2015

Performans sanatçısı Manuel De Marco'nun video seçkisi 18 Nisan- 17 Mayıs 2015 tarihleri arasında halka sanat/ galeri'de.
Açılış: 18 Nisan 2015 Cumartesi, 19:00

Sergi: 18 Nisan 2015 Cumartesi- 17 Mayıs 2015 Pazar
Performans: 18 Nisan 2015, 19:30
http://www.manueldemarco.altervista.org/it.news.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Devamı ›


 

Kitap Mührü Atölyesi

Tarih : 30.11.-0001

Bu atölyede katılımcılar 10cm x 10cm boyutunda kitap mührü hazırlayacaktır. Bu baskılar, orijinal kullanımında olduğu gibi katılımcıların kendi kitapları için mülkiyet işareti olacaktır.
Bakır üzerine kuru kazıma ve linol baskı teknikleri kullanılacaktır. Tüm materyaller eğitmen tarafından temin edilecektir.

Kitap mührü Nedir?
Kitap mührü, kitapların ilk sayfalarına eklenen baskılardır ve sanatçılar tarafından hazırlanmış eserlerdir. Bunlar öylesine değerli bulunmuştur ki eski yıllarda kütüphane sahibi olan kişiler bu baskıları kendilerinin veya ailelerin arması olarak kullanmışlardır. 19. yüzyılın sonuna doğru kitap mührü taşıyan baskılar çok daha gelişmiş ve hayal gücü yüksek eserler haline gelmişlerdir. Şu anda dünyada birçok koleksiyonda ve sergide yer almaktadırlar.

Tarih: 1 Nisan 2017
Saat: 11:00 - 15:30
Eğitmen: Ahunur Özkarahan

Katılımcı sayısı: 12
Katılım ücreti: 150 TL
Kayıt ve bilgi için: directors@halkaartproject.net // 0541 733 42 83

Ahunur Özkarahan Kimdir?
Ahunur Özkarahan, liseyi Koç Özel Lisesi’nde okudu. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarımı bölümünü bitirdi. Daha sonra Amerika'da California State Üniversitesi’nde ‘Computer Arts’ alanında yüksek lisansını tamamladı. Koç Özel Lisesi ve Robert Kolej’de ‘Eğitim Teknolojileri Koordinatörü’ olarak çalıştı ve aynı zamanda özgün baskı resim tekniği sanat çalışmalarına da devam etti. 2006-2009 yılları arasında IMOGA’da baskı resim atölye programına katıldı (IMOGA- İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi). 2008-2009 yıllarında, Edinburgh Printmakers'da photopolymer baskı resim tekniği üzerinde çalışmak üzere İskoçya’ya gitti. Londra'da bulunan Central Saint Martins - Camberwell College of Arts'da özgün baskı teknikleri ile ilgili eğitimler aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şu anda Yeditepe Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar alanında doktorasını yapmakta ve ayrıca “Studio Caddebostan”da çocuklara ve yetişkinlere özgün baskı resim dersleri vermektedir.
Atölye sayfası: http://www.facebook.com/creartiveistanbul

Devamı ›


 

Sanatçı Buluşması: Kusura Bakmayın Çok Değiştiğim İçin Sizi Tanıyamadım

Tarih : 30.11.-0001

13 Aralık 2013 Cuma, 19:30, halka sanat projesi'nde!

"Kusura Bakmayın Çok Değiştiğim İçin Sizi Tanıyamadım" adlı sergimize katılan üç sanatçı Sezgi Abalı Attal, Yaşar K. Canpolat ve Gözde Güngör işlerini ve serginin oluşum sürecini anlatıyorlar.

Devamı ›


 

İtiraf et, korkuyorsun!

Tarih : 20.02.2015

Sergi Tarihleri: 20 Şubat 2015- 05 Nisan 2015
Açılış: 20 Şubat 2015, 19:00
 
halka sanat projesi 20 Şubat- 05 Nisan 2015 tarihleri arasında “İtiraf et, korkuyorsun!” isimli grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Mülkiyet, otorite, aidiyet, doğa, kentleşme, sosyal, bireysel ve politik kimlik gibi temalar
üzerinden korkma hali üzerine yoğunlaşan sergi; resim, heykel, video, yerleştirme, fotoğraf, ilüstrasyon ve sanatçı kitabı gibi farklı mecralarda çalışan onbeş sanatçının işlerinden oluşuyor.
Sergiye katılan sanatçılar; Abdulkadir Avcı, Sadık Arı, Esra İlbeyli, Semih Dilekçi, Cansu Turan, Gözde Kırksekiz, Vahhab Ayhan, Toprak Bek, Emre İnce, Arzu Cansu Attal, Öykü Ersoy, Gökçen Dilek Acay, Taylan Öztürk, Ömer Koçağ, Danielle Catalli.
 
Sergi, 20 Şubat 2015 saat 19.00'daki açılışın ardından, Pazartesi ve Perşembe günleri randevuyla, diğer günler 11:00-19.00 saatleri arasında gezilebilir. 
halka sanat/ galeri: Caferağa Mahallesi Bademaltı Sokak No:24/1 Moda Kadıköy İstanbul
 
Devamı ›


 

Misafir Etkinlik

Tarih : 30.11.-0001

İstanbul Permakültür Kolektifi'nin düzenlediği Sağlıklı Dondurma Atölyesi'ne ev sahipliği yapıyoruz.

Kayıt ve bilgi: ipermakulturkolektifi@gmail.com

 

 

 

 

Devamı ›


 

Toprak Ana Günü Kutlaması: Geleneksel Tarhana Yapımı ve Tadımı

Tarih : 30.11.-0001

8 Aralık 2013 Pazar, 14:00-16:00, halka sanat projesi'nde!

Dünya Toprak Ana Günü'nde ev yapımı mis gibi tarhanalarımızı hazırlıyoruz, beraberce tadıyoruz. tariflerimizi, çocukluk anılarımızı ve yeni keşiflerimizi paylaşarak büyütüyoruz.

 

Devamı ›