Phil Bosch

halka sanat projesi 26 Agustos'tan itibaren 1 ay daha Hollanda’dan sanatçı, film yapımcısı ve araÅŸtırmacı Phil Bosch’u ağırlıyor. Temmuz 2013'te halka'nın konuÄŸu olan sanatçı bu kez, rezidansta baÅŸladığı projesini tamamlamak için geri geliyor.

Phil Boch film üzerine, zihnimizde görüntüdeki anlam kurma sürecinin beslediÄŸi algımızı neyin ÅŸekillendirdiÄŸi, hangi bilginin imgelemden geldiÄŸi ve izleyicilikteki yeni görevlerin  nasıl meydana geldiÄŸi gibi soruları besleyerek çalışıyor.

 

Bir film yapımcısı olarak, Phil Bosch kullanılan aracın filozofik ve sanatsal olasılıklarıunı yansıtıyor. 8mm kamerayı bir keÅŸif aracı olarak , gözün bakışını normatiften kuÅŸkulu ve tutum deÄŸiÅŸtirici olanın yerine geçirmeye çalışarak, imgelemi filozofik ve entelektüel aynı zamanda gözün ve beynin temas, duyusal ve hassas deneyimleriyle birleÅŸtirerek kullanıyor.

John Locke’un ‘Essay Concerning Human Understanding’ (1690) metninde harika biçimde camera obscura (karanlık oda)  olarak tariff ettiÄŸi gibi gözün iÅŸlevini beynin bilgiyi arama isteÄŸinin iÅŸlevi oalrak görüyor. Camera obscura’yı bir keÅŸif aracı olarak kullanarak, bakışı neyin oluÅŸturduÄŸu ,güneÅŸin gün içinde izlediÄŸi rotayla baÄŸlantılı olarak anlamın nasıl dağıtıldığı ve nasıl bir bilgi kaynağı olarak incelendiÄŸi gibi soruları türetiyor. halka sanat projesi’ndeki rezidans projesi Roma’da Floransa ve Morocco’da baÅŸlayan ve izleyenlere farklı tarihi alanlarda ve onların günışığı ile konumları ve iliÅŸkilerine odaklandığı bakış çalışmasının devamı oluyor. 'Görme'nin tarih yazımına özellikle odaklanarak, bu tarihi yerlerde, izleyiciliÄŸi onların belirli mimari fonskiyonlarını yaÅŸayan bir camera obscura gibi çalıştı. Güncel çalışmasındaki bir baÅŸka tema geçici yerlerin farklı renkler ile ışığın farklı açıklıklarnın analog filmde  kullanılması, özellikle günbatımı ve gündoÄŸumunda. Geçici alanların araÅŸtırması ile Ä°stanbul’un, araÅŸtırmak için coÄŸrafik, kültürel ve sosyal pek çok katmanı saracağını hissediyor. Sanatın dünya vatandaşı olmayı öÄŸrenmede araç olarak yer alabildiÄŸi günümüzün global toplumsal geçicilikler , Ä°stanbul’da merkezi bir odak noktası buluyor ve özellikle de Taksim Meydanı’nda yer alan gösterilerde.